فلوجه آرام تر از همیشه/ دژ نفوذ ناپذیر برای آمریکایی ها در دست نیرو های مقاومت/ تواب های داعشی مشکل نیروهای امنیتی
این روزنامه مینویسد: به اعتقاد فرماندهان نظامی عملیات فلوجه نمونه خوبی است تا بر اساس آن بتوان همان الگو را در نبرد موصل پی گرفت، در این نبرد از طرحهای نظامی قوی استفاده شد و از خسارتهای انسانی به ویژه در میان شهروندان عادی در مقایسه با نبردهای دیگر به شدت کاسته شد، علاوه بر آن از بیشتر خانهها و ساختمانهای اداری محافظت شد.
سرویس بین الملل فردا؛ رسول عوده زاده: «خداحافظ داعش، خداحافظ تروریسم، سلام زندگی» این تیتر مهمترین شبکه ماهوارهای عراق پس از آزادسازی فلوجه در 50 کیلومتری غرب بغداد بود. فلوجه ای که در سایه جنگ خیابانی خالی از سکنه شده است. نتیجه این جنگ تمام عیار هلاکت 1800 داعشی، آوارگی پنج هزار خانوار عراقی، بازداشت ۵۰۰ داعشی از میان آوارگان فلوجه و آزادی ۳۵۴ زن ایزدی از چنگ داعش است.
ماشین رسانهای داعش که شایع کرده بود آنچه «نیروهای دولت اسلامی عراق و شام» نامیده می شود، به نزدیکی بغداد رسیدهاند، ذلیلانه از فلوجه در استان الانبار فرار کردند. داعش (داعشی ها) که از اوایل سال 2014 فلوجه را اشغال کرده بودند، از ترس نیروهای عراقی پل فرات در فلوجه قدیم را منفجر کردند و خود را به آب انداختند و به آن سمت رودخانه شنا کردند.
فلوجه آرامتر از همیشه است، این شهر که در سال 2007 حتی آمریکاییها هم نتوانستند از گروههای تروریستی آزادش کنند، اکنون به واسطه نیروهای امنیتی و مردمی عراق آزاد آزاد است. دم و دستگاه داعش نیز پاکسازی شده است. فلوجه و مناطق اطراف آن پس از یک ماه و سه روز عملیات نظامی در سه مرحله عملیاتی و با مشارکت 22 هزار نیروی ارتش، پلیس فدرال، یگان مبارزه با تروریسم، بسیج مردمی و عشایر عراق روز یکشنبه (6 تیر) به طور کامل آزاد شد. جوانان عراقی پرچمهای گمراهی و تندروی را از پشت بام خانهها پایین کشیدند و این گونه یزله رفتند: «هذا انا یا داعش وینک؟» (این منم، ای داعش پس کجایی؟).
رسانههای جهان: نوبت، نوبت موصل است
روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» در گزارشی، شکست در شهر فلوجه را ضربهای سنگین برای گروه تروریستی داعش میداند و مرحله بعدی را بیرون راندن داعش از موصل اعلام میکند.
این روزنامه مینویسد: مرحله آینده برای ارتش عراق، بیرون راندن داعش از موصل است. این مرحله بسیار دشوارتر خواهد بود زیرا موصل پنج برابر فلوجه و جمعیت آن در مقابل فلوجه که 300 هزار نفر است، یک میلیون و پانصد هزار نفر است.
گزارشها حاکی است که داعش خودش را برای نبرد شدید در شهر موصل آماده میکند. گروه داعش حتی در صورت از دست دادن همه شهرها و مناطق تحت کنترل خود، از بین نخواهد رفت بلکه به جنگ چریکی و نبرد خیابانی برای اجرای حملات سریع روی خواهد آورد و شکستش در شهر فلوجه ضربهای سنگین است اما نهایت کارش نخواهد بود.
روزنامه سعودی «الحیاة» نیز در این باره مینویسد: به نظر میرسد گزینه آزادسازی موصل و بعد از آن حرکت به سمت مرزها میان دولت عراق با فرماندهی پیمان بینالمللی مبارزه با داعش توافق شده است.
کاهش خسارت های انسانی در میان شهروندان در پی آزادسازی فلوجه
این روزنامه مینویسد: به اعتقاد فرماندهان نظامی عملیات فلوجه نمونه خوبی است تا بر اساس آن بتوان همان الگو را در نبرد موصل پی گرفت، در این نبرد از طرحهای نظامی قوی استفاده شد و از خسارتهای انسانی به ویژه در میان شهروندان عادی در مقایسه با نبردهای دیگر به شدت کاسته شد، علاوه بر آن از بیشتر خانهها و ساختمانهای اداری محافظت شد.
حالا مسئله چگونگی بازگرداندن آوارگان فلوجه به خانه و کاشانهشان، چگونگی برخورد با پرونده عناصر داعش، چگونگی برخورد با آن دسته از شهروندان فلوجه که با داعش همکاری میکردند، به ویژه که صدها نفر از آنها اعلام کردهاند که از کرده خود پشیماناند و توبه کردهاند از مهمترین مشکلاتی است که نیروهای امنیتی طی هفتههای آینده با آن روبه رو هستند.
همچنین گفته میشود که بیجی آخرین نقطه حضور نیروهای داوطلب مردمی در عملیات مبارزه با داعش خواهد بود و از منطقه شرقاط به بعد تنها نیروهای رسمی ارتش عراق و نیروهای پیشمرگ و همچنین نیروهای مسلح سنی تحت فرماندهی اسامه النجیفی، استاندار سابق موصل به علاوه عشایر سنی مشارکت خواهند داشت و جنگ علیه داعش ادامه خواهد یافت.
این در حالی است که گفته میشود ایران ترجیح میدهد نبرد نهایی در امتداد مرزهای سوریه و عراق باشد تا نیروهای ارتش سوریه نیز بتوانند در آن مشارکت کنند. ایران به عنوان یکی از مهمترین طرفهای مشورت برای ارتش و نیروهای داوطلب مردمی عراق در این نبرد شرکت دارد و یکی از کشورهای مهم در مبارزه با داعش و گروههای تکفیری و تروریستی در عراق و سوریه محسوب میشود.
واکنش آمریکا به خبر آزادسازی فلوجه
«اشتون کارتر» وزیر دفاع آمریکا به انتشار خبر آزادسازی شهر راهبردی فلوجه به دست نیروهای ارتش و مردمی عراق واکنش نشان داد و گفت: نبرد فلوجه هنوز تمام نشده است. این در حالی است که حیدر العبادی نخست وزیر عراق شب قبل از آن اعلام کرد که فلوجه از اشغال تروریستهای داعش آزاد شده است.
سفیر آمریکا در عراق نیز در بیانیهای اعلام کرد: پیشروی در شهر فلوجه که اولین شهر اشغالی توسط داعش بود، بار دیگر قدرت نیروهای امنیتی عراق در شکست دادن داعش در صحنه نبرد را نشان میدهد.
«استوارت جونز» افزود: آمریکا به رهبری خود در تلاشهای ائتلاف بینالمللی در حمایت از پیروزیهای نیروهای امنیتی عراق از جمله حملات هوایی در فلوجه افتخار میکند. آمریکا به حمایت نظامی از عراق به منظور شکست دادن داعش و نیز کمکهای انسانی برای امدادرسانی به کسانی که خانه و کاشانه خود را ترک کردهاند، ادامه خواهد داد.
از سویی دیگر رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت خارجه آمریکا طی کنفرانسی مطبوعاتی، آزادسازی فلوجه را «گامی مهم به سوی سرکوب کردن کامل گروه تروریستی داعش در عراق» خواند.
«الیزابت کندی ترودو» بدون اشاره به پیشرفتهای حاصل شده توسط سازمان ملل و دولت عراق در روند ارائه خدمات اساسی به آوارگان، عنوان داشت، ایالات متحده همچنان از اوضاع انسانی شهروندان عراقی، که از نبردها فرار میکنند، نگران است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز از پیروزی نیروهای عراقی در آزادسازی کامل فلوجه در غرب بغداد از اشغال تروریسم داعشی استقبال کرد و گفت: بازپسگیری فلوجه به «بهبود بخشیدن به امنیت بغداد» کمک خواهد کرد؛ چون این شهر نزدیکترین منطقه برای داعش جهت انجام عملیات در پایتخت عراق محسوب میشود و طی هفتههای اخیر، عناصر این گروه تروریستی از فلوجه برای انجام حملات تروریستی در بغداد، روانه میشدند.
«جف دیویس» با اشاره به مینگذاریهای گسترده عناصر داعش در فلوجه، افزود: نیروهای عراقی همچنان با «چالشهای بزرگی» در این شهر مواجه هستند. گروه داعش از یک سال پیش تاکنون هیچ پیشروی استراتژیکی حاصل نکرده است، در واقع، آنها (تروریستها) مناطق گستردهای را از دست دادهاند.
آزادسازی موصل در دستور کار
پس از آزادسازی فلوجه، در حال حاضر نگاهها به «موصل» بزرگترین شهر در شمال عراق دوخته شده است که پیروزی در آن همچنین هدف مهمی برای ائتلاف جهانی محسوب میشود. برخی به همراه رسانههای منطقهای تبلیغات گستردهای را علیه نیروهای مردمی در جریان عملیات آزاد سازی فلوجه به راه انداختند و بر این موضوع تاکید میکردند که نیروهای مردمی نباید در عملیات آزادسازی موصل مشارکت داده شوند.
رئیس مجلس عراق در این باره گفت: عملیات آزادسازی موصل در استان نینوی پس از آزاد سازی شرقاط در شمال تکریت و الحویجه در جنوب غرب کرکوک و ناحیه القیاره آغاز میشود.
«سلیم الجبوری» افزود: همه نیروها اعم از ارتش عراق، نیروهای مردمی، مبارزه با تروریسم و پلیس در این عملیات مشارکت خواهند کرد و هماهنگی لازم با نیروهای پیشمرگه و اقلیم کردستان عراق و ائتلاف بینالمللی به عمل خواهد آمد. نیروهای امنیتی گذرگاههای امنی برای خروج خانوادهها از موصل همزمان با شروع عملیات این شهر خواهند گشود.
ائتلاف نیروهای عراق (تحالف القوی العراقیة) از «حیدرالعبادی» به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح عراق خواسته بودند که به تعهدات خود در خصوص عدم مشارکت نیروهای بسیج مردمی در آزادسازی فلوجه عمل کند. نیروهای عصائب اهل الحق در بیانیهای تهدید کردهاند اگر کسی با مشارکت نیروهای بسیج مردمی در آزادسازی نینوی مخالفت کند، «در زیر پاها له خواهند شد».
وزیر دفاع عراق نیز اعلام کرد: شاید در صورت نیاز از «الحشد الشعبی» (نیروهای بسیج و داوطلب مردمی) برای آزادسازی شهر موصل استفاده شود.
«خالد العبیدی» در کنفراسی مطبوعاتی گفت که همه اقلیتها در آزادسازی نینوی مشارکت خواهند کرد. او همچنین با اشاره به اینکه وقت آن رسیده است که تشکیل «بسیج ملی» را اعلام کند، گفت که احتمالاً نیروهای پیشمرگه کرد در آزادسازی موصل مشارکت کنند.
دبیرکل سازمان بدر عراق اما بر مشارکت نیروهای مردمی در آزادسازی موصل تاکید کرد و گفت: نیروهای مردمی به درخواست حیدر العبادی در عملیات آزادسازی فلوجه شرکت کردند.
«هادی العامری» افزود: علیرغم میل سیاستمداران مخالف نیروهای مردمی اما این نیروها در این عملیات شرکت خواهند کرد. زیرا الحشد الشعبی یک نیروی امنیتی رسمی مرتبط با نخستوزیری است و میتواند در عملیات آزادسازی هر شهری شرکت کند.
داعش در سراشیبی انقراض
در این سوی فرات، فلوجه در جنب و جوش و تکاپو برای شروعی تازه است، اما در آن سوی فرات صدایی جز زوزه طوفان خاک و تیراندازیهای پراکنده شنیده نمیشود. ساکنانی مهمترین پایگاه راهبردی و اعتباری تروریسم در عراق و دومین شهر پرجمعیت استان الانبار که در حال برگشتن به شهر هستند علاوه بر ترس و هراسی که دارند، به همراه نیروهای امنیتی در حال جمع آوری نمادهای دوره جاهلیت داعشی همچون محجبه کردن تصاویر تبلیغاتی زنان هستند. با حاکمیت مجدد نظام شهروندی، دستورالعملهای شرعی برای پوشش زنان، رفتارهای وحشیانهای مانند جهاد نکاح و یا تجاوز به زنان و دختران به خاطر عدم پیوستن به داعش دیگر در فلوجه رخ نخواهند داد.
دیدگاه تان را بنویسید