نگاهی به پنجره جمعیتی ایران/فرصت ۵ ساله ایران برای افزایش جمعیت

کد خبر: 1157976

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: دو سوم پنجره جمعیتی به اتمام رسیده و در حال حاضر تک ثلث پنجره جمعیتی باقی مانده است و در صورت وقوع تمام عوامل پس از بسته شدن این پنجره، شانس ریکاوری پنجره جدید سه تا پنج دهه به طول می‌کشد.

نگاهی به پنجره جمعیتی ایران/فرصت ۵ ساله ایران برای افزایش جمعیت

دکتر علیرضا زالی در جلسه استانی "خانواده و جمعیت" که امروز دوشنبه (۶ تیر) با دستور کار "بررسی آخرین وضعیت استان تهران" و با حضور استاندار تهران برگزار شد، با تاکید بر فرصت اندک برای افزایش جمعیت و لزوم مداخله هوشمندانه در این راستا، گفت: شتاب سالمندی و نیز نرخ جمعیتی در تغییر الگوی باروری در کشوری نظیر فرانسه بیش از هفت دهه طول کشید، در صورتی که سرعت رشد ما در این زمینه کمتر از ۱۵ سال است.

وی با بیان اینکه اگر کشورهای غربی در ۱۱۰ سال این مسیر شتاب سالمندی را طی کردند ما در زمان کوتاه‌تری این مسیر را طی می کنیم، توضیح داد: همچنین باید به پایداری خانواده‌ها و تقلیل مصدومین حوادث ترافیکی در خصوص افزایش جمعیت توجه کنیم. اغلب مصدومین حوادث ترافیکی تهران جوان و در سن باروری هستند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به امکان استفاده از نتایج مطالعات تطبیقی در دنیا، تصریح کرد: این مطالعات نظیر طرح کشورهای روسیه و ژاپن خوب است و با بومی سازی، می‌توان آنها را مورد استفاده قرار داد. همچنین همکاری دستگاهای مختلف و تضامین اجرایی لازم برای عملیاتی سازی مفاد قانون نیز مهم است.

وی با بیان اینکه از جمله چالش‌های کرونا در تهران بحث "سالمندی" بود، ادامه داد: باید به تجرد قطعی و طلاق نیز توجه کنیم. تجرد قطعی شانس ازدواج را پایین می‌آورد و افراد مطلقه بعضا به مدار فرزندآوری باز نمی‌گردند.

زالی در پایان سخنان خود درباره اهمیت توجه به "کیفیت فرزندآوری" افزود: می‌توان دانشجویان را به سمت ازدواج‌های ساده و به هنگام تشویق کرد تا کیفیت فرزندآوری در سطح نخبگان افزایش پیدا کند./ایسنا

 فرصت ۵ ساله ایران برای افزایش جمعیت

دبیر شورای راهبردی جمعیت استان تهران، درباره آمار سقط جنین غیر قانونی کشور، گفت: سالانه ۳۷۰ هزار سقط در کشور داریم که اغلب آنها جنایی و غیر قانونی است و تنها حدود ۳.۵ تا ۴ درصد این موارد مربوط به روابط خارج از عرف و باقی این موارد با انگاره‌هایی نظیر "ناخواسته بودن بارداری" و "بدون برنامه ریزی بودن بارداری" همراه هستند.

به گزارش ایسنا، صالح قاسمی در جلسه استانی "خانواده و جمعیت" که امروز دوشنبه (۶ تیرماه) با دستور کار "بررسی آخرین وضعیت استان تهران" و با حضور استاندار تهران برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر دنیا الگوی  perfect family با الگوی چهار فرزندی را ترویج می‌کند و تعریفی که برای آن ارائه داده‌اند به این معنا است که perfect family خانواده‌ای است که تمام اعضای آن روابط درون خانوادگی را تجربه کنند.

دبیر مرکز مطالعات جمعیت، با بیان اینکه اگر الگوی چهار فرزندی الگو رایج کشورها و کشور ما شود نرخ باروری به  ۲.۸ تا ۳ می‌رسد که می‌تواند مساله کشور ما را نیز تا حد زیادی مدیریت کند.

این جمعیت شناس و پژوهشگر حوزه جمعیت در عین حال تاکید کرد: به لحاظ جامعه شناختی، مطرح شده است که الگوهای هشت فرزندی و ۱۰ فرزندی و بالاتر الگوهای درستی نیست.

۵۰ درصد تولدهای ثبت شده استان تهران در سال ۹۹ مربوط به فرزند اول بوده است

دبیر شورای راهبردی جمعیت استان تهران با بیان اینکه ۵۰ درصد تولدهای ثبت شده استان تهران در سال ۹۹ مربوط به فرزند اول، ۴۱.۷ درصد مربوط به فرزند دوم و ۸.۴ درصد مربوط به فرزند سوم و بیشتر بوده است، یادآور شد: در واقع تهران بعد از گیلان بالاترین تولدهای ثبت شده برای فرزند اول را داشته است و این امر الگوی "تک فرزندی" را تثبیت می‌کند.

وجود ۴ میلیون مهاجر نسل اول و دوم ایرانی در خارج از کشور

فرصت ۵ ساله ایران برای افزایش جمعیت

صالح قاسمی درباره ضرورت توجه به بحث "مهاجرت" و تاثیر آن بر جمعیت کشور، خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۴ میلیون مهاجر نسل اول و دوم ایرانی در خارج از کشور داریم که این امر به لحاظ کیفیت در مهاجر فرستی نخبگانی قابل توجه است.

به گفته این پژوهشگر حوزه جمعیت، کشور ما به لحاظ باروی برای افزایش جمعیت تنها پنج سال فرصت دارد و اگر متولدین دهه شصتی کشور از سنین متعارف باروری خارج شوند، با اتکا به متولدین دهه ۷۰ نمی‌توان بحران جمعیت را مدیریت کرد و از این رو می‌توان گفت تنها فرصت باقی مانده برای این امر تنها در ۵ سال طلایی اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است.

وی در بخش دیگر سخنان خود به "انقلاب خانوادگی" اشاره کرد و درباره تغییر الگو، ساختار و کارکرد نهاد خانواده در ایران، افزود: ما در ایران، در آستانه پدیده‌ای شبیه به پدیده "انقلاب خانوادگی" در غرب هستیم که ساختار و کارکرد و نهاد خانواده را دچار دگرگونی جدی کرد.

 

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت