یارانه نقدی | یارانه نقدی جدید | یارانه نقدی 1401
یارانه نقدی این افراد حذف می شود | حذف یارانه نقدی با این شرایط
افرادی که به دلیل تراکنشهای بالا یارانه آنها قطع شده است میتوانند نسبت به تفکیک حساب شخصی و تجاری خود اقدام کنند. در این صورت در آینده سابقه اطلاعات گردش حساب آنها در نظر گرفته نمیشود.
جزئیات یارانه نقدی اعلام خواهد شد. یارانه معیشتی به همه ایرانی ها برای تامین کالاهای اساسی خود تعلق می گیرید. یارانه نقدی در سال جدید افزایش می یابد. یارانه نقدی بیش از بیست میلیون نفر فروردین ماه آخرین یارانه نقدی خود را دریافت کردند. کالابرگ جایگزین یارانه نقدی خواهد شد.
افرادی که به دلیل تراکنشهای بالا یارانه آنها قطع شده است میتوانند نسبت به تفکیک حساب شخصی و تجاری خود اقدام کنند. در این صورت در آینده سابقه اطلاعات گردش حساب آنها در نظر گرفته نمیشود.
دولت سیزدهم در اردیبهشت ماه تصمیم به حذف یارانه گرفت. در همان زمان هم شرایط ثبت اعتراض به دهکبندیها و درخواست بررسی مجدد را فراهم کرد. با وجود گذشت بیش از سه ماه از آن زمان همچنان افراد جامانده و متقاضیان بررسی مجدد دهکبندی انتقادهایی دارند.
به نقل از ایسنا، در سامانه جدید «حمایت» به نشانی hemayat.mcls.gov.ir امکان مشاهده اطلاعات شناسنامه اقتصادی خانوار در سه بخش اطلاعات خرید از کارت بانکی، اطلاعات خودرو و اطلاعات درآمد به صورت تفکیک شده و مجزا فراهم شده است و کاربرانی که درخواست بررسی مجدد این اطلاعات را دارند، میتوانند درخواست خود را در مراحل مجزا و به صورت تفکیک شده ثبت کنند.
با این حال روند ثبت اعتراض به دهکبندی و شناسایی خانوار مشمول، همچنان ادامه دارد و متقاضیان بازبینی دهکبندی و افرادی که یارانه آنها از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ قطع شده است، همچنان میتوانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنند.
همچنین ثبتنام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا ماندهاند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند نیز از طریق سایت https://my.gov.ir امکان پذیر است.
تکلیف جاماندگان و ثبتنامیهای جدید یارانه
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره تکلیف جاماندگان و ثبتنامیهای جدید یارانه گفت: برخی افراد جامانده به دلایل مختلف هنوز امکان ثبتنام پیدا نکردهاند. ثبتنام افراد جامانده و انصرافیهای قبل، توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها و از طریق درگاه my.gov.ir صورت میپذیرد.
پس از ثبتنام، اطلاعات خانوارهای ثبتنامی توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها برای پایگاه رفاه ایرانیان ارسال شده و در اولین دور بعدی واریز یارانه، مورد وسع سنجی فوری قرار گرفته و در صورت حضور در دهکهای ۱ تا ۹، سرپرستان خانوارهای مشمول برای واریز یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی میشوند.
زریباف درباره خانوارهایی که اخیرا مشمول شده و معوقات خود را دریافت نکردهاند و همچنین درباره تکلیف رفع مسدودی یارانهها گفت: تمامی امور اجرایی مربوط به واریز یارانهها، از جمله پرداخت معوقات مشمولان، تعیین تکلیف مبالغ مسدودی در حساب سرپرست خانوار، رفع مشکل واریز مبالغ کمتر از تعداد اعضا خانوار و … توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها صورت میپذیرد.
وی درباره نحوه اصلاح اطلاعات ثبتی اولیه خانوار اظهار کرد: همانطور که پیشتر بیان شد متولی اطلاعات ورودی، دستگاههای اجرایی مولد آن هستند. به عنوان مثال اگر کسی خودرویی را قولنامهای فروخته یا فک پلاک نکرده است باید با مراجعه به مراکز فک پلاک مسئله را حل کند.
اطلاعات ساختار خانوار که یکی از پایهایترین اطلاعات وسع سنجی است در صورت نیاز به اصلاح (مواردی از قبیل ازدواج فرزندان، اشتغال فرزندان مجرد، فوت و موالید و حضانت و طلاق و امثالهم) طبق بخشنامه ستاد تنظیم بازار فعلا توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها اصلاح میشود که از طریق پلیس به علاوه ۱۰ یا سامانههای اعلامی این سازمان صورت میپذیرد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اضافه کرد: در هر صورت وزارت رفاه در سامانه جدید حمایت (اعتراض یارانه) hemayat.mcls.gov.ir امکانی را فراهم میکند تا سرپرستان خانوار بتوانند با مراجعه به آن برخی آیتمهای دخیل در وسع سنجی خود را مشاهده کنند و در صورت اعتراض راهنمایی لازم برای اصلاح آن اطلاعات را دریافت کنند.
در مورد افرادی که اصطلاحا کارپرداز هستند و تصور میکنند گردش حساب بالا ایشان موجب حذف یارانهشان شده است این امکان فراهم شده است که در صورت تفکیک حساب شخصی و تجاری، در وسع سنجیهای آتی سابقه اطلاعات گردش حساب آنها در نظر گرفته نشود.
زریباف افزود: مضاف بر اینکه برخلاف تصور عموم، گردش حساب (مجموع واریز و برداشت بانکی) از آیتمهای کم اثر در ساز و کار وسع سنجی است.
به گفته وی پس از ثبت اعتراض و اقدام برای اصلاح اطلاعات ثبتی خانوار و همچنین ارجاع اطلاعات اصلاح شده از دستگاههای متولی به پایگاه رفاه ایرانیان، از اطلاعات جدید در وسع سنجیهای آتی که در بازههای زمانی سه یا شش ماهه صورت میپذیرد بهره برده خواهد شد.
بر اساس اخرین اخبار، شهریور ماه امسال نیز پرداخت یارانه به صورت نقدی است و به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: ما گزارشی در حال حاضر نداریم که بخواهند یارانههای آنها را به جهت اینکه در دهک ۱۰ قرار گرفتهاند، قطع کرده باشند.
به نقل از فردایاقتصاد، علیمحمد قادری رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص وضعیت اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان، بیان کرد: این قانون سه سال پیش مصوب شد و قانون جامعی است که دستگاههای متنوعی را مکلف کرده که به این ۳۴ ماده و ۲۹ تبصره توجه و از تمام ظرفیتهای خود استفاده کنند و هر ساله باید گزارش خود از میزان اجرای قانون را به عنوان دستگاه ذینفع، به دبیرخانه و دبیرخانه به صحن علنی مجلس ارائه کند.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه دستگاهها چندان در جریان مشکلات و محدودیتها و شرح وظایف قانونی خود نیستند، این روشنگری و مطالبهگری حدود ۱۰ ماه است که در دولت سیزدهم شروع شده و نامهای به رئیس جمهوری نوشته شد و دستگاهها مکلف شدند که تمام قد نسبت به اجرای مفاد قانون دقت کنند و گزارش آن را به بهزیستی ارائه دهند. برخی از دستگاهها تلاش کردند و برخی هنوز به معنای واقعی کلمه جریان معلولیت و وظایف خود را درک نکردهاند.
قادری در خصوص مناسبسازی معابر افزود: موضوع مناسبسازی امری بدیهی است. موضوعات مناسبسازی صرفا به عوامل عمرانی و اینکه در یک معبری شیب رعایت شود، نیست. باید بدانیم که پلتفرمهایی که معلولان، ناشنوایان و نابینایان میخواهند به آن سامانه دسترسی داشته باشند، مناسبسازی شود. این دبیرخانه در سازمان بهزیستی وجود دارد و کار و تلاش و پیگیری میکند. مسئولیت این کمیته با وزیر کشور است و این جلسه هر دو ماه یکبار در سازمان بهزیستی برگزار میشود. استاندارهای سراسر کشور نیز در حال پیگیری هستند و پایان سال آخرین وضعیت موضوع مناسب سازی را به مردم ارائه خواهیم داد.
رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه ما باید بستر جامعه را برای حضور موثر افراد آماده کنیم، اظهار کرد: هرچقدر این تسهیلگری خوب اتفاق بیفتد و سامانهای در همه کلان شهرهای کشور باشد و ترمینالها وسایط مناسبسازی شده را از وسایل عمومی شهری مثل اتوبوسها و ونها در اختیار معلولان (چه برای حمل و نقل برون شهری و چه درون شهری) باید قرار دهند؛ اما این توسط شهرداریهایی که متکفل امور حمل و نقل شهر خود هستند خوب مشاهده نمیشود.
معلولان دهک دهمی منعی برای دریافت «یارانه» ندارند
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه «گاهی گزارشاتی میرسد که برخی از افراد دارای معلولیت جزو دهکهای بالا محاسبه شدهاند برای آنها چه کاری میتوان انجام داد؟» یادآور شد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسما اعلام کرد افرادی که معلول هستند ولو دهک ۱۰ هم باشند هیچ منعی برای دریافت یارانه ندارند. یک فردی که یک یا چند معلول را در خانواده دارد و خود سرپرست آن خانواده است، مشمول دریافت مستمری سازمان بهزیستی و هم موضوع دریافت یارانههای دولتی است.
ما گزارشی در حال حاضر نداریم که بخواهند یارانههای آنها را به جهت این که در دهک ۱۰ قرار گرفته اند قطع کرده باشند. سازمان بهزیستی به هر فردی که دارای معلول است و کارت معلولیت دریافت میکند متناسب با نوع و شدت معلولیت خدمات خود را ارائه خواهد داد.
در سالهای گذشته مبلغ ۴۵ هزار تومان به عنوان یارانه معیشتی و کمک هزینهای به برخی از اقشار جامعه پرداخت میشد. مبلغی که کافی نبود و تنها بار بودجهای به دنبال داشت.
به نقل از اقتصادآنلاین، با حذف ارز ترجیحی قرار به اصلاح این یارانهها شد. بنابراین در یک شب رییس جمهوری در برنامهای تلویزیونی از افزایش مبلغ یارانه نقدی به ٣٠٠ و ۴٠٠ هزار تومان خبر داد و قرار بر آن شد تا یارانههای قبلی حذف شوند.
طبق این طرح ٣دهک اول که همان ضعیفترین قشر جامعه هستند، نفری ۴۰۰ هزار تومان و ۶ دهک بعدی نفری ۳۰۰ هزار تومان به عنوان یارانه دریافت میکنند.
همینطور طبق تصمیمات رییس جمهور دهک آخر که از ثروتمندان جامعه تشکیل میشود، مبلغ یارانه را دریافت نمیکنند.
در ادامه تصویب این طرح، دولت برنامه داشت پس از ٢ ماه پرداخت یارانه به صورت نقدی را حذف کند و به جای آن کالا برگ به هر شهروند اهدا کند.
پس از گذشت چند ماه همچنان دولت موفق به انجام این طرح نشده است و شهریور ماه سال ۱۴۰۱ نیز پرداخت یارانه به صورت نقدی است و به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود.
در واقع این ماه هم یارانه نقدی داریم و حالا باید ببینیم که آیا بالاخره دولت میتواند یارانه کالایی جایگزین کند و یا یارانه نقدی ادامه خواهد داشت.
جاماندگان یارانه میتواند به درگاه معرفی شده مراجعه و بار دیگر ثبت نام کنند. به زودی تکلیف جاماندگان یارانه مشخص خواهد شد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره تکلیف جاماندگان یارانه و ثبتنامیهای جدید یارانه گفت: برخی افراد جامانده به دلایل مختلف هنوز امکان ثبتنام پیدا نکردهاند.
ثبتنام افراد جامانده و انصرافیهای قبل، توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها و از طریق درگاه my.gov.ir صورت میپذیرد.
پس از ثبتنام، اطلاعات خانوارهای ثبتنامی توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها برای پایگاه رفاه ایرانیان ارسال شده و در اولین دور بعدی واریز یارانه، مورد وسع سنجی فوری قرار گرفته و در صورت حضور در دهکهای ۱ تا ۹، سرپرستان خانوارهای مشمول برای واریز یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی میشوند.
زریباف درباره خانوارهایی که اخیراً مشمول شده و معوقات خود را دریافت نکردهاند و همچنین درباره تکلیف رفع مسدودی یارانهها گفت: تمامی امور اجرایی مربوط به واریز یارانهها، ازجمله پرداخت معوقات مشمولین، تعیین تکلیف مبالغ مسدودی در حساب سرپرست خانوار، رفع مشکل واریز مبالغ کمتر از تعداد اعضای خانوار و … توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها صورت میپذیرد.
علت حذف برخی مددجویان نهادهای حمایتی چه بود؟
وی در پاسخ به پرسشی با این مضمون که «برخی افراد تحت پوشش بنیاد شهید، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و … به دلیل دهک بندی پایگاه رفاه ایرانیان از خدماتی که از این نهادها دریافت میکردهاند حذف شدهاند و بعد از مراجعه به این نهادها، به وزارت رفاه و پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع شدهاند تا برای بهرهمندی مجدد از خدمات، دهک خود را تغییر دهند. ماجرا چه بوده است؟» گفت: پایگاه رفاه ایرانیان در هیچ کدام از تصمیمات نهادهای مذکور مبنی بر حذف ارائه خدمات به برخی از افراد تحت پوشش این نهادها، نه در لایه کارشناسی و نه در لایه اجرایی طرف همکاری و مشورت نبوده است.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: وسع (دهک) افراد به عنوان اطلاعات تولیدی پایگاه رفاه ایرانیان صرفاً در صورت درخواست در اختیار همه دستگاههای اجرایی علاقهمند قرار خواهد گرفت و دستگاهها تماماً با اختیار و مسئولیت خود میتوانند از این اطلاعات استفاده کنند. بهعبارتدیگر، ضمن دفاع از منطق وسع سنجی، تعیین محدوده اقشار دریافت کننده حمایت و اقشار حذف شده، با مشورت پایگاه رفاه نبوده و تصمیم مستقل و مختارانه دستگاههایی اعم از بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان بهزیستی و … بوده است.
زریباف با بیان اینکه متأسفانه در موارد معدودی مشاهده شده است که برخی دستگاههای اجرایی از دهک اعلامی به عنوان جایگزین تمامی فرایندهای شناسایی و خدمترسانی خود استفاده کردهاند و پاسخگویی به متقاضیان خود را به بهانه دهک بندی به پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع دادهاند تأکید کرد: بدیهی است دهک افراد به صورت دستی قابل تغییر نیست؛ فلذا ارجاع معدود برخی متقاضیان این نهادها که اکثراً از اقشار خاص و نیازمند حمایت جامعه هستند به یک نهاد دیگر که از اساس از تصمیمات نهاد متولی بیاطلاع است اقدام صحیحی به نظر نمیرسد.
چند نفر از جمعیت کشور یارانه دریافت میکنند؟
مجتبی زریباف سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به پرسشی مبنی بر ارتباط پایگاه رفاه ایرانیان با پرداخت یارانههای نقدی گفت: پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی در بند ب تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۱ کل کشور، هیئت دولت و ستاد تنظیم بازار در تفسیر اقشار و دهکهای پردرآمد مندرج در این تبصره تصمیم گرفت تا ماهیانه به خانوارهای دهکهای یک تا سه، به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان، دهکهای چهار تا ۹ به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان پرداخت و دهک ۱۰ را حذف کند.
به نقل از مشرق، وی با بیان اینکه وظیفه شناسایی به عهده پایگاه رفاه ایرانیان است تا بر مبنای وسع سنجی خود این دهکها را معرفی کند گفت: لازم به تأکید است در این سیاست پایگاه رفاه ایرانیان صرفاً مجری شناسایی دهکها بوده است.
به طور همزمان پیشنهادات کارشناسی و مبتنی بر داده به منظور تدقیق انتخاب گروههای هدف از سوی این پایگاه به هیئت دولت ارائه شده است که به طور کلی میتوان آن را در تغییر مبنا از دهکبندی به صدکبندی خلاصه کرد.
حدود ۹۰ درصد جمعیت کشور مشمول یارانه نقدی هستند
زریباف در بخش نخست سخنانش، آخرین آمار از وضعیت یارانه نقدی در کشور را اعلام و اظهار کرد: بر اساس آخرین وضعیت محاسبه مشمولین یارانه در مردادماه ۱۴۰۱ توسط پایگاه رفاه ایرانیان، از بین حدود ۸۶ میلیون نفر جمعیت کل کشور، حدود ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار معادل ۷۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به عنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی شدهاند (معادل ۸۹٫۹ درصد جمعیت کشور).
مشمولین جدید یارانه چند نفر هستند؟
وی افزود: از این میزان حدود ۸۰۰ هزار خانوار مشمول یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار مشمول یارانه ۳۰۰ هزار تومانی هستند. از بین ۷ میلیون جامانده که شامل انصرافیهای قدیم، محذوفین قدیم و افرادی است که به هر دلیلی در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی دریافت نمی کردند، تعداد کل ثبتنامیهای جدید (پس از اردیبهشت ۱۴۰۱) حدود دومیلیون و ۷۰۰ هزار نفر هستند که حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از این افراد در جمع مشمولین فعلی حاضر هستند.
هم چنین از بین محذوفین جدید یارانه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اقدام به ثبت اعتراض کردند که در وسع سنجی تیر ماه یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در جمع مشمولین تیرماه یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانه ها معرفی شدند.
تکلیف جاماندگان و ثبتنامیهای جدید یارانه
تعیین تکلیف واریز معوقات خانوارهای مشمول شده جدید بر عهده سازمان هدفمندی است
او گفت: برخی افراد جامانده به دلایل مختلف هنوز امکان ثبتنام پیدا نکردهاند. ثبتنام افراد جامانده و انصرافیهای قبل، توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها و از طریق درگاه my.gov.ir صورت میپذیرد.
پس از ثبتنام، اطلاعات خانوارهای ثبتنامی توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها برای پایگاه رفاه ایرانیان ارسال شده و در اولین دور بعدی واریز یارانه، مورد وسع سنجی فوری قرار گرفته و در صورت حضور در دهکهای ۱ تا ۹، سرپرستان خانوارهای مشمول برای واریز یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی میشوند.
زریباف درباره خانوارهایی که اخیراً مشمول شده و معوقات خود را دریافت نکردهاند و همچنین درباره تکلیف رفع مسدودی یارانهها گفت: تمامی امور اجرایی مربوط به واریز یارانهها، ازجمله پرداخت معوقات مشمولین، تعیین تکلیف مبالغ مسدودی در حساب سرپرست خانوار، رفع مشکل واریز مبالغ کمتر از تعداد اعضای خانوار و … توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها صورت میپذیرد.
وی در پاسخ به پرسشی با این مضمون که «برخی افراد تحت پوشش بنیاد شهید، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و … به دلیل دهک بندی پایگاه رفاه ایرانیان از خدماتی که از این نهادها دریافت میکردهاند حذف شدهاند و بعد از مراجعه به این نهادها، به وزارت رفاه و پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع شدهاند تا برای بهرهمندی مجدد از خدمات، دهک خود را تغییر دهند. ماجرا چه بوده است؟» گفت: پایگاه رفاه ایرانیان در هیچ کدام از تصمیمات نهادهای مذکور مبنی بر حذف ارائه خدمات به برخی از افراد تحت پوشش این نهادها، نه در لایه کارشناسی و نه در لایه اجرایی طرف همکاری و مشورت نبوده است.
زری باف افزود: وسع (دهک) افراد به عنوان اطلاعات تولیدی پایگاه رفاه ایرانیان صرفاً در صورت درخواست در اختیار همه دستگاههای اجرایی علاقهمند قرار خواهد گرفت و دستگاهها تماماً با اختیار و مسئولیت خود میتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.
بهعبارتدیگر، ضمن دفاع از منطق وسع سنجی، تعیین محدوده اقشار دریافت کننده حمایت و اقشار حذف شده، با مشورت پایگاه رفاه نبوده و تصمیم مستقل و مختارانه دستگاههایی اعم از بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان بهزیستی و … بوده است.
وی با بیان اینکه متأسفانه در موارد معدودی مشاهده شده است که برخی دستگاههای اجرایی از دهک اعلامی به عنوان جایگزین تمامی فرایندهای شناسایی و خدمترسانی خود استفاده کردهاند و پاسخگویی به متقاضیان خود را به بهانه دهک بندی به پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع دادهاند تأکید کرد: بدیهی است دهک افراد به صورت دستی قابل تغییر نیست؛ فلذا ارجاع معدود برخی متقاضیان این نهادها که اکثراً از اقشار خاص و نیازمند حمایت جامعه هستند به یک نهاد دیگر که از اساس از تصمیمات نهاد متولی بیاطلاع است اقدام صحیحی به نظر نمیرسد.
آیا از همه این اطلاعات در آزمون وسع استفاده میشود؟
زری باف درباره اینکه آیا از همه اطلاعات در آزمون وسع استفاده میشود؟ اظهار کرد: آزمون وسع تاریخچه تخصصی طولانی و پیچیدهای در پایگاه رفاه ایرانیان دارد و به عواملی چون تحلیل تئوریک اقتصادی، کیفیت و اشراف دادههای ورودی، شهود مستخرج از دادهها و موارد تخصصی متعدد دیگر وابسته است. برخی اطلاعات پایگاه رفاه هم چون ساختار و بعد خانوار، ارزش خودروی خانوار، خرید کارت خانوار، وضعیت سرپرستی خانوار، وضعیت اشتغال اعضای خانوار، حقوق و دستمزد اعضای خانوار، سود بانکی، عضویت افراد معلول و یا دارای بیماری خاص در خانوار و … با اثرات مختلف متأثر از اهمیت، کیفیت و بازه زمانی اطلاعات، در آزمون وسع مورد استفاده قرار گرفته است.
زریباف ادامه داد: برخی موارد دیگر همچون تسهیلات دریافتی خانوار، سفرهای خارجی خانوار، مجوزات صنفی و … خارج از آزمون وسع و به منظور ارزیابی نتایج وسع سنجی مورد بهره برداری قرار میگیرند.
آیا دهک دهمیها مرفه هستند؟
زریباف در توضیح نحوه و روند دهکبندی درآمدی خانوار و در پاسخ به اینکه آیا دهک ۱۰ به معنای افراد مرفه کشور است؟ گفت: توجه به مفهوم دهک بسیار مهم است. از لحاظ آماری دھک به معنای یک دهم جمعیت کل کشور است و دهک درآمدی بیشتر از آن که یک مفهوم مطلق اقتصادی باشد، یک مفهوم نسبی و جمعیتی است. یعنی دهک ۱۰ لزوماً به معنای قشر مرفه کشور نیست، دهک ۱۰ معادل ۱۰ درصد جمعیتی کشور است که در مجموع و پس از ترکیب آیتمهای وسعسنجی به نسبت مابقی جمعیت کشور بالاتر قرار میگیرند.
وی ادامه داد: توزیع وضعیت رفاهی در دهک ۱۰ یکنواخت نیست و تفاوت وضعیت رفاهی در داخل این دهک نیز وجود دارد. هم چنین پایینترین سطح دهک ۱۰ (مثلاً صدک (۹۱) تفاوت وضعیت رفاهی قابل توجهی با افراد حاضر در دهک ۹ (مثلاً صدک ۸۸) ندارد. نکته بسیار مهم این است که دهک ۱۰ از لحاظ جمعیتی همواره ثابت است.
یعنی اگر جعیت ایران ۸۵ میلیون نفر باشد جمعیت دهک ۱۰ همواره ۸٫۵ میلیون نفر است (تقریباً معادل جمعیت شب شهر تهران). بنابر این اگر بنا باشد در هر مرحله از وسعسنجی افرادی از دهک ۱۰ خارج شوند و به دهکهای پایینتر بروند دقیقاً معادل تعداد همان افراد از دهکهای پایینتر به دهک ۱۰ اضافه میشوند.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: فلذا اگر بنا باشد به شکل دقیق به فلسفه دهکبندی عمل شود در هر بار بررسی اعتراضات اگر افراد جدیدی مشمول دریافت یارانه شوند به همان میزان باید مشمولین قبلی یارانه حذف شوند و این یعنی افراد جدیدی به قرار گرفتن در دهک ۱۰ اعتراض خواهند داشت.
زریباف در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چگونه افرادی که قبلاً یارانه ۴۰۰ هزار تومانی میگرفتند، اکنون یارانه ۳۰۰ هزار تومانی میگیرند؟ گفت: همان طور که در سؤال قبل شرح داده شد مفهوم دهکبندی به جمعیت ثابت هر دهک دلالت دارد.
بنابر این اگر در هر مرحله از وسعسنجی افرادی از دهکهای بالاتر از سه به زیر آن بیایند ناگزیر افرادی از دهکهای یک تا سه به دهکهای بالاتر رفتهاند.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: با وجود آن که پایگاه رفاه ایرانیان مکلف است در بازههای زمانی شش ماهه نسبت به تجمیع اطلاعات و وسع سنجی مجدد مبادرت ورزد، اما اراده پایگاه بر همکاری و مشاورت با تمامی دستگاههای مولدِ داده به منظور ارسال برخط و همزمان دادهها استوار است. علاوه براین، اصول علمی وسعسنجی به منظور اجتناب از تغییر رفتارهای استراتژیک از تفصیل ترکیب دادهها نهی نموده و سازوکار وسعسنجی را محرمانه تلقی میکند.
چگونه میشود یک کارگر، دهک دهمی باشد؟
زریباف درباره اینکه آیا این حجم از اعتراض به معنای عدم دقت پایگاه رفاه ایرانیان نیست؟ چگونه میشود یک کارگر، دهک دهمی باشد؟ گفت: ابتدا باید تبیین کرد که لزوماً نمیتوان از اعتراض، عدم دقت وسعسنجی را نتیجه گرفت. اعتراض، عنصر جداییناپذیر حذف شمولیت بخشی از شهروندان از یک خدمت حمایتی است.
همان طور که پیشتر تبیین شد حتی با بررسی و ترتیب اثر اعتراضات همواره افراد ثابتی از یک حمایت باز خواهند ماند، فلذا اعتراض هرگز تمام نمیشود و صرفاً از افرادی به افراد دیگر منتقل میشود.
وی ادامه داد: بنابراین با هر سازوکار وسعسنجی، اعتراض به حذف به قوت خود باقیاست. علیالخصوص زمانی که آن حمایت در وضعیت معیشتی خانوار اثرگذار باشد. علیای حال اعتراضات به حقی نیز وجود دارد که اکثراً ناظر بر عدم صحت برخی اطلاعات ورودی است.
به عنوان مثال افرادی معتقدند که اطلاعات ساختار خانوارشان، اطلاعات خودرو، حقوق و … صحیح نیست. همان طور که پیشتر بیان شد مولد و متولی اطلاعات ورودی وسع سنجی دستگاههای اجرایی مربوطه هستند. اما در سامانه جدید حمایت (اعتراض) hemayat.mcls.gov.ir وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برخی از این اطلاعات ورودی در معرض دید سرپرستان خانوار قرار گرفته است.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آخرین آمار از وضعیت یارانه نقدی، مشمولان جدید و جدیدترین سازوکارهای دهک بندی درآمدی خانوار را اعلام کرد.
سید مجتبی زریباف به ارائه توضیحاتی پیرامون عملکرد این پایگاه پس از تصمیمات یارانهای هیئت دولت در اردیبهشت ماه و حواشی مرتبط با آن پرداخت و آخرین آمار از وضعیت یارانه نقدی، مشمولان جدید و جدیدترین سازوکارهای دهک بندی درآمدی خانوار را اعلام کرد.
وی در این باره اظهار کرد: متخصصان پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان که غالباً از نخبگان دانشگاهی و فناور کشور هستند تمرکز خود را بر گسترش و ارتقای مهمترین ابزار حکمرانی مدرن داده محور قرار دادند.
او افزود: جلسات و مکاتبات متعدد نظارتی، پاسخگویی به اعتراضات، تعاملات گسترده بین دستگاهی به منظور هماهنگی اجرای تکالیف قانونی و مشاهده مداوم برخی گزارشات و تحلیلهای رسانهای ناآگاهانه و بعضاً غیرعلمی و غیر دقیق، هیچکدام مانع حرکت متخصصان پایگاه رفاه ایرانیان، برای پیشگامی در عرصهای که بدان پا گذاشتهاند نشد و این روند هم چنان ادامه دارد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه پایگاه رفاه ایرانیان با تلاش ارزشمند چندین ساله مدیران و متخصصان اقتصادی و فناور کشور ایجاد شده است و وظیفهاش تحلیل اطلاعات اقتصادی و رفاهی خانوارهای کشور جهت وسعسنجی و تمکنسنجی است گفت: وسعسنجی ابزار حکمرانی مدرن است تا بتوان سیاستهای حمایتی و رفاهی کشور را هدفمند به سمت اقشار مورد نظر هدایت کرد.
زریباف افزود: علاوه بر آن، اطلاعات موجود در پایگاه رفاه ایرانیان میتواند به عنوان ابزار حکمرانی مدرن در توصیههای سیاستی، شفافسازی وضعیت اقتصادی و رفاهی کشور، بررسی اثرات اقدامات پیشین و پیشبینی و تحلیل اثرات احتمالی سیاستگذاریهای آتی مورد استفاده قرار گیرد.
ارائه پیشنهاد تغییر مبنا از «دهکبندی» به «صدکبندی به دولت»
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر ارتباط پایگاه رفاه ایرانیان با پرداخت یارانههای نقدی گفت: پیرو مصوبه مجلس شورای اسلامی در بند ب تبصره ۱۴ قانون بودجه ۱۴۰۱ کل کشور، هیئت دولت و ستاد تنظیم بازار در تفسیر "اقشار و دهکهای پردرآمد" مندرج در این تبصره تصمیم گرفت تا ماهیانه به خانوارهای دهکهای یک تا سه، به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار تومان، دهکهای چهار تا ۹ به ازای هر نفر ۳۰۰ هزار تومان پرداخت و دهک ۱۰ را حذف کند.
وی با بیان اینکه وظیفه شناسایی به عهده پایگاه رفاه ایرانیان است تا بر مبنای وسع سنجی خود این دهکها را معرفی کند گفت: لازم به تأکید است در این سیاست پایگاه رفاه ایرانیان صرفاً مجری شناسایی دهکها بوده است. به طور همزمان پیشنهادات کارشناسی و مبتنی بر داده به منظور تدقیق انتخاب گروههای هدف از سوی این پایگاه به هیئت دولت ارائه شده است که به طور کلی میتوان آن را در تغییر مبنا از «دهکبندی» به «صدکبندی به دولت» خلاصه کرد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: البته تا کنون این پیشنهاد مبنای تصمیمگیری قرار نگرفته است.
حدود ۹۰ درصد جمعیت کشور مشمول یارانه نقدی هستند
زریباف در بخش نخست سخنانش، آخرین آمار از وضعیت یارانه نقدی در کشور را اعلام و اظهار کرد: بر اساس آخرین وضعیت محاسبه مشمولین یارانه در مردادماه ۱۴۰۱ توسط پایگاه رفاه ایرانیان، از بین حدود ۸۶ میلیون نفر جمعیت کل کشور، حدود ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار معادل ۷۷ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر به عنوان مشمول به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی شدهاند (معادل ۸۹٫۹ درصد جمعیت کشور).
وی افزود: از این میزان حدود ۸۰۰ هزار خانوار مشمول یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار خانوار مشمول یارانه ۳۰۰ هزار تومانی هستند. از بین ۷ میلیون جامانده که شامل انصرافیهای قدیم، محذوفین قدیم و افرادی است که به هر دلیلی در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی دریافت نمیکردند، تعداد کل ثبتنامیهای جدید (پس از اردیبهشت ۱۴۰۱) حدود دومیلیون و ۷۰۰ هزار نفر هستند که حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از این افراد در جمع مشمولین فعلی حاضر هستند. هم چنین از بین محذوفین جدید یارانه در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اقدام به ثبت اعتراض کردند که در وسع سنجی تیر ماه یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در جمع مشمولین تیرماه یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی شدند.
تکلیف جاماندگان و ثبتنامیهای جدید یارانه
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره تکلیف جاماندگان و ثبتنامیهای جدید یارانه گفت: برخی افراد جامانده به دلایل مختلف هنوز امکان ثبتنام پیدا نکردهاند. ثبتنام افراد جامانده و انصرافیهای قبل، توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها و از طریق درگاه my.gov.ir صورت میپذیرد. پس از ثبتنام، اطلاعات خانوارهای ثبتنامی توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها برای پایگاه رفاه ایرانیان ارسال شده و در اولین دور بعدی واریز یارانه، مورد وسع سنجی فوری قرار گرفته و در صورت حضور در دهکهای ۱ تا ۹، سرپرستان خانوارهای مشمول برای واریز یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی میشوند.
زریباف درباره خانوارهایی که اخیراً مشمول شده و معوقات خود را دریافت نکردهاند و همچنین درباره تکلیف رفع مسدودی یارانهها گفت: تمامی امور اجرایی مربوط به واریز یارانهها، ازجمله پرداخت معوقات مشمولین، تعیین تکلیف مبالغ مسدودی در حساب سرپرست خانوار، رفع مشکل واریز مبالغ کمتر از تعداد اعضای خانوار و … توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها صورت میپذیرد.
وی در پاسخ به پرسشی با این مضمون که «برخی افراد تحت پوشش بنیاد شهید، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و … به دلیل دهک بندی پایگاه رفاه ایرانیان از خدماتی که از این نهادها دریافت میکردهاند حذف شدهاند و بعد از مراجعه به این نهادها، به وزارت رفاه و پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع شدهاند تا برای بهرهمندی مجدد از خدمات، دهک خود را تغییر دهند. ماجرا چه بوده است؟» گفت: پایگاه رفاه ایرانیان در هیچکدام از تصمیمات نهادهای مذکور مبنی بر حذف ارائه خدمات به برخی از افراد تحت پوشش این نهادها، نه در لایه کارشناسی و نه در لایه اجرایی طرف همکاری و مشورت نبوده است.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: وسع (دهک) افراد به عنوان اطلاعات تولیدی پایگاه رفاه ایرانیان صرفاً در صورت درخواست در اختیار همه دستگاههای اجرایی علاقهمند قرار خواهد گرفت و دستگاهها تماماً با اختیار و مسئولیت خود میتوانند از این اطلاعات استفاده کنند. بهعبارتدیگر، ضمن دفاع از منطق وسع سنجی، تعیین محدوده اقشار دریافت کننده حمایت و اقشار حذف شده، با مشورت پایگاه رفاه نبوده و تصمیم مستقل و مختارانه دستگاههایی اعم از بنیاد شهید و امور ایثارگران، سازمان بهزیستی و … بوده است.
زریباف با بیان اینکه متأسفانه در موارد معدودی مشاهده شده است که برخی دستگاههای اجرایی از دهک اعلامی به عنوان جایگزین تمامی فرایندهای شناسایی و خدمترسانی خود استفاده کردهاند و پاسخگویی به متقاضیان خود را به بهانه دهک بندی به پایگاه رفاه ایرانیان ارجاع دادهاند تأکید کرد: بدیهی است دهک افراد به صورت دستی قابل تغییر نیست؛ فلذا ارجاع معدود برخی متقاضیان این نهادها که اکثراً از اقشار خاص و نیازمند حمایت جامعه هستند به یک نهاد دیگر که از اساس از تصمیمات نهاد متولی بیاطلاع است اقدام صحیحی به نظر نمیرسد.
وی در بخش دوم سخنانش به سوالاتی درباره روند جمع آوری اطلاعات در پایگاه رفاه ایرانیان پاسخ داد و درباره اینکه چه اطلاعاتی در پایگاه رفاه ایرانیان مورد استفاده قرار میگیرد؟ گفت: پایگاه رفاه ایرانیان در حال حاضر از حدود ۶۰ پایگاه داده کلان کشور بهره میگیرد. اطلاعات ساختار خانوار، خودرو، تراکنشهای بانکی، شرایط اجتماعی، حقوق، بورس، بیماران خاص و معلولین، مجوزهای صنفی، سفرهای خارجی، تسهیلات و سود بانکی و … ازجمله برخی اطلاعات مستخرج از پایگاه دادههای کشور موجود در پایگاه رفاه ایرانیان است.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره اینکه آیا از همه این اطلاعات در آزمون وسع استفاده میشود؟ اظهار کرد: آزمون وسع تاریخچه تخصصی طولانی و پیچیدهای در پایگاه رفاه ایرانیان دارد و به عواملی چون تحلیل تئوریک اقتصادی، کیفیت و اشراف دادههای ورودی، شهود مستخرج از دادهها و موارد تخصصی متعدد دیگر وابسته است. برخی اطلاعات پایگاه رفاه هم چون ساختار و بعد خانوار، ارزش خودروی خانوار، خرید کارت خانوار، وضعیت سرپرستی خانوار، وضعیت اشتغال اعضای خانوار، حقوق و دستمزد اعضای خانوار، سود بانکی، عضویت افراد معلول و یا دارای بیماری خاص در خانوار و … با اثرات مختلف متأثر از اهمیت، کیفیت و بازه زمانی اطلاعات، در آزمون وسع مورد استفاده قرار گرفته است.
زریباف ادامه داد: برخی موارد دیگر همچون تسهیلات دریافتی خانوار، سفرهای خارجی خانوار، مجوزات صنفی و … خارج از آزمون وسع و به منظور ارزیابی نتایج وسع سنجی مورد بهره برداری قرار میگیرند.
وی درباره اینکه متولی تولید دادههای موجود در پایگاه رفاه ایرانیان چه نهادی است؟ اظهار کرد: هر کدام از دادههای موجود در پایگاه رفاه ایرانیان متولی جداگانهای دارد و پایگاه رفاه هیچ اطلاعاتی را تولید نکرده و صرفاً بهرهبردار اطلاعات ثبت شده در دستگاههای مختلف است. به عنوان مثال اطلاعات ساختار و بعد خانوار توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها، خودرو و سفرهای خارجی توسط فراجا، تراکنشهای بانکی توسط بانک مرکزی، حقوق و بیمه توسط صندوقها و خزانه و … تولید شده و در اختیار پایگاه رفاه ایرانیان قرار میگیرد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: البته قطعاً پایگاه رفاه در تعامل مستمر با دستگاههای مولد و متولی داده ارتقای کیفیت و بهروزرسانی دادههای ورودی را پیگیری میکند.
نحوه و روند دهکبندی درآمدی خانوار
زریباف در توضیح نحوه و روند دهکبندی درآمدی خانوار و در پاسخ به اینکه آیا دهک ۱۰ به معنای افراد مرفه کشور است؟ گفت: توجه به مفهوم "دهک" بسیار مهم است. از لحاظ آماری دهک به معنای یک دهم جمعیت کل کشور است و دهک درآمدی بیشتر از آنکه یک مفهوم مطلق اقتصادی باشد، یک مفهوم نسبی و جمعیتی است. یعنی دهک ۱۰ لزوماً به معنای قشر مرفه کشور نیست، دهک ۱۰ معادل ۱۰ درصد جمعیتی کشور است که در مجموع و پس از ترکیب آیتمهای وسعسنجی به نسبت مابقی جمعیت کشور بالاتر قرار میگیرند.
وی ادامه داد: توزیع وضعیت رفاهی در دهک ۱۰ یکنواخت نیست و تفاوت وضعیت رفاهی در داخل این دهک نیز وجود دارد. هم چنین پایینترین سطح دهک ۱۰ (مثلاً صدک (۹۱) تفاوت وضعیت رفاهی قابل توجهی با افراد حاضر در دهک ۹ (مثلاً صدک ۸۸) ندارد. نکته بسیار مهم این است که دهک ۱۰ از لحاظ جمعیتی همواره ثابت است. یعنی اگر جعیت ایران ۸۵ میلیون نفر باشد جمعیت دهک ۱۰ همواره ۸٫۵ میلیون نفر است (تقریباً معادل جمعیت شب شهر تهران). بنابراین اگر بنا باشد در هر مرحله از وسعسنجی افرادی از دهک ۱۰ خارج شوند و به دهکهای پایینتر بروند دقیقاً معادل تعداد همان افراد از دهکهای پایینتر به دهک ۱۰ اضافه میشوند.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: فلذا اگر بنا باشد به شکل دقیق به فلسفه دهکبندی عمل شود در هر بار بررسی اعتراضات اگر افراد جدیدی مشمول دریافت یارانه شوند به همان میزان باید مشمولین قبلی یارانه حذف شوند و این یعنی افراد جدیدی به قرار گرفتن در دهک ۱۰ اعتراض خواهند داشت.
زریباف در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چگونه افرادی که قبلاً یارانه ۴۰۰ هزار تومانی میگرفتند، اکنون یارانه ۳۰۰ هزار تومانی میگیرند؟ گفت: همان طور که در سؤال قبل شرح داده شد مفهوم دهکبندی به جمعیت ثابت هر دهک دلالت دارد. بنابراین اگر در هر مرحله از وسعسنجی افرادی از دهکهای بالاتر از سه به زیر آن بیایند ناگزیر افرادی از دهکهای یک تا سه به دهکهای بالاتر رفتهاند.
وی درباره چگونگی دهکبندی از سوی پایگاه رفاه ایرانیان و معیارهایی که برای افراد دارد گفت: دهکبندی عبارت دقیقی برای وظیفه پایگاه رفاه ایرانیان نیست، بلکه عبارت دقیق، وسعسنجی است. پس از اجرای فرایند وسعسنجی میتوان نتیجه آن را در قالب دهک، صدک، هزارک و یا هر ظرف جمعیتی دیگری مورد بهرهبرداری قرار داد. به عبارتی پایگاه رفاه ایرانیان خانوارهای کشور را بر مبنای ترکیب آیتمهای رفاهی رتبهبندی میکند.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: معیار این روش رتبهبندی یا همان چیزی که از آن به اصطلاح به عنوان فرمول آزمون وسع یاد میشود، یک مکانیزم پیچیده است. دهها آیتم رفاهی و زمانی در این مکانیزم مؤثر است. در طول سالها، پژوهشهای متعددی با بهرهگیری از دانش داده، اقتصاد سنجی و هوش مصنوعی برای طراحی این مکانیزم صورت پذیرفته است و انباشت آنها امروز مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
زریباف با اشاره به اینکه این روند پژوهشی هم اکنون نیز با قدرت در حال ارتقاء و پیگیری است گفت: بنابراین این مکانیزم تک معیاره یا چند معیاره نیست که به عنوان مثال بتوان گفت افرادی که خودروی بالای فلان میلیون تومان یا گردش حساب بالای بهمان میلیون تومان دارند حذف شدهاند. ممکن است فردی خودرو نداشته باشد، اما دهها میلیارد تومان در بورس دارایی داشته باشد و امثالهم.
هم چنین این سازوکار یک فرمول ساده ریاضی هم نیست که بتوان با جمع چند عدد معیار، وسع افراد را استخراج کرد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال آیا خرید کارتی یک خانوار، با مجموع واریزهای بانکی، با مجموع ارزش خودرویشان، با تعداد افراد حاضر در سن کار خانوار، با حضور یا عدم حضور معلول و بیمار خاص در خانوار و … از جنس اعداد هم جنس است که بتوان آنها را با یکدیگر جمع کرد؟ بدیهی است که این متغیرها از یک جنس نبوده و قابل جمعبندی نیستند و برای طراحی یک شاخص واقعنما باید بتوان همه متغیرها را همزمان در نظر گرفت که این امر مکانیزم وسعسنجی را تبدیل به یک فرایند پیچیده و کاملاً فنی کرده است که شاید بیان آن برای عموم دشوار باشد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره برخی اظهارات مبنی بر عدم بهروزرسانی چندساله اطلاعات پایگاه رفاه ایرانیان گفت: تمام اطلاعات موجود در وسعسنجی اخیر بهروزترین اطلاعاتی است که نهادهای مولد و متولی داده در اختیار پایگاه رفاه ایرانیان قرار دادهاند. به عنوان مثال دادههای بانکی افراد طبق روال بانک مرکزی به صورت تجمیعی هر ۶ ماه یک بار در اختیار پایگاه رفاه ایرانیان قرار میگیرد.
زریباف افزود: این اطلاعات حاوی ترکیب مختلفی از دادههاست؛ دادههای واریز، برداشت و مانده حساب بانکی از تجمیع دادههای اظهاری بانکها محاسبه میشوند که بررسیها نشان میدهد کیفیت این دادهها به دلیل اتکا به خوداظهاری بانکها عالی نیست، فلذا در آزمون وسع از اهمیت پایینی برخوردار هستند. اما برخی دیگر از دادهها مانند دیتای شبکه شاپرک از دقت قابل قبولی برخوردارند.
وی با بیان اینکه دادههای خودرو یکی از دقیقترین دادههای موجود در کشور است و صرفاً اهمال در فک پلاک و یا اعلام خودروی سرقتی و سوءاستفادههای معدود منجر به خطا در داده میشود عنوان کرد: این داده نیز آخرین بار در خرداد ماه ۱۴۰۱ در پایگاه رفاه ایرانیان تجمیع شده است و در شهریور ماه نسخه جدید آن تجمیع خواهد شد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: با وجود آنکه پایگاه رفاه ایرانیان مکلف است در بازههای زمانی شش ماهه نسبت به تجمیع اطلاعات و وسع سنجی مجدد مبادرت ورزد، اما اراده پایگاه بر همکاری و مشاورت با تمامی دستگاههای مولدِ داده به منظور ارسال برخط و همزمان دادهها استوار است. علاوه بر این، اصول علمی وسعسنجی به منظور اجتناب از تغییر رفتارهای استراتژیک از تفصیل ترکیب دادهها نهی نموده و سازوکار وسعسنجی را محرمانه تلقی میکند.
زریباف درباره اینکه آیا این حجم از اعتراض به معنای عدم دقت پایگاه رفاه ایرانیان نیست؟ چگونه میشود یک کارگر، دهک دهمی باشد؟ گفت: ابتدا باید تبیین کرد که لزوماً نمیتوان از اعتراض، عدم دقت وسعسنجی را نتیجه گرفت. اعتراض، عنصر جداییناپذیر حذف شمولیت بخشی از شهروندان از یک خدمت حمایتی است. همان طور که پیشتر تبیین شد حتی با بررسی و ترتیب اثر اعتراضات همواره افراد ثابتی از یک حمایت باز خواهند ماند، فلذا اعتراض هرگز تمام نمیشود و صرفاً از افرادی به افراد دیگر منتقل میشود.
وی ادامه داد: بنابراین با هر سازوکار وسعسنجی، اعتراض به «حذف» به قوت خود باقیاست. علیالخصوص زمانی که آن حمایت در وضعیت معیشتی خانوار اثرگذار باشد. علیای حال اعتراضات به حقی نیز وجود دارد که اکثراً ناظر بر عدم صحت برخی اطلاعات ورودی است. به عنوان مثال افرادی معتقدند که اطلاعات ساختار خانوارشان، اطلاعات خودرو، حقوق و … صحیح نیست. همان طور که پیشتر بیان شد مولد و متولی اطلاعات ورودی وسع سنجی دستگاههای اجرایی مربوطه هستند. اما در سامانه جدید حمایت (اعتراض) hemayat.mcls.gov.ir وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برخی از این اطلاعات ورودی در معرض دید سرپرستان خانوار قرار گرفته است.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه برای سنجش دقت مکانیزم وسع سنجی پایگاه رفاه ایرانیان باید از آزمونهای مختلف آماری بهره برد اظهار کرد: به عنوان مثال یکی از این آزمونها یکنوایی وسعسنجی نهایی نسبت به آیتمهای رفاهی داخل و خارج آزمون وسع است. به بیان سادهتر نتیجه نهایی وسعسنجی ترکیبی را اگر به عنوان مثال نسبت به تراکنشهای کارتی خانوار (درون آزمون وسع) و یا تسهیلات دریافتی خانوار (خارج آزمون وسع) بسنجیم نمودار حاصله میبایست یکنوا (صعودی) باشد. این یعنی غالب خانوارهایی که در رده بالاتری قرار گرفتهاند به نسبت خانوارهای پایینتر، خرید ماهیانه بیشتری دارند و یا تسهیلات بانکی بیشتری دریافت کردهاند.
زریباف افزود: وسع سنجی پایگاه رفاه در قریب به اتفاق آیتمهای رفاهی این شاخصه را داشته است. فلذا اگر یک کارگر دهک ۱۰ ای شد لزوماً به معنای خطای وسع سنجی پایگاه رفاه نیست. اولاً باید دید آیا همه آیتمهای رفاهی آن کارگر نشان از محرومیت اوست و یا صرفاً ذهنیت ابتدایی این است که نباید هیچ کارگر دهک دهی وجود داشته باشد؟ ثانیاً باید دید آیا اطلاعات ثبتی آن کارگر که توسط سایر دستگاههای اجرایی تولید و ارائه میشود خطای فاحشی دارد یا خیر.
نحوه اصلاح اطلاعات ثبتی اولیه خانوار
وی درباره نحوه اصلاح اطلاعات ثبتی اولیه خانوار اظهار کرد: همان طور که پیشتر بیان شد متولی اطلاعات ورودی، دستگاههای اجرایی مولد آن هستند، به عنوان مثال اگر کسی خودرویی را قولنامهای فروخته یا فک پلاک نکرده است باید با مراجعه به مراکز فک پلاک مسئله را حل کند. اطلاعات ساختار خانوار که یکی از پایهایترین اطلاعات وسع سنجی است در صورت نیاز به اصلاح (مواردی از قبیل ازدواج فرزندان، اشتغال فرزندان مجرد، فوت و موالید و حضانت و طلاق و امثالهم) طبق بخشنامه ستاد تنظیم بازار فعلاً توسط سازمان هدفمندسازی یارانهها اصلاح میشود که از طریق پلیس به علاوه ۱۰ یا سامانههای اعلامی این سازمان صورت میپذیرد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اضافه کرد: در هر صورت وزارت رفاه در سامانه جدید حمایت (اعتراض یارانه) hemayat.mcls.gov.ir امکانی را فراهم میکند تا سرپرستان خانوار بتوانند با مراجعه به آن برخی آیتمهای دخیل در وسع سنجی خود را مشاهده کنند و در صورت اعتراض راهنمایی لازم برای اصلاح آن اطلاعات را دریافت کنند. در مورد افرادی که اصطلاحاً کارپرداز هستند و تصور میکنند گردش حساب بالای ایشان موجب حذف یارانهشان شده است این امکان فراهم شده است که در صورت تفکیک حساب شخصی و تجاری، در وسع سنجیهای آتی سابقه اطلاعات گردش حساب آنها در نظر گرفته نشود.
زریباف افزود: مضاف بر اینکه برخلاف تصور عموم گردش حساب (مجموع واریز و برداشت بانکی) از آیتمهای کم اثر در ساز و کار وسع سنجی است.
به گفته وی پس از ثبت اعتراض و اقدام برای اصلاح اطلاعات ثبتی خانوار و همچنین ارجاع اطلاعات اصلاح شده از دستگاههای متولی به پایگاه رفاه ایرانیان، از اطلاعات جدید در وسع سنجیهای آتی که در بازههای زمانی سه یا شش ماهه صورت میپذیرد بهره برده خواهد شد.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به اینکه آیا بهتر نیست به جای این فرایند پیچیده وسع سنجی، چند معیار ساده مشخص برای شمول و یا حذف یارانه مشخص کرد؟ به عنوان مثال خودروی بالاتر از مبلغی خاص یا خرید کارت بالاتر از رقمی مشخص؟ گفت: اگر بخواهیم "دقت وسع سنجی" را فدای "کاهش اعتراض" کنیم حتماً این پیشنهاد صحیح است. تعیین معیارهای اندک و ساده، بر اساس اکثر پژوهشهای نوین جهانی اگرچه شفاف هستند و اعتراضی در پی ندارند، اما دقت بسیار پایینی دارند. در این صورت ظاهراً ما برای حل اعتراض یک فرد که شاید به دلیل مجموعهای از عواملی که پیشتر ذکر شد به حق نیز اعتراض داشته باشد، با کاهش عمومی دقت وسع سنجی، موجب پایمال شدن حق میلیونها فرد دیگر خواهیم شد و البته اعتراضی هم وجود نخواهد داشت و تصور میشود که همه چیز بر وفق مراد است.
زریباف با اشاره به انجام پژوهشی در یکی از کشورهای در حال توسعه برای اعطای یک خدمت حمایتی در حوزه زنان سرپرست خانوار گفت: هدف از این برنامه حمایت از سه دهک پایینی جامعه بوده است. در تعیین جامعه هدف از روشهای مختلفی استفاده شده است. به عنوان مثال در یک حالت ساده زنان مطلقه جوان، کم برخوردار تلقی شده و از آنها حمایت شده است. در حالت دوم با استفاده از یک روش آزمون وسع، افراد کم برخودار شناسایی شده و به آنها کمک شده است. مدل اول بر مبنای گزاره شفاف پرداخت به زنان مطلقه جوان با مدل دوم که بر مبنای ساز و کار ترکیبی وسع سنجی که پیچیده و غیر قابل توضیح و احتمالاً اعتراض برانگیز است قیاس شده است.
وی افزود: در پژوهشهای پساطرح میزان هدفمندی و اثرگذاری حمایت محاسبه گردیده است. در حالت دوم از بین جمعیت هدف، درصدی بالایی از افراد حاضر در دهک اول مشمول حمایت شدهاند و با طی یک روند نزولی هیچ فرد حاضر در دهک ۱۰ مشمول حمایت نشده است. در مقابل در روش شفاف اول تقریباً درصد بهرهمندی همه دهکها از خدمت حمایتی برابر بوده است که طبیعتاً شکست اهداف حمایتی سیاست را متبلور میسازد.
بدیهی است زیرساختهای فرهنگی اجتماعی در پذیرش تصمیمات پیچیدهای که عادلانهتر هستند نقش پررنگی ایفا میکنند اما این حقایق نشان میدهد استفاده از معیارهای ساده همه فهم قابل پذیرش، اگرچه منجر به اعتراضات کمتری میشوند، اما ممکن است بسیار ناعادلانه باشند.
سرپرست پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه فلذا اگر بنا باشد سیاستگذار مبنای سیاستهای خود را عدم اعتراض قرار دهد حتماً توصیه میشود تا بدون در نظر گرفتن فرایند پیچیده، پویا و عادلانه وسع سنجی به اعلام معیارهای ساده تصمیمگیری اکتفا کند گفت: البته این امر نافی تلاش ویژه دستگاههای اجرایی مولد داده برای اصلاح خطاهای ثبتی اطلاعاتی نیست.
شهروندانی که نامشان در دهک اول تا نهم درآمدی قرار دارد باید دو هفته دیگر منتظر بمانند تا یارانه شهریور ماه خود را دریافت کنند. شمارش معکوس برای رسیدن به این موعد پرداخت درحالی است که در روزهای گذشته مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه از احتمال افزایش مبلغ یارانهها خبر داده بود.
شهروندانی که نامشان در دهک اول تا نهم درآمدی قرار دارد باید دو هفته دیگر منتظر بمانند تا یارانه شهریور ماه خود را دریافت کنند. شمارش معکوس برای رسیدن به این موعد پرداخت درحالی است که در روزهای گذشته مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه از احتمال افزایش مبلغ یارانهها خبر داده بود.
برنامه اصلاح ارز ترجیحی در ازای پرداخت یارانههای سیصد و چهارصد هزار تومانی به شهروندان مشمول عملیاتی شد و دولت متعهد شد تا به شرط آنکه قیمت اقلام ضروری مطابق شهریورماه سال ۱۴۰۰ ثابت بماند، این طرح را اجرایی کند.
نزدیک به یک سال از موعدی که به عنوان مبنای تثبیت قیمتها درنظر گرفته شده بود، میگذرد و در این مدت قیمت اقلام ضروری دستخوش تغییر و نوسان بودهاست.
به نظر میرسد صحبتهای اخیر رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص احتمال افزایش مبلغ یارانهها به استناد همین تکلیف فانونی باشد.
پیش از این نیز محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد در تبیین این تکلیف قانونی به تجارتنیوز گفت: به احتمال زیاد تاکید بر مبنا قرار گرفتن قیمت شهریورماه اقلام ضروری به معنای آن است که میزان پرداخت از جیبی که توسط شهروندان برای خرید مقدار معینی از یک کالای ضروری صورت میگیرد به اندازه شهریور ماه سال ۱۴۰۰ باشد و در عمل در الگوی نرمال مصرفی تغییری ایجاد نشود.
هرچند احتمال افزایش مبالغ یارانه جدید در حد نقل قول انجام شده از رئیس سازمان برنامه و بودجه باقیمانده است اما این روزها زمزمه افزایش حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته دولت نیز در قالب لایحه اصلاحیه بودجه سال ۱۴۰۱ مطرح است.
مطابق روال دفعات گذشته، این بار نیز در فاصله زمانی شامگاه بیستم تا بامداد بیست یکم یارانه معیشتی شهریور ماه از سوی سازمان هدفمندی یارانهها به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد.
البته در یکصد و سی و نهمین مرحله واریز یارانه معیشتی، قرار است باقیمانده معوقات گروهی از جاماندگان و معترضان تایید صلاحیت شده تسویه شود.
پیش از این سازمان هدفمندی یارانهها در مقام کارگزار پرداخت یارانه معیشتی اعلام کرده بود: شهروندانی که از مرداد ماه به فهرست یارانه بگیران اضافه میشوند بخشی از مطالبات خود را شهریور ماه دریافت خواهند کرد.
از اردیبهشت ماه سال جاری که برنامه اصلاح ارز ترجیحی دولت عملیاتی شد، یارانه جدیدی به شهروندان مستقر در دهکهای درآمدی اول تا نهم تعلق گرفت.
در عین حال دولت تضمین کرد تا به شهروندانی که بعد از این به فهرست یارانه بگیران اضافه میشوند، یارانه معوقه را از همان اردیبهشت ماه پرداخت خواهد کرد.
دولت ۲۰ شهریور یارانه نقدی را پرداخت میکند. کالابرگ نیز زمانی اجرایی میشود که سامانه آن آماده شده و در حوزههای کوچکتر امتحان خود را پس داده باشد.
به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه نظرسنجیها نشان میدهند مردم به گرفتن یارانه نقدی علاقه دارند، اما دولت به ارائه کالابرگ متعهد است.
مسعود میرکاظمی درباره برخی خبرها مبنی بر اجرا آزمایشی طرح کالابرگ الکترونیکی از مهرماه، تصریح کرد: کالابرگ قانون و تعهد دولت است. سامانه کالابرگ تاکنون آماده نبوده است. معمولا وقتی سامانه مهیا میشود باید در حوزه کوچکتری اجرا شود. دلیل این کار این است که اگر مشکلی در سامانه باشد احصا و برطرف شود تا در اجرای عمومی برای مردم مسئلهای پیش نیاید.
میرکاظمی گفت: نظرسنجیهای ما نشان میدهد که مردم بیشتر به یارانه نقدی علاقهمند هستند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا مبلغ یارانه نقدی که در ماههای گذشته به مردم پرداخت میشد ۲۰ شهریور هم برای آنان واریز میشود یا نه؟ خاطرنشان کرد: بله، آن مبلغ سر جای خود است و هر وقت که کالابرگ بیاید، جایگزین پرداخت نقدی میشود. مردم این ماه هم طبق معمول دریافت نقدی خواهند داشت.
دولت برای حمایت از اقشار ضعیف، جلوگیری از رانت و همچنین عادلانهسازی یارانهها اعلام کرد که شیوه پرداخت یارانه و اختصاص ارز ۴۲۰۰تومانی را تغییر میدهد. دولت مقرر کرد یارانه بهجای واردکننده، به انتهای زنجیره یعنی مردم داده شود.
در این راستا از نیمه اردیبهشتماه امسال مبالغ ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی را بهعنوان یارانه نقدی متناسب با دهکبندیها بهصورت ماهانه به مردم پرداخت کرد. مسئولان دولتی اعلام کردند که قرار است اعتباری را در قالب کالابرگ الکترونیکی در اختیار مردم قرار دهند. بهگفته دولت، تا زمانی که زیرساخت این اقدام فراهم شود پرداخت یارانه نقدی ادامه دارد.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: قرار شد اگر قیمتها بر اساس شهریور ۱۴۰۰ اصلاح نشود، میزان یارانه نقدی بر اساس قیمت جدید تنظیم شود و اکنون باید لایحه اصلاح یارانه را به مجلس ارائه کنیم.رییس سازمان برنامه و بودجه گفت:قرار شد اگر قیمتها بر اساس شهریور ۱۴۰۰ اصلاح نشود، میزان یارانه نقدی بر اساس قیمت جدید تنظیم شود و اکنون باید لایحه اصلاح یارانه را به مجلس ارائه کنیم.
مسعود میرکاظمی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در پاسخ به این پرسش که اصلاحیه لایحه بودجه ۱۴۰۱ به کجا رسیده است، اظهار کرد: در حال حاضر همان چند موردی است که فرستاده شده بود. مورد تازهای از طرف دولت فرستاده نشده است.
وی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که در این لایحه مطرح شد مربوط به یارانه بود و قرار شد اگر قیمتها بر اساس شهریور ۱۴۰۰ اصلاح نشود، میزان یارانه نقدی بر اساس قیمت جدید تنظیم شود و اکنون باید لایحه اصلاح یارانه را به مجلس ارائه کنیم.
رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: درباره افزایش حقوق کارمندان در حال بررسی هستیم تا اگر منابع آن تامین شود، تا شهریور تصمیمگیری شود و برای سیر مراحل تصویب به مجلس برود.
شهروندانی که در تیر ماه به فهرست یارانه بگیران اضافه شدهاند ماه مرداد معوقات ماههای گذشته را دریافت کردهاند اما با کسانی که در مرداد به این فهرست اضافه شدند نحوه تسویه یارانه معیشتی چگونه خواهد بود؟
چهارمین موعد واریز یارانه معیشتی مطابق روال جدید شامگاه بیستم مرداد پرداخت شد، در دو ماه گذشته استحقاق شماری از شهروندان برای دریافت این یارانه تایید و به فهرست یارانهبگیران اضافه شدند.
طبق قرار قبلی دولت متعهد است تا به این افراد یارانه معیشتی جدید را از اردیبهشت ماه پرداخت کند اما سازمان هدفمندی یارانهها به چه صورت معوقات یارانهای را پرداخت میکند؟
براساس پیگیریهای تجارتنیوز از سازمان هدفمندی یارانهها، این گروه از شهروندان اگر در تیرماه به جمع یارانه بگیران اضافه شدهباشند، معوقات یارانهای دو برج قبل را همزمان با واریز یارانه مرداد ماه دریافت کردهاند.
ولی اگر این گروه از شهروندان در ماه مرداد به فهرست یارانهبگیران شده باشند، معوقات یارانهای ۳ ماه گذشته را همزمان با واریز یارانه شهریور ماه دریافت خواهند کرد.
اما در خصوص آن گروه از شهروندان سرپرست خانواری که مدعی هستند امکان برداشت از حساب بانکی خود را ندارند و یا اینکه با وجود داشتن احراز صلاحیت دریافت یارانه معیشتی جدید، مبلغی به حساب بانکی آنها واریز نشده است، میتوان از طریق سازمان هدفمندی یارانهها علت را جویا شد.
متقاضیان از کجا پیگیر مطالباتشان باشند؟
براین اساس افرادی که در چنین وضعیتی به سر میبرند باید از طریق سامانه https://refahi.ir/ ( متعلق به سازمان هدفمندی یارانهها) از وضعیت یارانههای واریزی خود مطلع شوند.
از طریق این سامانه ریز اطلاعات مربوط به یارانههای پرداخت شده سازمان هدفمندی یارانهها مشخص میشود.
نتیجه این استعلام برای شخصی که مستحق دریافت یارانه است اما ادعای نگرفتن آن را دارد از دوحالت کلی خارج نیست: یا در زمان ثبت اطلاعات اشکالی در ثبت مشخصات حساب بانکی روی داده است که در این صورت فرد میتواند با مراجعه به یکی از شعب بانکی این موضوع را اصلاح کند.
اما در حالت دوم اگر مشخص شود یارانه واریز شده اما توسط صاحب حساب قابل برداشت نیست، آنگاه فرد متقاضی باید در مرحله اول با مراجعه به بانک علت را جویا شوند و در صورت لزوم در مرحله دوم با مستندات و مدارک لازم به سازمان هدفمندی یارانه مراجعه کنند.
از سوی دیگر شهروندانی که همچنان به حذف شدن از لیست یارانه بگیران و نحوه دهک بندی خود و خانوارشان معترض هستند، میتوانند از طریق سامانه hemayat.mcls.gov.ir در جریان ریز اطلاعات مالی خانوارهایشان قرار بگیرند.
یک گروه در تیرماه و یک گروه در مرداد ماه به جمع یارانهبگیران اضافه شدند و دولت اعلام کرده که یارانههای قبلی، یعنی از اردیبهشتماه امسال را به آنها پرداخت خواهد کرد.
در حالی تقریبا ۴ ماه از جراحی اقتصادی دولت و افزایش قیمت کالاها میگذرد که در این مدت تاکنون ۴ مرحله نیز یارانه نقدی نیز برای سرپرستان خانوار واریز شده است.
پرداخت یارانه نقدی از اردیبهشت امسال با رویه جدید و مبلغ ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به تناسب دهکبندی صورت گرفته برای ۹ دهک پرداخت شده؛ بهطوری که برای سه دهک اول به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار و مابقی دهکها ۳۰۰ هزار تومان است.
این در شرایطی است که برای دهک دهم درآمدی یارانهای وجود نداشته، اما دسترسی آنها مانند دیگر شهروندان به یارانه نان، انرژی و دارو برابر خواهد بود.
البته در این مدت، راه را برای اعتراض گروهی که یا یارانه دریافت نمیکردند و یا یارانه آنها حذف شده بود، باز گذاشته شده بود. بر همین اساس، یک گروه در تیرماه و یک گروه در مرداد ماه به جمع یارانهبگیران اضافه شدند و دولت اعلام کرده که یارانههای قبلی، یعنی از اردیبهشتماه امسال را به آنها پرداخت خواهد کرد.
آنطور که در گزارشها مشاهده میشود، این گروه که تازه به جمع یارانهبگیران افزوده شدهاند، اگر در تیرماه وارد جمع یارانهبگیران شده باشند، معوقات یارانهای دو برج قبل را همزمان با واریز یارانه مرداد ماه دریافت کردهاند.
اما اگر در ماه مرداد به فهرست یارانهبگیران افزوده شده باشند، معوقات یارانهای سه ماه گذشته را همزمان با واریز یارانه شهریور ماه دریافت خواهند کرد.
در اینمیان، اشکان میرمحمدی، بازرس کل امور تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گفته است؛ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از مبادی مختلف مبادرت به بررسی اعتراضات شهروندان کرده و اخیرا سامانه جدیدی را نیز تحت عنوان سامانه حمایتی فعال کرده تا افراد با مراجعه به این سامانه وضعیت خود را در ارتباط با شاخصهای مختلف مورد ملاحظه و بررسی قرار دهند.
به گفته او، چنانچه در خصوص هرکدام از شاخصها اعتراض داشته باشند، با مراجعه به مبادی ذیربط اعتراض خود را پیگیری و مشکل را مرتفع کنند تا با بهروزرسانی وضعیت خود، زمینه اظهارنظر مجدد در دهکبندی را از طریق سامانه فراهم و در صورت استحقاق و برخورداری از شرایط و شاخصها، امکان دریافت یارانه در ماههای آتی برای ایشان فراهم شود.
