خطر آغاز درگیری داخلی در لیبی
منابع لیبیایی از ورود کاروانهای نظامی مجهز به سلاحهای سنگین و نیمه سنگین به طرابلس خبر دادند.
به دنبال عدم برگزاری انتخابات سراسری در دی ماه گذشته، پارلمان لیبی «فتحی باشاغا» را به عنوان نخست وزیر جدید این کشور تعیین کرد اما این اقدام پارلمان با مخالفت قاطع نخست وزیر دولت وحدت ملی لیبی روبرو شد.
« عبدالحمید دبیبه» به صراحت اعلام کرد تا برگزاری انتخابات سراسری آینده به فعالیت خود ادامه خواهد داد و قدرت را فقط به یک دولت منتخب واگذار میکند. با وجوداین، فتحی باشاغا دولت خود را تشکیل و وعده داد، این دولت به زودی فعالیت خود را در طرابلس آعاز میکند اما این وعده تا کنون جامه عمل به خود نپوشانده است چرا که اماکن اصلی دولتی در پایتخت لیبی همچنان در اختیار دولت وحدت ملی است.
باشاغا هفته گذشته به تونس رفت و با فرمانده یک تشکل شبه نظامی لیبیایی موسوم به «گردانهای مسلح » در ارتباط با تسهیل ورودش به طرابلس به گفتوگو نشست. پس از این دیدار بود که مقامات حاکم بر طرابلس به نخست وزیر منتخب پارلمان لیبی اجازه ندادند از مرز زمینی وارد این کشور شود.با وجود این ، باشاغا به لیبی بازگشت و خبر ورود او به طرابلس عصر جمعه منتشر شد.
به گفته منابع لیبیایی به دنبال انتشار این خبر کاروانهای نظامی مجهز به سلاحهای سنگین و نیمه سنگین از جنوب و غرب لیبی راهی پایتخت شدند و سحرگاه شبنه ( دیروز ) مبادی ورود و خروجی به همراه خیابانهای مهم و مراکز حیاتی این شهر به تصرف کاروانهای نظامی در آمد.
منابع لیبیایی به خبرنگار خبرگزاری الروسیا الیوم گفتند: این تشکلات نظامی سراپا مسلح وابسته به عبدالحمید دبیبه نخست وزیر دولت وحدت ملی هستند.
دولت باشاغا در واکنش به این اقدام با انتشار بیانیهای دولت وحدت ملی را مسئول بروز هرگونه تنش نظامی معرفی و اعلام کرد: این تنش بر ثبات و امنیت کشور تاثیر میگذارد و جان غیرنظامیان را در معرض تهدید قرار میدهد.
به نوشته پایگاه خبری « الوسط لیبیا» فرمانده نیروهای ضد تروریستم شهر مصراته ( شرق لیبی ) هم با انتشار بیانیهای اعلام کرد: نمایندگی سازمان ملل در لیبی بایستی مسئولیت خود را به عهده بگیرد و از شعله ور شدن درگیری نظامی احتمالی در این کشور جلو گیری کند.
در این بیانیه با درخواست از باشاغا و دبیبه برای حل و فصل اختلافات خود از طریق سیاسی تصریح شده است: شما مسئول هر قطره خونی هستید که از شهروندان این کشور به زمین ریخته شود.
به نوشته این پایگاه خبری ساکنان طرابلس از درگیری نظامی میان دولت باشاغا و دبیبه واهمه دارند و این در حالی است که باشاغا بارها تاکید کرده به طرابلس وارد میشود و به صورت مسالمت آمیز وظایف نخست وزیری را به عهده خواهد گرفت.
اهالی و بزرگان منطقه نقتی «زویتینه » و « اعیان و بزرگان » جنوب لیبی نیز در واکنش به ورود کاروانهای نظامی به طرابلس با انتشار بیانیهای اعلام کردند: تولید و صادرات نفت از شنبه آینده به طور کامل متوقف شود تا دولت وحدت ملی از عرصه سیاسی طرابلس کنار رود و قدرت به طور کامل به دولت باشاغا واگذار شود.
در این بیانیه از نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال «خلیفه حفتر» خواسته شده است از تولید و صادرات نفت جلوگیری کنند.
این درخواست در حالی مطرح شده که نمایندگان ژنرال حفتر در کمیته نظارت بر آتش بس لیبی ( 5-5 ) هفته گذشته همکاریهای خود را با این کمیته به حالت تعلیق در آورده و دولت دبیبه را به مانع تراشی در روند توافق آتش بس ( اکتبر 2020 ) متهم کردهاند.
ورود کاروانهای نظامی به طرابلس درحالی رخ داد که هیئتی از پارلمان لیبی و هیئتی از شورای عالی دولت تحت نظارت سازمان ملل در پایتخت مصر مشغول گفتوگو برای ایجاد اصول و قوانین انتخاباتی هستند. در صورتی که این نشست با موفقیت همراه شود، انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در لیبی در نزدیکترین زمان ممکن برگزار خواهد شد.
تمام بازیگران فعال در عرصه تحولات لیبی نسبت به برگزاری هر چه سریع تر انتخابات سراسری در این کشور تاکید دارند و معتقدند برگزاری این انتخابات میتواند به بی ثباتی در لیبی پایان دهد. به همین دلیل، تمام کوشش خود را به کار گرفتهاند تا از راهکارهای سیاسی به بحران داخلی لیبی پایان دهند.
اکنون باید منتظر بود و دید بازیگران عرصه سیاسی و نظامی این کشور چه سرنوشتی را برای لیبی رقم خواهند زد./تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید