خروج از برجام اسفبارترین تصمیم ترامپ است

کد خبر: 814294

موسسه غیردولتی «گروه بحران» با برگزاری نشستی با موضوع اتفاقات احتمالی پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، به بررسی سیاست خارجی دولت فعلی این کشور پرداخت و خروج از برجام را اسفبارترین تصمیم سیاست خارجی ترامپ دانست.

خروج از برجام اسفبارترین تصمیم ترامپ است

خبرگزاری ایرنا: در این نشست که در واشنگتن برگزار شد، سناتور برنی سندرز، رابرت مالی رئیس موسسه گروه بحران و عضو شورای امنیت ملی دولت باراک اوباما، جوزف سرنچیونی رییس صندوق پروشیز، سوزان دیماجیو کارشناس ارشد خاورمیانه و آسیا در موسسه امریکای جدید و لارا فریدمن رئیس بنیاد صلح خاورمیانه حضور داشتند. سناتور سندرز با اشاره به سیاست خارجی دولت ترامپ گفت: برای بعضی حرف زدن از جنگ آسان است، اما نقش ما باید سازنده باشد و مردم را کنار هم بیاورد تا تانک و اسلحه را کنار بگذارند و با هم صحبت کنند، اما متاسفانه امروز ما دقیقا برعکس این عمل می‌کنیم. وی در این جلسه که سومین جلسه عمومی او برای مقابله با رسانه‌های بزرگ بود خطاب به مردم آمریکا افزود: اگر نگران آموزش و سلامت در امریکا هستید باید نگران سیاست خارجی باشید، زیرا سیاست خارجی مرتبط با سیاست نظامی است و سیاست نظامی مرتبط با هزینه ۷۰۰ میلیارد دلار در سال است. سناتور دموکرات آمریکا ادامه داد: بودجه دفاعی ما به عنوان یک ملت بیش از مجموع بودجه دفاعی ۱۰ کشوری است که بعد از ما قرار دارند، در حالی که زیربنا‌های ما در حال از هم پاشیدن هستند، مدارس عمومی ما وضعیت بدی دارند و بیش از ۳۵ میلیون نفر هیچ نوع بیمه سلامتی ندارند، کنگره تصمیم گرفته است این بودجه نظامی را در دو سال آینده بیش از ۱۶۰ میلیارد دلار دیگر افزایش دهد و به همین خاطر است که سیاست خارجی در خانه اهمیت پیدا می‌کند. وی اضافه کرد: دومین اهمیت این موضوع این است که سیاست خارجی به طور غم انگیزی بعضی وقت‌ها به از دست رفتن جان انسان‌ها می‌انجامد. به عقیده من جنگ عراق بزرگترین افتضاح سیاست عصر حاضر آمریکا بوده است. بیش از ۴۴ هزار امریکایی جان خود را در این جنگ از دست دادند و ۳۱ هزار نفر به شکل مجروح به خانه برگشتند، در عراق ۵۰۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند، سه میلیون نفر آواره شدند و دو تریلیون دلار هزینه به بار آورد. این سیاست خارجی است؛ بنابراین مهم است که ما سیاست خارجی را بفهمیم و متوجه باشیم که نتایج ناخواسته جنگ تا کجا می‌تواند پیش برود.