به نظر میرسد یارانه شهریورماه، آخرین یارانهای باشد که به حساب مردم واریز خواهد شد و پس از آن، اقتصاد ایران با یارانههای نقدی خداحافظی خواهند کرد.
در حالی معاون وزیر اقتصاد از احتمال اجرای آزمایشی طرح کالابرگ خبر داده که به نظر میرسد یارانه شهریورماه، آخرین یارانهای باشد که به حساب مردم واریز خواهد شد و پس از آن، اقتصاد ایران با یارانههای نقدی خداحافظی خواهند کرد.
این در شرایطی است که مردم در واکنشهای متعدد درباره انتخاب میان کالابرگ و یارانه، یارانه را انتخاب کرده و عنوان میکنند که یا پول یارانهها مشکلاتی چون پرداخت قسط، هزینه بیماری و... را میتوانند انجام دهند.
باداین حال، معاون وزیر اقتصاد در مورد زمان اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی گفت: در حوزه کالابرگ نیز با توجه به اینکه این موضوع قانون است دولت میخواهد زیرساخت ها را فراهم کند. این موضوع با مسئولیت مستقیم وزارت رفاه دنبال میشود. زیر ساخت های فنی آماده شده و امکان اجرای آزمایشی آن برای برخی اقشار فراهم شده است.
سید هادی سبحانیان، در صورتی که طرح اجرایی در دولت به تصویب برسد، از تاریخ یک مهر ماه این امکان وجود دارد که به صورت آزمایشی اجرایی شود.
گفتی است یارانه نقدی مردادماه، چهارمین یارانه نقدی پس از جراحی اقتصادی دولت و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده است.
پرداخت یارانه نقدی از اردیبهشت امسال و به دنبال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات کالای اساسی با رویه جدید و مبلغ ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به تناسب دهکبندی صورت گرفته برای ۹ دهک پرداخت میشود؛ بهطوری که برای سه دهک اول به ازای هر نفر ۴۰۰ هزار و مابقی دهکها ۳۰۰ هزار تومان است.
البته برای دهک دهم درآمدی یارانهای وجود ندارد، اما دسترسی آنها مانند دیگر شهروندان به یارانه نان، انرژی و دارو برابر خواهد بود.
به نظر میرسد اقتصاد ایران به دوران حذف یارانههای نقدی و تولد دوباره کوپن نزدیک میشود.
آنطور که از اظهارات مقامات میتوان برداشت کرد، احتمالا طراح کالابرگ الکترونیکی شهریورماه تعیین تکلیف خواهد شد. به نظر میرسد دولت بیشتر تحت فشار مجلس به این سمت کشیده شده است و همچنان ترجیح به پرداخت یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی دارد.
براساس آنچه بهارستاننشینان بر آن اصرار دارند، دولت باید پرداخت یارانه نقدی را متوقف و به جای آن برای چهار قلم محدود کالای اساسی کالابرگ الکترونیک توزیع کند که قیمت این کالاها نیز باید براساس شهریور سال گذشته باشد.
برهمین اساس طی هفتههای اخیر دولت و مجلس برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع درحال برگزاری جلسات مختلف در سطوح کارشناسی و مسئولان هستند. این در شرایطی است که نظرات مردمی نشان میدهد آنها یارانه نقدی را بر کالابرگ ترجیح میدهند.
فشار مجلس به دولت
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس بیست و سوم مردادماه امسال در جلسه علنی مجلس در پاسخ به سوال نایب رئیس کمیسیون اقتصادی که تاکید کرده بود افزایش قیمتها به صورت لجام گسیخته روزانه افزایش مییابد، این در حالیست که کالاهای اساسی باید بر اساس قیمت.های شهریور ۱۴۰۰ به دست دهک های پایین جامعه برسد، تاکید کرده بود: موضع مجلس همان حفظ قیمت سبد خانوارها از طریق کالا برگ مطابق با شهریور سال گذشته است.
رییس مجلس همچنین از عدم تصویب هر گونه تصمیمی در سران قوا برای لغو این مصوبه خبر داده بود.
آخرین وضعیت کوپن الکترونیکی
در این میان، سید احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در آخرین اظهار نظر درباره آخرین وضعیت ارائه کالابرگ الکترونیک به جای یارانه نقدی به مردم گفته؛ وزارت رفاه وعده داده است که در شهریور ماه پیشنهاد رسمی کالابرگ الکترونیک را به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه می کند.
وی عنوان کرده: قرار شده است که با توجه به اجرای آزمایشی و پایلوت در برخی نقاط کشور، ایراد این طرح رفع و سپس برای توسعه آن به کل کشور تصمیم گیری شود.
خاندوزی درباره اینکه ارائه کالابرگ به مردم چه زمانی انجام خواهد شد، متذکر شده؛ به نظر می رسد که نتیجه این موضوع در شهریور مشخص شده و قابل اعلام باشد.
طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها نیز در در واکنش به پرداخت یارانه بعدی نقدی یا کالایی عنوان کرده، تا زمانی که ابلاغ رسمی صورت نگرفته باشد، یارانهها به صورت نقدی پرداخت میشود و هنوز هم ابلاغی صورت نگرفته است.
یک از پرسشهایی که پس از حذف ارز ترجیحی همواره شنیده می شود این است که یارانه نقدی بالاخره ادامهدار خواهد بود یا خیر و اگر ادامه ندارد، کالابرگ چه زمانی جایگزین یارانه نقدی خواهد شد؟
یارانه نقدی تا چه زمانی ادامه دارد
به گزارش اقتصاد آنلاین، بیش از 4ماه است که یارانههای جدید به یکی از دغدغههای افراد تبدیل شده است؛ چراکه قرار نبود یارانهها بدین شکل ادامه داشته باشد؛ در ابتدا مقرر شد تا تنها دو ماه یارانهها به صورت نقدی پرداخت شود و پس از دو ماه با فراهم شدن زیرساختها شاهد یارانه کالایی یا کالابرگ باشیم.
دوماه یارانه نقدی که پرداخت شد؛ پس از آن هم دو یارانه نقدی دیگر برای ماههای تیر و مرداد به حساب خانوارها واریز شد و حال به نظر میرسد که یارانه شهریور ماه هم نقدی باشد؛ چراکه زیرساخت کالابرگ هنوز فراهم نشده است و گفتههای مسئولین نیز کم و بیش حاکی از آن است که حداقل در شهریور ماه سال جاری، یارانه نقدی پرداخت خواهد شد.
کالابرگ یا یارانه نقدی؟
از همان ابتدا که قرار بود بین کالابرگ و یارانه نقدی انتخابی صورت بگیرد و یکی از این دو بین مردم توزیع شود، کارشناسان هشدار میدادند که کالابرگ شیوه درستی برای توزیع یارانهها نیست و توزیع کالابرگ مشکلات زیادی را به دنبال خواهد داشت و ممکن است به جامعه هدف نیز اصابت نکند؛ حالا با گذشت 4ماه از پرداخت یارانههای نقدی، بسیاری از کارشناسان و... که از ابتدا مخالف یارانه نقدی بودند نیز، معتقدند دیگر کالابرگ شدنی نیست.
به عقیده این افراد وقتی مردم به یارانه نقدی عادت کردهاند، زندگی خود را متناسب با این پول جلو میبرند؛ مثلا برخی این پول را برای اجاره خانه کنار گذاشتهاند؛ چه طور میتوان ناگهان این یارانه را قطع و گوشت و مرغ را جایگزین آن کرد؟
باید اجازه دهیم خانواده خودش انتخاب کند
محسن زنگنه نماینده مجلس در این باره میگوید: هدف از کالابرگ این بود که مبلغ دقیقا به هدف اصابت کند و به جهت تورم قرار بود کمکی به خانوادهها انجام شود؛ اما شرایط کنونی متفاوت است؛ قیمت کالاها افزایش یافته و تورم زیادی به جامعه تحمیل شده است؛ معیشت مردم با سختیهایی مواجه شده؛ لذا امروز باید به خانوادهها اجازه داد خودشان انتخاب کنند.
به گفته وی دیگر کالابرگ موضوعیتی ندارد و الان اصلا نمیتوان یارانه نقدی را حذف کرد و اگر بخواهیم یارانه نقدی را حذف کنیم، ممکن است خانوارها و مردم عکسالعمل هم نشان دهند؛ الان آماده نبودن زیرساختها کالابرگ موضوعیتی ندارند؛ مگر اینکه بگوییم یارانه هست ولی چون تورم بالاست، میخواهیم به مردم کمک کنیم که این هم باتوجه به بودجه و منابع دولت، بعید میتوانم که دولت بتواند چنین کاری کند و منابع دیگری جهت این موضوع اختصاص دهد.
اینکه دولت در ماههای آینده پرداخت یارانه نقدی را ادامه میدهد یا به ارائه کالابرگ میپردازد، در هالهای از ابهام بود. اما با صحبتهای امروز وزیر اقتصاد به نظر میرسد دولت بر ارائه کالابرگ مصمم است و این طرح از ماههای آینده اجرایی میشود.
اقتصاد گفت: با توجه به اینکه پرداخت یارانهها حکم قانون بودجه سال ۱۴۰۱ است و دولت به جهت اینکه میخواست حتما حمایت اولیه صورت بگیرد، در ماههای گذشته تلاش کرد پرداخت یارانه نقدی داشته باشیم؛ تا زمانی که زیرساخت ارائه کالابرگ آماده شود.
احسان خاندوزی در توضیح طرح کالابرگ الکترونیکی عنوان کرد: این گزارش قرار است تا آخر مرداد توسط دوستان ارائه شود و امیدواریم اوایل شهریور ماه بعد از ارائه گزارش، تصمیم نهایی در خصوص جزئیات تغییر شیوه پرداخت یارانهها صورت گیرد.
خاندوزی متذکر شد: پس از تصمیم نهایی ستاد اقتصادی دولت، شیوه پرداخت کالابرگ و نحوه دریافت آن را اعلام خواهیم کرد.
خاندوزی در پاسخ به این سوال که آیا مردم میپذیرند بعد از چندین سال دریافت یارانه، به صورت نقدی کالابرگ دریافت کنند، عنوان کرد: با توجه به اینکه پرداخت یارانهها حکم قانون بودجه سال ۱۴۰۱ است و دولت به جهت اینکه میخواست حتما حمایت اولیه صورت بگیرد، در ماههای گذشته تلاش کرد پرداخت یارانه داشته باشیم؛ تا زمانی که زیرساخت ارائه کالابرگ آماده شود.
افرادی که مرداد ماه برای اولین بار یارانه گرفتند، ماه بعد معوقات سه ماه گذشته به علاوه یارانه شهریور ماه را دریافت خواهند کرد که این رقم براساس دهک فرد، رقمی بین یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان خواهد بود.
پنج شنبه بود که چهارمین مرحله از یارانههای نقدی جدید پرداخت شد؛ براین اساس دهکهای یک تا ۳، نفری ۴۰۰هزار تومان و دهکهای چهار تا نهم، نفری ۳۰۰هزار تومان یارانه گرفتند؛ اما از همان ماه ابتدایی پرداخت یارانه جدید ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی برخی مشمول یارانه شناخته نشده بودند و یارانهای دریافت نکرده بودند.
این افراد یا دهک دهمی بودند و یا پیش از آن یارانهای دریافت نمیکردند. بنابراین شرایطی برای اعتراض این افراد فراهم شد و همچنان هم ادامه دارد؛ البته گفته میشد که یارانه نقدی تنها دو ماه برقرار است و پس از آن متوقف خواهد شد که تا به امروز این اتفاق نیفتاد.
بنابراین جاماندگان در این چهار ماه همواره پیگیر یارانههای نقدی خود بودند و با توجه به احتمال ادامه یافتن این یارانه، بسیاری مصر بودند که حتما یارانه نقدی را دریافت کنند. وزارت رفاه در مرحله ۱۳۷ پرداخت یارانهها معترضینی که توسط وزارت کار و رفاه اجتماعی بعد از بازبینیها دهک ۱ تا ۹ شناخته شدند معوقات اردیبهشت و خرداد ماه آنها واریز شد و از پنج شنبه شب برایشان قابل برداشت بود.
همچنین افرادی که این ماه برای اولین بار یارانه گرفتند، ماه بعد یارانه شهریور و نیز یارانه اردیبهشت، خرداد، تیر را دریافت خواهند کرد؛ یعنی اگر فردی دهک اول تا سومی باشد، ماه بعد یک میلیون و ۶۰۰هزار تومان یارانه میگیرد که این رقم برای یک خانواده ۴نفره، حدود ۶میلیون و ۴۰۰هزار تومان خواهد بود. همچنین افراد دهک چهارم تا نهمی نیز یارانه ماه بعد نفری یک میلیون و ۲۰۰هزار تومان یارانه دریافت خواهند کرد؛ در واقع یک خانواده ۴نفره که در دهک چهارم تا نهم باشد، ۴میلیون و ۸۰۰هزار تومان یارانه دریافت خواهد کرد.
یارانه نقدی کمک معیشتی مرحله ۱۳۸ مربوط به مردادماه ۱۴۰۱ امشب به حساب سرپرستان خانوار مشمول دریافت یارانه واریز و از ساعت ۲۴ روز پنجشنبه ۲۰ مردادماه قابل برداشت است.
یارانه نقدی کمک معیشتی مرحله ۱۳۸ بر اساس دهکبندی اعلامی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مطابق معمول، امشب به حساب سرپرستان خانوار واریز و از ساعت ۲۴ روز پنجشنبه ۲۰ مردادماه قابل برداشت است.
بر همین اساس، در صورتیکه سرپرستان خانوار جزو دهکهای اول تا سوم هستند، مبلغ ۴۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر و در صورتیکه جزو دهکهای چهارم تا نهم قرار دارند، مبلغ ۳۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر به حساب آنان واریز خواهد شد.
گفتنی است در صورتیکه این سرپرستان خانوار پیش از این نسبت به دریافت تسهیلات قرض الحسنه ۱۰ میلیون ریالی کرونا اقدام نمودهاند، اقساط این تسهیلات از مبلغ واریزی به حساب آنان کسر خواهد شد.
در این مرحله، سرپرستان خانواری که یارانه نقدی آنها در اردیبهشت ماه قطع شده بود و درخواست بازبینی خود را در سامانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت کرده بودند، چنانچه در بازبینی انجام شده توسط وزارت رفاه جزو دهکهای اول تا نهم قرار گرفته باشند، یارانه مردادماه را مطابق دهکبندی اعلام شده دریافت خواهند کرد.
علاوه بر این، افرادی که تا ابتدای مرداد ماه نسبت به ثبتنام جهت دریافت یارانه اقدام نمودهاند نیز در صورتی که جزو دهکهای اول تا نهم شناخته شدهاند، در این مرحله یارانه نقدی خود را دریافت میکنند.
همچنین خاطر نشان میگردد، سرپرستان خانواری که در مرحله ۱۳۷ (تیرماه) در زمره یارانه بگیران قرارگرفته اند (ثبت نامی های جدید و یا بازبینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی) معوقات اردیبهشت و خرداد را نیز همراه یارانه مرداد ماه دریافت خواهند کرد.
متقاضیان بازبینی دهکبندی اعلام شده یا افرادی که یارانه آنان از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ قطع شده است، میتوانند جهت ثبت یا پیگیری درخواست خود به سامانه اعلامی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آدرس https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه نموده یا با تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس حاصل نمایند.
ثبتنام از افرادی که تاکنون از دریافت یارانه نقدی جا ماندهاند یا متقاضی جدید دریافت یارانه هستند نیز همچنان ادامه دارد. این افراد میتوانند با مراجعه به تارنمای پنجره ملی خدمات هوشمند به آدرس https://my.gov.ir نسبت به ثبتنام خانوار خود اقدام نمایند. جهت ثبتنام در این سامانه، در اختیار داشتن شماره تلفن همراه به نام سرپرست خانوار، کد ملی، کد پستی، تاریخ تولد و شماره شبای بانکی مربوط به سرپرست خانوار متقاضی جدید یا جامانده از یارانه، ضروری است. تمامی اشخاص میتوانند جهت کسب اطلاع از آخرین وضعیت یارانه خانوار، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* (ستاره ۴ ستاره ۴۳۸۵۷ ستاره کد ملی مربع) را با شماره تلفن همراه بهنام خود شمارهگیری نمایند.
هنوز زیرساختهای کالابرگ آماده نیست. یارانهها همچنان نقدی پرداخت میشود. برخی از مردم نسبت به این جایگزینی انتقاد دارند اما آنطور که قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت بعد از اینکه امکانات زیرساختی فراهم شد، به افراد اختیار داده میشود که هم بتوانند به صورت ریال و هم به صورت کالا این یارانه را دریافت کنند.
صحبت از زیرساختهایی است که برای اجرای طرح کالابرگ آماده نیست. همین که آماده شود یارانه نقدی را حذف میکنند.
قرار بود تا شهریور طرح کالابرگ اجرا شود. یعنی چند هفته دیگر. روز گذشته نیز احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد گفت: «پس از تصمیم نهایی ستاد اقتصادی دولت، شیوه پرداخت کالابرگ و نحوه دریافت آن را اعلام خواهیم کرد.»
خاندوزی گفت: « این گزارش قرار است تا آخر مرداد توسط دوستان ارائه شود. امیدواریم اوایل شهریور ماه بعد از ارائه گزارش، تصمیم نهایی در خصوص جزئیات تغییر شیوه پرداخت یارانهها صورت گیرد.»
برخی از مردم اما نسبت به جایگزینی کالابرگ انتقاد دارند. این انتقادات از همان ابتدا که صحبت از کالابرگ به جای یارانه نقدی بود، مطرح شد. آنها میگوید یارانه نقدی را به انتخاب خودشان صرف هزینههای جاری زندگی میکنند و مجبور نیستند صرف خرید چند قلم کالای خاص کنند.
هم کالا هم ریال، انتخاب با مردم است
پیش از این محمدصادق مفتح، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه رادیویی گفت: «یکی از طرحهای دولت این است که به جای پول نقد، یارانه را در قالب کالای ارزان عرضه کند تا مطمئن شویم میزان گوشت، شیر و غیره که بر اساس استانداردهای بهداشتی، یک خانواده باید دریافت کند، دریافت کردهاند. این یک حلقه تکمیلی پرداخت یارانهها است. اما بعد از اینکه امکانات زیرساختی فراهم شد، به افراد اختیار داده میشود که هم بتوانند به صورت ریال و هم به صورت کالا این یارانه را دریافت کنند.»
آنطور که قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت سختافزار جدیدی به نام کالابرگ ایجاد نمیشود. بلکه از زیرساختهای موجود مانند کارتهای بانکی استفاده میشود. در مرحلهای که سامانه تکمیل و اعلام شود، افراد مایل به دریافت کالای ارزان، میتوانند به مکانهای مشخص مراجعه کنند. (ایسنا)
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت:امکانات زیرساختی کالابرگ که فراهم شد، افراد میتوانند هم به صورت ریال و هم به صورت کالا این یارانه را دریافت کنند.
قیمتها را به زمان قبل برگردانید!
خبرهای مرتبط با اجرای طرح کالابرگ با واکنشهای زیادی از سوی مخاطبان تجارتنیوز مواجه شد. در ادامه نظر برخی از مخاطبان را در این مورد میخوانید. آنها میگویند یارانه حذف شود اما به جای آن قیمتها به قبل برگردد.
«کالابرگ نمیخوایم. یارانه نمیخوام. قیمتها برگرده مثل سالهای پیش. آرزوی همه چیرو داریم به گورمیبریم. توان خرید گوشت و مرغ نداریم.»
«هم کوپن بدید واسه خرید روغن و گوشت و غیره هم یارانه نقدی بدید واسه قسط وام و بدهی ها و اجاره خونه.»
«بهتر است قیمتها رو برگردانید چون به جای چهار قلم اکثر اقلام گرون شده.»
«اعتباری باشه برای مردم تا از بانکها وام بگیرند گره کاری باز کنند. خودشان شاید پس انداز کنند. شاید توی غذا نمیخوان روغن بریزند. با همین پول اعتبار بدست میاورند.»
«با کالابرگ نمیتوان دکتر رفت»
برخی هم میگویند یارانه نقدی را برای هزینههای مختلف صرف میکنند؛ از قسط بانک تا اجاره خانه. در ادامه نظر برخی از مخاطبان تجارتنیوز را میخوانید.
«یارانه نقدی بهتره من کرایه خونه مو از یارانه ام میدم.
«ما بهزیستی هستیم ۴۰۰ تومن شما بدین ۴۰۰ تومن هم بهزیستی شما هم نصف به نصف هر کدوم کالا رو از اون ۴۰۰ تومن بهزیستی بردارین چی میمونه واسه زندگی کردن؟ به منی که معلولم کسی کار نمیده. همون یارانه نقدی رو بدین خودمون میدونیم چیکار کنیم.»
احتمالا یارانه مرداد ماه ۱۴۰۱ از روز پنجشنبه ۲۰ مرداد به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود.
در مورد زمان یارانه مرداد ۱۴۰۱ هنوز سازمان هدفمندی یارانهها جزئیاتی مشخص نکرده است، اما همچون تیر ماه باید انتظار داشته باشیم که آغاز واریز یارانهها به حساب سرپرستان خانوار از روز پنجشنبه ۲۰ مرداد ماه باشد. پایان واریزها نیز هنوز به شکل کامل مشخص نشده، اما احتمالا بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت زمان خواهد برد.
در این میان برخی از رسانهها نیز مدعی اند که در مرحله ۱۳۸، زمان واریز یارانهها طولانی نخواهد شد و در یک روز خاص یارانه یارانه این مرحله را دریافت میکنند.
سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده است که مبالغ کسر شده به دلیل بازپرداخت وام کرونای سال ۱۳۹۹ بوده است.
یارانه جدید برای همه واریز نشد طبق دهک بندی که از سوی دولت صورت گرفت یارانه جدید برای همه واریز نشد که کسانی که یارانه جدید برایشان واریز نشده بود در سامانه ای که از سوی دولت اعلام شده بود اعتراض خود را ثبت کردند پس از ثبت اعتراض مردم برای یارانه جدید دولت اعتراض ها را بررسی کرد و یارانه جدید برای مردم واریز د ولی غیر قابل بداشت است تا نتیجه قطعی دولت برای برداشت یارانه جدید اعلام شود.
واریز یارانه مرحله ۱۳۷ از غروب روز دوشنبه بیستم تیرماه آغاز شد و طبق اعلام سازمان هدفمندی یارانهها قرار است تا روز جمعه ۲۴ تیر ماه ادامه پیدا کند. در این مرحله برای افراد حاضر در دهک اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و برای افراد حاضر در دهک چهارم تا نهم مبلغ ۳۰۰ هزار تومان واریز شد. برای مرحله ۱۳۸ یا مرداد ماه ۱۴۰۱ نیز احتمالا میزان واریزیها تغییری خاصی نخواهد داشت. اما در این میان برخی از یارانه بگیران گفته اند که مرحله ۱۳۷ مبالغی کمتر از ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر دریافت کرده اند.
در پاسخ نیز سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده است که مبالغ کسر شده به دلیل بازپرداخت وام کرونای سال ۱۳۹۹ بوده است. در واقع مبلغ اقساط ماهانه وام کرونا ۳۵ هزار تومان است که از دو سال قبل تاکنون از حساب یارانه بگیران کسر میشود.
یارانه نقدی مرداد ۱۴۰۱ کی واریز میشودیارانه
در مورد زمان یارانه مرداد ۱۴۰۱ هنوز سازمان هدفمندی یارانهها جزئیاتی مشخص نکرده است، اما همچون تیر ماه باید انتظار داشته باشیم که آغاز واریز یارانهها به حساب سرپرستان خانوار از روز پنجشنبه ۲۰ مرداد ماه باشد. پایان واریزها نیز هنوز به شکل کامل مشخص نشده، اما احتمالا بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت زمان خواهد برد.
در این میان بعضی از رسانهها نیز مدعی اند که در مرحله ۱۳۸، زمان واریز یارانهها طولانی نخواهد شد و در یک روز خاص سرپرستان خانوار یارانه این مرحله را دریافت میکنند./
یارانه معوقه ممکن است هر لحظه از سوی سازمان هدفمدی یارانهها واریز شود. این معوقات مربوط به جاماندگان و معترضانی است که صلاحیتشان برای دریافت یارانه جدید تایید شده بود.
پیگیریها از سازمان هدفمندی یارانهها نشان میدهد که پرداخت مطالبات این شهروندان در مرحله هماهنگی بانکی است و احتمال واریز آن در هر لحظه وجود دارد.
به صورت مشخص بعد از اجرای برنامه اصلاح ارزترجیحی، دولت مبلغ جدیدی به شهروندان دهکهای اول تا نهم درآمدی پرداخت کرد. مبلغ آن برای سه دهک اول درآمدی ماهانه ۴۰۰ هزار تومان و برای شش دهک درآمدی دیگر ماهانه ۳۰۰ هزار تومان است.
به دنبال اجرای این برنامه، نام نویسی از دو گروه شهروندان آغاز شد. گروه اول شهروندانی بودند که در لیست دادههای آماری وزارت رفاه وجود داشتند، اما از جمع یارانهبگیران کنار گذاشته شده بودند.
دسته دوم، اما کسانی بودند که وزارت رفاه هیچ اطلاعاتی از وضعیت درآمدی آنها نداشت و در نتیجه مبلغی هم به آنها پرداخت نمیشد.
گروه اول معترضان و گروه دوم جاماندگان بودند، دولت در همان روزهای نخست بعد از اجرای برنامه اصلاح ارز ترجیحی برای شهروندان گروه نخست یا به اصطلاح معترضان، یارانه جدید اردیبهشت را به صورت علیالحساب واریز کرد. این مبلغ تا زمان بررسی صلاحیت آنها غیر قابل برداشت بود.
همزمان با موعد واریز یارانه تیر، قرار شد مبلغ بلوکه شده اردیبهشت به همراه مبلغ پرداخت نشده مربوط به ماه خرداد نیز به حساب این گروه از شهروندان واریز شود.
در خصوص شهروندان دسته دوم یا به اصطلاح جاماندگان نیز هرچند یارانه اردیبهشت به صورت مشروط پرداخت نشد، اما طبق وعده دولت در صورت مستحق شناخته شدن شهروندان متقاضی، این یارانه از ماه اردیبهشت به حساب آنها واریز میشود.
از قرار معلوم واریز یارانه تیر به حساب شهروندان معترض و جامانده انجام شده است و بابت معوقات دو ماه گذشته نیز پرداخت این مطالبات هر لحظه صورت میگیرد.
هدفمندی یارانهها پیش از این اعلام کرده بود که از نظر تامین اعتبار مشکلی نیست و مساله فقط انجام برخی هماهنگیهای بانکی است.
فرصت اعتراض به دهکبندی برای افراد متقاضی دریافت یارانه نقدی ۳۰۰ هزار تومانی که در دهک دهم قرار گرفته باشند، فراهم شد.
براساس آنچه سازمان هدفمندی یارانهها درباره نحوه اقدام جاماندگان از دریافت یارانه نقدی اعلام کرده است، افرادی که تا ابتدای سال ۱۴۰۱ یارانه دریافت نکردند یا در سالهای قبل یارانهشان قطع شده بوده یا انصراف داده بودند یا به هر دلیلی ثبتنام نکرده بودند میتوانند با مراجعه به سامانه my.gov.ir اقدام به ثبت نام کنند.
این سامانه در بستر درگاه ملی خدمات دولت است و با ثبت شماره تلفن همراه و ثبت کد ملی و شماره شبا، ثبت نام شما کامل خواهد شد. همچنین افرادی که از ابتدای اردیبهشت ۱۴۰۱ یارانهشان قطع شده است هم میتوانند با مراجعه به سامانه hemayatmcls.gov.ir درخواست بازبینی خود را ثبت و منتظر بررسی وزارت رفاه باشند.
اگر فردی به این سامانه مراجعه کرده و درخواست بازبینی ارائه داده است اما همچنان جزو دهک ۱۰ است، میتواند تا ۱۰ روز آینده که این سامانه مجددا باز خواهد شد، اطلاعات لازم را برای بررسی مجدد و دریافت یارانه وارد کنند. در حالی که از سال آینده سیاست جدیدی برای یارانه بگیران تعیین خواهد شد؛ اما در حال حاضر به دلیل تغییراتی که در شرایط خانوارها ایجاد میشود همیشه امکان تکمیل اطلاعات افراد یارانه بگیر وجود دارد.
در مرحله نخست برای افرادی که درخواست بازبینی داشتند، بخشی از اطلاعات تکمیل شده و پرداخت یارانه نقدی صورت میگیرد؛ اما همیشه این امکان وجود دارد که افراد در سایت حمایت ثبت نام کنند چرا که ممکن است برخی تشکیل خانواده بدهند و برخی هم جدا شوند.
در کدام دهک درآمدی قرار دارید؟
اگر جزو خانوارهایی هستید که به دهکبندی درآمدی خود اعتراض دارید و نمیدانید در کدام دهک قرار دارید، یکی از راههای استعلام دهک خانوار، استعلام با کد ملی است.
برای این کار ابتدا باید با شماره تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرید که در این مرحله با وارد کردن کد ملی سرپرست خانوار میتوانید دهک درآمدی خانوار خود را ببینید و بدانید که در کدام یک از دهکهای اول تا دهم درآمدی قرار دارید.
با این شماره همه افراد میتوانند دهک خانوار خود را با کمک کد ملی سرپرست استعلام کنند؛ جز افرادی که سپرست یا یکی از اعضای خانواده آنها جزو نیروهای مسلح باشد. این گروه برای اطلاع از دهک درآمدی خانواده خود باید با ستاد نیروهای مسلح تماس بگیرند. علاوه بر این، شماره تلفن ۰۲۱۶۳۶۹ مربوط به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که برای پاسخگویی به سوالات در اختیار مردم است.
سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها گفت: مرداد ماه از سامانهای رونمایی میشود که افرادی که امکان ثبت نام برای دریافت یارانه نداشتند، بتوانند در سامانه جدید ثبت نام کنند.
سومین مرحله یارانه جدید ۳۰۰ و ۴۰۰هزار تومانی رییسی، چند روز پیش واریز شد؛ واریز این یارانه در حالی بود که هنوز یکی از بزرگترین باگهای این سیستم بر سر جای خود باقی بود؛ اما این باگ چه بود؟
سال ۹۳، برخی از افراد تصمیم گرفتند از دریافت یارانه انصراف دهند؛ در این بین برخی از فرزندان خانوادهها از دریافت یارانه انصراف دادند؛ یعنی پدر و مادر و سایر فرزندان یارانه میگرفتند؛ اما برای مثال یکی از فرزندان از دریافت یارانه انصراف داد؛ حال این فرد امسال میخواهد یارانه ۳۰۰ و۴۰۰هزار تومانی بگیرد. اگر دهک یک تا ۹ باشد که مشکلی وجود ندارد و مانند سایرین برای دریافت یارانه ثبت نام میکند؛ اما اگر فرد یک دهک دهمی باشد، دیگر داستان متفاوت است. اما چرا؟
این فرد نمیتواند در سامانه ثبت نام، ثبت نام کند؛ زیرا دهک دهمی است؛ بنابراین یا واقعا دهک دهمی است و از دریافت یارانه منصرف میشود و یا فکر میکند اینطور نیست و باید یارانه بگیرد؛ بنابراین اعتراض میزند؛ اما امکان اعتراض هم برای این فرد وجود ندارد؛ چرا که برای اعتراض زدن نیازمند شماره حسابی است که یارانه میگرفته؛ اما این فرد به طور مستقل یارانهای دریافت نمیکرده که شماره حساب داشته باشد؛ بنابراین امکان دریافت یارانه برای این افراد و یا سایر افرادی که شرایط مشابه دارند وجود ندارد؛ حال چاره چیست؟ سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها به این سوال پاسخ میدهد.
طبیه حسینی گفت: این افراد باید منتظر بمانند تا مرداد ماه از سامانه جدید رونمایی شود و بتوانند در آن سامانه ثبت نام و یا ثبت اعتراض کنند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که یارانههای قبلی این افراد چه میشود اظهار داشت: اگر آن زمان هنوز بنا برآن بود که معوقات پرداخت شود، یارانه ماههای گذشته این افراد نیز پرداخت خواهد شد.
اگرچه قرار بود یارانه جاماندگان تا عید غدیر واریز شود اما برخی از این افراد میگویند همزمان با واریز یارانه ۹ دهک اول درآمدی جامعه، یارانه آنها هم واریز شده است. اما قابل برداشت نیست.
سومین مرحله یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی در تاریخ ۲۱ تیر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. در اطلاعیه سازمان هدفمندی یارانهها اعلام شده است که تنها کمک معیشتی دهک اول تا نهم واریز شده و قابل برداشت است و یارانه جاماندگان در تاریخ دیگری واریز میشود.
اما بررسیها نشان میدهد برخی از جاماندگان همزمان با واریز یارانه مرحله سوم، این پول را دریافت کردهاند. اما هچمنان قابل برداشت نیست.
برخی دیگر اما همچنان منتظر واریز یارانه جدیدند و نمیدانند آیا جزو ۹ دهک درآمدی دستهبندی شدهاند یا جزو دهک دهم. به نظر میرسد دولت در واریز این یارانه خطا کرده و یارانه برای برخی از جاماندگان واریز شده و برای برخی دیگر نه.
یارانه تیر قابل برداشت است!
در ادامه پیام برخی از مخاطبان را میخوانید. افرادی که در لیست جاماندگان بودهاند و علاوه بر دریافت یارانه اردیبهشت، یارانه خرداد و یا خرداد و تیر برای آنها واریز شده است.
«من باز نشسته بیمه اجتماعی هستم یارانه منو قطع کردن اعتراض کردم یک میلیون و ۱۰۰ برام ریختن که تا الان نتونستم بر داشت کنم.»
« برای ما هم دو ماه واریز شد (خرداد و تیر ) اما هنوز قابل برداشت نیست؟؟!!»
«ما یارانه اومده برامون ولی نمیتونیم برداشت کنیم این چه وضعشه آخه؟»
« تا الان دو تا یارانه برای ما ریختن. یکی اردیبهشت و یکی هم این ماه داده شده. دومی را برداشت کردیم. اما اولی هنوز قابل برداشت نیست.»
یارانه خرداد هنوز قابل برداشت نیست؟
«ما از جاماندگان یارانه هستیم. این ماه ۸۰۰ ریختن ولی قابل برداشت نیست. چرا؟»
«برای من یارانه تیر ماه واریز شده و قابل برداشت هم شد.اما پولی که اردیبهشت واریز شده هنوز هم مسدود هست. چرا دومی قابل برداشته اولی نه؟»
«یارانه ما از اردیبهشت قطع شد ماه قبل نفری ۳۰۰ تومن ریختن که مسدود بود دیشب هم نفری ۳۰۰ ریختن که باز هم مسدود است با توجه به اعتراضی که کرده بودیم اگر قرار است یارانه نگیریم چرا به عنوان یارانه مبلغی رو میریزن ولی قابل برداشت نیست لطفا جواب بدید»
«برای ما دونوبت یارانه ریختن ولی قابل برداشت نیست چرا؟»
«برای من علاوه بر اولی گویا دومی همواریز شده. کارت که میزنم موجودی رو نشون نمیده اما رفتم بانک گفتن مبلغ جدید به حسابم اومده. »
«من تونستم یارانه تیر رو برداشت کنم. اما اون یارانهای که خرداد واریز کردن توی حسابم هست اما قابل برداشت نیست.»
سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانهها با بیان اینکه نتیجه بررسی گروه اول ثبتنام کنندگان یارانهها مشخص شده است، گفت: این گروه شامل دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بودند که از این تعداد حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مشمول دریافت یارانه شناخته شدند.
براساس رویه ماههای اخیر ۲۰ تیر ماه یارانه ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار تومانی مربوط به دهکها اول تا ۹ درآمدی به حساب سرپرستان خانوارهای مشمول واریز خواهد شد. در این بین برخی افراد که تا پیش از اردیبهشت ماه یارانه دریافت میکردند اما پس از اصلاح شیوه پرداخت، تجمیع یارانهها و اضافه شدن یارانه حذف ارز ترجیحی یارانه آنها حذف شد، نسبت به این موضوع اعتراض داشتند و اعتراضات خود را در سایت وزارت رفاه ثبت کردند.
با توجه به این اظهار نظر رییس جمهور انتظار میرود تا پیش از تاریخ واریز سومین مرحله یارانههای ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی نتیجه اعتراضات ثبت شده مشخص شود. همچنین برخی افراد نیز که تا پیش از اردیبهشت ماه یارانه دریافت نمیکردند نیز در سایت www.gov.ir ثبتنام کردند تا در جمع مشمولان یارانه قرار بگیرند.
حسینی سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه پیش از این و در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت اعلام نتایج مربوط به اعتراضات حذف یارانهها گفته بود: وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی که مسئول بررسی اعتراضات است، نتیجهای در این خصوص اعلام نکرده است. به این دلیل که متولی بررسی اعتراضات وزارت کار است، در این باره نمیتوانیم اظهار نظر کنیم.
وی افزود: ممکن است طی روزهای آینده نتیجه اعتراضات را اعلام کنند و به این ترتیب بتوانیم مسدودی یارانه افرادی که اعتراض آنها مورد قبول واقع شده را رفع، و پرداختی مربوط به ماههای خرداد و تیر را نیز انجام دهیم. ضمن اینکه این احتمال نیز وجود دارد که تا ۲۰ تیرماه نتیجه اعتراضات به ما ابلاغ نشود.
حسینی با بیان اینکه نتیجه بررسی اولین گروه ثبتنامیهای یارانههای که تا پیش از اردیبهشت ماه یارانه دریافت نمیکردند، مشخص شده است، گفت: وزارت رفاه آزمون وسع را در خصوص این افراد انجام داده و دهکبندی شدهاند. براین اساس افرادی که در دهکهای اول تا ۹ قرار داشتهاند، تعیین شده و اطلاعات آنها جهت پرداخت یارانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها اعلام شده است.
یارانه تیر ماه به همراه یارانه معوق خرداد و تیر برای این افراد واریز خواهد شد. در صورتی که افراد ثبتنام کردهاند اما یارانهای به آنها پرداخت نشده باید به سامانه حمایت وزارت رفاه مراجعه کنند و درخواست بازبینی خود را ثبت کنند چرا که در دهک دهم قرار گرفتهاند.
اولین گروه ثبتنامیها شامل حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر میشده که از این تعداد نزدیک به ۳۰۹ هزار نفر در دهک دهم قرار گرفته و مشمول دریافت مالیات نشدهاند. براساس لیست افرادی که مشمول شناخته شدهاند، در تاریخ ۲۰ تیر ماه یارانه به همراه معوقات دو ماه گذشته واریز خواهد شد.
وی در مورد کلاهبرداریهایی که در حال حاضر از طریق پیامک انجام میشود، گفت: سازمان هدفمندسازی یارانهها هیچ پیامکی برای هموطنان ارسال نمیکند. در نتیجه هر پیامکی که به اسم سازمان هدفمندسازی یارانهها برای افراد ارسال شود قطعا کلاهبرداری است. افراد به هیچ عنوان نباید وارد لینکهای ارسال شده شوند. متاسفانه در حال حاضر تعداد قابل توجهی از افراد با این مشکل مواجه شدند.
چندی پیش خبرهایی مبنی بر تغییرنرخ یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا تیرماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد. یارانه نقدی تیرماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد.چندیش پیش خبرهایی مبنی بر تغییر قیمت یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا تیرماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد. یارانه نقدی تیرماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد.چندیش پیش خبرهایی مبنی بر تغییر قیمت یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا تیرماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد. یارانه نقدی تیرماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد.چندیش پیش خبرهایی مبنی بر تغییر قیمت یارانه نقدی یا جایگزینی کالابرگ بجای یارانه نقدی منتشر شد. هنوز برای تغییر یارانه نقدی تصمیم گیری نشده است. وزیر اقتصاد گفت: تا تیرماه خبری از تغییر یارانه نقدی وجود ندارد. یارانه نقدی تیرماه به حساب سرپرستان خانوار بزودی واریز خواهد شد. مشخص نیست چه زمانی مشکل یارانه نقدی حل خواهد شد.
در این راستا نیز در صورت وجود سوالات، مشکلات و ابهامات برای همکاران و متقاضیان تحت پوشش، افراد میتوانند به سامانه تیکتینگ https://ticketing.behzisti.gov.ir مراجعه کنند.
ولی براساس راهنمای سامانه پیشخوان مجازی سازمان بهزیستی، برای ثبتنام و ورود به سامانه که از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشــمند انجام میشود، مددجویان میتوانند با وارد کردن مشخصات موردنیاز و ورود در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، به سامانه اطلاعات مددجویان سازمان بهزیستی منتقل شوند. این سامانه شامل ثبت اطلاعات محل سکونت، اطلاعات خانوار و ثبت درخواستهای افراد است.
گام سوم ثبت درخواســت بوده که شــامل بهرهمندی از تخفیف قبض آب، برق و گاز، تغییر آدرس/تمدید اجاره و تغییر بعد خانواده است که بعد از وارد کردن اطلاعات هویتی و محل ســکونت، کاربر میتواند نســبت به ثبت درخواســت بهرهمندی از تخفیف قبوض یا تغییر آدرس و بعد خانوار اقدام کند
یارانه بگیران دهک اول تا سوم در مرحله ۱۳۵ و ۱۳۶ مبلغ ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر عضو خانواده دریافت کردند. برای افراد حاضر در دهک چهار تا نهم نیز مبلغ ۳۰۰ هزار تومان واریز شد. به عبارت دیگر یک خانواده ۲ نفره حاضر در دهک اول تا سوم مبلغ ۸۰۰ هزار تومان یارانه گرفتند.
برای یک خانواده دو نفره حاضر در دهک چهارم تا نهم هم مبلغ ۶۰۰ هزار تومان یارانه واریز شد. اما حالا برخی از کاربران شبکههای اجتماعی شایعه افزایش یارانه نقدی را به ۶۰۰ و ۸۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر را مطرح کرده اند
اما بررسی آخرین مواضع دولت سیزدهم نشان میدهد که چنین ادعایی صحت ندارد و دولت برای مرحله ۱۳۷ نیز به ازای هر نفر ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان براساس دهک بندی پرداخت میکند.
یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به چه کسانی میرسد؟
اگر در مرحله ۱۳۵ و ۱۳۶ یعنی اردیبهشت و خرداد یارانه نقدی دریافت کرده اید، در تیرماه نیز باید منتظر یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی باشید. اما اگر جز حذف شدگان یا جاماندگان هستید و در سامانه وزارت کار اعتراض تان را به ثبت رسانده اید. باید منتظر پایش و نتیجه نهایی باشید.
در نهایت اگر سازمان هدفمندی یارانهها شما را در دهک اول تا نهم قرار دهد، شما نیز در این مرحله یارانه مذکور را دریافت میکنید.
اما چنانچه میزان گردش حساب یک سال اخیرتان بیش از ۳۰۰ میلیون تومان است، سفر خارجی رفته اید، یا خودرویی با قیمت بالاتر از ۳۰۰ میلیون تومان در طول یک سال اخیر خریده باشید، احتمالا در پایش وزارت کار و کارشناسان سازمان هدفمندی یارانهها در دهک دهم قرار میگیرد. در چنین شرایطی از گرفتن یارانه ۳۰۰ هزار تومانی محروم میشوید.
دولت هنوز زمان دقیق واریز یارانه نقدی تیرماه ۱۴۰۱ را اعلام نکرده است، اما بررسی ما نشان میدهد که دولت در ماههای اخیر، بیستم هر ماه یارانه نقدی را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است.
یارانه نقدی برای حمایت از خانوارها پرداخت میشود. یارانه نقدی بیستم هر ماه به حساب سرپرستان خانوارها واریز میشود. مبلغ یارانه نقدی برای هر نفر ۴۴هزار و۵۰۰ تومان است که طبق گفته مقامهای دولتی یارانه نقدی امسال تغییراتی خواهد داشت. در ادامه به آخرین خبر از یارانه نقدی میپردازیم.
دولت هنوز زمان دقیق واریز یارانه نقدی تیرماه ۱۴۰۱ را اعلام نکرده است، اما بررسی ما نشان میدهد که دولت در ماههای اخیر، بیستم هر ماه یارانه نقدی را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است؛ بنابراین به نظر میرسد که حدود سه هفته دیگر دولت برای واریز یارانه مرحله ۱۳۷ دست به کار خواهد شد.
به زبان ساده تر، اگر تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستید و در اردیبهشت و خرداد ۴۰۰ هزار تومان دریافت کرده اید، در تیرماه نیز به همین میزان دریافت خواهید کرد.
در واقع افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی در دهک اول تا سوم قرار دارند و یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند؛ بنابراین اگر به فرض مثال خانواده شما ۵ نفره باشد و در این دهک قرار بگیرید، مبلغ ۲ میلیون تومان در این ماه به حساب سرپرست خانوارتان واریز میشود.
برای دهک چهارم تا نهم نیز مطابق معمول، یارانه ۳۰۰ هزار تومانی واریز میشود. یعنی اگر خانوادهای ۵ نفره در این دهکها قرار بگیرند، مبلغ یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به حساب سرپرست خانوارشان واریز خواهد شد.
یارانه تیرماه ۱۴۰۱ چندم واریز میشود؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: یارانهها تا تعیین تکلیف کالابرگ الکترونیک مرتب واریز میشود.
میرکاظمی گفت: با توجه به افزایش قیمت نفت، میزان تولید و صادرات الان وضعیت نسبت به قبل بسیار بهتر شده است. وزارت تعاون رفاه و کار اجتماعی در حال رسیدگی به معترضان در زمینه یارانههاست و درصورت تکمیل اطلاعات، ماب التفاوت یارانهها به مشمولان پرداخت خواهد شد.
وحیدی، وزیر کشور گفت: تا وقتی کالابرگها آماده توزیع شوند واریز یارانه به شکل نقدی ادامه خواهد داشت.
قرار بود وضعیت جاماندگان یارانه تا پایان خرداد ماه مشخص شود و یارانه واریزی این گروه تا پایان این ماه قابل برداشت شود.
حالا به نظر میرسد تعیین تکلیف یارانه این گروه با مشکل جدیدی مواجه شده و آن مشکل استعفای وزیر کار است که کار بررسی یارانهها را با وقفه مواجه کرده است.
قرار بود برای این هفته اخبار مهمی در خصوص یارانه معترضان و جاماندگان منتشر شود. به نظر میرسد به دنبال استعفای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتشار این اخبار مهم فعلا به تعویق افتاده باشد.
خروج حجت الله عبدالملکی از کابینه سیزدهم هرچند دور انتظار نبود، اما به نظر میرسد انتشار ناگهانی خبر آن، تاثیرش را بر اطلاع رسانی در خصوص آخرین وضعیت جاماندگان و معترضان یارانه جدید گذاشته باشد و باعث ایجاد وقفه شده باشد.
هفته گذشته سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در خصوص آخرین وضعیت جاماندگان و معترضان یارانه جدید گفت: در هفته پیش رو اخبار جدیدی در این باره منتشر میشود.
با وجود سپری شدن نزدیک به یک هفته از این صحبتها هنوز هیچ خبر جدیدی در رابطه با این موضوع از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی یا سازمان هدفمندی یارنهها منتشر نشده است.
قابل انتظار است که این اخبار به نتایج رسیدگی درخواست شهروندانی اختصاص داشت که یا به دهک بندی صورت گرفته اعتراض داشتند و یا خواستار قرار گرفتن در لیست یارانه بگیران بودند.
از آنجا که رسیدگی به این درخواست معترضان و جاماندگان برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود، دور از انتظار نیست که در نتیجه جابجایی اخیر وزارت کار این موضوع نیز شامل تاخیر شده باشد.
در این باره پیگیری تجارت نیوز از سازمان هدفمندی یارانهها نشان میدهد که این سازمان منتظر اعلام رسمی نتایج بررسیهای صورت گرفته از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
به صورت مشخص قرار بود در نتیجه این بررسیها مشخص شود که دهک درآمدی چه تعداد از شهروندان در نتیجه اعتراض ثبت شده تغییر خواهد کرد و از سوی دیگر با درخواست کدام شهروندان برای قرار گرفتن در لیست یارانه جدید موافقت خواهد کرد.
با این اوصاف به نظر میرسد هر دوگروه معترضان و جاماندگان یارانه جدید باید دست کم برای مدت دیگری منتظر بمانند تا وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نتیجه بررسیهای خود را به صورت مستقل یا از طریق سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کند.
یادآوری میشود موعد بعدی پرداخت یارانه جدید بیستم تا بیست و یکم تیرماه خواهد بود و براساس مواضع کنونی دولت این یارانه همچنان به صورت نقدی به مشمولان پرداخت خواهد شد.
یارانه جدید با هدف تامین اقلام ضروری به استثنای نان، بنزین و دارو از اردیبهشت ماه سال جاری پرداخت میشود. سرانه این یارانه جدید برای سه دهک اول درآمدی هر نفر ۴۰۰ هزار تومان و برای دهکهای درآمدی چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان است.
وزیر کشور گفت: سیاست پرداخت یارانهها تا زمان آماده شدن کالابرگهای الکترونیک ادامه خواهد داشت.
وحیدی با تأکید بر اینکه این مصوبه از زمان ابلاغ، لازمالاجرا خواهد بود افزود: سؤالاتی در این جلسه مطرح و پاسخها داده شد، با نظارت عمومی مردمی و زمینههای موجود در سامانهها به سمت کنترل دقیقتر بازار و تنظیم بازار حرکت کنیم.
احمد وحیدی در حاشیه جلسه بررسی مشکلات مربوط به تنظیم بازار گفت: جلسه مفصلی با حضور وزرای کشاورزی، صمت، راه و دادگستری، معاونین آنها و استاندارها داشتیم و در مورد تنظیم بازار، قیمتگذاری و لزوم کنترل قیمتگذاریها براساس سامانه تعریف شده در وزارت صمت بحث شد.
به گفته او، بنا شد قیمتها در این سامانه کنترل شود و کسانی که خلاف مصوبات عمل کنند بنا بر اختیار سازمان تعزیرات با آنها برخورد خواهد شد و مشمول جرائم سنگین و بسته شدن مغازههایشان خواهند شد.
وزیر کشور گفت: افزایش حداکثری اجارهبهای مسکن در شهرها ۲۰ درصد و کلانشهرها ۲۵ درصد مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و بر این اساس، تمام دفاتر معاملات ملکی موظف به پیروی از این چارچوب هستد و اگر خلاف آن عمل شود با آنها برخورد خواهد شد.
وحیدی با تأکید بر اینکه این مصوبه از زمان ابلاغ، لازمالاجرا خواهد بود افزود: سؤالاتی در این جلسه مطرح و پاسخها داده شد، با نظارت عمومی مردمی و زمینههای موجود در سامانهها به سمت کنترل دقیقتر بازار و تنظیم بازار حرکت کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: یارانهها تعیین تکلیف کالابرگ الکترونیک مرتب واریز میشود.
آقای میرکاظمی گفت: با توجه به افزایش قیمت نفت، میزان تولید و صادرات الان وضعیت نسبت به قبل بسیار بهتر شده است. وزارت تعاون رفاه و کار اجتماعی در حال رسیدگی به معترضان در زمینه یارانههاست و درصورت تکمیل اطلاعات، ماب التفاوت یارانهها به مشمولان پرداخت خواهد شد.
آقای وحیدی، وزیر کشور گفت: تا وقتی کالابرگها آماده توزیع شوند واریز یارانه به شکل نقدی ادامه خواهد داشت.
با نزدیک شدن به پایان خرداد ماه و ورود به ماه اول تابستان، برای بسیاری از شهروندان که معیشتشان به شدت به یارانه های نقدی وابسته است، این پرسش ایجاد شده است که یارانه تیرماه به چه صورت پرداخت خواهد شد؟
بر اساس اظهار نظر مقامات مسئول یارانه ها براساس دهک های درآمدی توزیع می شود و هر چقدر خانواده ای درآمد کمتری داشته باشد یارانه بیشتری می گیرد و در واقع تاثیر مثبتی بر سبد معیشت آنها دارد.
پیشتر و در همین رابطه روح الله صلبی- مدیر کل اقتصاد و دارایی استان گلستان به رسانه ها گفت: یارانه ها براساس دهک های درآمدی توزیع می شود و هر چقدر خانواده ای درآمد کمتری داشته باشد یارانه بیشتری می گیرد و در واقع تاثیر مثبتی بر سبد معیشت آنها دارد.
وی افزود: قبل از اصلاح نرخ جدید یارانهها، خانوارهای تک نفره ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه و ۵۵ هزار تومان یارانه معیشتی دریافت می کردند که مجموع یارانه پرداختی در این خانوار به ۱۰۰ هزار و ۵۰۰ تومان میرسید اما پس از اصلاح نظام پرداخت یارانه ها این میزان تغییر کرد و دریافتی خانواده های تک نفره تا پنج نفره از ۴۰۰ هزار تومان تا دو میلیون تومان افزایش یافت.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان گلستان در پاسخ به گلایه برخی افراد مبنی بر اینکه چرا گرانی به بیشتر از چهار قلم کالای اساسی رسید، پاسخ داد: از ابتدای امر قرار نبود که همه افزایش قیمت ها از محل یارانه ها تامین شود و یارانه تنها مربوط به چهار قلم کالای اساسی است، در سال ۹۷ هم ۲۵ قلم کالا مشمول یارانه بود که این مهم در سال جاری و با اجرای طرح اصلاح نظام پرداخت یارانهها به چهار قلم کالا کاهش یافت.
صلبی با بیان اینکه بخش زیادی از افزایش قیمت کالاها مربوط به تورم سالانه است، بیان کرد: تورم حتی در فقدان یارانهها هم اتفاق میافتد و علت آن ساختارهای موجود در کشور است، به طور قطع اصلاح این ساختار ها نیاز به زمان دارد و همراهی مردم و مسئولان را میطلبد و جراحی اقتصادی میتواند سرعت این اصلاحات را بهبود ببخشد.
وی به جزئیات پرداخت یارانه تیرماه اشاره کرد و گفت: مقرر شد تا زمان آزادسازی زیرساخت های توزیع کالابرگ، یارانه به صورت نقدی پرداخت شود لذا شیوه پرداخت یارانه در تیر ماه سال جاری نیز به صورت نقدی خواهد بود، تمام دغدغه دولت این است که به اقشار ضعیف و آسیب پذیر جامعه فشار وارد نشود.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان گلستان با بیان اینکه اجرای طرح مردمی سازی یارانه ها از بروز فساد و رانت گسترده جلوگیری می کند، تاکید کرد: عدم تحقق سیاستها و اهداف تخصیص ارز ترجیحی، روند افزایشی واردات، کاهش انگیزه برای تولید کالاهای اساسی و غیره از جمله علل اجرای طرح مردمیسازی یارانهها و جراحی اقتصادی دولت بوده است.
صلبی با اشاره به اینکه دولت با حذف ارز ترجیحی مبارزه با فساد و رانت خواری را در دستور کار خود قرار داده است، خاطرنشان کرد: با اجرای جراحی اقتصادی، دولت یارانه را به طور مستقیم بین مردم توزیع کرد در واقع با اجرای این طرح یارانه حذف نمی شود.
وی با اشاره به اینکه به دلیل سوء استفاده و رانت زیاد ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی یارانه به جای آنکه در ابتدای زنجیره تولید پرداخت شود در انتهای زنجیره تولید پرداخت شده و به دست مصرف کننده نهایی رسیده است، بیان کرد: با این روش یارانه به طور مستقیم بین دهک های کم درآمد جامعه پرداخت می شود و این مهم به معنای افزایش عدالت در توزیع است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان گلستان با بیان اینکه متصدی یارانهها بیشتر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، تصریح کرد: ما در حوزه وزارت اقتصاد بیشتر در حوزه نان نظارت می کنیم.
گفتنی است در همین باره به تازگی احسان خاندوزی- وزیر اقتصاد به رسانه ها گفت: تا زمانی که گزارش نهایی دورههای آزمایشی سامانههای کالابرگ آماده نشود، دولت تصمیم جدیدی در مورد یارانهها اتخاذ نمیکند. امیدواریم گزارش دورههای آزمایشی سامانههای کالابرگ در تیر به دولت ارسال شود تا ستاد اقتصادی تصمیم بگیرد که برای ماههای بعد، به چه شکلی عمل کند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اجرای سیاست اصلاح ارز ترجیحی و برکات اجرای این طرح گفت: مردمیسازی یارانهها دست سودجویان و رانتخواران را از بیتالمال کوتاه میکند.
حجت الاسلام محمد سبزی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همه کارشناسان اقتصادی و حتی خود مردم مخالف تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بودند زیرا به اقتصاد کشور ضربه زد و متاسفانه منجر به افزایش کالاهای اساسی و رانت و فساد شد.
وی افزود: متاسفانه با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی آرد و بسیاری از کالاهای اساسی کشورمان نظیر روغن و شکر و ... به کشورهای همسایه قاچاق شد و قاچاق معکوس با پول مردم افزایش یافت.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: با اینکه دولت سابق متوجه سیاست اشتباه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی شده بود اما شجاعت حذف و عقب نشینی از اجرای آنرا نداشت ولی دولت سیزدهم برای نجات اقتصاد ایران دست به اقدام شجاعانه اصلاح ارز ترجیحی و عادلانه سازی یارانهها گرفت تا از استمرار لطمات جبران ناپذیر به اقتصاد و کشور جلوگیری کند.
سبزی گفت: هم اکنون مجلس این اختیار را به دولت داده تا یک زیرساخت مناسب برای رساندن ارز ترجیحی باقی مانده در حوزه نهادههای دامی و دارو به دست مردم طراحی و ارائه کند که بزودی این زیر ساخت عملیاتی میشود.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه مردمیسازی یارانهها دست سودجویان و رانتخواران را از بیتالمال کوتاه میکند، خاطرنشان کرد: اکنون دولت در نظر دارد یارانهها را مستقیم از حلقه اول یعنی وارد کننده به دست مردم یعنی حلقه آخر زنجیره عرضه و تقاضا برساند. این مساله با دو روش یارانه نقدی و کالابرگ مد نظر است اما مجلس کالابرگ را ترجیح می دهد زیرا ما موافق یارانه نقدی نیستیم چون منجر به تورم شده و آثار و برکات آن به جامعه هدف نمیرسد.
مطابق آنچه دولت برای پرداخت یارانه نقدی مرحله ۱۳۵ و ۱۳۶ یارانهها در نظر گرفته بود، برای مرحله ۱۳۷ نیز افراد حاضر در دهک اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد. این مبلغ برای افراد حاضر در دهک چهارم تا نهم نیز به ۳۰۰ هزار تومان میرسد.پس از حذف ارز ترجیحی، دولت میزان پرداخت یارانهها را تغییر داد. اما حالا برخی از رسانهها ادعای تغییر دوباره و افزایش میزان یارانهها را مطرح کرده اند. این خبر در حالی است که هنوز دولت هیچ تغییری در این رابطه نداشته و بعید به نظر میرسد که تصمیمی هم برای افزایش یارانههای نقدی داشته است.
به گزارش فرارو، تنها موضوعی که در شرایط حاضر در وزارت اقتصاد و دولت مطرح است، شیوه پرداخت یارانهها است. در واقع دولت در تلاش است تا در آینده کالابرگ الکترونیکی را جایگزین پرداخت نقدی کند. اما وزیر اقتصاد گفته که سازوکار کالابرگ نهایی نشده است.
خاندوزی معتقد است که اجرا کردن چنین سامانهای به زمان نیاز دارد؛ بنابراین به نظر میرسد که فعلا مرحله ۱۳۷ نیز به شکل نقدی به حساب سرپرستهای خانوار واریز شود.
میزان یارانه نقدی تیرماه ۱۴۰۱ چقدر است؟
مطابق آنچه دولت برای پرداخت یارانه نقدی مرحله ۱۳۵ و ۱۳۶ یارانهها در نظر گرفته بود، برای مرحله ۱۳۷ نیز افراد حاضر در دهک اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد. این مبلغ برای افراد حاضر در دهک چهارم تا نهم نیز به ۳۰۰ هزار تومان میرسد.
اما یارانه دهک دهم حذف شده و قرار نیست که به این گروه یارانه تعلق گیرد.
دهک بندیها به چه صورت است؟
براساس اعلام سازمان هدفمندی یارانه ها، افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی در دهک اول تا سوم قرار میگیرند.
افرادی هم که طی شش ماه اخیر گردش مالی بیشتر از ۳۰۰ میلیون، پرواز خارجی و خرید خودرو بالای ۳۰۰ میلیون داشته باشند در دهک دهم قرار میگیرند. سایر افرادی که چنین شرایطی نداشته باشند، براساس گردش مالی سالیانه آنها در دهک چهارم تا نهم قرار میگیرد.
برنامه جدید دولت برای یارانه نقدی
سخنگوی دولت با اشاره به بحث عادلانهسازی یارانهها، بیان داشت: چندین سال بود که در توزیع یارانه ها بی مدیریتی و بی برنامگی وجود داشت و دولت سعی کرد تا این اصلاحات را انجام دهد تا توزیع یارانه ها به صورت عادلانه پرداخت شود و تاکید میکنم ارز دارو و نان حذف نخواهد شد و دولت هیچ قصدی برای افزایش بنزین، نان و دارو ندارد.
بهادری جهرمی گفت: کالا برگ به صورت غیر رسمی در چند استان کشور درحال اجرایی شدن است و تا نهایی نشود یارانهها به همین صورت پرداخت خواهد شد.
کالابرگ جایگزین یارانه نقدی می شود؟
1 ـ اولین مطلبی که در اینجا باید به آن اشاره کرد و میتوان از مزایای طرح کالابرگ الکترونیکی برشمرد، تأمین حداقل کالری استاندارد خانوار است که با اجرای این طرح میتوان از وصول آن اطمینان حاصل کرد چرا که خانوار ما در طول یک ماه مواد غذایی مورد نیاز خود را بهقیمت مصوب میتواند تهیه و استفاده کند.
البته یارانه نقدی برتری نسبی که در اینجا نسبت به کالابرگ الکترونیکی دارد، این است که اختیار را به خود خانوار میدهد که چگونه یارانه دریافتی را هزینه کند چرا که ممکن است برای خانوار خرجهای ضروریتری وجود داشته باشد و بنا بر صلاحدید این مبلغ صرف هزینههای دیگری شود که عملاً این اختیار در طرح کالابرگ الکترونیک از خانوار ما سلب میشود.
2 ـ از طرف دیگر دومین نکتهای که قابل بحث است این است که دولت با کالابرگ الکترونیکی یارانه کمتری بهلحاظ ارزش ریالی در اختیار مردم قرار میدهد.
اگر مصرف یک خانواده چهارنفره در طول یک ماه را بهطور متوسط، ماهانه 8 لیتر شیر (هفتهای 2 لیتر)، یک شانه تخممرغ، 8 عدد مرغ دوکیلوگرمی (هفتهای دو عدد) و 5 لیتر روغن در نظر بگیریم:
مابهالتفاوت مبلغ پرداختی دولت که بهواسطه کالابرگ الکترونیکی در طول یک ماه قرار است پرداخت شود، عبارت است از:
480 هزار تومان بابت مرغ با فرض مصرف 16 کیلوگرم در ماه، 50 هزار تومان بابت یک شانه تخممرغ، 300 هزار تومان بابت 5 لیتر روغن و حدود 100 هزار تومان بابت 8 لیتر شیر، مجموعاً حدود 950 هزار تومان میزان یارانه پرداختی دولت توسط کالابرگ الکترونیکی در طول یک ماه به مردم میشود،
این در حالی است که یارانه نقدی که بر مبنای 300 هزار تومان به یک خانواده 4نفره پرداخت میشود، یکمیلیون و دویست هزار تومان است یعنی حدود دویست و پنجاه هزار تومان بهازای هر خانواده 4نفره در جیب دولت توسط کالابرگ الکترونیکی میماند.
3 ـ نکته منفی که پرداخت یارانه نقدی به مردم را همیشه مورد انتقاد کارشناسان قرار داده، رشد نقدینگی در جامعه و تشدید کسری بودجه است که از این زاویه کالابرگ الکترونیکی نسبت به یارانه نقدی برتری نسبی دارد.
4 ـ اما جدیترین اشکالی که به طرح کالابرگ الکترونیکی وارد است و این طرح را با چالش جدی مواجه کرده است هزینه راهاندازی و اجرای این طرح است چرا که طبق گفته مدیر طرح هوشمندسازی، برای پیشبرد اجرای این طرح 900 میلیارد تومان بهمنظور خرید تجهیزات هزینه شده است،
این درحالی است که پرداخت یارانه نقدی هیچ هزینه اولیهای برای تأمین زیرساختهای پرداخت برای دولت ندارد و از این منظور پرداخت یارانه نقدی بهمنظور فراهم بودن زیرساختها، طرحی بسیار بهصرفهتر برای دولت است.
5 ـ آخرین مطلبی که در اینجا باید به آن اشاره کنیم، عدم وجود الزام قانونی برای پرداخت یارانه نقدی در مقابل کالابرگ الکترونیکی است چرا که کالابرگ الکترونیکی الزام قانونی برای اجرا دارد.
از مجموع نکاتی که در بالا ذکر شد، برداشت میشود که علاوه بر اینکه استقبال عمومی برای پرداخت یارانه نقدی میان عموم جامعه بیشتر است شواهد و قرائن نشان میدهد که کالابرگ الکترونیک طرح پرچالشی برای دولت است و همچنین فراهم کردن زیرساختهای آن هم دولت را با هزینههایی قابل توجه روبهرو میکند، بنابراین میتوان گفت در این شرایط حساس شاید بهتر باشد رویکرد دولت همان پرداخت یارانه نقدی باشد و اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی به آینده منتقل شود.
موضوع بعدی که تمام کارشناسان در مورد آن اتفاق نظر دارند این است که باید برنامهای علمی، حساب شده و دقیق به جای ارز ترجیحی اجرا شود. دولت برای حل مشکلاتی که بر اثر اجرای ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی در کشور به وجود آمده، طرح جدید هدفمندی یارانهها را به تازگی به اجرا گذاشته است که مزیت اصلی آن پرداخت یارانه به شکل نقدی است.
روز گذشته محسن رضایی اعلام کرد مبلغ یارانه جدید ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان است. سه دهک اول جامعه یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند و دهک چهارم و پنجم مشمول یارانه ۳۰۰ هزار تومانی میشوند.
البته محسن رضایی گفته بود که عدد نهایی یارانهها هنوز نهایی نشده و منتظر نظرات کارشناسی هستند. گویا ظرف یک روز کارشناسان به نتیحه رسیدند و حالا قرار امشب نتیجه نظرات کارشناسی امشب توسط رئیس جمهور اعلام شود.
اما اگر مبلغ یارانه و دهکهای مشمول آن بر اساس گفته محسن رضایی باشاد، تنها پنج دهک یارانه میگیرند و یارانه پنج دهک بالای جامعه قطع میشود. بر این اساس یک خانوار چهار نفره دهک اول، دوم و سوم ماهانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و یک خانواده چهار نفره دهک چهارم و پنجم ماهی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان یارانه میگیرند.
اما سایر یارانهها از جمله یارانه نقدی، معیشتی، یارانه نان و گوشت و …. حذف میشود.
دیدگاه تان را بنویسید