پدر و پسرانی که با وثیقههای ناچیز آزاد شدند!
در کشفیات جدید پلیس زوایای تازهای از فعالیت یک شبکه در عرصه انتشار کتابهای قاچاق مشخص شد، در این زمینه یک خانواده شامل پدر و سه پسر او که اقدام به انتشار غیر قانونی کتاب میکردند شناسایی و دستگیر شدند.
خبرگزاری فارس: پلیس امنیت با همکاری ناشران چند هفتهای است که به انبارهای قاچاقچیان کتاب پاتک زده و برخی شبکهها را در خیابان امام حسین (ع)، میدان سپاه، خیابان جمالزاده و میدان انقلاب منهدم کرده است.
بر اساس این گزارش، در راستای این کشفیات کارگروه صیانت از حقوق ناشران، مؤلفان و مترجمان اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران هم همکاریهای لازم را با پلیس امنیت داشته و طی این مدت هزاران کتاب که برآورد قیمتی آن میلیاردها تومان است را شناسایی کرده است. جالب اینجاست که پشت این شبکه خانوادهای قرار دارند که یک پدر در کنار سه پسر خود به نامهای جواد، محمدرضا و محسن (خ) اقدام به انتشار غیر قانون میکردند. هر یک از این افراد با وثیقههایی که برای آنها مقرر میشود آزاد شدهاند، اما برای یکی از این سه نفر ابتدا ۱۰۰ میلیون و سپس ۵۰۰ میلیون وثیقه درخواست میشود تا جرم با وثیقه متناسب باشد.
این افراد حدود ۱۰۰۰ دستفروش را در تهران و سایر مناطق و شهرستانها تغذیه میکردند. مثلا در نمایشگاه استانی تبریز _که چند روزی است از فعالیتش میگذرد _. این گروه فعال بوده و چنین کتابهایی در آن عرضه شده است، پس مشخص میشود این شبکه همچنان فعال است. این عده فضاهای فروش و عرضه کتاب را به حالت پیشروانه اشغال کردهاند.
اما در اقدام به موقع پلیس امنیت و دستور قضایی انبارهای متعددی پلمب شدهاند، اما خاطیان نیز دستگیر شده و چند روزی است با ادای وثیقه آزاد شدهاند. هرچند که این قرارهای وثیقه در برابر این میلیاردها تومان اندک محسوب میشود و خاطی به راحتی آن را عرضه کرده و آزاد میشود، اما احتمال فرار این افراد وجود دارد و باید جرم با این وثیقه همخوانی داشته باشد.
در مسیر اقدامات بازدارنده، چند چاپخانه و صحافی در کشور شناسایی شده بنابراین با روسای چاپخانه داران و صحافان جلسهای در راستای هشدار تشکیل شده است و آنها نیز باارسال نامه به چاپخانه داران نسبت به سواستفادهها هشدار داده اند. پیش از انقلاب هرچاپخانه به واسطه مجوز از اداره فرهنگ کتابی را چاپ میکرد، اما الان داستان متفاوت است، در حال حاضر در یک اتاق چند متری میتوان به راحتی کتاب تهیه کرد، این موضوع میطلبد بررسی جدی صورت گیرد. عصر شنبه پنجم آبان ۱۳۹۷ همچنین یک چاپخانه کتاب قاچاق را در محدوده خیابان محلاتی کشف کرد. فرمهای چاپی کتابهای قاچاق ضبط شده که در حوزههای عمومی و دانشگاهی است، توقیف و صاحب چاپخانه تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.
نکته دیگر درباره این کتابها این است که کتابهای کشف شده نشان میدهد محتوای اکثر آنها مربوط به تخریب چهره روحانیت و یا تطهیر پهلوی و یا حتی زمینه سازی برای برخی اقدامات بوده است.
طی این چند روز تمامی کتابهای توقیفی و هر آنچه کشف شده است به پارکینگ اتحادیه ناشران و کتابفروشان منتقل شده تا فهرست برداری صورت گیرد و لیست کاملی ارائه شود. این کتابها بر اساس دستور قضایی سرانجامشان مشخص خواهد شد. اما تلاشها برای این است تا آثار به چرخه فروش بازگردانده نشوند.
