وقتی معاون استاندار از سازمان هواشناسی کارشناستر است!
اگرچه استانداری تهران که این روزها اقتدارش در تصمیمگیری برای اجرا یا عدم اجرای طرحهای مقطعی در زمینه کاهش یا افزایش آلودگی هوای تهران بر کسی پوشیده نیست و همین ۱۰ روز پیش بود که محمودی، معاون استاندار تهران آب پاکی را روی دست علیمحمد شاعری، قائم مقام سازمان محیط زیست ریخت و گفت: «تصمیمات سازمان محیط زیست، کشوری است و نمیتواند برای استان تعیین تکلیف کند.» اما بد نیست یادآور شویم که قانون هم، مجوز تصمیمگیری انفرادی در این زمینه را به استانداری نداده است.
وی تأکید کرد که این موضوع را سریعاً به استانداریهای این کلانشهرها اعلام میکنند تا تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
اما نه تنها در روزهای پایانی هفته گذشته، کمیته کاهش آلودگی هوای تهران به ریاست استانداری تهران برگزار نشد بلکه به ناگاه، محمدرضا محمودی، معاون استانداری تهران روز گذشته (جمعه) شخصاً اعلام کرد که طرح زوج و فرد خودروها از امروز (شنبه) در تهران اجرا نمیشود و محدودیتی برای فروش آرمهای روزنامه طرح ترافیک وجود ندارد.
البته استانداری تهران در پرونده سوابق اطلاعرسانیهای زودهنگام خود در همین روزهای آلوده امسال، بحث اعلام «تعطیلی» تهران پیش از آنکه کمیته آلودگی هوا تشکیل شود را هم دارد.
آیا واقعاً استانداری تهران میتواند به تنهایی برای وضعیت مردم در مواجهه با آلودگی هوای تهران تصمیمگیری کند و مصوبهای را به اجرا بگذارد یا مصوبهای را رأساً لغو کند؟ نقش نمایندگان دستگاههای مختلفی چون محیط زیست، نیروی انتظامی، سازمان هواشناسی، وزارت بهداشت و... در کمیته آلودگی هوای تهران چیست؟ هشدارهای هواشناسی و محیط زیست درباره آلودگی هوا برای چه کسی است؟
کمیته آلودگی هوا باید با نظر تمام اعضا به تصمیمگیری برسد
حسن اصیلیان، معاون اسبق سازمان محیط زیست، کسی است که در زمان مدیریت او در سال ۱۳۸۷ ریاست کمیته آلودگی هوای تهران به استانداری واگذار شد، وی در خصوص شرایط فعلی که هشدارهای محیط زیست و هواشناسی نقشی در تصمیمات استانداری ندارد و بدون تشکیل جلسه آلودگی هوا، تصمیمات متعددی اخذ میشود، میگوید: در حال حاضر متأسفانه حالت لج و لجبازی شده است، رئیس کمیته آلودگی هوا که استانداری است باید جلسه کمیته را با حضور اعضا که از تمام دستگاهها هستند، تشکیل دهد و بعد از آن به یک مصوبه واحد برسد و اطلاعرسانی کند.
وی تأکید میکند: اینکه زودتر از تشکیل جلسه کمیته آلودگی هوا، تصمیمی از سوی استانداری اعلام میشود «غیر قانونی» است.
اصیلیان درباره اینکه سازمان هواشناسی در حال حاضر برای امروز در تهران هوای آلوده و پایدار را پیش بینی کرده است اما استانداری تهران ممنوعیت زوج و فرد خودروها و جلوگیری از فروش آرم روزانه طرح ترافیک را لغو کرده است، میگوید: این تصمیمات باید در جلسه کمیته آلودگی هوا با حضور اعضا اتخاذ شود و کمیته آلودگی هوا تا زمان پایان آلودگیها باید در حالت آماده باش باشد، قانون نگفته است که استانداری هر وقت خواست جلسه تشکیل دهد و هر گاه نخواست جلسه تشکیل نشود.
