انتخابات انگلیس؛ جانسون چگونه در انتخابات پیروز شد؟
انتخابات پارلمانی انگلیس سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان برگزار شد و حزب محافظه کار به رهبری بوریس جانسون، موفق شد تا اکثریت پارلمانی را نصیب خود کند.
خبرگزاری مهر: براساس آخرین نتایج انتخابات پارلمانی انگلیس، حزب محافظهکار به رهبری «بوریس جانسون»، از میان ۶۵۰ کرسی، ۳۶۵ کرسی را بدست آورد. بر این اساس حزب محافظه کار اکثریت مطلق کرسی های مجلس عوام را از آن خود کرد و در مقایسه با دور قبلی انتخابات، ۴۷ کرسی را بیشتر به دست آورده است.
حزب کارگر نیز دومین حزب انگلیس در این انتخابات تنها ۲۰۳ کرسی مجلس را بدست آورد که در مقایسه با انتخابات پیشین، ۵۹ کرسی پارلمانی خود را از دست داد و متحمل شکستی بزرگ شد.
اما در این میان «حزب ملی اسکاتلند» با افزایش تعداد کرسیهای خود در مجلس که ۱۳ کرسی بیشتر از دوره قبل است، موفق به کسب ۴۸ کرسی پارلمان شد.
«حزب لیبرال دموکرات»، چهارمین حزب پارلمان انگلیس است که با از دست دادن ۱ کرسی خود، تنها ۱۱ کرسی پارلمان را توانست به دست آورد.
پنجمین حزب انتخابات اخیر انگلیس نیز، «حزب وحدت طلب دموکراتیک»، موسوم به دی یو پی بود که با از دست دادن ۲ کرسی پارلمانی در مقایسه با دور پیشین پارلمان، تنها ۸ کرسی را بدست آورد.
همچنین سهم نامزدهای مستقل نیز در این اننتخابات ۱۵ کرسی بود که در مقایسه با دور قبلی نیز کرسیهای مستقل به میزان ۲ نفر افزایش یافته است.
با این حال واکنشها به پیروزی محافظهکاران در انتخابات انگلیس بسیار متفاوت بوده است.
واکنشها به پیروزی جانسون: از استقبال ترامپ و نتانیاهو تا احتیاط ماکرون
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا در حساب توئیتری خود به پیروزی حزب محافظهکار در انتخابات پارلمانی انگلیس واکنش نشان داد و در این ارتباط با تبریک به جانسون، همچنین به توافق تجاری واشنگتن و لندن اشاره کرد و در این ارتباط گفت: حال آمریکا و بریتانیا میتوانند آزادانه به توافق تجاری گسترده جدید بعد از برگزیت دست یابند.
رئیس جمهور آمریکا همچنین با اشاره به توافق احتمالی تجارت آزاد با انگلیس، مدعی شده است که این توافق از هر توافقی که ممکن بود با اروپا بدست آید، پر سودتر و بزرگتر خواهد بود.
علاوه بر این، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی در حساب توئیتری خود در واکنش به پیروزی حزب محافظه کار و بوریس جانسون، این پیروزی را روز بزرگی برای مردم بریتانیا و روابط با لندن عنوان کرده است.
همچنین «رووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی با صدور بیانیهای که در تایمز اسرائیل منتشر شده، مدعی تقویت روابط لندن و تل آویو شد و «بنی گانتز» رهبر ائتلاف «آبیوسفید» در توئیتر خود، شکست حزب کارگر در انگلیس را خبری خوب برای اسرائیل، یهودیان بریتانیا عنوان کرد.
واکنش مثبت ترامپ و صهیونیستها به پیروزی محافظهکاران در انتخابات پارلمانی انگلیس بسیار طبیعی بود، چون از یک طرف ترامپ از جمله مخالفان اتحادیه اروپاست که به شدت از خروج انگلیس از این اتحادیه حمایت میکند و از طرف دیگر، رئیس جمهور جنجالی آمریکا در تلاش برای انعقاد توافق تجاری مورد نظر خود با انگلیس بدون دخالت اتحادیه اروپاست.
استقبال صهیونیستها از پیروزی محافظهکاران نیز با توجه به اینکه «جرمی کوربین»، رهبر حزب کارگر در این انتخابات وعده به رسمیت شناختن فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل داده بود، قابل انتظار بود، مضاف بر این که صهیونیستها به صورت سنتی از سیاستمداران محافظهکار در برابر اعضای حزب کارگر حمایت میکنند.
در این میان اما واکنشها در اروپا کمی متفاوت از آمریکا بود. در این ارتباط نیز امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، با احتیاط بسیار به پیروزی بوریس جانسون واکنش نشان داد و علی رغم این که تبریک خود را بابت پیروزی جانسون اعلام کرد، اما همزمان خواستار آن شد که روند تاخیر در اجرای برگزیت با شفافیت همراه باشد و در همین ارتباط در پیام تبریک خود به جانسون، متذکر شد که «حال وقت شفافیت است.»
علاوه بر رئیس جمهور فرانسه، شارل میشل، رئیس شورای اروپا نیز واکنشی مشابه با فرانسه را در برابر پیروزی جانسون دنبال کرده و گفته است که شفافیت در مورد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) امری مهم است.
ادامه چالش برگزیت
با پیروزی محافظه کاران در انتخابات انگلیس به نظر میرسد که مسیر حل یکی از پرچالشترین موضوعات داخلی این کشور، یعنی برگزیت نیز مشخص باشد، اما این خوش بینیها چندان هم عملی به نظر نمیرسد.