جالب اینجاست که طی کشفات جدید از پارکینگ یک منزل مسکونی دو طبقه در میدان سپاه که در فضای ۱۸ متری فعال بوده هزاران جلد کشف شد. این کتابها به این دلیل که حق مولف در آنها رعایت نشده نباید به چرخه فروش برگردانده شوند.
اما مشکل قاچاق کتاب جرم عمومی بودن یا نبودن آن است، ضمن اینکه کتابی که فاقد مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و به راحتی منتشر میشود، شامل جرم عمومی میشود، بنابراین برخورد با چنین آثاری جرم عمومی بوده و نیازمند شکایت شاکی خصوصی نیست و دادستان و مدعیالعموم میتواند ورود داشته باشد، اما کتابهای برخی ناشران که پرفروش هستند و تکثیر شدهاند جرم خصوصی تلقی میشوند و نیازمند شکایت شاکی خصوصی است. همین مسئله موجب شده پیگیری با کندی همراه شود.
حجم کتاب کشف شده بخشی از ماجراست، حجم این قضایا شامل میلیاردها تومان است که صرف چاپ شده است، این میزان پول وقتی به بازار نشر تزریق میشود مانند یک جانور شروع به مکش میکند و عاملان آن را با ثروتهای عجیب همراه کرده است.
در شرایط کنونی و گرانی کاغذ، این اتفاق و ورود پلیس ناشران را امیدوار کرد ضمن اینکه شاهدیم تعدادی از ناشران با پیوستن به کارگروه صیانت همکاری خوبی داشته و اطلاعات مثبتی را ارائه کردهاند. پلیس امنیت همکاری خوب و مناسبی در این کشفیات داشته و پشتیبان ناشران بود.
هرچند بسیاری معتقدند این ماجرا ریشه نوشتن را هدف قرار داده مثل ریختن آهک پای یک درخت میماند، چرا که ورود این کتابها از طریق این چرخه به دلیل عدم رعایت حق مولف، مترجم و ناشر ضربههای مخربی زده است، زیرا بسیاری از نویسندگان از این طریق امرار معاش کرده و این مسیر درآمدی را از آنها سلب میکند.
نکته اینجاست وقتی در روز روشن عدهای به راحتی قوانین کشور مورد هدف قرار میدهند و این حجم از کالا را غیر قانونی تزریق میکنند در واقع اقتصاد نشر را هدف گرفتهاند، اما از سوی دیگر به درستی در جامعه حساسیت ایجاد شده و حتی ناجا هم قول مساعد همکاری تا پیگیری نهایی را داده است.
اما باید دانست فرهنگسازی برای مبارزه با قاچاق کتاب باید در دستور کار قرار گیرد، باید فرهنگ را تزریق کرد، بنابراین هرچند رسانهها در شکستن قبح این ماجرا بیشتر فعالیت کنند به اهداف زودتر نایل میشویم.
به طور کلی نسبت به موضوع در دستگاه قضایی ما حساسیت به این موضوع وجود ندارد، قبح این ماجرا هنوز جانیفتاده و بنابراین باید در شناساندن این مسئله بیشتر تلاش کرد. دادسرای رسانه الان در جریان اهمیت ماجرا قرار گرفته و روز به روز هم بیشتر با حساسیت بیشتر برخورد میشود. در یک مورد قرار وثیقه سبک صادر شد که بلافاصله اصلاح شد.
کارگروه صیانت در حال حاضربالغ بر ۲۰ عضو دارد و محدودیت عضوگیری هم ندارد، ناشران به راحتی میتوانند عضو شوند، همین ناشران بودند که با همکاری با پلیس توانستند عرصه را برمتخلفان تنگ کنند، در غیر این صورت اتحادیه ناشران به تنهایی قادر به پیگیری نبود، ناشران اعلام کردهاند که این همکاری با پلیس ادامه دار خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید