روزنامه آرمان؛ ایرج خسرونیا*: مشکلات ناباروری يکی از مسايل شايع زناشویی است. بچهدار شدن ممکن است بسيار آسان به نظر برسد، اما برای همه زوجها چنين نيست.
بعضی از زوجها ممکن است به سختی بچهدار شوند يا هيچگاه بارداری را تجربه نکنند. به طور معمول بعد از يک بارداری ناموفق، زن و شوهرها خودشان را تحت فشار قرار میدهند تا به سرعت بارداری ديگری داشته باشند و ممکن است با هر تلاش ناموفق نااميد شوند و طرف مقابل يا خود را مقصر بدانند. این در حالی است که آلایندههای زیست محیطی در روند ناباروری بی تاثیر نیستنند و میتوانند باعث سقط جنین و زایمان زودرس شوند. در راستای بررسی موضوع ناباروی میتوان به مسائل زیست محیطی، آلودگی هوا و... اشاره کرد. علل اصلی ناباروری در ایران را میتوان تغذیه نامناسب، نداشتن تحرک، هیجانهای کنترل نشده روحی، سیگار، مواد مخدر، آلودگیهای شیمیایی، آلودگیهای رادیویی و... دانست.
بالا رفتن غیرقابل کنترل سن ازدواج به علت مشکلات مالی و در پی آن کاهش کمیت و کیفیت تخمک زنان از علل اصلی ناباروری در ایران است. بر اساس پژوهشهای انجام شده باید گفت که تغذیه ناسالم علاوه بر آنکه میتواند سبب بروز بیماری در افراد شود، بر کیفیت و قدرت نطفه نیز اثر نامطلوب داشته و باعث ناباروری میشود. توجه به تغذیه سالم نیز تنها مختص زنان نیست، بلکه مردان هم باید عادتهای نادرست تغذیه خود را اصلاح کنند. برای جلوگیری از ناباروری، بدن به ریزمغذیهایی نیاز دارد. بنابراین تغذیه بدن باید کامل باشد تا به این ترتیب ویتامین و پروتئین بدن تامین شود. در ضمن با استراحت کافی از شدت ناباروری بدن نیز کاسته میشود. البته برخی از ناباروریها ارثی یا به دلیل اختلال آناتومی و مشکلات تخمدان بروز میکند و به نسبت این نارساییها را نمیتوان با تغذیه جبران کرد. اما اگر فردی از لحاظ جسمی سالم باشد به نسبت تغذیه نیز در باروری اش تاثیر گذار است.
آلودگیهای زیستمحیطی و پارازیتها
مشکل آلودگی معضل زندگی صنعتی امروز در جامعه ماست، آلودگیهای زیستی که شامل آلودگیهای هوا و آلودگیهای مواد غذایی میشود همگی ناشی از نیاز انسان به پیشرفت و عدم توجه به بسیاری از نیازهای جسمی اش است. اما تاکنون از طریق پژوهشهای دانشگاهی و علمی تاثیر امواج روی جنین ثابت نشده است، اما با توجه به اینکه روز به روز مساله سقط جنین در سراسر دنیا و به ویژه در کشورهای جهان سوم افزایش یافته است، طبیعتا میتوان یکی از دلایل افزایش سقط جنین را امواج دانست. حال ممکن است این امواج از طریق ماکرویو در آشپزخانهها ساطع شود یا از طریق تلفن همراه، ماهواره، امواج پارازیتها، آلودگی هوا، ریزگردها، افزایش غلظت ازت و... در فضا باشد. هر یک از این عوامل میتواند بر سلامت جنین و کیفیت بارداری تاثیر سوء داشته باشد.
دردسر رژیمهای غذایی نامناسب
امروزه در مقایسه با گذشته بسیاری از مسائل روی سلامت جنین و مادر تاثیرگذار است که از جمله این عوامل میتوان به افزایش دیابت بارداری، بارداریهای خارج از رحم و... اشاره کرد. در اصل افزایش این بیماریها در بارداری به دلیل افزایش فشار خون و قند خون است. هر یک از این عوامل میتواند در احتمال بروز سقط جنین تاثیرگذار باشد. در ضمن رژیم غذایی نادرست همچون مصرف فست فودها یا رژیمهای غیرکارشناسی که برخی از خانمها در سنین جوانی برای تناسب اندام و لاغری رعایت میکنند میتواند در بروز مشکلات متعدد در دوران بارداری تاثیرگذار باشد. برای مثال برخی از دختران جوان برای تناسب اندام و لاغر از مصرف گوشت قرمز یا مرغ امتناع میکنند و این امر میتواند آنها را در دوران بارداری با خطرات و مشکلات متعددی مواجه کند. در ضمن هر یک از این عوامل در بروز و افزایش سقطهای مکرر تاثیرگذار است.
میزان ناباروری کشور مطابق با منطقه
بر اساس نظر متخصصان ژنتیک، مشکلات ژنتیکی ۵/۳ تا پنج درصد در بروز سقطهای مکرر نقش دارند. البته همه زنانی که زایمان طبیعی هم دارند ممکن است به علت مشکلات ژنتیکی، جنینهایی را سقط کرده و خودشان هم متوجه نشده باشند، زیرا هر جنین با مشکلات ژنتیکی از همان ابتدا و خود به خود پیش از بروز علائم بارداری، سقط میشود. روز به روز در دنیا بر شدت و حدت بیماریهای ژنتیکی افزوده میشود. دختر و پسرها قبل از ازدواج باید از لحاظ ژنتیکی مورد بررسی قرار بگیرند. چون ممکن است ضعفی در یکی از زوجها باشد که برای جنین چندان مساله ساز نباشد، اما وقتی مشکل ژنتیک از سوی دو خانواده باشد به نسبت کیفیت بارداری و جنین را تحت تاثیر قرار میدهد. متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی به نسبت سلامتی انسان نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. به هر میزان که در محل کار یا منزل از وسایل پیشرفته و تکنولوژی استفاده شود به نسبت این امر بر سلامتی افراد تاثیر سوء میگذارد. در کشور ما میزان ناباروری در مقایسه با کشورهای منطقه به یک اندازه است. اما نمیتوان میزان ناباروری در کشور را با کشورهای پیشرفته همچون آمریکا، آلمان و انگلستان مقایسه کرد. اما بر اساس بررسیهای
انجام شده میزان ناباروری در کشور ما در مقایسه با ناباروری در منطقه از تفاوت فاحشی برخوردار نیست.
هزینه درمان ناباروری در کشور چگونه است؟
هزینه درمان ناباروری در کشور ما مستلزم پرداخت هزینههای کلان است. این در حالی است که بیمههای تکمیلی نیز این هزینهها را تقبل نمیکنند. اصولا فرایند درمان ناباروری در کشورهای پیشرفته گران است و به نسبت مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات و رادیولوژی برای افراد با پرداختهای کلان همراه است، اما این امر در کشور ما در مقایسه با دیگر کشورها ارزان است. برای کاهش میزان پرداختها از جیب مردم فقط دولتها باید وارد عمل شوند. در این اقدام زوجهای نابارور میتوانند به شکل رایگان و تحت پوشش بیمه مورد درمان قرار گیرند و به این ترتیب میزان قابل توجهی از مشکلات حل و فصل میشود. تحقق این امر منوط به صرف بودجه از سوی دولت است. این درحالی است که هنوز بیمههایی با عنوان بیمه سلامت هزینهها را با مشکلات متعدد همراه کرده است. در این شرایط باید بودجه بیشتری در اختیار وزارت بهداشت و درمان قرار گیرد تا این وزارتخانه بتواند شدت مشکلات موجود در زمینه ناباروری در کشور را کاهش دهد.
* رئیس انجمن متخصصان داخلی کشور
دیدگاه تان را بنویسید