سال ۲۰۱۷ ترکیه در یک نگاه
ترکیه اگرچه سال ۲۰۱۷ را با یک حمله مرگبار تروریستی در قلب استانبول و چهره مشوش، وحشت زده و گریان صدها ترکیهای و توریست آغاز کرد اما با توجه به سیر حوادث در این سال میلادی به نظر میرسد که این کشور با آرامش نسبی وارد سال ۲۰۱۸ شود.
خبرگزاری ایسنا: خبرگزاری آناتولی در گزارشی به رخدادهای مهم در ترکیه در سال ۲۰۱۷ اشاره کرده است:
حملات مرگبار تروریستی ژانویه
در اولین ساعات سال نو میلادی ۲۰۱۷ در استانبول در یک کلوب شبانه در منطقه بشیکتاش حمله تروریستی انجام گرفت. در آن حمله مرگبار یک فرد با در دست داشتن سلاح بدون وقفه به اطراف خود شلیک کرد و در این حمله ۳۹ نفر کشته و ۷۹ نفر زخمی شدند.
در نزدیکی دادگاه ازمیر نیز یک حمله تروریستی انجام گرفت که در آن یک مامور پلیس و یکی از کارکنان دادگاه کشته شدند.
افزایش تنشها میان ترکیه و اروپا/ لغو سفرهای اروپایی مقامات ترکیه
سفر بکر بوزداغ، وزیر دادگستری وقت ترکیه و نیهات زیبکچی، وزیر اقتصاد این کشور به آلمان در راستای کمپین تبلیغاتی رجب طیب اردوغان لغو شد.
همچنین به هواپیمای مولود چاووشاغلو وزیر خارجه ترکیه اجازه فرود در هلند داده نشد.
از سوی دیگر قرار بود وزیر امور خانواده و سیاستهای اجتماعی ترکیه در جمع ترکهای مقیم هلند سخنرانی کند که به وی نیز اجازه داده نشد. در پی این اتفاق ترکهای مقیم هلند تجمع اعتراض آمیز برگزار کردند که پلیس آن کشور با توسل به زور آنها را متوقف کرد.
پایان عملیات سپر فرات
عملیات سپر فرات که در ۲۴ اوت ۲۰۱۶ با همکاری نیروهای ائتلاف از سوی نیروهای مسلح ترکیه آغاز شده بود به طور رسمی پایان یافت.
رفراندوم ۱۶ آوریل
ترکیه در ماه آوریل رفراندوم اصلاح قانون اساسی و تبدیل سیستم سیاسی به ریاست جمهوری را برگزار کرد که در این روز مردم ترکیه با آرای خود در این باره تصمیم گرفتند. در همین راستا بر اساس نتایج به دست آمده ۵۱.۴۱ درصد رای آری و ۴۸.۵۹ درصد رای خیر در صندوقهای رای به دست آمد. در ۲۷ آوریل نتایج قطعی از یک روزنامه رسمی منتشر شده و پس از آن اجرا شد. یکی از نکات قابل توجه در این رای گیری این بود که در شهرهای بزرگ از جمله استانبول و ازمیر رای خیر بیشتر از رای آری بود.
پس از برگزاری این رای گیری احزاب اپوزیسیون از جمله حزب مردم جمهوری خواه و حزب دموکراتیک خلق اعلام کردند که تخلفاتی در برگزاری این رفراندوم انجام شده است. با وجود تاکید این احزاب بر اینکه باید آرای برگههای مهروموم نشده لغو شده و بازشماری آرا انجام گیرد اما شورای انتخابات این درخواست را رد کرد.
ریاست اردوغان بر حزب عدالت و توسعه
پس از اجرای اصلاحات قانون اساسی رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه پس از ۹۷۹ روز بار دیگر بر مسند ریاست حزب عدالت و توسعه نشست. در ماه می در کنگره حزب حاکم، اردوغان عضویت خود را در این حزب احیا کرد و در حزب عدالت و توسعه که به عنوان پنجمین فرزند خود معرفی میکند، به ریاست رسید.
تلاش برای استرداد گولن
وزیر وقت دادگستری ترکیه برای تجدید درخواست استرداد فتحالله گولن، روحانی در تبعید و مخالف دولت ترکیه به آمریکا رفت و با مقامات آن کشور گفتگو کرد.
راهپیمایی عدالت
نماینده پارلمان حوزه استانبول حزب مردم جمهوری خواه انیس بربراوغلو به دلیل انتشار تصاویری درباره کامیونهای متعلق به سازمان اطلاعات ترکیه در سوریه و اقدام علیه امنیت کشور به ۲۵ سال حبس محکوم شد. پس از این اتفاق کمال قلیچدار اوغلو، رییس حزب مردم جمهوری خواه ترکیه در اعتراض به بازداشت بربراوغلو راهپیمایی عدالت را آغاز کرد.
سالگرد کودتای ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶
در سالگرد کودتای ۱۵ ژویئه ۲۰۱۶ مراسم مختلفی در سراسر ترکیه برگزار شد. رجب طیب اردوغان در شب ۱۵ ژوئیه خواستار برگزاری شب زنده داری برای دموکراسی شد.
پایان راهپیمایی عدالت
کمال قلیچداراوغلو راهپیمایی عدالت خود را پس از گذشت ۲۵ روز راهپیمایی با حضور در منطقه مالتپه استانبول و برگزاری مراسمی به پایان رساند.
تغییر کابینه حزب عدالت و توسعه
تغییرات و جابهجاییهایی در کابینه دولت انجام گرفت. در همین راستا وزیر دادگستری تغییر یافت.
ادامه محاکمه اعضای سازمان فتو و عوامل کودتای ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶
در راستای ادامه محاکمه اعضای سازمان فتو و کودتاچیان روند محاکمه ۴۸۶ مظنون حادثه پایگاه هوایی آکینجی آغاز شد.
تاسیس حزب"خوب"
مرال آکشنر، از اعضای برجسته حزب جنبش ملیگرا با جدا شدن از این حزب، حزب جدیدی با نام حزب خوب تشکیل داد. این چهره شاخص حزب جنبش ملی گرای ترکیه که حزب جدید سیاسی را در این کشور تاسیس کرده، اکنون خود را به عنوان رقیب رجب طیب اردوغان معرفی کرده است.
تعلیق ارائه خدمات کنسولی از سوی آمریکا در ترکیه
یکی از کارکنان کنسولگری آمریکا در استانبول به جرم جاسوسی و همچنین تلاش علیه امنیت ترکیه بازداشت شد. در پی این اقدام آمریکا تمام خدمات ارائه ویزا به شهروندان ترکیه را در نمایندگیهای این کشور در ترکیه به تعویق در آورد. در مقابل ترکیه نیز اقدام مشابه را انجام داد.
تشکیل جلسه سازمان همکاریهای اسلامی به پیشنهاد اردوغان
در پی تصمیم دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا مبنی شناسایی قدس به عنوان پایتخت اسراییل، رجب طیب اردوغان از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اسلامی به عنوان رییس دورهای این حزب خواستار برگزاری یک جلسه فوقالعاده در استانبول شد. در این جلسه کشورهای اسلامی قدس شرقی را به عنوان پایتخت فلسطین به رسمیت شناختند.
دیدگاه تان را بنویسید