استقبال اشرافی ولیعهد سعودی از رئیسجمهور چین
ولیعهد عربستان امروز (پنجشنبه) از رئیسجمهور چین که به منظور مشارکت در نشست سران کشورهای حوزه خلیج فارس و چین به ریاض سفر کرده است، در کاخ الیمامه استقبال کرد.
ولیعهد عربستان امروز (پنجشنبه) از رئیسجمهور چین که به منظور مشارکت در نشست سران کشورهای حوزه خلیج فارس و چین به ریاض سفر کرده است، در کاخ الیمامه استقبال کرد.
به نقل از العهد، اعضای گارد سلطنتی عربستان سوار بر اسبهای عربی و حامل پرچمهای چین و عربستان، خودروی شی جینپینگ را هنگام ورود به کاخ سلطنتی در ریاض همراهی کردند، جایی که شاهزاده محمد بن سلمان، با لبخندی گرم از او استقبال کرد.
این موضوع کاملاً در تضاد با استقبال سرد از جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا بود، که روابط با او به دلیل سیاست نفتی عربستان سعودی تیره شده است.
رئیسجمهوری چین در مقالهای که در رسانههای سعودی منتشر شد، نوشت که این یک «سفر تاریخی» است تا «دوران جدیدی از روابط چین با جهان عرب، کشورهای عربی خلیج فارس و عربستان سعودی آغاز شود».
وی در ادامه نوشت: «چین و کشورهای عربی پرچم عدم مداخله در امور داخلی کشورها را برافراشته نگه میدارند و قاطعانه از یکدیگر در حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی حمایت میکنند.»
شی جینپینگ پیش از دیدارش با سایر تولیدکنندگان نفت در حوزه خلیج فارس و شرکت در گردهمایی گستردهتری از رهبران عرب در روز جمعه، گفت که این کشورها «گنجینهای از انرژی برای اقتصاد جهانی هستند... و زمینی حاصلخیز برای توسعه صنایع با فناوری پیشرفته هستند.»
عربستان سعودی و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی گفتهاند که قرار نیست بین قدرتهای جهانی تنها یک طرف را انتخاب کنند و شرکای جهانی خود را برای تأمین منافع اقتصادی و امنیت ملیشان متنوع میکنند.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین پیش از این تاکید کرده بود که سفرش به عربستان به منظور مشارکت در اولین نشست سران چینی-عربی و نخستین نشست سران چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است.
وی اظهار داشت، هدف از این سفر تحکیم روابط دوستی تاریخی میان چین و کشورهای عربی و کشورهای عضو شورای خلیج فارس و نیز عربستان است و مرحله جدیدی را در روابط میان آنها خواهد گشود.
خبرگزاری رسمی عربستان اعلام کرد، این سفر بنا به دعوت سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان بوده و هدف آن گسترش روابط تاریخی و مشارکت راهبردی میان دو کشور است.
شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین روز چهارشنبه در جریان یک سفر رسمی ۳ روزه وارد ریاض شد تا در ۳ نشست مختلف با رهبران کشورهای عربی شرکت کند. هواپیمای شی جینپینگ هنگام ورود به حریم هوایی عربستان توسط جتهای نیروی هوایی عربستان اسکورت شد. در فرودگاه ریاض اعضای ارشد سلطنتی سعودی شاهزاده فیصل بن بندر بن عبدالعزیز، امیر منطقه ریاض همچنین شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله، وزیر خارجه عربستان با وی دیدار کردند و ۲۱ گلوله توپ در استقبال از او شلیک شد.
این سومین سفر شی به خارج از کشور از زمان شروع همهگیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ میلادی است؛ رئیس جمهوری چین در سال ۲۰۱۶ هم به عربستان سعودی سفر کرده بود.
رئیسجمهوری چین در سخنرانی خود در بدو ورود به فرودگاه بین المللی ملک خالد در ریاض گفت: « بسیار خوشحالم که به نمایندگی از دولت و مردم چین سلام صمیمانه و بهترین آرزوها را برای دوستانمان، پادشاهی سعودی، دولت و مردم این کشور عرض کنم.».
وی افزود: «چین و عربستان در طول ۳۲ سال گذشته و پس از برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور، روابط نزدیک دوستی، مشارکت و برادری دارند و دو طرف به تفاهم با یکدیگر و حمایت از منافع دیگری ادامه دادهاند و اعتماد استراتژیک متقابل بینمان برقرار شده است.»
رئیسجمهوری چین گفت که هماهنگیها و پیامهای میان سران به طور مداوم بین آنها برقرار میشود و همکاری عملی بین آنها در همه زمینهها به نتایج ثمربخشی رسیده است و دو طرف ارتباط نزدیک و هماهنگی را در امور بین المللی و منطقهای حفظ میکنند.
وی ادامه داد: «به ویژه باید توجه داشت که پس از برقراری پیمان مشارکت راهبردی همه جانبه بین دو کشور در سال ۲۰۱۶، من و پادشاه عربستان روابط دوجانبه را برای دستیابی به اهداف عظیم توسعهای هدایت میکنیم که به نفع دو ملت بوده است و کمک زیادی به ارتقای صلح، ثبات، رفاه و توسعه در منطقه خواهد کرد.»
او خاطرنشان کرد: «در این سفر با پادشاه و ولیعهد عربستان روابط دوجانبه عمیق و مسائل بینالمللی و منطقهای مورد علاقه مشترک را بررسی و برای برنامه ریزی برای توسعه روابط چین و عربستان همکاری خواهم کرد.»
وی در پایان گفت: «من مشتاقانه منتظر حضور در اولین اجلاس سران چین و کشورهای عربی و اولین اجلاس سران چین و شورای همکاری کشورهای خلیج فارس هستم تا با رهبران کشورهای عربی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای ارتقاء سطح روابطمان همکاری کنم. روابط چین و کشورهای عربی و روابط چین و خلیج فارس به سطح جدیدی رسیده است.»
از آنجا که تأمین انرژی برای چین مهم است، پیشبینی میشود که این موضوع محور گفتگوهای سران عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت جهان و سران چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت خام باشد.
بنا بر اعلام خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، انتظار میرود دو کشور در جریان این سفر قراردادهایی به ارزش بیش از ۲۹ میلیارد دلار امضا کنند.
به نوشتۀ این خبرگزاری، چین در حال حاضر بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی است. ارزش صادرات عربستان به چین در سال گذشته میلادی بیش از ۵۰ میلیارد دلار بوده و بیش از ۱۸ درصد از کل صادرات این پادشاهی را تشکیل میداده است.
عربستان همچنین بطور سنتی بزرگترین تامینکننده نفت چین بوده و بشکههای نفت سعودیها حدود ۱۷ درصد از کل واردات نفت چین را تا سال گذشته تشکیل میداده است.
فراتر از انرژی، مشارکت شرکتهای چینی در پروژههای بزرگی که در برنامه اصلاحی ولیعهد عربستان سعودی قرار دارد، یکی دیگر از محورهای گفتگوهای رهبران دو کشور خواهد بود.
یکی از این پروژهها احداث شهر ۵۰۰ میلیارد دلاری به نام «نئوم» است که شرکتهای ساختوساز چینی به دلیل تخصصشان میتوانند برای اجرای آن مفید باشند.
رئیس جمهوری چین در حالی وارد ریاض شده که روابط آمریکا و عربستان سعودی در برهه حساسی قرار دارد. امنیت انرژی، امنیت منطقهای و حقوق بشر ۳ موضوعی هستند که روابط ریاض و واشنگتن را متشنج کرده است.
حمله نظامی روسیه به اوکراین و موضع سختگیرانه کشورهای غربی در برابر مسکو زمینهساز تقویت روابط کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی با چین شده است.
در اولین واکنشها به انجام این سفر، کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرد با توجه به تلاش پکن برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه، تعجبی ندارد که شی از عربستان سعودی بازدید میکند.
جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید همچنین گفت: «ما تلاشهای چین برای افزایش نفوذش در سراسر جهان را زیر نظر داریم.»
رسانههای دولتی عربستان همچنین اعلام کردند که رئیسجمهوری چین روز جمعه در دو اجلاس جداگانه «کشورهای شورای همکاری خلیج فارس» و «سران کشورهای عربی» شرکت خواهد کرد.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه گفت که این سفر، بزرگترین و بالاترین سطح مناسبات دیپلماتیک بین پکن و جهان عرب از زمان تأسیس جمهوری خلق چین است./ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید