۶۵۰ میلیارد تومان بدهی افراد حاضر در زندان ها/ برای زندان زدایی چه می توان کرد؟
در حالی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در ابلاغیه سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه و در دیدار با مسئولان قضایی کشور بر لزوم کاهش جمعیت کیفری در زندانها تاکید داشتند، مدیرعامل ستاد دیه کشورمیگوید که هم اکنون هشت هزار و ۱۰۰ زندانی جرایم غیرعمددر زندانها هستند. حالا واقعا برای کاهش این زندانیان چه باید کرد؟
سرویس اجتماعی فردا: رهبر انقلاب همانند سالهای گذشته، امسال هم در دیدار با مسئولان عالی قضایی بر لزوم کاهش تعداد زندانیان در کشور تاکید کردند. ایشان افزایش تعداد زندانیان را واقعاً تأسفبار خواندند و افزودند: این مسئله از زوایای مختلف مالی، خانوادگی، اخلاقی و اجتماعی هزینهساز است و باید با تمرکز بر راهحلهای مختلف، برای علاج آن فکری جدی کرد .
حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه ترویج فرهنگ صلح و سازش در جامعه و آسیبشناسی و تقویت شوراهای حل اختلاف را در افزایش نیافتن تعداد زندانیان، مؤثر خواندند و افزودند: برای مقابله با تبعات منفی افزایش زندانیان مالی و زندانیان مواد مخدر نیز باید دنبال پیشنهادها و راهحلهای تازهای بود .
این درخواست رهبر انقلاب مبنی بر کاهش جمعیت کیفری در حالی مطرح میشود که پیش از این هم رئیس سازمان زندانها گفته بود که نیم میلیون نفر در سال در زندانهای کشور تردد دارند و تقریبا نیمی از این افراد کمتر از یک ماه در زندان میمانند.
رئیس سازمان زندانها البته گفته بود که بیشترین زندانیان مربوط به جرایم ناشی از مواد مخدر هستند؛ نکتهای که در سخنان رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید شده و ایشان خواستار پیدا کردن راه حلی برای رفع این موضوع شدند.
در کنار اینها، زندانیان مالی و جرایم غیرعمد هم بخش مهمی از زندانیان کشور را تشکیل میدهند و در حالیکه پارسال 8498 زندانی جرایم غیرعمد با کمک 725 میلیارد تومانی خیرین از زندان آزاد شدند، اما همچنان 8100 زندانی دیگر به واسطه بدهی مالی ناشی از جرایم غیرعمد در زندان بسر میبرند. اما برای این زندانیان باید چه کرد؟
650 میلیارد تومان برای آزادی زندان
سید اسد الله جولایی مدیرعامل ستاد دیه کل کشور میگوید: محکومان مالی غیرکلاهبرداری و زندانیان مهریه در صدر فهرست زندانیان جرایم غیرعمد در سراسر کشور قرار دارند .
وی با بیان اینکه هم اکنون محکومیت مالی، بیشترین آمار زندانیان را به خود اختصاص داده است گفت: با وضع قوانین بیمه در سال های اخیر آمار زندانیان تصادف از 30 هزار نفر در سال 82 ، امسال به هزار نفر کاهش یافته است .
مدیرعامل ستاد دیه البته تاکید میکند که 8100 زندانی جرایم غیرعمد در زندانها هستند که برای آزادی آنها 650 میلیارد تومان نیاز است که اگر خیرین پای کار بیایند میشود این تعداد هم از زندان آزاد بشوند.
قانونگذاری زندان
بخشی از مشکلات مربوط به افزایش جمعیت زندانها ناشی از تورم کیفری و عناوین مجرمانهای است که قانونگذار تعیین کرده است. آنگونه که رئیس سازمان زندانها میگوید: بیش از 1000 عنوان مجرمانه در قانون داریم که نشان دهنده این است که هر کسی را میتوانیم به دلایل مختلف، تحویل زندان دهیم .
رئیس سازمان زندانها البته تاکید دارد که «اگرچه زندان ضرورت است اما زندان جای اشرار و ناامن کنندگان امنیت و نوامیس جامعه است. زندان نباید جای افراد بدهکار و بیمار تبدیل شود به طوریکه امروز 7000 نفر بدهکار دیه، مهریه و نفقه در زندان های کشور وجود دارد که در تلاش هستیم این افراد رهایی پیدا کنند . »
آنگونه رضا محبوبی معاون اجتماعی مرکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور، در خصوص آسیبهای زندان میگوید: «تنها 20 درصد خانوادههای زندانیان تحت پوشش حمایتی قرار دارند.» و این به آن معنا است که حدود 80 درصد دیگر از هیچ حمایتی برخوردار نیستند به خصوص که اگر سرپرست خانواده زندانی شود، اوضاع وخیمتر هم میشود و مجازات زندان، دامن خانواده فرد را هم میگیرد.
آسیبهای مجازات زندان، بسیار زیاد است. این نکته در سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها تاکید شده است. حضرت آیتالله خامنهای در دیدار هفتم تیرماه 1383 با مسئولان عالی قضایی با تاکید بر اینکه زندان نباید خانواده فرد را بیچاره کند، تاکید میکنند که « دربارهی محکومان باید گفت که ما نباید خیال کنیم که عدالت دربارهی کسی که محکوم به زندان شده، این است که او را به زندان بیندازیم و سر موعد هم آزادش کنیم. این، فقط بخشی از عدالت است. بخش دیگر این است که زندان برای او جایی نباشد که او را فاسد یا فاسدتر کند یا شخصیت او را از بین ببرد یا خانوادهی او را بیچاره کند . »
حالا با این حرفها، مجلس باید به صورت جدیتر به حبس زدایی از قوانین کشور وارد شود. برای افراد بدهکار بخصوص محکومان مهریه هم چارهای پیدا کند تا قضات مجبور نباشند همه را راهی زندان کنند. بودجههای سازمان زندانها هم باید بیشتر شود از راهکارهایی مانند دستبند و پابند الکترونیک استفاده کرد تا مجرمان را بجای زندان در بیرون زندان کنترل کرد.
اما جدا از کل آمار بالای زندانیان, حتی اگر 8100زندانی جرایم غیرعمد که هماکنون گرفتار زندان هستند, از زندان آزاد شوند بازهم ورودی جرایم غیرعمد به زندانها همچنان ادامه دارد. پارسال 725 میلیارد برای آزادی زندان هزینه شده و امسال هم اگر این 650 میلیارد تومان جور شود و این زندانیان آزاد شود؛ بعید است که دیگر زندان بدهکاری در زندان نماند چون باید سرمنشاء بسته شود!
دیدگاه تان را بنویسید