شوک وزارت علوم به آزمون ارشد
همزمان با آغاز انتخاب رشته آزمون کارشناسیارشد، حذف و کاهش تعدادی از رشتههای پرطرفدار بدون اطلاع قبلی سردرگمی زیادی را برای داوطلبان ایجاد کرده است. وزارت علوم میگوید این مصوبه دولت بوده است.
همزمان با آغاز انتخاب رشته آزمون کارشناسیارشد، حذف و کاهش تعدادی از رشتههای پرطرفدار بدون اطلاع قبلی سردرگمی زیادی را برای داوطلبان ایجاد کرده است. وزارت علوم میگوید این مصوبه دولت بوده است.
پنجشنبه هفته گذشته بود که دفترچه انتخاب رشته آزمون کارشناسیارشد ناپیوسته سال ۹۷، روی سایت سازمان سنجش قرار گرفت و انتخاب رشته این آزمون از روز گذشته آغاز شد؛ مهلتی که تا ۱۹ خردادماه ادامه دارد. اما کمتر از ساعاتی از انتشار دفترچه راهنمای انتخاب رشته نگذشته بود که حذف و کاهش تعدادی از رشتههای پرطرفدار، صدای داوطلبان را درآورد؛ مسالهای که بدون اطلاع قبلی صورت گرفته و سردرگمی زیادی را برای داوطلبانی که وقت زیادی برای آمادگی خود جهت حضور در این آزمون داشتهاند، ایجاد کرده است.
دفترچه انتخاب رشته سال تحصیلی ۹۸-۹۷ در حالی منتشر شد که حذف بدون اطلاع قبلی بسیاری از رشتههای پرسابقه دانشگاهی، بسیاری از داوطلبانی را که حدود یک سال برای انتخاب رشتههای مورد علاقه خود و حضور در دانشگاههای خاص برنامهریزی کرده بودند، سرگردان کرد.
چه رشتههایی حذف شده است
براساس بررسیهای صورتگرفته «فرهیختگان»، اکثر رشتههای حذفشده در تعدادی از گرایشهای رشته کامپیوتر هستند. از سوی دیگر ظرفیت رشتههای تحصیلی در دانشکده صدا و سیما نیز به صفر رسیده است. یکی از داوطلبان این آزمون میگوید: «مساله اصلی حذف گرایشها است، بهطور مثال امنیت و شبکه IT که قبلا نیز سازمان سنجش اعلام کرده بود و داوطلبان میدانستند قرار است در زیرگروه کامپیوتر قرار گیرد، اما تقریبا هیچ جایگزینی برای آن تعریف نشده است.» او ادامه میدهد: «معماری سازمانی (۱۰ نفر) دانشگاه شهید بهشتی، چندرسانهای (پنج نفر) دانشگاه رازی و سامانههای شبکهای (۶ نفر) دانشگاه تربیت مدرس از رشته IT حذف شده است. همچنین در رشته کامپیوتر نیز گرایش نرمافزار دانشگاه شهید رجایی (هفت نفر)، شبکه روزانه دانشگاههای سهند تبریز، صنعتی شیراز، علم و صنعت یزد، فردوسی مشهد، اصفهان و چند دانشگاه برتر کشور که در سال گذشته اقدام به پذیرش دانشجو کردهاند، این ظرفیتها امسال به صفر رسیده است. همین موضوع در گرایش هوش نیز دیده میشود.
داوطلبان چه میگویند؟
البته این همه ماجرا نیست و تعدادی از داوطلبان نیز در تماس با «فرهیختگان» ابهامات خود را بیان کردند؛ شایان به ما میگوید: «هرساله دانشگاه صداوسیما تعدادی دانشجوی ارشد میگرفت. برای مثال، من که در رشته مدیریت رسانه امتحان دادم و رتبه ۱۳ شدم، هرسال حدود ۱۰ نفر دانشجو میگرفت. در دفترچه انتخاب رشته امسال متوجه شدیم که اصلا اسم دانشگاه صداوسیما بین دانشگاهها نیست! و حقیقتا بهتزده شدیم. با ارتباطی که با یکی از اساتید این دانشگاه گرفتم، فهمیدم که خودشان هم یک هفته است که فهمیدهاند دیگر نمیتوانند دانشجو جذب کنند. نکته جالب و دردناک اینکه در رشتهای مثل مدیریت رسانه که پارسال کلا حدود ۴۰ نفر گرفته، امسال با حذف دانشکده صداوسیما و کاهش ظرفیت دانشگاه علامه تقریبا آمار پذیرش به نصف خواهد رسید.» سپیده نیز در گفتوگویی با ما میگوید: «من دو سال پشت آزمون ارشد ماندهام، رتبهام ۱۳۳ شده، اما با این شرایط امیدی به قبولی در تهران ندارم، بهمنماه سال ۹۶ به یکباره گفتم دو گرایش رشته کامپیوتر قرار است حذف شود و به سرفصل کنکور ارشد چهار درس اضافه شود. اردیبهشتماه سر جلسه کنکور ارشد رفتیم، همه چیز تغییر کرده بود.» زهرا نیز یکی دیگر از داوطلبانی است که امسال در رشته کامپیوتر آزمون داده و میگوید: «دفترچه انتخاب رشته که اعلام شد و همه ما ظرفیتها را دیدیم، جا خوردیم. بهترین دانشگاههای ایران گرایشهای شبکه را حذف کردند یا ظرفیتها را به نصف رساندند. گرایش امنیت هم چنین بلایی با شدت کمتر سرش آمده است. همه این مشکلات در حالی است که امسال داوطلبان گرایشهای شبکه امنیت و نرمافزار در کنار هم رقابت میکنند و بهشدت داوطلبان این گروه افزایش پیدا کردهاند و سنجش در اقدامی غافلگیرکننده بهجای افزایش ظرفیتها، آن را بهطور عجیبی کاهش داده، این در حالی است که اگر از قبل اعلام میکردند، خیلی از داوطلبان گرایش مدنظر خود را تغییر میدادند و برای گرایشهای دیگر تلاش میکردند.»
ماجرا چیست؟
براساس نوشته رسانهها، در ۱۷ بهمن ۱۳۹۶ مصوبهای از سوی شورایعالی اداری با امضای رئیسجمهور به تصویب رسید که براساس آن موسسات پژوهشی وابسته به دستگاههای اجرایی، از سال تحصیلی ۹۸-۹۷ به هیچ عنوان مجاز به پذیرش دانشجو در هیچیک از مقاطع تحصیلی نیستند. براساس این مصوبه وزارت علوم، سازمان سنجش و وزارت بهداشت از تاریخ ابلاغ این مصوبه مجاز به صدور مجوز پذیرش دانشجو در هیچیک از مقاطع تحصیلی برای اینگونه موسسات نیستند. این مساله بیشتر حول دانشگاههای علمی و کاربردی شکل گرفت و آن حاشیهها را به وجود آورد، اما این مساله ادامه داشت که نشانههای اجرای این مصوبه در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور کارشناسیارشد سال ۹۷ به چشم خورد. برای آنها ظرفیت و توضیحی منتشر نشده است. البته رئیس سازمان سنجش روز گذشته در گفتوگویی با مهر با بیان اینکه «سازمان سنجش تنها مجری مصوبات شورای گسترش دانشگاهها است» گفته: «هر آنچه از سوی شورای گسترش دانشگاههای وزارت علوم برای پذیرش در سال تحصیلی ۹۷ به سازمان سنجش اعلام شود، بهطور دقیق و بدون هیچ تغییری در دفترچه انتخاب رشته درج میشود.»
به هر حال آنچه که مشخص است اینکه برخی رشتههای حذفشده تخصصی بودهاند و برای آن در مجموعههای دستگاه اجرایی ظرفیتی پیشبینی شده است و این موضوع قبل از مصوبه شورای گسترش بوده که این اقدام وزارت علوم قطعا مشکلاتی را برای داوطلبان یا حتی دانشجویان فعلی این رشته در آینده در پی خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید