خبرگزاری تسنیم: عملیات غرور آفرین فتح المبین در ساعت 30 دقیقه بامداد دوم فروردین ماه 1361 در قالب عملیات فتحالمبین یکصد گردان از سپاه و 35 گردان از ارتش ایران، در غرب دزفول و شوش با رمز یا زهرا(س) آغاز شد.
در مقابل 170 گردان از قوای رزمی عراق صف کشیده بودند. نیروهای خودی در قالب چهار قرارگاه عملیاتی سازماندهی شده و از چهار محور شوش، رودخانه کرخه، کوه میشداغ در جاده اهواز - اندیمشک و غرب دزفول حمله را شروع کردند، در مرحله اول و دوم، تنگههای عین خوش و رقابیه به روی دشمن مسدود و در دو مرحله دیگر ارتش عراق تا پشت رودخانه دویرج عقب رانده شد.
در این عملیات شهیدان حسین خرازی فرمانده لشگر 14 امام حسین(ع) و محسن وزوایی فرمانده یک گردان از تیپ 27 محمد رسولالله(ص) در شکست عراقیها در محور رقابیه و علی گره زد بزرگترین موفقیت را به ارمغان آوردند، کار بی نظیری که در این عملیات انجام و مایه شگفتی عراقی ها شد، حفر کانال و تونل در زمین های رملی منطقه و دور زدن دشمن از طریق آن بود.
لشگرهای 19 زرهی و یک مکانیزه عراق که در این محاصره غافلگیر شده بودند، با تحمل آسیبهای فراوان و شکستی که احمد متوسلیان فرمانده تیپ 27 محمد رسولالله(ص) به آنها وارد آورد، از میان رفتند.
با انجام عملیات فتح المبین 2400 کیلومتر از خاک ایران در شمال خوزستان آزاد و دستیابی به چاه های نفت ابوغریب حاصل شد. در 10 روز نبرد، 18 فروند هواپیما، 3 فروند چرخبال، 361 دستگاه تانک و نفربر، صدها دستگاه خودروی نظامی و شمار چشمگیری از سلاحهای انفرادی و نیمه سنگین دشمن از بین رفت و بیش از 4000 تن از نیروهای عراقی کشته و 15000 نفر دیگر نیز به اسارت نیروهای ایرانی در آمدند.
همچنین شمار 150 دستگاه تانک، 170 دستگاه نفربر، 165 قبضه توپ، شماری سلاح سبک و نیمه سنگی، یک سایت کامل موشک سام به همراه سه فروند موشک و انبوهی مهمات دیگر به دست رزمندگان اسلام افتاد . این عملیات با فرماندهی مشترک قرارگاه کربلا سپاه و ارتش و چهار قرار گاه قدس به فرماندهی سردار عزیز جعفری، نصر به فرماندهی سردار شهید حسن باقری ، فجر به فرماندهی سردار شهید مجید بقایی و قرارگاه فتح به فرماندهی سردار سرلشکر رحیم صفوی و غلامعلی رشید انجام شد. عملیات فتح المبین، یادمان و موزه طبیعی دفاع مقدس فتح المبین با مساحت 290 هکتار در 9 کیلومتری شمال شرقی شوش در منطقه عمومی زعن وعنکوش قرار دارد.
این یادمان در سال 1378 به عنوان یکی از محورهای عملیاتی فتح المبین (قرارگاه نصر) ساخته شده و هم اکنون به عنوان موزه طبیعی دفاع مقدس تحت حفاظت قرارگاه حفظ ابنیه و آثار سرزمینی دفاع مقدس خوزستان است.
در یادمان این منطقه پیکر هشت شهید گمنام به خاک سپرده شده است. سالانه بیش از 2 میلیون نفر از این یادمان بازدید میکنند. یادمان شهدای فتح المبین در هشت کیلومتری شمال غربی شوش و در غرب کرخه، یادمانی از شهدای دوران دفاع مقدس وجود دارد که یادآور نبرد حماسی رزمندگان در این منطقه است.
در 19 دی ماه 1381 مردم شهیدپرور شهرستان شوش، هشت شهید گمنام را تشییع و در یادمان شهدای فتح المبین به خاک سپردند، در کنار آنها نیز برخی از شیارهای عملیاتی به صورت بازسازی شده قرار دارند که یادآور نبرد حماسی رزمندگان در این منطقه است.در سال بیش از 2 میلیون نفر از یادمان شهدای فتح المبین بازدید میکنند.
یادمان فتح المبین یادگار ارزشمند عملیات غرور آفرین فتح المبین در سال 1361 به شماره 17 در فهرست میراث دفاع مقدس ثبت شده است.
شهرستان شوش در شمال استان خوزستان از نمیه دوم اسفند ماه تا اواخر فروردین ماه میزبان گردشگران از شهرهای مختلف کشور است. پیشبینی می شود 2 میلیون مسافر و کاروان راهیان نور در سفر به استان خوزستان به شوش سفر کنند.
دیدگاه تان را بنویسید