پیام تبریک پاپ برای عید فطر
پیامهای تبریک پاپ فرانسیس برای عید فطر به مسلمانان و شیخ الازهر و تاکید او بر احترام متقابل و گفتوگو بین مسلمانان و مسیحیان گامی مهم و مثبت به نظر میرسد هر چند در این بین مسایل مهمی در مسیر گفتوگوی اسلام و مسیحیت دیده میشود.
فارس: چند روز پیش روزنامههای مصری به نقل از مدیر دفتر رسانهای کلیسای کاتولیک در مصر از ارسال تبریک عید فطر از سوی پاپ فرانسیس به احمد الطیب شیخ الازهر خبر دادند.
* پیام پاپ به الطیب برای عید فطر و تقویت روابط واتیکان ـ الازهر
کشیش رفیق جریش رئیس دفتر رسانهای کلیسای کاتولیک در مصر با اشاره به پیام پاپ به احمد الطیب متضمن تبریک عید فطر اعلام کرد: پاپ فرانسیس اول در پیام خود تاکید کرده که برای تقویت روابط دوستانه و احترام متقابل بین کلیسای کاتولیک و مسلمانان در سراسر جهان تلاش خواهد کرد .
همچنین عنوان شد که پاپ فرانسیس در پیام خود از شیخ الازهر به خاطر پیام تبریک الطیب به برگولیو به مناسبت انتخابش به عنوان پاپ تشکر کرده است.
* پیام پاپ به مسلمانان جهان برای عید فطر و تاکید اهمیت گفتوگوی اسلام ـ مسیحیت
پیام پاپ به الطیب در حالی است که فرانسیس اول همچنین در پیامی به تمامی مسلمانان ضمن تبریک عید فطر خواستار «احترام متقابل» و پایان «انتقادات غیرموجه و موهن» مسلمانان و مسیحیان نسبت به یکدیگر شد و بر «احترام دو طرف به دین، آموزهها، نمادها، شخصیتها و ارزشهای یکدیگر» تاکید کرده بود.
وی که در این پیام مسلمانان را «دوستان عزیزم» خطاب کرده و بر توجه رهبران مسلمان به پیام خود تاکید کرده و افزوده است: وقتی که در مارس گذشته به عنوان پاپ انتخاب شدم گفتم که این امکان رابطه واقعی با خدا وجود ندارد هنگامی که افراد دیگر را نادیده میگیرید از این رو به شدت گفتوگو میان ادیان مختلف، بهویژه گفتوگو با اسلام مهم است و دوست دارم بار دیگر بر اهمیت گفتوگو و همکاری میان مؤمنان، بهویژه مسیحیان و مسلمانان و نیاز به افزایش این گفتوگوها تاکید کنم.
پس از این اتفاق که عملا دو درخواست رسمی الازهر مبنی بر «برداشتن گامهای ایجابی و جدی از سوی واتیکان که در آن به صراحت و روشنی کامل احترام به اسلام و مسلمین نمایان باشد» و «پاسخ به پیام تبریک الازهر به پاپ [فرانسیس] به مناسبت انتخاب او» به نوعی تامین شده است، بسیاری از بازگشت روابط این دو مرکز اسلامی در جهان سخن میگویند .
* استقبال از پیام پاپ فرانسیس به شیخ الازهر
هر چند که الازهر هنوز واکنشی به این پیام نشان نداده است اما «ابراهیم اسحاق» پاتریاک قبطیهای کاتولیک مصر با اشاره به اینکه این پیام نخستین پیامی است که پاپ فرانسیس اول شخصا به مسلمانان و شیخ الازهر ارسال کرده آن را میزان احترام پاپ واتیکان به اسلام و تمایل او به ایجاد روابط قوی و خوب با مسلمانان دانست.
در همین حال «ژان لوئی توران» رئیس «شورای پاپی برای گفتوگوی بین ادیان» با اشاره به پیام پاپ به مسلمانان برای عید فطر و تاکید وی بر «آموزش کودکان نسبت به احترام به دیگران» و خطاب پاپ به رهبران مسلمان گفت: در سالهای گذشته تلاشهایی برای گفتوگوی بین ادیان صورت گرفته اما نتایج دلخواه تا زمانی که توافقات اجرایی نشود، شکل نمیگیرد.
* رئیس شورای پاپی برای گفتوگوی بین ادیان: فرانسیس راه بندیکت شانزدهم را ادامه میدهد
وی با اشاره به افزایش تلاشها برای آشنایی بیشتر و عمیقتر بین مسلمانان و مسیحیان، افزود: اروپاییها بین اسلام به عنوان یک دین و اسلام سیاسی فرقی نمیگذارد اما همگان میدانند که افراطگرایی و بنیادگرایی دو دشمن مشترک است لذا باید در عرصه فکری و فرهنگی تلاشهای بیشتری صورت بگیرد و این تلاشها تا اینکه رهبران دینی خطر وضعیت حاضر را درک نکنند و برای همکاری مشترک برای بهتر کردن اوضاع اقدام نکنند، پایان نخواهد یافت .
توران با بیان اینکه این مسئله از مدرسه و دانشگاه و فرهنگ اعتماد متقابل و صداقت میگذرد، تاکید کرد: پاپ فرانسیس اول راه پاپ بندیکت شانزدهم را با همه مشکلات ادامه میدهد! و در این مسیر روزنامهنگاران نقش مهمی دارند.
هر چند پیام پاپ به مسلمانان و به شیخ الازهر به مناسبت عید سعید فطر مهم و گامی مثبت به نظر میرسد اما مسایل مهمی در مسیر گفتوگوی اسلام و مسیحیت دیده میشود که مهمترین آنها سخن رئیس «شورای پاپی برای گفتوگوی بین ادیان» مبنی بر «یکی بودن اسلام به عنوان یک دین و اسلام سیاسی نزد اروپاییان است» که به نظر میرسد ایران به عنوان پرچمدار «اسلام سیاسی» باید تلاشهای گستردهای برای معرفی واقعی اسلام سیاسی انجام دهد.
دیدگاه تان را بنویسید