روزنامه آرمان؛ غلامرضا ظريفيان*: مقصود رئيسجمهور از تغيير وزير آموزش و پرورش ومعرفي فردي مانند فخرالدين احمدي دانش آشتياني براي اين پست توسعه آموزش عالي، سامان بخشيدن به دانشگاههاي آموزش عالي، مراكز رفاهي آن و در نهايت مطالبات بر زمين مانده جامعه فرهنگيان است.
بنابراين اگر هدف معرفي فردي به عنوان يك مرجع پويا باشد دكتر دانش آشتياني همان مرجع پويا و مسئول پرتوان با ظرفيتهاي والاي آموزشي است. دكتر آشتياني وزير پيشنهادي رئيسجمهور در دوره اصلاحات بودند و قبل از آن يعني درسالهای ۸۲- ۶۸ مسئوليت بخش توسعه آموزش عالي را بر عهده داشتند. در اين نوشتار تنها به بخش برجستهاي از خدمات و سوابق وي اشاره خواهد شد، زيرا بخش مهمي از توسعه آموزش و رويدادهاي مثبت در آن مرهون تلاش و خدمات دانش آشتياني است. درباره سوابق علمي و اجرايي او ميتوان همانقدر گفت كه وي فارغالتحصيل دانشگاه خواجه نصير است، و دكترايش را از كالج انگلستان در رشته مهندسي اخذ كرده است. صرف نظر از سوابق علمي وي بايد اذعان داشت كه او نقش بسيار مهمي در جنگ و دانشگاه ايفا كرده است.
در زمان جنگ يكي از افرادي كه اجازه نداد دانشگاهها دچار وقفه شود دانش آشتياني بود. وي در مساله تحول ساختاري آموزش عالي و تبديل آن به وزرات علوم و فناوري نقش بسيار كليدي را ايفا كرد. دانش آشتياني پيوند عميقي با آموزش و پرورش دارد. وي يكي از افرادي است كه با حكم رئيسجمهور به عنوان يكي از اعضاي شوراي عالي آموزش و پرورش در اين سالها فعاليت كرد. بنابراين اگرچه همه اين مسائل و سوابق مورد اشاره ميتواند دلايل منطقي جهت معرفي چنين فردي به عنوان گزينه پيشنهادي و نهايي رئيسجمهور براي صدارت در پست وزارت آموزش و پرورش باشد، اما وي صرف نظر از همه مسائل مذكور يكي از افراد صاحبنظر در عرصه آموزش و پرورش است. وي از همان آغاز روي كار آمدن دولت يازدهم از سوي روحاني به عنوان وزير آموزش عالي به مجلس معرفي شد كه نتوانست راي بالايي از سوي مجلس نهم كسب كند. در ايران مجموعهاي از مدارس موفق در سطوح مختلف وجود دارد. افرادي كه در اين مدارس تحصيل كردند از تواناييهاي علمي، مهارتي و گرايشات مذهبي بسيار خوبي برخوردارند.
يكي از اين مجموعههاي بسيار موفق مجموعه مدارس مفيد است كه از ديرباز به عنوان زنجيرهاي از مدارس پويا و موفق فعاليت كرده است.اين مدارس طراحي بسيار دقيقي از نيروي انساني دارند؛ چنانکه فارغالتحصيلان از اين مدارس وارد دانشگاههاي بسيار معتبر در داخل و خارج از كشور ميشوند.
مدرسه مفيد نيروي علمي بسيار خوبي تربيت ميكند. بخش مهمي از اين افراد در زمان جنگ در جبههها حضور پيدا كردند. بخشي از اين دانشآموزان كه به دانشگاهها راه پيدا كردند از زبدهترين نيروهاي دانشگاهي كشور شمرده ميشوند. دانش آشتياني مديريت اين مجموعه موفق آموزشي را در سطح آموزش و پروش از ديرباز برعهده داشته است.
بنابراين وي نه تنها در بخش تئوريك آموزشي موفق بوده است، بلكه او با توجه به كارنامه مطلوب علمي يك مدير بسيار موفق است. حسن مساله در اين است كه يكي از آسيبهاي جدي نظام آموزشي اين است كه گسستي ميان آموزش و پرورش و نظام آموزش عالي وجود دارد. پيوند جدي ميان دو مقطع آموزشي برقرار نيست. به همين علت گاهي نيروهاي بااستعداد كشور ما در مواردي دچار آسيب ميشود. بنابراين اميد ميرود كه در دوران مديريت دكتر آشتياني يك پيوند ارگانيك و اساسي ميان آموزههاي موجود در آموزش و پرورش و آموزش عالي برقرار شود و بتوان از اين ظرفيت بهره بيشتري برد.
اما به هر روي وي با مشكلات و مسئوليتهاي بسيار سنگيني در دوران صدارت خود روبهرو خواهد بود. هر وزيري از هر ميزان توانايي و ظرفيتي كه برخوردار باشد موانع موجود در آموزش عالي به قدري بزرگ است كه وزير مربوطه به تنهايي نميتواند كاري از پيش ببرد، بلكه بايد نظام كاري براي ازميان برداشتن آن موانع انجام دهد. يكي از اين مسائل معيشت معلمان و انتظارات موجود از سوي آنهاست. در بسياري از كشورهاي پيشرفته جهان مساله معيشت معلمان مساله بسيار مهمي است؛ چرا که فردي كه در اين جايگاه قرار میگیرد، در ابتداي جواني ميخواهد الگوي افرادي باشد كه به دانشگاه راه يابند؛ اين فرد علاوه بر مساله آموزشي بايد فارغبال از هزينههاي سنگين معيشت باشد، اما ما شاهديم كه معلمان با چه هزينههاي سنگيني در كشور روبهرو هستند.
اين مساله يكي از معضلات بسيار جدي نظام است. اگر وزير جديد آموزش و پرورش نتواند در اين زمينه كاري انجام دهد با مشكلات بسيار جدي روبهرو شده و در نهايت افزايش نارضايتي جامعه فرهنگيان را به دنبال خواهد داشت. علاوه بر آن صرف نظر از اينكه آقاي دانش آشتياني تا چه اندازه از توانايي و ظرفيت لازم برخوردار است، او بايد بتواند از مديران قوي در استانها استفاده كند تا با كمك آنها به انتظارات و مطالبات جامعه فرهنگيان پاسخ دهد.
* فعال سياسي اصلاحطلب
دیدگاه تان را بنویسید