نیوزویک: تمرکز غرب بر روی مسئله پرونده هستهای ایران اشتباه است
یک رسانه آمریکایی ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای را عاملی دانسته که باعث ایجاد چالشهای راهبردی برای کشورهای غربی میشود.
یک رسانه آمریکایی در تحلیلی نوشته ورود ایران به «سازمان همکاری شانگهای» گزینههای راهبردی آمریکا و اسرائیل در برابر ایران را پیچیده میکند.
نیوزویک در آغاز این تحلیل نوشته ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای که یک بلوک اوراسیایی به رهبری روسیه و چین است از ظرفیت بالایی برای محدود کردن دامنه عمل کشورهای غربی برای مقابله با ایران برخوردار است.
نشریه آمریکایی، تمرکز کشورهای غربی بر روی مسئله پرونده هستهای ایران را اشتباه دانسته و نوشته است: «علت آن این است که چه مسئله پیشرفتهای هستهای ایران باشد و چه رفتارهای منطقهای این کشور، ورودش به سازمان همکاری شانگهای مسائل راهبردی جدیای برای واشنگتن، اورشلیم (بیتالمقدس) و غرب ایجاد میکند.»
نیوزویک در ادامه مینویسد: «به زبان ساده، واشنگتن و متحدانش قبل از انجام هر گونه اقدام نظامی برای از ریل خارج کردن برنامه هستهای یا سایر فعالیتهای ایران بایستی تأملات بسیاری جدیتری انجام دهند زیرا جمهوری اسلامی اکنون بخشی از یک معاهده امنیتی با روسیه و چین است: دو قدرت هستهای که به تضعیف آمریکا در صحنه جهانی ادامه میدهند.»
نگارنده در ادامه مقاله تصریح کرده ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای از انزوای جهانی ایران خواهد کاست و جایگاهش را به عنوان یک بازیگر بینالمللی تحکیم خواهد کرد.
مطابق این تحلیل، ورود ایران به پیمان مذکور از حیث دیگری هم حائز اهمیت است: «این اقدام درباره اینکه آیا روسیه و چین به عنوان دو کشوری که سابقاْ با تحریمهای شورای امنیت علیه ایران همراهی کرد باز هم تمایل به انجام چنین اقدامی خواهد داشت یا خیر- به خصوص در زمانی که روابط آمریکا با هر دو کشور رو به وخامت گذاشته است.»
نگارنده نوشته است: «با ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای و تحکیم پیوندهای نظامی این کشور با چین، آیا پکن تمایل بیشتری برای دفاع از ایران در برابر اقدامات دیپلماتیک، اقتصادی یا نظامی آمریکا یا اسرائیل نخواهد داشت؟ این سوالی است که مقامهای آمریکا، اسرائیل و مقامهای قبلی بایستی به صورت جدیتری از خودشان بپرسند.»
در بیست و یکمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای که جمعه گذشته در شهر «دوشنبه» پایتخت تاجیکستان برگزار شد عضویت دائم ایران در این سازمان مورد پذیرش کشورهای عضو قرار گرفت، عضویتی که به گفته دستیار وزیر خارجه اعلام شکست پروژه منزویسازی ایران توسط آمریکا و کشورهای غربی بود.
پیش از آن هم هیأت روسیه در جلسه تیرماه شورای وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای اعلام کرده بود که این کشور خواستار تایید پیشنهاد ایران برای عضویت در این سازمان است. از سوی دیگر، «نظام الدین زاهدی» سفیر تاجیکستان در تهران نهم خرداد ماه سال جاری در نشست خبری در محل سفارتخانه این کشور در تهران گفته بود که عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، جزو برنامههای اصلی این سازمان است.
سازمان همکاری شانگهای در راستای همکاریهای امنیتی، اقتصادی و فرهنگی در سال ۲۰۰۱ توسط سران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان و با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه پایهگذاری شد.
مغولستان در سال ۲۰۰۴ و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال ۲۰۰۵ و بعد از آن نیز بلاروس به عنوان عضو ناظر به سازمان مذکور ملحق شدند. هند و پاکستان از تابستان ۲۰۱۶ به عضویت دائم این سازمان درآمدند. ایران در سال ۲۰۰۸ درخواست خود را برای تبدیل عضویت ناظر به دائم سازمان همکاری شانگهای مطرح کرد./فارس
دیدگاه تان را بنویسید