اکنون نتانیاهو از همه خوشحال‌تر است/ حکومت نظامی و شرایط بحرانی در استان کرکوک بعد از همه‌پرسی/ چاووش اوغلو: بارزانی مدیون ترکیه است

کد خبر: 729161

کمیسیون عالی همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که میزان رای آری در همه‌پرسی استقلال از ۹۰ درصد فراتر رفت و میزان مشارکت بیش از ۷۲ درصد بود.

اکنون نتانیاهو از همه خوشحال‌تر است/ حکومت نظامی و شرایط بحرانی در استان کرکوک بعد از همه‌پرسی/ چاووش اوغلو: بارزانی مدیون ترکیه است
سرویس بین‌الملل فردا: بالاخره پس از هفته‌ها چالش سیاسی امنیتی، دیروز رفراندوم استقلال اقلیم کردستان از کشور عراق با اصرار مقامات اقلیم و حمایت غالب مردم کردستان عراق برگزار شد.
اعلام نتایج همه‌پرسی استقلال کردستان
پیرامون نتایج این همه‌پرسی به نقل از شبکه سومریه نیوز عراق، کمیسیون عالی همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق اعلام کرد که میزان رای آری در همه‌پرسی استقلال از ۹۰ درصد فراتر رفت و میزان مشارکت بیش از ۷۲ درصد بود. کمیسیون عالی همه‌پرسی اقلیم افزود: «مشارکت بیش از ۷۲ درصد شامل استان‌های اربیل، سلیمانیه، دهوک و مناطق مورد مناقشه بین اربیل و بغداد یعنی استان کرکوک، شهرستان سنجار، شهرک بعشیقه در استان نینوا، شهرستان طوز خورماتو در استان صلاح‌الدین به اضافه شهرستان خانقین، شهرک‌های مندلی، جلولاء و قره تپه در استان دیالی بود.» همچنین برخی از منابع رسمی میزان مشارکت در اربیل، پایتخت اقلیم کردستان را بیش از ۸۰ درصد اعلام کردند. در حالی که در دهوک نزدیک به ۹۰ درصد بود و در استان‌های سلیمانیه و حلبچه نیز از ۵۵ درصد تجاوز کرد. شیروان زراری سخنگوی کمیته انتخابات و همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق گفت: «قرار است که نتایج همه‌پرسی طی ۷۲ ساعت آینده اعلام شود. تعداد واجدان شرایط رأی دادن برای همه‌پرسی، ۴ میلیون و ۵۸۱ هزار و ۲۵۵ نفر بودند که از این تعداد ۳ میلیون و ۳۰۵ هزار و ۹۲۵ نفر رأی خود را به صندوق انداختند.»
العبادی: همه‌پرسی غیر قانونی است
نتایج همه‌پرسی در حالی اعلام می‌شود که برای چندمین بار حیدر العبادی رئیس جمهور عراق مخالفت خود را با همه‌پرسی و نتیجه آن اعلام کرد. حیدر العبادی گفت: «همه پرسی براساس استاندارد‌های عراق و قوانین بین‌المللی غیرقانونی است و اگر مشکلی با قانون اساسی داریم اینجا دادگاه قانون اساسی وجود دارد. ما از شهروندان کُرد عراق دفاع خواهیم کرد و اقدامات تنبهی لازم علیه کسانی که مسئول این فتنه هستند را انجام خواهیم داد. وی با اشاره به نحوه برگزاری همه پرسی گفت: «شهروندان را با تهدید و ارعاب برای رای گیری جابجا کرده و نتیجه همه پرسی را دستکاری کرده‌اند. ما نتیجه همه پرسی را قبول نداریم و درباره آن هیچ بحث و مذاکره‌ای نخواهیم کرد. بغداد و بقیه عراق مسئول بی عدالتی‌هایی که به کرد‌ها اعمال شده است نیستند.»
آینده استان کرکوک در هاله‌ای از ابهام
یکی از مهم‌ترین مسائل امنیتی حول برگزاری رفراندوم تعیین تکلیف پیرامون مناطق مورد مناقشه بین اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق است. مهمترین منطقه مورد مناقشه در عراق استان کرکوک است. در همین رابطه حین برگزاری رفراندوم حیدر العبادی به نیرو‌های امنیتی تحت فرمان دولت مرکزی عراق دستور داده که برای اقدام نظامی جهت حفاظت از شهروندان در مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک آماده باشند. نیروی مردمی حشد الشعبی نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرده که حاضر است برای حفاظت از شهروندان در کرکوک و سایر مناطق مورد مناقشه با پیشمرگه‌های کرد وارد نبرد شود. نجم‌الدین کریم، فرماندار کرکوک که چند روز قبل از طرف حکومت مرکزی از فرمانداری کرکوک خلع شد، این اقدام دولت مرکزی عراق را محکوم کرده و خواستار خویشتنداری شده است. بخشی از مردم در کرکوک برای جشن برگزاری رفراندوم به خیابان‌ها آمده‌اند و فرماندار کرکوک از مردم خواسته از تیراندازی هوایی برای شادمانی خودداری کنند تا تنش ایجاد نشود. اما به نقل از روسیا الیوم، پیش از این نیز رئیس پلیس استان کرکوک مقررات منع آمد و شد خودرو‌ها را در داخل استان تا اطلاع ثانوی اعلام کرده بود. سخنگوی فرماندهی پلیس کرکوک در مصاحبه با خبرنگاران گفت، بنا به دستور استاندار کرکوک و رئیس پلیس، تصمیم بر آن شد که مقررات منع آمد و شد خودرو‌ها در داخل این استان تا اطلاع ثانوی اعمال شود.
تقدیر و تشکر متقابل مقامات اقلیم کردستان و اسرائیل
نکته جالب اینکه خیلی زود روند تقدیر و تشکر مقامات اقلیم کردستان از دولت رژیم صهیونیستی که تنها دولت حامی استقلال کردستان بود، شروع شده است. سیروان بارزانی، فرمانده نیرو‌های پیشمرگ در مصاحبه با خبرگزاری نووستی روسیه گفت: «در حال حاضر از وضعیت بسیار پیچیده‌ای عبور می‌کنیم، چراکه شاهد مرحله گذار در تاریخ کرد‌ها هستیم. ما آن طرف‌هایی را که حمایت جدی به ما ارائه داده‌اند، فراموش نخواهیم کرد که از جمله آن‌ها اسرائیل است. ما مرز‌ها و حریم هوایی مشترک با اسرائیل نداریم، به همین دلیل هیچ کمک نظامی از سوی اسرائیل به دست ما نمی‌رسد، اما اسرائیل حمایت سیاسی و روحی از ما می‌کند. ما از نخست وزیر اسرائیل برای این کمک‌ها قدردان هستیم!» از طرف دیگر شبکه دو تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم یک ماه قبل به اعضای کنگره آمریکا گفته بود که یک علت قانع کننده برای وی و اسرائیل جهت حمایت از کرد‌ها وجود دارد و آن عبارت از اینکه کرد‌ها طرف‌های هم‌پیمان اسرائیل هستند و در منطقه میان عراق و ترکیه، سوریه و ایران قرار دارند و این مساله یک ذخیره استراتژیک برای اسرائیل به حساب می‌آید. البته حمایت‌های اسرائیل از همه پرسی کردستان عراق تنها مربوط به نتانیاهو نمی‌شود چرا که گدعون ساعر از برجسته‌ترین رقبای نتانیاهو برای رهبری لیکود اظهار امیدواری کرده است که اسرائیل کردستان عراق را به رسمیت بشناسد!
موضع منفی وزارت خارجه آمریکا در برابر همه‌پرسی
از سوی دیگر وزارت خارجه آمریکا با صدور بیانیه‌ای از برگزاری این همه پرسی که به صورت یکجانبه انجام شد و مناطق خارج از منطقه کردستان عراق را نیز شامل شد عیقا ناامید شده است. براساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، برگزاری این همه پرسی غیرالزام آور تغییری در روابط تاریخی آمریکا با منطقه کردستان عراق ایجاد نخواهد کرد، اما واشنگتن معتقد است که این همه‌پرسی باعث بی‌ثباتی و تشدید مشکلات مردم کردستان خواهد شد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «برگزاری این همه پرسی باعث پیچیدگی در روابط کردستان با هم دولت مرکزی عراق و هم با همسایگانش خواهد شد ... جنگ با داعش تمام نشده و همه گروه‌ها باید به طور سازنده برای آینده‌ای بهتر برای عراق تلاش کنند.».
وزیر خارجه ترکیه: بارزانی مدیون ترکیه است
اما از طرف ترکیه که همسایه شمالی عراق و اقلیم کردستان است، این خبر به گوش می‌رسد که مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه‌ای اعلام کرد در صورتی که ترکمان‌ها در کردستان هدف قرار بگیرند، ترکیه بدون تردید در اقلیم کردستان عراق مداخله نظامی خواهد کرد. چاووش اوغلو تاکید کرد: «آنکارا در گذشته حمایت دیپلماتیکی را به مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق ارائه داده بود و او «مدیون ترکیه است.» سیاستی که بارزانی در پیش گرفته است، راه را برای تشدید فعالیت‌های حزب کارگران کردستان هموار می‌کند.» چاووش اوغلو همچنین به رئیس اقلیم کردستان نسبت به وجود طرف‌های کردی که از پ. ک. ک. حمایت می‌کنند، هشدار داد. نکته دیگر اینکه ترکیه در واکنش به همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق، پخش شبکه کردی «روداو» را از سرویس ماهواره‌ای خود (ترک‌ست) متوقف کرد. روداو شبکه‌ای تلویزیونی وابسته به مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق است. یکی از مقام‌های این شبکه تلویزیونی در این باره به خبرگزاری رویترز گفت: ما صرفاً از طریق رسانه‌ها از این تصمیم مطلع شده‌ایم و ترک‌ست تاکنون در این باره به ما چیزی نگفته است. از همین رو پخش این شبکه هنوز ادامه دارد، اما زمانی که ما رسماً مطلع شویم، احتمالا متوقف خواهد شد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد