اخبار سهام عدالت | اخبار سهام عدالت در دولت سیزدهم
خبر خوش آخر هفته ای برای دارندگان سهام عدالت | واریزی جدید به حساب سهام عدالتی ها | دریافت وام 7 میلیونی با وثیقه سهام عدالت
دبیر کانون بانکها و مؤسسات اعتباری خصوصی، یکی از دلایل عدم پذیرش سهام عدالت بهعنوان وثیقه صدور کارت اعتباری در بانکها را برگرفته از نوسانات نرخ اوراق سهام عدالت در بازار سرمایه دانست و اعلام داشت که بانکها در شرایط فعلی، این اوراق را به وثیقه نمیگیرند و ثبت وثیقه هم نمیشود، چون نوسانات قیمتی این اوراق در بورس زیاد است.
سهام عدالت سهام شرکت های دولتی است که با تصمیم دولت در اختیار افراد کم توان جامعه قرار داده شده است. ثبتنام سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ کلید خورد و این پروسه تا پایان سال ۱۳۹۴ به ایستگاه آخر رسید نیمی از جمعیت ایران دارای سهام عدالت هستند با آزاد سازی سهام عدالت مالکیت آن بر عهده افراد گذاشته تا سهام خود را بفروشند یا سهامداری کنند سهامداران سهام عدالت باید با ثبت نام در سامانه سجام نسبت به دریافت کد بورسی اقدام تا از مزایای سهامشان بهره مند شوند.
دبیر کانون بانکها و مؤسسات اعتباری خصوصی، یکی از دلایل عدم پذیرش سهام عدالت بهعنوان وثیقه صدور کارت اعتباری در بانکها را برگرفته از نوسانات نرخ اوراق سهام عدالت در بازار سرمایه دانست و اعلام داشت که بانکها در شرایط فعلی، این اوراق را به وثیقه نمیگیرند و ثبت وثیقه هم نمیشود، چون نوسانات قیمتی این اوراق در بورس زیاد است.
«محمدرضا جمشیدی» اذعان داشت که تصمیم برای امکان توثیق مکانیزه سهام جهت دریافت کارت اعتباری و تسهیلات بانکی برای سهامداران در سال 99 گرفته شد، اما همچون برخی دیگر از کارها که فاقد بررسی کارشناسی بوده این طرح هم بدون بررسی کارشناسی، ناگهان ابلاغ شد! بانک مرکزی اوایل خرداد ماه سال 99 و در بخشنامهای شرایط پذیرش سهام عدالت برای وثیقه صدور کارت اعتباری را به شبکه بانکی اعلام کرد که بر این اساس، بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی با شرایط زیر نسبت به پذیرش سهام عدالت برای وثیقه صدور کارت اعتباری مرابحه و براساس بخشنامههای قبلی میتوانند اقدام کنند. بر اساس این بخشنامه، درصدی از ارزش آن بخش از سبد سهام دارندگان سهام عدالت که آزاد شده، در چهارچوب ضوابط بهعنوان وثیقه صدور کارت اعتباری قابل پذیرش است. سهام تمامی شرکتهای موجود در سبد سهام دارندگان سهام عدالت که آزاد شده باید بهعنوان وثیقه صدور کارت اعتباری پذیرفته شود.
و دست آخر اینکه صدور کارت اعتباری به پشتوانه وثیقه سهام عدالت، صرفاً برای متقاضی که سهام عدالت متعلق به وی توثیق شده، امکانپذیر است. سقف فردی این تسهیلات 70 میلیون ریال، مدت بازپرداخت آن 36 ماه و نرخ سود هم 18 درصد اعلام شده است. کمی بعدتر، معاون امور بانکی وزارت اقتصاد هم در بخشنامهای به مدیران عامل ۱۷ بانک دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پست بانک و مؤسسات اعتباری، تمامی بانکها را موظف کرد، اطلاعرسانی لازم را در مورد پذیرش سهام عدالت بهعنوان وثیقه صدور کارت اعتباری انجام دهند. هرچند که با وجود مصوبات و ابلاغیههای صادره، این موضوع همچنان در بانکها عملیاتی نشد که به نظر میرسد سازوکار مناسبی برای اجرای آن در نظر گرفته نشده است.
حال، با گذشت دو سال از استارت این طرح، دستکم آمار روشنی از ارائه تسهیلات در قالب توثیق سهام عدالت منتشر نشده یا وجود ندارد. جمشیدی، دبیر کانون بانکها و مؤسسات اعتباری خصوصی یادآور شد که در راستای پیگیری ارائه تسهیلات از طریق توثیق سهام عدالت، جلسهای با حضور نمایندگان بانک مرکزی، کانون بانکها و سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در بانک مرکزی برگزار شد، اما درنهایت مشخص شد که بانکها اوراق سهام عدالت را ثبت وثیقه نمیکنند. به گفته وی، بسیاری از بخشنامهها پس از صدور در کانون بانکهای خصوصی بررسی میشوند و عیوب آنها استخراج و با صادرکننده بخشنامه هم مورد بررسی مجدد قرار میگیرد که همین طرح توثیق سهام عدالت هم از جمله آنها بوده است.
جمشیدی تأکید کرد، تاکنون توثیق سهام عدالت نتیجهای نداشته که دلیل آن صدور بدون بررسی کارشناسی بوده است. با این همه، به نظر میرسد که اخذ وام از طریق توثیق سهام عدالت نیازمند بازنگری مجدد بوده تا شاید اجرای این طرح از بنبست به بیرون بجهد، در غیر این صورت نمیتوان فرجام روشنی برای آن متصور بود./روزنامه ایران
قانون بودجه درباره جاماندگان چه میگوید؟
اما این اظهارات مجلس و وزیر کار در حابی عنوان شده که سازمان خصوصیسازی و شرکت سپردهگذاری مرکزی میگویند ثبتنام جدید سهام عدالت فعلا در دستور کار نیست چون نه سازوکار آن آماده است و نه منابع مالی برای تامین سهام عدالت جاماندگان وجود دارد.
البته پیمان حدادی، مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به قانون بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرده و گفته بود: «بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۱، سهام عدالت باید به جاماندگان اختصاص یابد.» اما مسالهای که به آن در قانون بودجه اشاره نشده، زمان ثبتنام جاماندگان است.
بر این اساس در یک جمعبندی کلی میتوان گفت آنچه مجلس در خصوص ثبتنام جاماندگان سهام عدالت در خرداد ماه عنوان کرده خواسته مجلس بوده و به آمادگی دولت و وجود منابع مالی طرح هیچ توجهی نشده است. به عبارتی پورابراهیمی و دیگز نمایندگانی که وعده ثبتنام زودهنگام سهام عدالت را میدهند تنها خواسته خود را عنوان میکنند. خواستهای که الزاما با واقعیت منطبق نیست.
با توجه به این مساله، تا زمانی که اطلاعیه رسمی از سازمان خصوصیسازی و یا وزارت اقتصاد صادر نشود و در آن مشخصا زمان ثبتنام سهام عدالت تعیین نشود، نمیتوان به اخبار مختلف در این خصوص اعتماد کرد.
ناهماهنگی در انتشار این اخبار اما تنها باعث سردرگمی مردم میشود. افرادی که سالهاست منتظر ثبتنام سهام عدالت هستند. رئیس شرکت سپردهگذاری مرکزی گفته بود: در روزهای اخیر برخی افراد سودجو با اعلام آغاز ثبتنام جاماندگان سهام عدالت، مبالغی را از افراد دریافت کردهاند که آنها نباید در دام این گونه کلاهبرداران گرفتار شوند.
از طرف دیگر هم رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفته اگر زمانی قرار بر آغاز ثبتنام جاماندگان سهام عدالت باشد، اعضای جدید کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی در اولویت دریافت این سهام قرار دارند.
فراخوان ثبتنام سهام عدالت جعلی است
انتشار هرگونه فراخوان برای ثبت نام جاماندگان سهام عدالت جعلی و تقلبی است.
سازمان خصوصیسازی:اخیرا برخی از افراد سودجو از طرق مختلف مانند پیامک و یا کافینت تحت عنوان ثبتنام سهام عدالت اقدام به اخذ وجه از متقاضیان کردهاند.
این فراخوانها جعلی و کلاهبرداری است و هرگونه اقدام در خصوص تخصیص و توزیع سهام عدالت اطلاعرسانی خواهد شد./تسنیم
ماجرای جاماندگان سهام عدالت چیست؟
بر اساس این گزارش، با آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت سال ۱۳۹۹ و قیمت قابل توجه این سهام متاثر از وضعیت بازار سرمایه در آن روزها، بحث مشمول بودن یا نبودن سهام عدالت داغ شد. درحالی که طبق آمار حدود ۴۹ میلیون نفر مشمول سهام عدالت هستند، همواره صدای اعتراض عده ای که به گوش میرسد که چرا با وجود اینکه جزو دهک های کم درآمد جامعه هستند، مشمول این سهام نمی شوند.
در هر حال دولت دوازدهم درحالی به کار خود پایان داد که اعلام شد پرونده ثبت نام سهام عدالت بسته شده است و امکان اینکه مشمول جدیدی پذیرفته شود وجود ندارد؛ هرچند که مجلس نشینان هر از گاهی دوباره برگه وعده اختصاص سهام عدالت به جاماندگان را رو میکردند. با این حال و هرچند که سقوط آزاد بازار سرمایه باعث کاهش ارزش واقعی سهام عدالت شد و درحال حاضر نیز امکان فروش این سهام آنطور که باید و شاید وجود ندارد، اما سهام عدالت همچنان از ارج و قرب نیفتاده و افراد زیادی خواهان آن هستند.
شاید به همین دلیل است که هرچند وقت یکبار یکی از مسئولان، مخصوصا نمایندگان مجلس وعده های جدیدی درمورد ثبت نام جاماندگان سهام عدالت میدهند و اخیرا هم تاریخی را برای ثبت نام این افراد اعلام کرده اند. درمورد اینکه تعداد جاماندگان سهام عدالت چقدر است نیز روایت های مختلفی وجود دارد. برخی آن را ۴ میلیون نفر میدانند که شامل افرادی میشود که برگه سهام عدالت را از سالهای قبل در دست دارند اما به دلیل اینکه ثبت نام خود را کامل نکرده بودند، مشمول حساب نمیشوند. برخی دیگر هم بر این باورند که دسته دوم کسانی از شش دهک کم درآمد جامعه هستند که به هر دلیل در فرآیند شناسایی و پرداخت سهام عدالت قرار نگرفتند و اگر دولت بخواهد سهام جدیدی اختصاص دهد، باید به آنها توجه کند که این تعداد حدود ۲۰ میلیون نفر هستند که احتمال دارد ۴ میلیون از آنها کسانی باشند که کارت سهام عدالت دارند؛ بنابراین حداقل ۱۶ میلیون نفر هستند که مستحق گرفتن سهام عدالت بوده، اما تا کنون سهامی دریافت نکردهاند. برخی دیگر نیز تعداد جاماندگان را ۲۰ میلیون نفر تخمین میزنند.