سوریه آماده برای اعلام پیروزی و سعد الحریری «شخص نامطلوب»
یک مقام سیاسی آگاه در لبنان که اخیرا به دمشق سفر کرده است، خبر داد که به رغم تلاش نخست وزیر لبنان برای ورود به خط ارتباط با دمشق، دولت سوریه وی را به دلیل فتنه انگیزی در بحران سوریه، شخصیت مطلوب نمیداند.
خبرگزاری فارس: وبگاه لبنانی «لیبانون دیبایت» در یادداشتی با عنوان «حریری شخصیتی نامطلوب است»، به پیدا و پنهان روابط دیپلماتیک کنونی بین دمشق و بیروت پرداخت.
«عبدالله قمح»، نویسنده این یادداشت در مقدمه خود آورده است: دمشق سیاستهای پیروزی را حتی قبل از آن که رسما پیروزی نظامی خود را اعلام کند، در حال پیاده کردن است و صرف نظر از اینکه دیگران این پیروزی را به رسمیت بشناسند یا نشناسند در داخل و خارج سوریه در حال ترویج این پیروزی است.
به عقیده نویسنده، دمشق پیامهایی سیاسی آماده کرده تا آن را به طرفهای ذیربط ارائه دهد و البته برای پیدا کردن شیوه مطلوب ارائه این پیامها تلاش میکند.
به نوشته این وبگاه لبنانی، فضای حاکم بر سوریه و کشورهای پیرامون آن و آنهایی که با بحران سوریه در ارتباط بودند، یک چیز را نشان میدهد، اینکه مرحله جدیدی در پس دوران تاریک گذشته در حال شکلگیری است و دمشق و کشورهای ذیربط هم بر اساس همین الگوی سیاسی در حال مرتب کردن کارتهای سیاسی خود هستند.
نویسنده افزود: از همین روست که ما شاهدیم کشورها ذیربط با بحران سوریه در حال بررسی شیوه برخورد جدید سیاسی با واقعیت کنونی سوریه هستند.
لیبانون دیبایت آورده است: در بیروت هم شوراهای سیاسی در حال بررسی منطقی واقعیت جدیدی هستند که به طور اساسی در سوریه در حال شکل گیری است، آنها معتقدند که مدل پیش بینی شده برای نظام دمشق یعنی مدل ۲۰۱۸-۲۰۱۹ آن با مدل ۱۹۷۶-۲۰۱۱ آن متفاوت است، یک مدل تجدید نظر شده از نظام دمشق که با تغییراتی در قانون اساسی این کشور شکل میگیرد، این مطالعه مربوط به امکان خنثی کردن نوعی تغییر در سیاست دیپلماتیک سوریه و تاثیر آن در روابط بین المللی است.
در ادامه این یادداشت آمده است: طبق دادههایی که شوراهای سیاسی در لبنان دریافت کرده است، احتمالا بشار اسد رئیس جمهور سوریه در آیندهای نزدیک با حضور در پارلمان این کشور سخنرانی مفصلی ایراد کند که از آن به «نطق تحول و تجدید حیات سوریه» نام میبرند و بدین ترتیب انتقال سوریه از مرحلهای به مرحلهای دیگر اعلام میشود.
این دادهها را شخصیتهایی در لبنان که رابطه قوی با دولت سوریه دارند به شوراهای سیاسی در بیروت انتقال دادهاند، بنابراین اعتقاد بر این است که طرفهای داخلی سوریه در تکاپوی سر و سامان دادن به برگههای امتیاز خود برای ورود به تحولات آتی هستند.
به گفته شخصیتهایی لبنانی که در مدت اخیر به دمشق تردد داشتند، دولت سوریه این روزها در حال کشف و تحقیق درباره مواضع آشکار و پنهان بیروت است و به موازات آن به دقت تحرکات مسئولین سیاسی لبنان در ساماندهی برگههای امتیاز خود برای ورود به حوزه بازسازی سوریه را هم پیگیری میکند.
اما دمشق محاسبات خود را دارد و به طرفهای ذیربط در این حوزه وعده داده کسانی که در دوران جنگ سوریه، علیه این کشور توطئه کردند در بازار بازسازی سوریه جایی ندارند.
