راههایی ساده برای پیشگیری از سکته مغزی
سکته مغزی میتواند با پیامدها و عوارض بلندمدتی که دارد ویران کننده باشد. البته پیشرفتهایی که در زمینه درمان سکته مغزی صورت گرفته، شرایط را برای بیماران بهتر کرده است. اما معمولا برای درمان موثر، یک بازه زمانی کوتاه وجود دارد.
تبیان: سکته مغزی میتواند با پیامدها و عوارض بلندمدتی که دارد ویران کننده باشد. البته پیشرفتهایی که در زمینه درمان سکته مغزی صورت گرفته، شرایط را برای بیماران بهتر کرده است. اما معمولا برای درمان موثر، یک بازه زمانی کوتاه وجود دارد. یکی از رویکردهای مهم در این مورد، پیشگیری است، مخصوصا اگر خطر سکته مغزی برای شما وجود داشته باشد. البته هر سکته مغزی قابل پیشگیری نیست، اما عوامل شناخته شدهای وجود دارند که با اصلاح عادات سبک زندگی، قابل پیشگیری هستند. دانستن برخی از عوامل قابل کنترل سکته مغزی و سازگاری با این عادات ساده، برای پیشگیری از وقوع آن سودمند میباشد.
• کاهش فشار خون بالا
فشار خون بالای مزمن سبب افزایش خطر سکته مغزی میشود، همچنین منجر به بیماریهای قلبی و عروقی میگردد که دو عامل خطر شناخته شده سکته مغزی میباشند.
اولین قدم برای کنترل موثر فشارخون بالا، بررسی مداوم و منظم فشارخون است. درمان فشارخون بالا میتواند شامل رژیم غذایی کم نمک، کنترل وزن، ورزش منظم و کنترل استرس باشد. گاهی هم نیاز به استفاده از داروهای کاهنده فشارخون وجود دارد. پزشک میتواند بهترین شیوهها را به شما توصیه کند.
• کنترل بیماری قلبی
از راههای دیگر پیشگیری از سکته مغزی کنترل بیماریهای قلبی است. بیماری قلبی میتواند از موقع تولد ظاهر شود و یا توسط عامل وراثت، بعدها بروز کند. بیماری قلبی میتواند در اثر فشارخون بالا، چاقی، دیابت و یا کلسترول خون بالا نیز ایجاد شود. بیماری قلبی ممکن است شامل بیماری عروق کرونری، مشکلات دریچههای قلب، مشکلات عضلات قلب، بزرگ شدن قلب و یا ضربان قلب نامنظم باشد. بسته به علت آن، راههای موثر زیادی برای مدیریت بیماری قلبی وجود دارد. اگر علت این مشکل، فشار خون بالا باشد، بهترین کار چکاپهای منظم و پیوسته توسط پزشک است تا با مشکلات احتمالی پیش از تشدید شدن مقابله شود.
• ترک سیگار
سیگار باعث بروز بیماریهای قلبی، عروق مغزی و فشارخون بالا میشود. ترک عادت سیگار کشیدن میتواند دشوار باشد. رویکردهای گوناگونی مانند کنترل رفتار، مشاوره، گروه حامی، چسبهای نیکوتین و برنامههای ترک سیگار میتوانند برای کمک به ترک سیگار سودمند باشد. پژوهشها نشان داده است که خیلی از اثرات مضر سیگار را میتوان با ترک آن، به مرور زمان از بین برد. اغلب ترک سیگار، با کمک و راهنماییهای یک مراقب سلامت حرفهای بسیار موفقیت آمیزتر خواهد بود.
• کنترل چاقی
چاقی هم عامل خطری برای سکته مغزی میباشد، چون میتواند منجر به فشارخون بالا و افزایش کلسترول خون گردد. چاقی اغلب توسط رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل است. اگر کم کردن وزن با رژیم و ورزش دشوار باشد، گاهی مکملهای کاهش وزن یا عمل جراحی میتواند موثر واقع شود. ژنتیک هم در چاقی نقش دارد و برخی افراد نیز به همین دلیل بیشتر از دیگران در معرض افزایش وزن هستند.
• کنترل دیابت
کنتل دیابت نیز راهی ساده برای پیشگیری از سکته مغزی است. درواقع دیابت میتواند منجر به بیماریهای قلبی و عروقی و عروق مغزی گردد. دیابت، اختلالی در متابولیسم قند خون است که میتواند مادرزادی یا اکتسابی باشد. افراد مبتلا به دیابت نوع یک، نیاز به کنترل دقیق میزان قند خون دارند که معمولا توسط درمان انسولینی صورت میگیرد. افراد مبتلا به دیابت نوع دو هم، نیازمند کنترل تغذیه، مدیریت وزن و گاهی درمان دارویی برای حفظ میزان مناسب قند خون هستند.
• کاهش کلسترول خون بالا
کلسترول خون بالا منجر به بیماری قلبی و بیماری عروق مغزی میگردد و یکی از علل ایجاد سکته مغزی است. افزایش کلسترول معمولا به دلیل تغذیه با چربیهای ناسالم رخ میدهد. کاهش کلسترول نیازمند رژیم غذایی با چربی متوسط یا کم، ورزش متعادل و گاهی درمان دارویی است.
• کنترل استرس
استرس هم میتواند با افزایش فشار خون، بیماری قلبی، دیابت و بیماری عروق مغزی منجر به سکته مغزی گردد. مدیریت استرس و اضطراب اغلب شامل رویکرد فراگیر در زمینه رفتار و واکنشهای هیجانی میشود. استرس را نمیتوان با ارقام و اعداد سنجید و نیاز به شیوهای بلندمدت برای کنترل بهینه دارد.
سایر عوامل سکته مغزی که کمتر متداول هستند ممکن است پیچیدهتر باشند، مانند بیماریهای خودایمنی و اختلالات لخته شدن خون. این بیماریها نیازمند کنترل پزشکی و تخصصی برای درازمدت هستند.
دیدگاه تان را بنویسید