برجام بزرگترین دستاورد دیپلماسی چند دهه اخیر دنیا بود جوزف سرنچیونی رییس صندوق پروشیز است که برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای فعالیت می‌کند، در این جلسه گفت: تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام به غایت، مخرب‌ترین تصمیم تمام دوران ریاست جمهوری او بوده است. او به اعتماد متحدانمان ضربه زد، علیه اقدامات ضد گسترش سلاح‌های هسته‌ای اقدام کرد، به شدت به اعتبار آمریکا لطمه زد و از همه بدتر و جدی تر، ما را در مسیر جنگ در خاورمیانه قرار داد. وی افزود: اگر به خاطر بیاورید در سال ۲۰۱۰ صحبت از این بود که چه زمانی اسرائیل، ایران را بمباران خواهد کرد، نه اینکه آیا بمباران می‌کند یا نه، بلکه چه زمانی این کار را می‌کند؟ این تیتر صفحه اول مجله آتلانتیک در آن زمان بود و نتانیاهو دو بار به شورای امنیت ملی اش رفته بود تا مجوز بمباران ایران را بگیرد و ما برای دور شدن از این مسیر به دیپلماسی روی آوردیم. رئیس صندوق پروشیز ادامه داد: خیلی از ما در سازمان‌های مردم نهاد و غیردولتی تلاش می‌کردیم تا دولت به سمت دیپلماسی برود و این بحران را به صورت دیپلماتیک حل کند و ما راه حل را یافتیم. این توافق بزرگترین دستاورد دیپلماسی در چند دهه اخیر تاریخ دنیا بود. سرنچیونی تاکید کرد: این تاج دیپلماسی اروپا بود و ترامپ با یک حرکت آن را به زباله دان انداخت، بدون اینکه هیچ برنامه جایگزین یا حتی ایده‌ای داشته باشد که بعد از آن چه خواهد کرد. تنها چند حرف، شعار و قول که ما توافق بهتری خواهیم داشت، در حالی که هیچ توافق بهتری اساسا در دسترس نیست. وی تصریح کرد: نگرانی اینجاست که نمی‌دانیم آیا ترامپ می‌خواهد وارد درگیری شدیدی شود که اسرائیل و عربستان در خاورمیانه ایجاد کرده اند یا نه و از زمانی که از این توافق خارج شده است این درگیری‌ها افزایش داشته است.

باید برجام را راه حلی برای برطرف کردن نگرانی‌ها می‌دیدیم در ادامه این مراسم، سوزان دیماجیو کارشناس ارشد خاورمیانه و آسیا در موسسه امریکای جدید گفت: به نظر من این یکی از بحران سازترین تصمیماتی است که ما از دولت ترامپ دیده ایم و خواهیم دید. من به تازگی از سفری از اروپا آمدم و با یک فرد محترم ایرانی صحبت کردم و او این حرکت ترامپ را شبیه حرکت امریکا در کودتای سال ۱۹۵۳ می‌دانست که امریکا و انگلیس نخست وزیر انتخاب شده ایران را برانداختند. این نگاه نشان می‌دهد که چقدر این کار ترامپ روی روان ایرانی‌ها تاثیر گذاشته است. دیماجیو تاکید کرد: برای ایرانی‌ها این توافق نماد امیدی بود که اقتصادشان را توسعه دهند، به جامعه جهانی بپیوندند و ارتباط با غرب را توسعه دهند و به نظر من مردم ایران به این توافق نگاه مثبتی داشتند، اما این اقدام بی ملاحظه و غیرمسئولانه ترامپ، این نگاه مثبت را از صحنه پاک کرده است. وی با بیان این که من به خاور میانه سفر می‌کنم و بار‌ها به ایران رفته ام و حقیقت این است که مردم ایران نسبت به امریکایی‌ها بسیار مهربانند، اظهار کرد: آن‌ها سیاست‌های ما را دوست ندارند، اما با مردم ما مهربانند و من نگرانم که با این کار ترامپ، آن‌ها به ما چگونه نگاه خواهند کرد. این کارشناس مسایل بین الملل خاطرنشان کرد: مسلما ایران در منطقه رفتار‌هایی دارد که خلاف منافع ماست، اما راه حل آن دیپلماسی است. ما باید همانطور که وزیر امورخارجه ایران گفت: از این توافق به عنوان کف و نه سقف استفاده می‌کردیم و راه را برای برطرف کردن دیگر نگرانی‌های دوطرف باز می‌کردیم. دیماجیو تاکید کرد:، اما ما داریم دقیقا برعکس این عمل می‌کنیم. ما فرصت بسیار بزرگی را برای تغییر وضعیت و تغییر ماهیت روابطمان با ایران از دست دادیم. متحدان اروپایی ما با منطقه‌ای روبرو هستند که کنارشان است و آن‌ها هستند که با موج هاجران از هر جنگی که درست می‌شود روبرو هستند.

هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای است رابرت مالی مدیرعامل موسسه گروه بحران بین الملل و یکی از اعضای شورای امنیت ملی دولت باراک اوباما در ادامه این نشست گفت: ترامپ از توافقی خارج شد که همه می‌دانند درست کار می‌کرد. در این شکی نیست و هیچ کس ادعا نمی‌کند که ایران زیر قرارش زده است و هیچ کس ادعا نمی‌کند که ایران در حال حرکت به سمت ساخت سلاح هسته‌ای است. وی افزود: سازمان بین المللی انرژی اتمی و حتی کشورهایی، چون فرانسه که نسبت به ایران سخت گیرند، کاخ سفید، وزارت خارجه و جامعه اطلاعات ما، پنتاگون و همه و همه می‌گفتند که ایران به این توافق احترام گذاشته و به آن عمل کرده است. این کارشناس مسایل بین الملل ادامه داد: تنها دو دلیل برای این تصمیم ترامپ وجود دارد؛ نخست اینکه می‌خواهد هر چه اوباما کرد منحل شود و دوم اینکه اطرافش پر است از افرادی که باور دارند ما باید درگیر پروژه تغییر حکومت در ایران باشیم. مالی تصریح کرد: اگر ما به دنبال سیاستی باشیم که در مورد ایران موثر باشد، امریکا هرگز نمی‌تواند به تنهایی عمل کند و این اقدام ترامپ، اعتماد همه به ما را خدشه دار کرده است. ما در آن زمان همراهی همه را داشتیم، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و ایران همگی موافق مذاکرات بودند، اما امروز همه یک طرفند و ما، اسرائیل و چند کشور عرب یک طرف دیگر هستیم. این برای امریکا مایه شرم است که بیشتر دنیا و ایران در مقابل امریکا ایستاده اند.

توهم و افسانه امکان تغییر حکومت در ایران سرنچیونی در ادامه این جلسه گفت: یک افسانه در این شهر پخش شده است که وضعیت داخل ایران آن قدر بحرانی است که اگر ما مشت محکمی بزنیم این سیتسم فرو می‌پاشد. این یک افسانه است که باید از ذهن‌ها پاک شود. وی با بیان اینکه با وجود مشکلات ساختاری زیادی که در ایران وجود دارد، این کشور تاب آور است، افزود: مردم حتی وقتی به خیابان‌ها می‌آیند که به چیزی اعتراض کنند، به دنبال براندازی نیستند، زیرا نمی‌خواهند سرنوشت سوریه را داشته باشند.

درمانده کردن مردم دیگر، موفقیتی برای آمریکا ندارد لارا فریدمن رئیس بنیاد صلح خاورمیانه که به دنبال حل صلح آمیز مساله اسرائیل و فلسطین است، گفت: دولت اوباما وارد مذاکرات شد، چون مسیر دیگری که وجود داشت با اقدامات نتانیاهو که نقاشی بمب را آورده بود و به مردم نشان می‌داد جنگ بود. وی ادامه داد: طبل‌های جنگ در آن زمان در آمریکا و اسرائیل به صدا در آمده بود و واضح است که این طبل‌ها امروز هم به صدا در آمده اند. ضرب المثلی است که می‌گوید فاجعه برای یکی، معجزه برای دیگری است. این تصمیم فاجعه بار برای برخی تبدیل به تصور امکان تغییر حکومت در ایران شده است. رئیس بنیاد صلح خاورمیانه تصریح کرد: این مسیری است که امروز در آن قرار داریم. برخی فکر می‌کنند امکان تغییر حکومت در ایران وجود دارد. فریدمن تاکید کرد: همه می‌گویند ترامپ در این تصمیم به مسیر جایگزین فکر نکرده است، در حالیکه او در ذهن خودش راه حل دارد و راهش این است که به تصور او، اگر فشار بیشتری بیاورد، مردم ایران خودشان حکومتشان را سرنگون می‌کنند که البته این یک فیلم سینمایی است که ما قبلا دیده ایم. وی با بیان این که در مورد غزه هم سیاستشان همین بوده است و ما فیلم سینمایی آن را هم دیده ایم، اظهار کرد: تاریخ نشان می‌دهد که امریکا هرگز در استفاده ابزاری از مردم دیگر از طریق بیچاره و درمانده کردن آن‌ها در سیاست خارجه موفق نبوده است.

