توافق آمریکا و اسرائیل با طرح روسیه در مورد درعا و قنیطره؛ ایران از جنوب سوریه خارج میشود؟/نتانیاهو به این هم قانع نیست!
در مرحله اول قرار است نظامیان غیرسوری از شعاع ۱۵ کیلومتری جولان اشغالی خارج شوند. در مرحله دوم قرار است این شعاع به ۲۴ کیلومتر برسد. در مقابل آمریکا نیز نسبت به مبارزه با داعش در شرق سوریه متعهد گردد!
سرویس بین الملل فردا: رسانههای مختلف غربی و عربی از موافقت آمریکا و اسرائیل با طرح روسیه برای بازگشت ارتش سوریه به جنوب این کشور و مرزهای اردن و اسرائیل خبر میدهند. بر پایه این توافق، در ازای بازگشت ارتش سوریه به مرزها، نیروهای ایران و جبهه مقاومت باید جنوب سوریه را به طور کامل ترک کنند!
روز گذشته رسانههای اسرائیلی خبری را منتشر کردند که بلافاصله توسط بسیاری از رسانههای غربی و عربی نیز تأیید شد. بر مبنای این خبر، آمریکا و اسرائیل پذیرفتند که ارتش سوریه به مرزهای مشترک با جولان اشغالی و اردن بازگردد؛ اما مشروط بر اینکه نیروهای نزدیک به ایران و حزب الله به طور کامل جنوب سوریه را ترک کنند!
در این راستا خبرگزاری رویترز نوشت: «چهار کشور روسیه، آمریکا، اسرائیل و اردن در این مورد به توافق رسیدهاند و همزمان تلآویو به سه کشور دیگر اعلام کرده که علیرغم خروج ایران از جنوب سوریه، آنها تمامی پایگاههای ایران و حزب الله در سوریه را هدف قرار میدهند و به خروج آنها از جنوب بسنده نمیکنند!»
خبرگزاری AFP با تأیید این خبر مینویسد: «این تحولات در حالی رخ میدهد که داعش نیز به حملات پراکنده خود به پایگاههای ارتش سوریه، نیروهای نزدیک به ایران و حتی نظامیان روس در بیابانهای استان دیرالزور شدت بخشیده است.»
روزنامه فرامنطقهای الحیاة چاپ لندن نیز در گزارش اختصاصی خود از این توافق نوشته است: «اردن، روسیه و آمریکا اتفاق نظر کامل دارند که توافق پیشین در مورد آتش بس در جنوب غرب سوریه تحت هیچ شرایطی نباید نقض شود! هر سه کشور اعتقاد دارند پایبندی به توافقات قبلی، نقش مهمی در پیشبرد پروژه حل سیاسی بحران سوریه دارد.»
این روزنامه وابسته به شاهزادگان آل سعود به نقل از منابع خود در کرملین مینویسد: «مسکو عمیقا باور دارد که به جز نظامیان قانونی ارتش سوریه، هیچ نیروی مسلحی نباید در استانهای حساس درعا و قنیطره حضور داشته باشد و این حساسیت نسبت به نظامیان خارجی به مراتب بیشتر است؛ زیرا حساسیت این منطقه مسئلهای نیست که بتوان نسبت به آن تسامح داشت!» سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این مورد میگوید: «از همان ابتدا و در توافق پیشین پیرامون آتش بس در جنوب غربی سوریه، این فرضیه مطرح بود که باید نظامیان خارجی این منطقه را ترک کنند. با این حال، اجرای این بخش از توافق، بنا به عللی با تأخیر مواجه شده بود و اکنون باید عملیاتی گردد!»
نشریه عبریزبان هاآرتص چاپ تلآویو نیز با تأیید این اخبار نوشت: «نتانیاهو دیروز در دیدار با نمایندگان فراکسیون حزب خود (لیکود) در کنست اسرائیل، از نهایی شدن این توافق خبر داد؛ اما در ادامه تأکید کرد که تلآویو به این موضوع قانع نیست و برای مقابله با برنامههای هستهای و پایگاههای نظامی فرامرزی ایران از جدیت کافی برخوردار است. در همین راستا، دو روز دیگر آویگدور لیبرمن (وزیر جنگ) به مسکو میرود و من نیز هفته آینده به فرانسه و آلمان خواهم رفت. مشخصا در مورد سوریه ما با صراحت و قاطعیت حرف خود را بیان میکنیم؛ ایران در هیچ سطحی و در هیچ قسمتی از خاک سوریه حق ندارد پایگاه نظامی دایر کند.»
خبرگزاری اسپوتنیک وابسته به کاخ کرملین نیز با تأیید اصل خبر توافق نوشت: «در مرحله اول قرار است نظامیان غیرسوری از شعاع ۱۵ کیلومتری جولان اشغالی خارج شوند. در مرحله دوم قرار است این شعاع به ۲۴ کیلومتر برسد. در مقابل آمریکا نیز نسبت به مبارزه با داعش در شرق سوریه متعهد گردد!» اسپوتنیک البته در ادامه نوشته که طرفین نسبت به التزامات طرفهای دیگر به این توافق نگرانی دارند.
سابقه درعا و توافق آتش بس قبلی
بحث در مورد عملیات ارتش سوریه در جنوب این کشور و مرزهای اردن و جولان اشغالی در روزهای اخیر داغ است. ارتش سوریه ظاهرا عزم راسخی دارد که در ماه مبارک رمضان و با گذشت حدود ۸۷ ماه از بحران سوریه، بار دیگر درعا را به طور کامل تحت سیطره خود قرار دهد. ۸۷ ماه قبل، بحران سوریه از درعا آغاز شد و سالهاست این شهر به دو قسمت تقسیم شده که بخش شمالی آن در کنترل ارتش سوریه و بخش جنوبی آن در تصرف معارضین مسلح ارتش آزاد میباشد. به همین ترتیب نزدیک به ۷۰ درصد استان درعا نیز در تصرف ارتش آزاد و بیش از ۳۰ درصد آن در سیطره ارتش سوریه میباشد.
با توجه به نزدیکی این منطقه به استان قنیطره و مرزهای مشترک قنیطره با جولان اشغالی، رژیم صهیونیستی و آمریکا حساسیت ویژهای نسبت به این منطقه دارند. در مقابل درعا نیز دارای مرز مشترک طولانی با اردن میباشد و از این منظر نیز اردن و همچنین اسرائیل و غرب نسبت به جنوب حساس میباشند. در همین راستا، یک سال قبل روسیه با اردن و آمریکا توافق کرد تا آتش بس در این دو استان برقرار شود.
با این حال بعد از پاکسازی کامل حومه دمشق از گروههای تروریستی و معارض، رئیس جمهور سوریه به عنوان فرمانده کل قوا فرمان حمله به درعا و اعاده حاکمیت بر مرزهای جنوبی این کشور را صادر کرده است. در این راستا، هفته قبل هواپیماهای ارتش سوریه نامهخهایی بر سر اهالی شهرهای «داعل» و «ازرع» ریختند و در آنها به شهروندان نسبت به ترک شهر و دور شدن از پایگاههای گروههای مسلح هشدار دادند.
در واکنش به این اقدام ارتش سوریه، کاخ سفید رسما به دمشق در مورد عملیات در جنوب غرب سوریه هشدار داد. در همین راستا، خبر دیگری منتشر شد که در آن روسیه به دمشق گفته بود در ازای خروج ایران از جنوب سوریه حاضر است «حمایت بدون محدودیت» از این عملیات داشته باشد!
دیدگاه تان را بنویسید