واکنش چین به کودتای افسران نظامی در گابن
در پی کودتای افسران نظامی در گابن، چین همه طرفین درگیر در این کودتا را به حفظ امنیت فراخواند و اعلام کرد که شرایط را با دقت تحت نظر دارد.
در پی کودتای افسران نظامی در گابن، چین همه طرفین درگیر در این کودتا را به حفظ امنیت فراخواند و اعلام کرد که شرایط را با دقت تحت نظر دارد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین امروز (چهارشنبه) گفت: چین تحولات گابن را با دقت تحت نظر دارد.
ونبین ادامه داد: ما از همه طرفین در گابن میخواهیم تا منافع اساسی این کشور و مردمش را در نظر گرفته، مشکلات را از طریق گفتوگو حل کرده و هرچه زودتر نظم عمومی را برقرار کنند.
سخنگوی وزارت خارجه چین از همه طرفین خواست تا «امنیت شخص علی بونگو، رئیسجمهوری برکنارشده گابن را تضمین کرده و از صلح و ثبات ملی حفاظت کنند.»
این اظهارات چند ساعت پس از آن مطرح شد که چند تن از افسران ارتش گابن با حضور در تلویزیون این کشور اعلام کردند که قدرت را در دست گرفتهاند.
این کودتا یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری گابن اعلام شد که در آن علی بونگو برای سومین بار به عنوان رئیسجمهوری این کشور انتخاب شد؛ انتخاباتی که در روز شنبه برگزار شده و سلامت آن در هالهای از ابهام قرار دارد.
ارتش گابن با اعلام ابطال نتیجه این انتخابات، نهادهای حاکمیتی این کشور را منحل اعلام کرد. گزارشهایی از تیراندازی در پایتخت گابن به گوش میرسد.
خانواده بونگو در ۵۶ سال گذشته قدرت را در این کشور در دست داشتهاند و نهاد انتخاباتی گابن روز گذشته اعلام کرد که علی بونگو در انتخابات شنبه با ۶۴ درصد آرا پیروز شده است.
گابن جدیدترین مستعمره سابق فرانسه در آفریقاست که دولت نزدیک به پاریس آن در پی کودتا سرنگون میشود. در ماه گذشته میلادی هم ارتش نیجر محمد بازوم، رئیسجمهوری این کشور را به زیر کشیده و قدرت را در دست گرفت.
کمیسیون انتخابات گابن اعلام کرد بونگو با کسب ۶۴.۲۷ درصد آرا برای سومین بار در انتخابات ریاستجمهوری پیروز شد. «میشل استفان بوندا» رئیس کمیسیون انتخابات گفت که «آلبرت اوندو اوسا» رقیب اصلی بونگو، با ۳۰.۷۷ درصد در جایگاه دوم قرار گرفت. این نتیجه در یک انتخابات سراسری که شاهد تاخیر بود به دست آمد و مخالفان نتایج آن را به چالش کشیدند.
سلطه خاندان بونگو بر گابن در سال ۱۹۶۷ و با روی کار آمدن «عمر بونگو» پدر علی بونگو آغاز شد؛ شخصی که تا هنگام مرگش در ۲۰۰۹ در مقام خود باقی ماند و فرانسه در دوره او نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی گستردهای در این کشور داشت. چند ماه پس از مرگ او هم پسرش، علی بونگو روی کار آمد و تا امروز سفت و سخت به مقام خود چسبیده بود.
این نخستین باری نیست که سلطه رئیسجمهوری نزدیک به پاریس در گابن به خطر میافتد. در هفتم ژوئیه ۲۰۱۹ که او برای مداوا به مراکش رفته بود، اعضای نیروهای مسلح اعلام کودتا کرده و «شورای احیای ملی» تشکیل دادند که هدف آن «احیای دموکراسی در گابن» بود. این در حالی بود که آمریکا در پی نگرانی از ناآرامیهای کشور کنگو در همسایگی گابن، تنها یک روز پیش از کودتا ۸۰ تن از نیروهایش را به گابن فرستاده بود. کمی بعد دولت مرکزی گابن اعلام کرد که دوباره کنترل شرایط را به دست گرفته و کودتا خنثی شده است.
اگر این کودتا موفقیتآمیز باشد، از سال ۲۰۲۰ تا امروز هشتمین کودتای غرب و مرکز آفریقا خواهد بود. پیش از این کشورهای مالی، گینه، بورکینافاسو، چاد و نیجر هم با کودتای ارتش، دولتهای نزدیک به فرانسه را به زیر کشیدهاند.
در سالهای اخیر مستعمرههای سابق فرانسه یکی پس از دیگری از سلطه ارباب سابق خود خارج شدهاند و آنطور که از شواهد پیداست، امروز نوبت به گابن رسیده است. فرانسه برای نخستین بار از طریق امضای «پیمانهای حفاظت» با مقامات محلی وقت در ۱۸۳۹ و ۱۸۴۱ به گابن پا گذاشت، تا اینکه در ۱۸۸۵ رسماً گابن را به عنوان مستعمره خود اعلام کرد.
پس از نزدیک به یک قرن استعمار، گابن در ۱۹۶۰ اعلام استقلال کرد، اما چهرههایی که در این کشور به قدرت رسیدند، مانند بسیاری از دیگر مستعمرههای فرانسه، مواضعی نزدیک به پاریس داشتند.
دیدگاه تان را بنویسید