آمریکا مانع مذاکره عربستان و ایران است دیماجیو در این باره گفت: بعید می‌دانم ترامپ این مسیر را منتهی به جنگ ببیند و خیال می‌کند که می‌تواند با جنگ‌های نیابتی ایران را تضعیف کند. وی با بیان این که ترامپ متوهمانه فکر می‌کند می‌تواند این درگیری‌ها را کنترل کند و آن‌ها به جنگ بزرگتری منجر نخواهند شد، اظهار کرد: اشتباه بزرگ دیگر ترامپ این است که تمام وزن حمایتی خود را پشت عربستان سعودی برده و آتش را در خاورمیانه شعله ور کرده است. کارشناس ارشد مسایل خاورمیانه اضافه کرد: ما دیگر نمی‌توانیم حتی نقش میانجی را داشته باشیم که بین این دو کشور میانجیگری کرده و تنش‌ها را کاهش دهیم. ما اهرم‌های خود را با حمایت بی، چون و چرا از عربستان از دست داده ایم. ایران بار‌ها گفته است که آماده مذاکره با عربستان است، اما عربستان و محمدبن سلمان الان برای چه به میز مذاکره بیاید وقتی آمریکا هر چه عربستان می‌خواهد به او می‌دهد.

ایران انتخابات دارد، اما سعودی منتخب مردم نیست سناتور سندرز با اشاره به حلقه اطراف ترامپ گفت: هیچ چیز ترامپ، مرا دیگر شگفت زده نمی‌کند. او در زمان انتخابات، کمپینش را با سیاست‌های انزواطلبانه شروع کرد و گفت که علاقه‌ای به تغییر حکومت ندارد و حالا کسی به اسم جان بولتون که معمار جنگ عراق بود و در مورد سلاح‌های کشتار جمعی در عراق دروغ گفت: را مشاور ارشد امنیت ملی خود کرده است. وی با اشاره به تفاوت‌های بین ایران و عربستان گفت: ممکن است بتوان به عادلانه بودن انتخابات ایران سوال وارد کرد، اما ایران انتخابات دارد در حالیکه شاهزاده سعودی تا به حال منتخب مردم نبوده است. تنها این ویژگی به خصوص را دارد که رنج مردم غزه را می‌بیند و در عین حال گرانترین خانه دنیا و یک قایق تفریحی ۵۰۰ میلیون دلاری را برای خود می‌خرد. این سناتور آمریکا افزود: سوال اینجاست در حالیکه مردم ایران، خصوصا جوانان، نگاه مثبتی به غرب دارند و نگاهشان به مردم امریکا بهتر از نکاه جوانان سعودی است، ما انتخاب کرده ایم که با سعودی نزدیکتر از ایران باشیم.

سعودی‌ها می‌خواهند بار نظامی مقابله با ایران را آمریکا بردارد سرنچیونی گفت: جواب ساده همه این‌ها پول است. قبل از انقلاب، بزرگترین مشتری ما ایران بود و آن‌ها بزرگترین خریدار اسلحه ما بودند، اما بعد از انقلاب ما نه تنها با ایران روابط تجاری نداشتیم بلکه آن‌ها را تحریم کردیم و اجازه ندادیم هیچ شرکت امریکایی با آن‌ها تجارت کند. وی افزود: حالا همه این‌ها به کشور‌های عربی می‌رود. عربستان سعودی بزرگترین خریدار اسلحه امریکاست و رسما به آمریکا چک و امکانات نفتی می‌دهد. شما در هر دانشگاه یا هر اندیشکده‌ای در امریکا می‌روید مرکزی سنی یا عرب می‌بینید که از طرف سعودی‌ها تامین مالی می‌شود و به این مراکز علمی پول می‌دهد. رئیس صندوق پروشیز ادامه داد: این‌ها نفوذ بالایی در کشور ما خریده اند، اما‌ای کاش فقط همین بود. عربستان به دنبال رقابت با ایران بر سر قدرت منطقه‌ای است و سعودی‌ها می‌خواهند با این کارها، ما را به سمت این ببرند که بار نظامی مقابله با ایران را به دوش بکشیم.

