خبرگزاری ایسنا: حجتالاسلام والمسلمین رضا برنجکار، روز پنجشنبه در مراسم بیستمین سال تاسیس موسسه دارالحدیث گفت: 106 عنوان کتاب توسط پژوهشکدههای موسسه تولید شده است و از این عناوین تاکنون 30 مورد در همایشها، کتاب سال و مراسم و جشنوارهها برگزیده و یا شایسته تقدیر شده همچنین بسیاری از آنها به زبانهای دیگر ترجمه شده است.
او افزود: پژوهشگاه قرآن و حدیث دارای 4 پژوهشکده در 12 گروه اصلی است و کار اصلی ما نیز بعد از جمعآوری احادیث و تنظیم آن، کار اجتهادی و فقه الحدیث تخصصی است.
وی افزود: براساس آموزههای دینی همه علوم انسانی باید بر محور قرآن و حدیث شکل بگیرد و نظریهپردازی در این علوم باید بر مبنای وحی و حدیث که تفسیر وحی است اخذ شود والا علوم ما بیگانه از اسلام خواهد بود و حتی علم تفسیر قرآن نیز بیگانه با حدیث نیست، اتفاق مبارک این پژوهشگاه ایجاد پارادایم علمی خاص در عرصه علوم انسانی و اسلامی است که حدیث در آن نقش محوری دارد.
برنجکار تصریح کرد: ما حدیث را تنها به عنوان علوم حدیث نمیبینیم و به دنبال ایجاد و تولید کارهای میان رشتهیی بوده و هستیم برای مثال حدیث و کلام؛ حدیث و تفسیر، حدیث و روان شناسی، حدیث و اخلاق، حدیث و جامعه شناسی و ... را مورد بررسی در پژوهشکدهها داریم که این کار میان رشتهیی برای اولینبار در ایران و جهان اسلام در حال شکل گیری است.
او ادامه داد: دنیای اهل سنت با وجود تلاشهای حدیثی، زیاد وارد فضای میان رشتهیی نشدهاند و تبیین این کارها افق جدیدی را در کل جهان اسلام ایجاد خواهد کرد و امیدواریم این رویکرد گسترش پیدا کند.
قائم مقام رییس موسسه در پژوهشگاه قرآن و حدیث با اشاره به ایجاد سه رشته مشترک در دانشگاههای موسسه در قم، تهران و اصفهان اظهار کرد: در کارشناسی، 7 رشته داریم که کلام اسلامی، فقه و حقوق اسلامی، تربیت معلم قرآن و ... از جمله این رشتههاست.
وی افزود: در پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ابتدا از وزارت علوم اقدام میشد اما در چندسال اخیر به دو صورت کنکور و امتحان اختصاصی، پذیرش داریم.
برنجکار گفت: در کارشناسی ارشد 13 رشته از جمله علوم حدیث با گرایش اخلاق، تفسیر اثری، نهج البلاغه، علوم قرآن و حدیث، تفسیر روایی، ارتباطات با گرایش حج و زیارت، روان شناسی اسلامی و معارف قرآن، کلام امامیه، علوم حدیث، اخلاق و آداب پزشکی تدریس میشود و در دکتری نیز 7 رشته از جمله مدرسی معارف اسلامی با گرایش قرآن، علوم و معارف نهج البلاغه، کلام امامیه، تفسیر تطبیقی و ... را داریم.
رییس ستاد برگزاری بیستمین سالگرد تاسیس موسسه ادامه داد: هدف اصلی ما از تاسیس دانشگاه کارهای بین رشتهیی علوم قرآن و حدیث با رشتههای تخصصی است؛ ما درصدد پیوند میان این دو هستیم تا فرمایش رهبری در این زمینه محقق شود تا ما دائما مبانی غربی در اقتصاد، روانشناسی و ... مقلدانه تبیین نشود.
او تاکید کرد: نظریهپردازی در خلإ انجام نمیشود، ابتدا باید سیر علمی تدوین و باید در این زمینه مکتب و مبانی اعتقادی و عملی داشته باشیم و این مبانی را میتوان از قرآن و حدیث گرفت، همان طور که دیگران از دیدگاههای مکاتب خود میگیرند؛ ما باید به قرآن و حدیث برگردیم و مبانی پایهیی را از آنجا بگیریم.
برنجکار تصریح کرد: 22 کتاب درسی برای رشتههای میان رشتهیی تولید شده است همچنین 126 اثر اصلی در مجلدات گوناگون تولید شده است و در کنگرهها نیز 5 کنگره اجرا شده و 89 اثر در این کنگرهها تولید شده و 48 عنوان کتاب نیز در معاونت فرهنگی تولید شده و مجموع آن به 325 اثر میرسد.
وی عنوان کرد: رشته تخصصی حدیث در سطح سه در حوزه ایجاد شد و فارغ التحصیلان این موسسه این رشته را ایجاد کردند و برخی رشتههای ما نیز در دانشگاه تهران در حال اجراست.
برنجکار با اشاره به تحصیل 2 هزار و 891 دانشجو در مقطع کارشناسی، هزار و 898 نفر در مقطع ارشد و 187 نفر در مقطع دکتری اظهار کرد: در مجموع نزدیک به 5 هزار نفر در دانشگاههای وابسته به این موسسه فعالیت دارند همچنین بیش از دو هزار نفر در کارشناسی، بیش از هزار نفر در ارشد و 24 نفر در دکتری فارغالتحصیل شدهاند و 55 نفر نیز عضو هیات علمی دانشگاه هستند.
دیدگاه تان را بنویسید