روزنامه خراسان: زن و شوهر، چه در آستانه زندگی مشترک و چه پس از آغاز زندگی مشترک، باید صداقت و راستی را سرلوحه زندگی خویش قرار دهند؛ حال اگر به هر دلیلی یکی از طرفین با دروغ و فریب به دنبال جلب رضایت طرف مقابلش باشد، قوانین و مقررات موجود، مسئولیت حقوقی برای فرد خاطی تعیین کرده است. به گزارش خبرگزاری میزان، سعید شکاری نمین، حقوقدان به تشریح موضوع فریب در ازدواج پرداخته است. شکاری نمین درباره عدم صداقت هنگام انتخاب همسر گفت: فریب دادن طرف مقابل قبل از ازدواج، مسئولیتهای کیفری و مدنی را متوجه مرتکب این جرم می کند و برای فریب خورده حقوقی را به وجود میآورد.
مصادیقی از فریب در ازدواج
این حقوقدان تصریح کرد: فریب در ازدواج عبارت از گفتار و اعمال و رفتار متقلبانه و حیلهگرانهای است که شخص به منظور گول زدن و اغفال طرف مقابل به کار می گیرد و خود را با ویژگیها و صفاتی دروغین و واهی که واقعیت ندارد یا با کتمان و مخفی کردن عیوب و ایراداتی که دارد، معرفی میکند. شکاری نمین درباره مصادیق فریب در ازدواج ادامه داد: فریب باید با گفتار و اعمال مادی و ملموس همراه باشد، امور خلاف واقع و ادعاهای موهوم را دارای جنبه ای واقعی جلوه دهد و اعتماد طرف مقابل را به حقیقی بودن آنها جلب کند.وی افزود: در بیشتر موارد، اعمال فریبنده و اقدامات متقلبانه برای اغفال طرف مقابل با صحنهسازیها و عملیات نمایشی همراه است، تا آن موضوع دروغین و غیر واقعی مطرح شده، مطلبی واقعی جلوهگر شود. برای مثال، یک مرد در بدو آشنایی با زن، خود را مدیرعامل یک شرکت تجاری معرفی میکند یا پسری که میخواهد دختری را مجذوب خود کند، با ارایه مدارک مجعول و تقلبی مثل مدرک تحصیلی دانشگاهی یا کارت شناسایی، خود را دکتر یا مهندس یا دارای مدارج علمی سطح بالا معرفی میکند. این حقوقدان اضافه
کرد: یا برای مثال، دختری که موی سر ندارد یا آبله روست با گذاشتن کلاه گیس و آرایش ماهرانه، خود را دختری زیبا و بدون عیب و ایراد به خواستگارش نشان میدهد. شکاری نمین خاطرنشان کرد: مطابق نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه، در صورتی که زوجه ازدواج کرده و طلاق گرفته باشد و در ازدواج بعدی موضوع را مخفی کند، از جمله موارد فریب در ازدواج تلقی میشود. وی تاکید کرد: ملاک و میزان تشخیص فریب، عرف حاکم بر روابط اجتماعی است.
ضمانت اجرای فریب در ازدواج
شکاری نمین با اشاره به ضمانت اجرای حقوقی فریب در ازدواج اظهار کرد: در صورتی که مرتکب فریب، زن باشد، مرد قبل از نزدیکی و ایجاد ارتباط زناشویی، هیچ تکلیفی برای پرداخت مهریه ندارد و اگر تمام یا قسمتی از مهریه را پرداخت کرده باشد،به دلیل دارا شدن بلا جهت زن و منشأ باطل این دریافت، قابل پس گرفتن و استرداد است. این حقوقدان افزود: اگر مرد پس از نزدیکی از عیوب و ایرادات زن مطلع شود، در صورتی که از حق فسخ فوری استفاده نکند، زن استحقاق دریافت تمام مهریه را دارد. اگر با عنایت به اینکه اعمال حق فسخ، فوری است و فوریت آن به نظر عرف میباشد، از این حق استفاده و عقد ازدواج منحل شود، زن مستحق دریافت مهریه نیست.
دیدگاه تان را بنویسید