وی درباره زمانیکه ریاست کمیته آلودگی هوا بر عهده محیط زیست بود یادآور میشود که محیط زیست همیشه در قانون نقش ناظر را داشته است و قوانین باید توسط دستگاههای مختلف اجرا شود، سال ۸۷ هم ما به دلیل اینکه استانداری، کارهای اجرایی شهر عموماً برعهدهاش بود را برای ریاست کمیته انتخاب کردیم و مدیر کل محیط زیست تهران نیز «دبیر کمیته کاهش آلودگی هوا» شد و بر اساس شرایط و هشدار دستگاهها از جمله هواشناسی، باید نسبت به تشکیل جلسات این کمیته اقدام شود.
باید آخر هفته کمیته آلودگی هوای تهران تشکیل می شد
وحید نوروزی، یکی از اعضای کمیته اضرار آلودگی هوای تهران میگوید: هفته گذشته جلسه کمیته آلودگی هوا تشکیل شد و مصوب شد که طرح زوج و فرد خودروها تا پایان هفته پیش ادامه یابد و طرح روزانه آرم طرح ترافیک نیز فروخته نشود اما برای تصمیمگیری در خصوص هفته جاری باید استانداری تهران، کمیته آلودگی هوا را با حضور اعضا تشکیل میداد که نداد.
وی تأکید میکند که هواشناسی هم پیشبینی کرده بود که هوای تهران از جمعه تا یکشنبه این هفته در شرایط پایدار قرار میگیرد پس باید جلسه کمیته کاهش آلودگی هوا تشکیل میشد.
به گفته این کارشناس محیط زیست و نماینده شهرداری در کمیته آلودگی هوای تهران، امروز (شنبه) طبق اعلام مرکز کنترل کیفیت هوای تهران در شرایط «ناسالم» هستیم و باید کمیته، تشکیل و مصوبات جدید اعلام میشد تا حرف و حدیثها درباره این تصمیمات پایان یابد.
نوروزی تصریح میکند: در شرایطی که پلیس اعلام میکند اجرای طرح زوج و فرد برای خودروها ۵۰ درصد بار ترافیک تهران را کاهش میدهد پس تصمیمگیری برای ادامه این طرح، مسکن خوبی برای حفظ سلامت هوا و تنفس مردم است.
این عضو کمیته آلودگی هوای تهران اعلام میکند که جلوگیری از اجرای طرح زوج و فرد و لغو ممنوعیت فروش آرمهای طرح ترافیک روزانه باید در کمیته آلودگی هوا تصمیمگیری شود نه اینکه استانداری تهران به تنهایی اعلام کند که این مصوبه لغو شده است.
اگرچه استانداری تهران که این روزها اقتدارش در تصمیمگیری برای اجرا یا عدم اجرای طرحهای مقطعی در زمینه کاهش یا افزایش آلودگی هوای تهران بر کسی پوشیده نیست و همین ۱۰ روز پیش بود که محمودی، معاون استاندار تهران آب پاکی را روی دست علیمحمد شاعری، قائم مقام سازمان محیط زیست ریخت و گفت: «تصمیمات سازمان محیط زیست، کشوری است و نمیتواند برای استان تعیین تکلیف کند.» اما بد نیست یادآور شویم که قانون هم، مجوز تصمیمگیری انفرادی در این زمینه را به استانداری نداده است.
تمام این تصمیمات و لغو تصمیمات در شرایطی صورت میپذیرد که مصطفی قانعی، فوق تخصص ریه و معاون تحقیقات وزارت بهداشت تأکید میکند که « هر فرد طی 24 ساعت 7هزارلیتر آلاینده وارد ریه خود میکند بنابراین در حال حاضر و در شرایط فعلی آلودگی هوای تهران تمام ریههای ساکنان این استان تحت تاثیر است.»
استانداری تهران، رئیس کمیته آلودگی هوای کلانشهری است که باید نظر تمام نمایندگان دستگاههای حاضر در این کمیته را بررسی و سپس تصمیمگیری کند، کمیتهای که در این روزهای آلودهای که از پیش هم پیشبینی شده است حداقل آماده باش باشد و هفتهای یک بار تشکیل شود تا «سلامت مردم» قربانی تصمیمات بعضی دستگاهها نشود.
دیدگاه تان را بنویسید