سرویس بین الملل فردا: حدودا سه ساعت قبل، جمعی از معترضان عراقی که در رسانه ها، «حامیان مقتدی صدر» خوانده می شدند؛ با حمله و تصرف ساختمان پارلمان عراق، بحران سیاسی در عراق را وارد مرحله بی سابقه ای کردند.
این حمله که بدون اعلام قبلی و در اثر شکستن حصار امنیتی منطقه سبز بغداد (منطقه ویژه امنیتی که ساختمان های مهم حکومتی و سفارتخانه های خارجی در آن قرار دارند) رخ داد، جمعی از مهاجمان به منطقه سبز بغداد به سمت پارلمان حرکت کرده و به سرعت ساختمان مجلس نمایندگان این کشور را اشغال کردند.
اینجا بخوانید: بعد از موصل، پایتخت داعش چقدر مقاومت می کند
با حمله مهاجمان به پارلمان، عملا پارلمان و قوه مقننه عراق سقوط کرد. همچنین با توجه به سقوط دولت حیدر العبادی و ضرورت کسب رأی اعتماد برای کابینه جدید، عملا دولت نیز به حالت تعلیق درمی آید. به این ترتیب، می توان گفت در حال حاضر عراق فاقد حکومت قانونی و مرکزی است و تنها "حکومت اضطراری" حکم می راند! باید دید این وضعیت نابسامان ساحت سیاست که بن بست را به آنارشیسم نزدیک می کند، به نفع چه جریان و گروهی است؟
حمله با قمه به یکی از نمایندگان پارلمان
در حاشیه حمله به پارلمان، حمله به یکی از نمایندگان مجلس به نام «عمار طعمه» اهمیت به سزایی داشت. بنا بر تصاویر و فیلم های موجود، دو جوان با "قمه" به وی حمله می کنند، اما تعداد دیگری از جوانان معترض، مانع حمله دو جوان قمه به دست می شوند و به این ترتیب، عمار طعمه جان سالم بدر می برد؛ اما به چهره مؤثری در ماه های آتی تبدیل می شود!!
شبکه الجزیره با پخش این تصویر، مدعی است قمه های مهامین در تصویر مشخص است!
در مورد حمله به عمار طعمه، این نکته قابل توجه است که اولا از قبل فیلم حمله به وی ضبط شده است! این که چگونه یک یا چند نفر از مهاجمان به جای حمله به ساختمان پارلان در حال فیلمبرداری از محل عبور عمار طعمه است، نکته مهم و شایسته تأملی است. علاوه بر آن، این که چه طور به سرعت عده ای به حمایت از وی آمده و او را سالم از محل دور می کنند، باز هم می تواند شایسته تأمل ویژه باشد. ذکر این نکته نیز ضروری است که در جریان حمله این دو نفر، هرگز قمه ای بالا نیامد و فقط از تصاویر حاشیه ای مشخص است که یکی از آنان قمه به همراه داشته است. به نظر می رسد ماه های آینده و برجسته سازی احتمالی وی، بتواند از واقعه امروز رمزگشایی کند!
عمار طعمه، رئیس فراکسیون فضیلت
امروز در جریان حمله معترضان به پارلمان، خبرسازی وسیعی در مورد وی صورت گرفت.
رسانه ها از حمله به وی با چاقو خبر می دهند.
عمار طعمه، یکی از نمایندگان شیعه پارلمان عراق و عضو کمیسیون امنیت ملی این کشور است. او ریاست کمیته تحقیق در مورد سقوط شهر «حویجه» را بر عهده داشت که به علت آن چه «فشارهای گروه های خاص» خواند، استعفا داد. همپنین او در پارلمان جدید عراق، فراکسیون نوظهور «فضیلت» را تأسیس کرد که به گفته آن ها عمده اهتمامشان نه بر مسائل سیاسی که بر مبارزه با داعش و حفظ "قدسیت استان های متبرکه عراق" است. او با این کار رسما از فراکسیون «تحالف وطنی» که تمام شیعیان را در بر می گرفت، انشعاب کرد و به این ترتیب، حتی یک فراکسیون مادر برای هماهنگی کلی میان شیعیان را از بین برد!
عمار طعمه، ریاست کمیسیون بررسی علل سقوط حویجه را بر عهده داشت که به گفته خودش «تحت فشار دیگران» استعفا داد!
مهم ترین موضع گیری عمار طعمه در ماه های اخیر، مخالفت شدید با تحصن نمایندگان فراکسیون دولت قانون (حامیان نوری المالکی) و بخشی از فراکسیون احرار (حامیان مقتدی صدر) و حمایت از «سلیم الجبوری» به عنوان رئیس پارلمان بود. همچنین او در یک موضع گیری مشهور، مدعی شد اقدامات نامناسبی از سوی بخشی از گروه های داوطلب مبارزه ضدداعش انجام می شود و هدف آن تنها «بدنام کردن حشد الشعبی و رو سفید کردن داعش» است! او به همین مناسبت، پیشنهاد داد تعدادی از سران بسیج مردمی عراق بازجویی و تحت تحقیق قرار گیرند!
اعلام حالت فوق العاده در پایتخت
در پی ورود معترضان به منطقه سبز بغداد، فرماندهی کل نیروهای انتظامی و نظامی بغداد با صدور بیانیه ای، «حالت امنیتی فوق العاده» در پایتخت اعلام کرد.
یکی از عکس های یادگاری نمایندگان متحصن که اعلام کردند زیر بار تشکیل کابینه جدید نمی روند.
دولت عراق در بغداد، حالت اضطراری اعلام کرد.
آیا همزمان با برخورد با جوانان معترض، با نمایندگانی که دیروز پارلمان را به میدان جنگ تبدیل کردند نیز برخورد می شود؟
در همین حال، معترضان فاتخ پارلمان در شبکه توئیتر با انتشار تصاویری از خود، اعلام کرده اند تا زمانی که «حکومت طائفه ای» و «دولت با محوریت شرکت سهامی احزاب» کنار نرود و حیدر العبادی التزام عملی خود به بیانیه چند ماه قبل در مورد اجرای اصلاحات را نشان ندهد، حاضر به ترک پارلمان نیستند!
کابینه ای که حیدر العبادی به پارلمان معرفی کرد، حمایت سلیم الجبوری را در پی داشت؛ اما مخالفت شدید نمایندگان متحصن را همزمان برانگیخت.
در همین حال، با وجود این که برخی منابع خبری از حمله بخشی از معترضان به سمت فرودگاه برای ممانعت از فرار سیاسیون خبر داده بودند، فرمانده نیروی انتظامی بغداد با تکذیب این خبر اعلام کرد در پی برقراری حالت فوق العاده در شهر، امنیت کامل در خیابان های پایتخت برقرار شده و تنها نقطه نابسامان، اطراف منطقه سبز بغداد است!
واکنش مقتدی صدر
در حالی که تجمع حاشیه منطقه سبز بغداد و شکستن حصار امنیتی آن، به دعوت مقتدی صدر بود؛ او از هواداران خود خواست به سرعت پارلمان را ترک کنند! او در حالی در پیامی از هواداران خود خواست که پارلمان را ترک کنند که خودش صبح امروز در نجف مواضع تندی را اختیار کرد. احتمالا همان مواضع تند صبح امروز در نجف، در حمله جوانان به پارلمان تأثیر ویژه داشته است.
مقتدی صدر امروز صبح و امروز عصر دو موضع گیری تقریبا متفاوت داشت!
او صبح به شدت علیه دولت و فضای سیاسی کشور موضع گرفت و از تداوم اعتراضات خبر داد؛ اما عصر از هواداران خود خواست به سرعت پارلمان را ترک کنند.
مقتدی صدر که امروز صبح یک مصاحبه مطبوعاتی تشکیل داده بود، هنوز از ماجرای حمله احتمالی به پارلمان خبر نداشت و در یک موضع گیری بسیار تند اعلام کرد به مدت دو ماه کل جریان وی از سیاست کناره گیری خواهند کرد؛ زیرا نمی توانند دولت فعلی را برتابند!
تحصن هواداران صدر تا پیش از شکستن حریم امنیتی منطقه سبز بغداد
او در مصاحبه صبح امروز خود اعلام کرد هیچ یک از وزرای کابینه پیشنهادی حیدر العبادی نماینده وی در دولت نیست و او هیچ گونه گزینه ای در دولت ندارد! او همچنین از فراکسیون حامیان خود در پارلمان (فراکسیون احرار) خواست به هیچ عنوان وارد لابی گری و زد و بند در مورد ترکیب کابینه نشوند!
مقتدی صدر حتی زمانی که در تحصن حامیان خود حاضر شد، حصار امنیتی ویژه ای را به همراه داشت!
آیا او حاضر است امنیت عراق و فضای سیاسی این کشور را به مخاطره اندازد؟
اما شاید رادیکال ترین موضع وی، به بحث «اعتکاف» برگردد که به نوعی صورت بندی شرعی «تحصن» است! او تأکید کرد برای مخالفت با فساد و مفسدین دولت و حکومت، دو ماه اعتکاف می کند و طی این دو ماه، کلیه ارتباط های خود با سیاسیون را به حالت تعلیق در می آورد!! او با «مسالمت آمیز» خواندن جنبش اعتراضی موسوم به "اصلاحات" و "مبارزه با فساد" تأکید کرد این جنبش به حیات خود طی این مدت ادامه خواهد داد و او از طریق همین اعتکاف با آن ها همبستگی می کند.
البته مقتدی صدر در بخشی از سخنان خود از «مجاهدین» خواست که همچنان بر جنگ علیه داعش تمرکز کنند و اجازه ندهند «مشکلات سیاسی و کارآمدی دولت» باعث شود از تمرکز آنان از «جهاد برای خدا علیه تکفیری ها و داعش» بکاهد.
تعطیلی سفارت آمریکا و دفتر سازمان ملل تا اطلاع ثانوی
دفتر نمایندگی سازمان ملل در بغداد و سفارت ایالات متحده اعلام کردند در پی ناآرامی های امروز، تا اطلاع ثانوی فعالیت های خود را به حالت تعلیق در آورده اند. علت این رفتار، «احتیاط های امنیتی» عنوان شده است.
احتمال حمله به ساختمان نخست وزیری!
تظاهر كنندگان پس از تسخیر پارلمان عراق، به ساختمان نخست وزيري این کشور در منطقه خضراء بغداد نزدیک شدند.
پایگاه خبری براثا در گزارشی به نقل از شاهدان عینی اعلام کرد بخشی از تظاهر کنندگان به ساختمان نخست وزیری حمله کرده اند و قصد تصرف دفتر نخست وزیرری را دارند. حتی گفته می شود شعارهای تندی در لزوم اشغال کامل این دفتر به گوش سر داده می شود.
سرنوشت مبهم سلیم الجبوری
برخی منابع مدعی شدند العبادی و سلیم الجبوری، نخست وزیر و رئیس پارلمان عراق پنهان شدند.
خبرنگار شبکه خبری «ای ان بی» در عراق از انتقال حیدر العبادی و سلیم الجبوری، نخست وزیر و رئیس پارلمان این کشور از منطقه خضراء بغداد به مکان نامشخصی خبر داد.
به گزارش ANB، نخست وزیر عراق نیز مسئولیت محافظت از ساختمان نخست وزیری در منطقه خضرا را به «فاضل برواری»، رئیس دستگاه مبارزه با تروریسم این کشور واگذار کرده است.
در همین حال، دفتر ریاست پارلمان عراق با صدور بیانیه ای اعلام کرد سلیم الجبوری از مقتدی صدر درخواست کرده تا هوادارانش را "به سرعت" مهار کند. شبکه الجزیره به نقل از دفتر سلیم الجبوری گفت رئیس پارلمان در پیام خود خطاب به رهبر جریان صدر، نسبت به «سقوط تمامیت دولت در عراق» هشدار داده است!
گزارش تصویری از حمله به پارلمان
دیدگاه تان را بنویسید