توضیح روسیه درباره دلیل ناتوانی آمریکا برای احیای تحریمهای ایران
یک دیپلمات ارشد روسیه توضیحاتی درباره دلیل ناتوانی آمریکا برای احیای تحریمهای بینالمللی ضد ایران ارائه کرده است.
خبرگزاری تسنیم: «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در پیامی شنبه شب بار دیگر تصریح کرده تفسیر واشنگتن مبنی بر اینکه میتواند تحریمهای بینالمللی علیه ایران را بازگرداند، اشتباه است.
اولیانوف در پیامی به زبان انگلیسی در توئیتر نوشته است: «آمریکا به اشتباه فکر میکند بندهای 10 و 11 قطعنامه 2231 به این کشور اجازه میدهد از ساز و کار بازگشت خودکار تحریمهای سازمان ملل علیه ایران استفاده کند.»
او در ادامه نوشت: «لازم است شریکان آمریکا متن را به دقت بخوانند. در هر دو بند به روشنی تصریح شده این کار را فقط میتوان از طریق رویههای مشخصشده در برجام انجام داد.»
اولیانوف در ادامه نوشت: «بنابراین، اگر آمریکا تصمیم بگیرد مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها را فعال کند باید ابتدا به موجب برجام مسئله را به کمیسیون مشترک ارجاع دهد. برای انجام این کار، آمریکا باید کاملاً جایگاه خودش به عنوان یکی از اعضای کمیسیون را احیا کرده و از پایبندی کامل و قابل راستیآزمایی به برجام اطمینان حاصل کند.»
آمریکا روز چهارشنبه اعضای شورای امنیت را به نشستی پشت درهای بسته برای بحث درباره قطعنامه 2231 شورای امنیت دعوت کرد. این قطعنامه در سال 2015 برای تأیید توافق هستهای «برجام» صادر شد.
تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران مهرماه سال جاری پایان مییابد و «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا این روزها در اظهارنظرهای متعدد بر تمدید این تحریمها تاکید میکند.
او 30 فروردین ماه سال جاری در اظهاراتی خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران شد و چند روز بعد یعنی در ششم اردیبهشت ماه در بیانیهای با تکرار اتهامزنی به ایران گفت: «کشور پیشتاز جهان در حمایت از تروریسم و ضد یهود نباید اجازه خرید و فروش سلاحهای متعارف را داشته باشد».
بر اساس یکی از بندهای قطعنامه 2231 که از سال 2016 میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال 2020 (اواخر مهر ماه 1399) منقضی میشود و پس از آن ایران امکان خرید جنگافزار از دیگر کشورها را خواهد داشت.
ایالات متحده پیشنویس قطعنامهای را برای رأیگیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد جهت تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران آماده کرده است.
تصویب این قطعنامه نیازمند جلب نظر موافق 9 عضو شورای امنیت بدون وتوی چین، روسیه، آمریکا، انگلیس و فرانسه (اعضای دائم شورای امنیت) است.
برخی از دیپلماتهای غربی به رویترز گفتهاند ایالات متحده کار دشوار و حتی ناممکنی برای جلب موافقت روسیه و چین جهت موافقت با تمدید این تحریمها خواهد داشت.
روسیه و چین، همین الان مخالفت خودشان را با این تلاشهای آمریکا اعلام کردهاند.
دولت آمریکا گفته در صورتی که نتواند این تحریمها را علیه ایران احیا کند تلاش خواهد کرد با استفاده از متن قطعنامه 2231 خودش را یکی از طرفهای برجام معرفی کرده و ساز و کار بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران را فعال کند.
کارشناسان بینالمللی گفتهاند آمریکا با توجه به اینکه اردیبهشتماه سال 1397 از برجام خارج شده جزو طرفهای این توافق هستهای نیست و امکان رجوع به بندهای قطعنامه موید برجام یا خود این توافق را ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید