با تعطیلی رصدخانه مهاجرت مشکل مهاجرت نخبگان حل میشود؟
رصدخانه مهاجرت تعطیل شد!
نشست «راه گفتگو» که با موضوع واکاوی موضوع مهاجرت نخبگان با حضور بهرام صلواتی، مدیررصد خانه ملی مهاجرت ایران در موسسه اطلاعات برگزار شد فارغ از انتقادهای او به نوع مدیریت مهاجرت در ایران خبرهای دیگری هم داشت، از جمله اینکه او اعلام کرد حکم تخلیه رصدخانه ملی مهاجرت صادر شده است! خبری که پس از شائبه ممنوعالمصاحبه شدن او تایید شد و به نظر میرسد اولین گام دولت در رابطه با پیشگیری از مهاجرت نخبگان تعطیلی رصدخانه ملی مهاجرت باشد!
رصدخانه ملی مهاجرت زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و سالهاست که با پژوهش در رابطه با مهاجرت به نوعی با انتشار سالنامهای پیرامون این موضوع به جایگاه ایران در این زمینه میپردازد. اما حداقل در چند سال گذشته آمارها و پژوهشها نشان از افزایش میزان مهاجرت نخبگان از ایران دارد. هر از چندی هم بهرام صلواتی در رسانهها به نوعی از مدیریت مهاجرت در ایران انتقادهایی را مطرح کرده بود که ماه پیش خبر آمد او هم به نوعی ممنوعالمصاحبه شده است! هر ند این موضوع به صورت رسمی تاییئ نشد اما غیبت بهرام صلواتی در رسانهها به نوعی این موضوع را تایید میکرد.
برخی انتقادهای تند او از شیوه مدیریت مهاجرت را دلیل ممنوعالمصاحبه شدن او و البته تخلیه ساختمان رصدخانه ملی مهاجرت میدانند اما مگر بهرام صلواتی در این رابطه چه گفته است؟ او در نشست مورد اشاره با اشاره به ابراز تمایل هفت میلیون ایرانی مقیم خارج کشور برای بازگشت به ایران گفت: آیا ظرفیت های لازم برای جذب و استفاده از این سرمایه علمی انسانی در داخل کشور وجود دارد؟
بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران از روند برخورد روزهای اخیر با برخی از استارتاپ ها انتقاد کرد و گفت که با این روش ها فضای ناامن ذهنی ایجاد می شود و باید پاسخگوی عواقب آن باشیم.
وی افزود: متاسفانه در سطح جذب و حفظ سرمایه انسانی با مشکلات عدیده ای مواجه هستیم و برخی مسئولان به راحتی اجازه و امکان مهاجرت را برای جوانان و نخبگان ایجاد کرده اند.
مدیر رصد خانه مهاجرت ایران تاکید کرد: نمی توانیم با مدل ۳۰ سال گذشته با نخبگان و سرمایه های علمی مواجه شویم. افرادی که در حوزه نخبگان مسئولیت دارند باید طرحی نو دراندازند و مسائل را از دریچه جوانان و نخبگان علمی ببینند.
مدیر رصد خانه مهاجرت ایران همچنین با انتقاد از برخی رفتارها در مواجهه با نخبگان و دانشمندان جوان ایرانی، علت اصلی سوق دادن نخبگان به سمت خارج کشور را بی کفایتی در استفاده از سرمایه های علمی ایران دانست. وی گفت: در مسیر فعالیت نخبگان سنگ اندازی می شود و برخی نخبگان و دانشمندان جوان را با رفتار و اقدامات خاص به سمت مهاجرت سوق می دهند.
به گفته وی متاسفانه نسل سرمایه ای کشور را به سادگی از دست می دهیم و به نوعی «نسل کشی سرمایه انسانی» را در کشور رقم می زنیم. مدیر رصد خانه مهاجرت ایران افزود: براساس آمار اعلامی نیروهای کلیدی و متخصص 67 درصد شرکت های دانش بنیان، وارد فرآیند مهاجرت شدهاند.
دیدگاه تان را بنویسید