پرس تی وی: طرح استیضاح رئیس جمهور برزیل اواخر فروردین ماه با کسب 367 رای از مجموع 513 رای توانست اکثریت لازم برای تصویب در مجلس نمایندگان را به دست بیاورد.
پس از رأی مجلس نمایندگان، کمیتۀ ویژۀ رسیدگی به پروندۀ روسف در مجلس سنای برزیل نیز در تاریخ 17 اردیبهشت به استیضاح روسف رأی داد.
اما والدیر مارانهائو، رئیس موقت مجلس نمایندگان (سفلی) کنگرۀ برزیل روز دوشنبه (20 اردیبهشت) تصویب طرح استیضاح روسف در این مجلس را ملغی اعلام کرد و خواستار رأیگیری مجدد شد.
اظهارات یکبارۀ مارانهائو به این معنا بود که طرح استیضاح باید از مجلس سنا به مجلس نمایندگان بازگردد و مجدداً دربارۀ آن تصمیمگیری شود.
مارانهائو در رأیگیری 29 فروردین مجلس نمایندگان به عنوان نائب رئیس از مخالفات تصویبِ طرح استیضاح روسف بود، اما ادواردو کانها، رئیس پیشین این مجلس از منتقدان جدی رئیس جمهور برزیل بود.
دیوان عالی برزیل در تاریخ 16 اردیبهشت کانها را در ارتباط با یک پروندۀ فساد مالی از ریاست مجلس سفلی برکنار کرد و مارانهائو موقتاً بر کرسیِ ریاست مجلس تکیه زد.
پیش از اظهارات جنجالی مارانهائو، قرار بود روز چهارشنبه (22 اردیبهشت) سنا دربارۀ دادگاهی شدن روسف تصمیم بگیرد، اما با توجه به ملغی شدن آراء مجلس نمایندگان، بیم آن میرفت که این جلسۀ رأیگیری در مجلس سنا نیز لغو شود.
اکنون رئیس مجلس سنای برزیل اعلام کرده است جلسۀ رأیگیری برای دادگاهی شدن روسف در ارتباط با اقدامات وی در نقض قوانین بودجۀ کشور روز چهارشنبه برگزار میشود.
وی گفت: «پذیریش این بازی با دموکراسی از سوی من بدین معناست که شخصاً در به تأخیر انداختن این روند همدست شوم. در نهایت این رئیس مجلس سنا نیست که تعیین میکند این روند عادلانه است یا خیر، کل سنا باید در این باره تصمیمگیری کنند.»
در صورت موافقت 41 سناتور از 81 سناتور سنای برزیل، روسف ظرف 6 ماه تعلیق میشود و سپس سناتورها دربارۀ صلاحیت وی برای ماندن در سمت ریاست جمهوری تصمیم گیری خواهند کرد.
اختلاف میان این دو نهاد قانونگذاری برزیل میتواند منجر به یک بحران سیاسی شود که در نهایت دیوان عالی کشور باید دربارۀ آن تصمیمگیری کند.
دیوان عالی کشور نیز که تا کنون سعی داشته مستقیماً در اولین روند استیضاح رئیس جمهور طی 24 سال گذشته در برزیل دخالتی نداشته باشد، روز دوشنبه درخواست برای لغو فرآیند استیضاح را نپذیرفت.
در پی اظهارات روز دوشنبۀ رئیس موقت مجلس نمایندگان برزیل، واحد پول برزیل بیش از 4 درصد در برابر دلارِ امریکا افت کرد و شاخص بازار سهام نیز بیش از سه درصد پایین آمد.
در صورت برکناری روسف از قدرت، میشل تمر، معاون وی تا قبل از برگزاری انتخابات در سال 2018 میلادی به عنوان جانشین موقت امور کشور را در دست خواهد گرفت.
روسف و برخی از مقامات بلندپایۀ پیشین و کنونی برزیل به فساد مالی در ارتباط با شرکت نفت دولتی پتروبراس متهم هستند.
منتقدان روسف میگویند وی برای از نظر پنهان کردن کسری بودجۀ دولت، حسابها را دستکاری کرده است، اتهامی که رئیس جمهور برزیل آن را رد میکند و معتقد است این روندی عادی در نظام مالی برزیل بوده است.
روسف و هوادارانش میگویند سیاستمداران برزیل با اجرای طرح استیضاحِ رئیس جمهور به دنبال اجرای کودتا هستند.
دیدگاه تان را بنویسید