روزنامه ایران: «دختر 4 سالهام از پا درد نمیخوابد»، «عضلات بدن پسر 6 سالهام او را بیقرار کرده است» و... همه روزه مادران بسیاری با شکایتهایی از این دست روانه مطب پزشکان میشوند. برخی خانوادهها هم هستند که دردهای عضلانی را به حساب درد رشد میگذارند و سعی میکنند با درمانهای خانگی میزان درد فرزندانشان را کاهش دهند. اما همواره این سؤال مطرح میشود که چگونه میتوان دردهای عضلانی خطرناک را از دردهای طبیعی و بیخطر تشخیص داد؟
دکتر رضا شیاری در گفت وگو با «ایران» میگوید: دردهای عضلانی اسکلتی کودکان شایعترین علت مراجعه خانوادهها به کلینیکها و درمانگاههاست. این دردها در بیشتر موارد خوش خیم هستند و طی مشاره با پزشک متخصص قابل درمان خواهند بود. این فوق تخصص روماتولوژی کودکان با تأکید بر اهمیت تشخیص دردهای خطرناک از دردهای بیخطر میافزاید: آن دسته از دردهای عضلانی که با علائم سیستماتیک همراه نیستند، با فعالیت شروع شده و با استراحت بهبود مییابند در دسته دردهای خوشخیم قرار میگیرند. دردهای خوشخیم همیشگی نیستند و خــوشـبخـتـانـه نـگـرانکننده هم نخواهند بود. این گروه از دردها معمولاً قرینه هستند یعنی در هر دو دست دیده میشود یا کودک از درد در دو پای خود شکایت میکند. اما دردهای ماندگاری هم هستند که دو تا سه هفته بیمار را درگیر میکنند، این دردها معمولاً پس از استراحت (تحرک نداشتن برای چند ساعت) ایجاد میشوند و با فعالیت بهبود مییابند؛ اینها دردهایی هستند که باید مورد توجه قرارگیرند. چنین دردهایی که به درهای بدخیم معروفند، معمولاً با علائم سیستماتیکی مانند تب، بثورات(کهیر) پوستی، ورم مفاصل و حتی لنگ زدن کودک همراه بوده و
باید مورد بررسی پزشک قرار گیرند. پزشک با توجه به علائم بیمار، عامل و منبع درد را شناسایی و درمان مناسب را تجویز میکند.
به گفته دکتر شیاری، اگر کودکی از دردهای عضلانی و اسکلتی شکایت میکند، بهتر است حداقل یک بار توسط پزشک روماتولوژیست کودکان معاینه شود. او خاطرنشان میکند: اما در مورد دردهای کمر لازم است بدانید که کمر درد از دردهای عضلانی- اسکلتی جداست و در همه کودکان شکایت از درد کمر مهم تلقی میشود؛ به همین دلیل از کنار شکایت کودک تان از کمردرد به سادگی نگذرید.
این فوق تخصص روماتولوژی کودکان معتقد است: کمخونی، بیماریهای سیستماتیک مانند روماتیسم، بدخیمیهایی مانند سرطان خون و برخی تومورهای استخوانی، عفونت استخوان و مفصل، سندرومهای استفاده بیش از حد از یک اندام که به مفاصل آسیب میرساند، کمبود کلسیم یا پتاسیم همگی عواملی هستند که باعث بروز دردهای عضلانی اسکلتی بدخیم خواهد شد.
وی در خاتمه تأکید میکند: البته فراموش نکنید که علت همه دردهای عضلانی اسکلتی، موارد ذکر شده نیست گاهی علت دردعضلانی اسکلتی، موضوع سادهای به نام درد رشد است، گاهی هم دردهای خوش خیم شبانه باعث شکایت کودک خواهد شد. در این میان تمارض کودک برای جلب توجه نیز نباید فراموش شود. به هرحال افتراق این دردها از یکدیگر برعهده پزشک است و توصیه اکید میکنم که برای تشخیص حتماً به پزشک مراجعه کنید.
دیدگاه تان را بنویسید