در واقع اگرچه محافظه کاران با شعار اجرای برگزیت توانستند در انتخابات پارلمانی زودهنگام در انگلیس به پیروزی دست یابند، اما کمتر از چند ساعت پس از اعلام نتایج اولیه انتخابات که از پیروزی محافظهکاران و حامیان برگزیت حکایت داشت، «نیکولا استورجن» وزیر اول اسکاتلند و رئیس حزب ملی اسکاتلند که حزبش توانسته به عنوان حزب سوم و با کسب کرسیهای قابل توجهی در مقایسه با قبل به پارلمان راه یابد، در واکنش به پیروزی حزب محافظهکار در انتخابات سراسری انگلیس، گفت که اسکاتلند نباید با پیروی از بوریس جانسون متضرر شود و از اتحادیه اروپا جدا شود. رهبر حزب ملی اسکاتلند حتی اعلام کرد که منطقه اسکاتلند با اجرای برگزیت مخالف است و جانسون ماموریتی برای خروج اسکاتلند از اتحادیه اروپا ندارد.
رهبر حزب ملی اسکاتلند، موسوم به اس.ان.پی، در حالی پس از اعلام نتایج انتخاباتی به تقابل با جانسون برای اجرای برگزیت پرداخت، که حزب ملی اسکاتلند نیز در این انتخابات اکثریت بسیار بزرگی از آرای منطقه آسکاتلند و حدود ۹۰ درصد آرای این منطقه را بدست آورد. در واقع کسب اکثریت بزرگ حزب ملی اسکاتلند در این منطقه نشان داد که برخلاف انگلیس، منطقه اسکاتلند به دنبال خروج از اتحادیه اروپا نیست. در این شرایط برای بوریس جانسون که با به دست آوردن اکثریت مطلق پارلمانی به دنبال اجرای برگزیت و خروج از اتحادیه اروپاست، مخالفت اسکاتلندیها با خروج از اتحادیه اروپا همچنان یک چالش بزرگ به شمار میرود و مشخص نیست که رهبران انگلیس چگونه با چالش اسکاتلند در جریان خروج از اتحادیه اروپا مواجه خواهند شد؟
بزرگترین شکست حزب کارگر از سال ۱۹۳۵
نتایج انتخابات پارلمانی اخیر یک مشخصه مهم دیگر هم دارد و آن شکست بی سابقه حزب کارگر طی چند دهه گذشته است.
حزب کارگر در این انتخابات نه تنها نتوانست بر محافظهکاران پیروز شود، بلکه فراتر از آن ۵۹ کرسی قبلی خود را نیز در پارلمان از دست داد و این بدترین نتیجه ممکن برای این حزب به شمار میرود. در این شرایط خروج جرمی کوربین (رهبر حزب کارگر) قطعی است و تنها هنوز زمان آن اعلام نشده است، اما مسیر آینده حزب کارگر از همین حالا موضوع مناقشه اعضای حزب کارگر خواهد بود.
حتی پیش از انتخابات نیز، بسیاری از اعضای حزب کارگر از آن فاصله گرفته بودند و تبلیغات علیه کوربین کم نبود.
مخالفان محافظه کار او را متهم به یهودی ستیزی میکردند و منتقدان هم حزبیاش هم او را رهبری بی برنامه و بدون ویژگیهای کاریزماتیک سیاسی برای انگلیسیها معرفی میکردند.
با این هجمه تبلیغات منفی علیه حزب کارگر، شکست این حزب تقریبا چندان هم دور از انتظار نبود و بی دلیل هم نبود که لندن، به عنوان پایگاه تاریخی حزب کارگر، در انتخابات اخیر به طرز کم سابقهای به سوی محافظهکاران چرخش پیدا کرد.
جانسون چگونه پیروز شد؟
پیروزی حزب محافظه کار به رهبری بوریس جانسون، یک پیروزی تاریخی برای این حزب از دهه ۱۹۸۰ به شمار میرود.
اما این که چرا جانسون موفق به کسب اکثریتی بزرگ در پارلمان انگلیس شد و در مقابل حزب کارگر با شکست تاریخی روبرو شد، بیش از هرچیز ناشی از شرایط و وضعیت جاری جامعه انگلیس در ارتباط با موضوع برگزیت است.
در واقع جانسون توانست همه موافقان برگزیت را پشت سر حزب محافظهکار جمع کند و به عبارت دیگر کسانی که با برگزیت موافق بودند، حتی اگر تا پیش از این به احزاب غیر از محافظه کار رای میدادند، اما در این انتخابات به دلیل حمایت از اجرای برگزیت، به محافظه کاران متمایل شدند و حزب محافظه کار به خوبی توانست همه کسانی را که به دنبال اجرای برگزیت هستند، به دنبال خود بکشاند.
در طرف مقابل اما مخالفان برگزیت در میان احزاب مختلف از حزب کارگر گرفته تا حزب ملی گرای اسکاتلند و حتی لیبرال دموکراتها و سبزها پراکنده شدند و به این ترتیب زمینه پیروزی حامیان برگزیت در حزب واحد محافظه کار در برابر مخالفان پراکنده برگزیت در میان احزاب گوناگون به دست آمد.
حال بوریس جانسون یک ماه و نیم دیگر زمان دارد تا مرحله اول برگزیت، یعنی خروج از اتحادیه اروپا را عملی کند، اما پس از آن چالش اصلی جانسون، چگونگی توافق با شرکای اروپایی انگلیس در بحث قوانین گمرکی و تجارت خارجی خواهد بود که وضعیت آن هنوز نامشخص است.
دیدگاه تان را بنویسید