زنان زندانی جرایم غیرعمد به آغوش خانواده باز میگردند؟
172 زندانی جرایم غیرعمد با اولویت زنان سرپرست خانوار در مناطق 22 گانه تهران در حالی از زندان آزاد شدند که شورای شهر تهران چندی پیش یک فوریت طرح "ترخیص زنان زندانی با محکومیت مالی بدون قصد" را تصویب کرده بود.
سرویس اجتماعی فردا : خیران و کارمندان شهرداری تهران در یک ماه گذشته بیش از 28 میلیارد ریال برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد کمک کردند و آنگونه که معاون فرهنگی و امور اجتماعی شهرداری تهران گفته است: استقبال مردم از جشنهای گلریزان به حدی خوب بوده که تنها در یک مراسم بیش از 25 میلیارد ریال برای آزادی زندانیان نیازمند کمک شده است اما در کنار همه اینها، تلاش برای آزادی زنان زندانی سرپرست خانوار که به واسطه جرایم غیرعمد در زندان هستند با شتاب بیشتری پیگیری میشود.
آنگونه که معاون ستاد دیه کشور گفته است، حدود 200 زن به واسطه جرایم غیرعمد در زندانها دوران محکومیت خود را سپری میکنند و آمارها نشان میدهد 50 نفر از این زندانیان را زنان تهرانی تشکیل میدهند که بخشی از این زنان در جریان کمک خیران تهرانی برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد آزاد شدند .
مصوبه شورای شهر برای آزادی زنان زندانی
شورای شهر تهران چندی پیش به یک فوریت مصوبهای رای داده است که در صورت تصویب نهایی آن، شهرداری تهران میتواند تا سقف دو میلیارد تومان با کمک ستاد دیه کشور برای «آزادی زنان زندانی با محکومیت مالی بدون قصد» هزینه کند .
فاطمه دانشور عضو شورای شهر تهران در خصوص ضرورت چنین طرحی میگوید: طی بازدیدی که از زندان زنان داشتم در بند مادران و کودکان نیز حاضر شده و زنان باردار و کودکانی را مشاهده کردم که شهرداری میتواند با همکاری ستاد دیه، سازمان زندانها و ... نسبت به آزادی اینگونه زنان اقدام کند .
آنگونه که در طرح پیشنهادی برای آزادی این زنان به شورای شهر تهران رسیده، به شهرداری اجازه داده شده است تا سقف دو میلیارد تومان از محل کمکهای شهرداری تهران برای آزادی این زنان هزینه کند .
البته معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران هم از اقدام جهادی برای آزادی این زنان خبر میدهد میگوید: عدم حضور یک زن در خانه آسیب های جدی دارد و تعداد آمار ارایه شده به ما از سوی مددکاری نشان می دهد که بین ۴۰ تا ۵۰ زن زندانی که مشکل آنها غیرعمد بوده و استعداد آزادی دارند، باید در این اقدام جهادی حمایت شوند
حجت الاسلام میثم امرودی البته با طرح شورای شهریها مخالف است و تاکید میکند: شهرداری موافق آن نیست که از اعتبارات دولتی برای آزادسازی زنان زندانی با محکومیت مالی بدون قصد استفاده شود .
وی ادامه داد: تامین رقم دو میلیاردتومان که مدنظر شورا بود از طریق خیرین و مردم دنبال می شود چرا که این رقم برای مردم چیزی نیست و شهرداری فضایی را فراهم می کند که همه در این ثواب بزرگ همراه شوند .
تاثیرات نامناسب حضور زنان در زندان
علی اصغر جهانگیر رییس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور با اشاره به برخی نسبتها در میان زندانیان ایران گفت: کمتر از 3 درصد زندانیان کشور زن هستند و بیش از ۵۰ درصد این افراد کمتر از یک ماه در زندان می مانند .
آمارهای منتشر شده از سوی مرکز بینالمللی مطالعات زندان زندان نیز مهر تائیدی بر این آمار میزند. آمار این موسسه نشان میدهد در آذرماه سال گذشته، تعداد جمعیت کیفری ایران، ۲۲۵ هزار و ۶۲۴ نفر بوده است که از این تعداد 3.1 درصد از این افراد زن هستند .
البته آمارهایی که مسئولان سازمان زندانها به مناسبت اعلام کردهاند، آمارهای به روزی نیست اما همین آمارها نشان میدهد که درصد زندانیان زن نسبت به جمعیت زنان کشور بین 19.83 تا 21.32 طی سالهای ٨١ الی ٨٥ در نوسان بوده است و میانگین درصد زندانیان زن به مرد طی این پنج سال 4.9 درصد زنان در مقابل 95.91 درصد مرد است و در سال ٨٨ حدود 3.5 درصد زندانیان کشور را زنان تشکیل میدادند. البته آمارهای جدیدتر هم نشان میدهد که نسبت حضور زنان در زندان نسبت ثابتی بوده و در حول و حوش عدد 3 تا 4 درصد نوسان داشته است.
قائم مقام فعلی رییس کل دادگستری تهران و معاون سابق قضایی سازمان زندانها در خصوص مشکلات ناشی از حضور زنان در زندان میگوید: با توجه به بایکوت شدن زندانیان زن از سوی اعضای خانواده و سرپرستان، آنها مشکلات روحی و روانی بیشتری از مردان دارند و همزمان بودن حضور برخی از زنان به همراه فرزندانشان در زندان بر مشکلات عاطفی و تربیتی آنها اثر منفی دارد .
دکتر غلامعلی محمدی ادامه میدهد: از همپاشیدگی خانواده در میان زنان زندانی محتملتر است و بازگشت این افراد پس از آزادی به جامعه بسیار ناامید کنندهتر است. تاثیر حضور زندانیان زن در همسالان و اعضای همجنس خانواده بیش از مردان است و حمایتهای مردمی این دسته از زندانیان با پیچیدگیها و مشکلات خاصی انجام میشود که این موارد از جمله معضلات زندانیان صرف نظر از نوع ارتکابی است .
وی اضافه کرد: با توجه به ارتباط مستقیم عمده جرایم ارتکابی زنان با مسائل سوء اخلاقی، جامعه از پذیرش زندانیان طفره رفته و متاسفانه نهادهای حمایتی خاصی هم در این مورد وجود ندارد و در صورت وجود برخی از موسسات حمایتی، بخش خصوصی آنها را به لحاظ تبعات منفی ناشی از نهادهای زنان کمتر زیر بار مسئولیت نگهداری میروند و موسسات دولتی هم با بهانه داشتن سابقه زندانی بودن زنان از پذیرش آنها پرهیز میکنند .
این مقام قضایی، تفاوت بروز جرایم در زنان و مردان را هم مورد توجه قرار میدهد و میگوید: اغلب جرمشناسان بر این باورند که مردان و زنان همانطور که از نظر جسمی و بیولوژیکی با هم متفاوتند از نظر روانی و اجتماعی نیز با یکدیگر تفاوتهایی دارند که این امر باعث تفاوت در نوع و میزان ارتکاب جرایم میشود. توجه به این نکته ضروری است که فرهنگ هر جامعه و نوع نگرش و طرز تلقی هر جامعه نسبت به زنان و مردان و وظیفهای که از هر یک انتظار میرود در شکلگیری شخصیت و نحوه رفتار و عمل آنها تاثیر اجتنابناپذیری دارد که ممکن است تفاوت بین میزان و نوع جرایم ارتکابی توسط هر یک از دو جنس را سبب شود .
وی افزود: جرایم خاص زنان شامل جرایم علیه اشخاص مثل شوهر، معشوقه یا رقیب عشقی، قتل نوزادان و اطفال، سقط جنین، جرایم علیه اموال شامل کلاهبرداری، سرقت از مغازهها و اماکن عمومی و صدور چک بلامحل و جرایم دیگری از قبیل افترا، تهمت، ولگردی، فحشاء، توزیع موادمخدر توسط زنان معتاد میشود .
معاون سابق سازمان زندانها با بیان اینکه عوامل کلی شامل محیط خانوادگی، روانی و اجتماعی، عوامل خاص چون عوامل عاطفی و جنسی، طرز عمل غدد هورمونی، اختلالات روانی، مشکلات شخصیتی، عقبماندگی ذهنی و تلقینپذیری از جمله علل بزهکاری در زنان است، گفت: اختلاف بین میزان جرایم زنان نسبت به مردان از دیدگاههای مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است که عبارت است از نگرش زیستی و روانی، توجیه آماری و نگرش جامعهشناختی .
حالا با همه مشکلاتی که زنان زندانی دارند، آزادی زنانی که به واسطه جرایم غیرعمد به زندان رفته یک اولویت اصلی قلمداد میشود. بخشی از این زنان در چند روز گذشته در تهران آزاد شدهاند و حالا دیگران هم باید تلاش کنند تا مابقی 200 زنی که به واسطه محکومیتهای مالی یا جرایم غیرعمد در زندان هستند سریعتر آزاد شوند و به آغوش جامعه بازگردند
دیدگاه تان را بنویسید