همزمان برخی سیاستمداران هم خبر دادند که روابط دیپلماتیک دمشق با کشورهای غربی بزودی از سر گرفته میشود و در این خصوص به اظهارات مقامات روسیه اشاره کردند که این امر را ممکن خواندند و مقاماتی ذیربط هم در این خصوص اطلاعاتی در اختیار بیروت قرار داده اند.
دیپلماتهایی که اخیرا به دمشق سفر کرده بودند به بیروت اطلاع دادند که ساماندهی رابطه بین لبنان و سوریه در برهه پیش رو تنها به یک چارچوب رسمی تعیین شده توسط دولتهای دو کشور نیاز ندارد، بلکه باید شخصیتهایی که تحریک کننده و فتنه انگیز نباشند، مسئولیت آن را برعهده بگیرند و میبایست این رابطه، همه سطوح سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تجاری را شامل شود.
به معنای دیگر پیام دولت سوریه به شخصیتهای لبنانی بازدید کننده از دمشق این است که «ما خواهان گشایش همه جانبه روابط بین لبنان و سوریه و نه تنها در زمینهای خاص و گزینشی هستیم».
موضوع دیگر اینکه دمشق به یکی از شخصیتهای سیاسی رسمی لبنان که اخیرا به سوریه سفر کرد، گفت، که ترجیح میدهد که پرونده آورگان در دولت لبنان به وزیری واگذار شود که به دنبال فتنه نبوده و مواضعی متعادل داشته باشد، بنابراین از این کلام، معلوم میشود که وزارتخانه مربوط به این پرونده حتما در دست طرفی همپیمان با دمشق خواهد بود تا پرونده زودتر حل و فصل شود.
در همین راستا یک مقام سیاسی آگاه که اخیرا به دمشق سفر کرده است، گفت: این اظهارات دمشق، موجب شد که وزرای ذیربط در دولت سوریه برای سفر به دمشق، موعد تعیین کنند، این افراد به شخصیتهای دوست و ذیربط در سوریه ابلاغ کردند که برای انجام سفر ضروری به دمشق منتظر تشکیل کابینه نخواهند نشست.
این منبع به نقل از وزرای دولت لبنان تاکید کرده که تشکیل کابینه لبنان به این زودیها صورت نمیپذیرد.
به گفته این منبع، «یوسف فنیانوس»، «غازی زعیتر» و «رائد خوری»، به ترتیب وزرای کار، کشاورزی و اقتصاد لبنان در مرحله پیش رو در سفرهایی پیاپی و جداگانه به دمشق مسائل مربوط به وزارتخانههای خود را با دمشق بررسی خواهند کرد.
وبگاه لبنانی آورده است: در سایه استقبال سوریه از سفر شخصیتهای سیاسی لبنان به سوریه؛ به گفته این مسافران دمشق، نظام اسد منتظر سفر یک مقام بلند پایه لبنان در مقطع پیش روست، و هنگامی که از منبع مطلع بیروت درباره هویت فردی که باید به دمشق سفر کند سوال میشود، لبخندی میزند که شاید جوابش در بطن آن است.
این فرد چه کسی میتواند باشد آیا او نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان یا سعد الحریری، نخست وزیر لبنان است.
منبع مطلع بیروت بلافاصله این جواب را میدهد که بری هر زمان بخواهد میتواند به دمشق سفر کند، دمشق برای سفر او وقت تعیین نمیکند، اما در خصوص حریری، دمشق به طرفهای رسمی ذیربط پیغام داده که «او فرد مطلوب نیست».
این منبع گفته است: به نظر میرسد دمشق در حال حاضر برای استقبال از حریری و هم جبههایهای او که در ماجراجویی علیه سوریه شریک بودند، آماده نیست.
به گزارش فارس، به رغم مواضع تند «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان در قبال سوریه، نشستهای غیررسمی به ویژه در لبنان نشان میدهد که سفر اخیر «سعد حریری» به مسکو تنها برای حضور در افتتاحیه مسابقه جام جهانی فوتبال نبوده است؛ بلکه از این سفر یک هدف را دنبال میکرده است و آن راهی است که حریری از طریق آن بتواند رمینه را برای تجدید رابطه با دولت دمشق فراهم کند.
برهمین اساس، حریری از مسکو خواست است تا نقشی را حتی صوری در پرونده بازگشت مهاجران سوری از لبنان ایفا کند تا این امر توجیهی برای ورود وی به خط ارتباط با رهبران سوریه باشد.
دیدگاه تان را بنویسید