۹۴ مصدوم و ۴۴ کشته آمار نهایی حادثه ریلی سمنان
سانحه خونبار برخورد دو قطار از مبدا مشهد در نزدیکی سمنان باز هم یک حادثه تلخ را در این محور ریلی به ثبت رساند نحوه، دلیل و جزئیات این حادثه را در ادامه بخوانید...
سرویس اجتماعی فردا: سانحه خونبار برخورد دو قطار از مبدا مشهد در نزدیکی سمنان باز هم یک حادثه تلخ را در این محور ریلی به ثبت رساند.
دلیل حادثه اعلام شد
محسن پورسیدآقایی جمعه شب پس از پایان عملیات امدادرسانی حادثه ریلی روز جمعه در جمع خبرنگاران دلیل اصلی این رخداد تلخ را خطای انسانی اعلام کرد
وی گفت: قطار تبریز ـ مشهد به دلیل سرمای هوا و یخ زدگی سیستم ترمز در فاصله 5 کیلومتری سمنان متوقف میشود و مورد را به سیستم Atc شاهرود به عنوان مرکز کنترل اطلاع میدهد و به کل سیستم توقف قطار اطلاع داده میشود و چراغ برای تردد قطارها در مسیر قرمز میشود، در همین زمان قطار سمنان-مشهد در مسیر متوقف میشود .
وی افزود: متأسفانه در این زمان به دلیل تغییر شیفت مسئول کنترل، فرد جایگزین از سابقه قرمز شدن چراغ بی اطلاع بود و وقتی رئیس قطار مشهد سمنان مجدداً کسب تکلیف میکند، به وی گفته میشود که «مسیر باز است و مشکلی نیست، شاید چراغ به دلیل برودت هوا قرمز مانده است» بنابراین به وی تلگراف میشود که حرکت کند .
معاون وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: «قطار تبریز-مشهد در پشت یک پیچ متوقف شده بود، بنابراین قطار سمنان-مشهد وقتی با قطار پیش رو مواجه میشود به شدت با کوپههای انتهایی قطار تبریز برخورد میکند . »
آغاز ماجرا
ساعت 07:45 صبح جمعه دو قطار مسافری سمنان-مشهد متعلق به شرکت ریل ترابر سبا و تبریز-مشهد متعلق به شرکت حمل و نقل ریلی رجاء، در ایستگاه هفتخوان در ناحیه راهآهن شمال شرق کشور بین دامغان و سمنان با یکدیگر برخورد کردند.
در این حادثه قطار سمنان-مشهد از پشت به قطار تبریز-مشهد که بین دامغان و سمنان در بلاک فرعی متوقف بوده است، که به این قطار برخورد کرد و علاوه بر لکوموتیو، تعدادی از واگنهای قطار دچار حریق شده و برخی از واگنها از ریل خارج شدند.
واگنهایی که آتش گرفتند
چهار واگن قطار که همگی حامل مسافر بودند دچار آتش سوزی گسترده شدند که دلیل آن هنوز مشخص نشده است. بعضی از این واگنها بعد از خارج شدن از ریل واژگون شدند که این مسئله منجر به بالا رفتن خسارت جانی شد و خارج کردن اجساد نیز به سختی از آن صورت گرفت.
به علت عدم دسترسی جاده ای به محل سانحه امداد زمینی با کندی صورت گرفت و بیشتر مصدومین با اورژانس هوایی انتقال یافتد. به همین واسطه عملیات رهاسازی اجساد کشته ها و انتقال مصدومان حادثه و همچنین اطفای حریق واگنهای حادثه دیده چند ساعت به طول انجامید. به گفته مسئولین اجساد کاملا سوختهاند و شناسایی آنها مشکل است.
امدادرسانی اوژانس و هلال احمر
در ساعات اولیه حادثه هفت تیم امدادی و ۲۴ امدادگر هلال احمر با 12 دستگاه آمبولانس، دو اتوبوس آمبولانس و یک فروند بالگرد به حادثه دیدگان امدادرسانی کردند. بعد از ان سه فروند بالگرد به همراه دهها دستگاه آمبولانس در صحنه حادثه حاضر بودند و سپرست اوژانس کشور نیز در محل حاضر شد.
استاندار سمنان محمدرضا خبازاعلام کرد مجروحان این سانحه به بیمارستانهای ولایت دامغان و کوثر سمنان اعزام شدهاند.
به گفته پیرحسین کولیوند سرپرست اورژانس کشور عملیات امدادی حادثه سمنان جمعه شب پایان یافت و از 98 مصدوم این حادثه 17 نفر بستری و بقیه پس از مداوا ترخیص شدند تعداد کشته های حادثه نیز تاکنون به 44 نفر رسیده است.
خطآهن تهران-مشهد نیز که به خاطر این حادثه بیش از 12 ساعت مسدود بود بلاخره جمعه شب بازگشایی شد.
دستور رئیس جمهور
حسن روحانی رییس جمهور طی نامه ای به دنبال سانحه دردناک برخورد دو قطار مسافربری در استان سمنان که منجر به جان باختن و مصدومیت تعدادی از هموطنان عزیزمان و از جمله پرسنل خدوم راهآهن شد، خواهان بررسی و اعلام دلایل وقوع این حادثه تلخ و معرفی مقصرین احتمالی و بکارگیری تمام اقدامات لازم برای درمان سریعتر مصدومان شد .
خطای انسانی در سیستم کنترل اتوماتیک
در حالی عامل انسانی دلیل اصلی سانحه اعلام می شود که خطآهن تهران-مشهد به سیستم کنترل اتوماتیک (ATC) تجهیز شده است که به گفته مسئولین راه و شهرسازی این سیستم قرار بود با حذف خطای انسانی، ایمنی سیر را افزایش دهد.
بنا به ادعای مدیرعامل راهآهن این سیستم توسط متخصصان داخلی طراحی و بومی سازی شد و ایران جزء 8 کشور دنیا است که این دانش را طراحی و بومی سازی کرده است . اجرای همین سیستم موجب شده است که ظرفیت خطآهن تهران - مشهد امروز به اعزام 200 قطار در روز افزایش یابد و هر 7 دقیقه یک قطار از تهران به مشهد و مشهد به تهران اعزام شود .
دیدگاه تان را بنویسید