باید با ایران صحبت کنیم رابرت مالی با تاکید بر لزوم درک تاریخ روابط بین ایران و آمریکا گفت: دشمنی ایران با امریکا از زمان انقلاب ایجاد شد و هر دو طرف، دلیلی برای این دشمنی دارند. از زمان کارتر، بحران گروگان گیری بود و بعد از آن حمایت از سازمان‌هایی که مستقیم علیه امریکا حمله تروریستی کردند و حمایت از سازمان‌هایی که دشمن اسرائیلند. وی افزود:، اما از آن طرف، ایران هم حمایت امریکا از شاه، حمله به هواپیمای مسافربری که ۲۹۰ نفر را کشت و حمایت از صدام حسین و استفاده او از سلاح‌های شیمیایی و حتی بلوکه کردن قطعنامه سازمان ملل برای محکوم کردن این حمله شیمیایی را دارد. رئیس گروه بحران ادامه داد: تنها راه حل این منازعات تاریخی، دیپلماسی است و برجام اولین دستاوردی بود که به طی این مسیر کمک می‌کرد و ترامپ آن را پاره پاره کرد. ما باید با ایران صحبت کنیم و چیز‌هایی که نمی‌پسندیم را روی میز مذاکره بگذاریم و قطعا آن‌ها هم چیز‌های زیادی همچون تحریم ها، حمایت و فروش اسلحه به عربستان سعودی و اساسا سیاست خاورمیانه ما را دارند که نمی‌پسندند، اما ما الان در حال برافروختن آتش درگیری هستیم بدون اینکه با ایران حتی یک کلمه حرف بزنیم.

اولویت اسرائیل اتحاد با عربستان است لارا فریدمن که متخصص مساله اسرائیل و فلسطین است، گفت: اسرائیل دولتی که دارد هر روز راستگرا می‌شود و امروز جریان ضد لیبرال شدیدی در اسرائیل مشاهده می‌شود. اهمیت به ارزش‌های دموکراتیک، جامعه مدنی و قوانین بین الملل روز به روز رو به کاهش است. امروز شما یک تصویر دو وجهی می‌بینید که کوشنر و آمریکایی‌ها در قدس در حال جشن هستند و از طرف دیگر، مردمی که در غزه هستند، نه کسانی که به خاک اسرائیل حتی وارد شده باشند، کسانی که در خاک غزه کشته می‌شوند. وی تاکید کرد: اسرائیل می‌خواهد تمام قدس را از آن خود کند و سفیر امریکا در اسرائیل دقیقا با این سیاست همفکر است. سیاست دولت ترامپ در این موضوع اسفبار است. الان اسرائیلی‌ها اتحاد با عربستان را مهمتر از حل شدن مشکل مرزهایشان می‌بینند. آنقدر موضوع اتحاد با عربستان مهم شده است که عواقب این موضوع دیده نمی‌شود و این‌ها اتفاقاتی است که عامدانه هستند و برای آن‌ها برنامه ریزی می‌شود. فریدمن ادامه داد: امنیت اسرائیل روز به روز کمتر می‌شود و این سیاست‌های دولت‌های امریکا و اسرائیل شرایط را بدتر می‌کند. تعداد فلسطینی‌هایی که در یک روز توسط اسرائیل کشته شده اند بیشترین تعداد را حتی از زمان انتفاضه دارد. به جای ادامه مذاکرات، یک نمایش در قدس داریم که حتی یک دموکرات به آن دعوت نشده است. این جایگاه ما نبود که تصمیم بگیریم این را باید فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها با هم تصمیم می‌گرفتند.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد