بانکی که سکه را ۷۰۰ هزار تومان بالای قیمت خرید
یک اقتصاددان با بیان این که ریشه مشکلات اقتصادی کشور در ۵۰ سال قبل است گفت: یک بانک در فعالیت سفته بازی شرکت کرده به این شکل که در بازار بورس آمده و سکه را ۷۰۰ هزار تومان بیشتر از قیمت اصلی خریداری کرده است.
خبرگزاری تسنیم: حسین راغفر اقتصاددان و استاد دانشگاه در مصاحبه با رادیو با اشاره به طرح بنگاههای زودبازده و تأثیر آن بر شرایط بانکها گفت: در بانکهای دولتی موضوع بنگاههای زودبازده فشار وارد کرد، اما بانکهای خصوصی فشاری نداشتند و تکلیفی برعهده آنها گذاشته نشد.
وی با اشاره به اینکه بانکها هیچ نوع همکاری با واحدهای تولیدی نمیکنند، افزود: حجم اعتباراتی که تا سال قبل به بخش تولید داده شده ۱۵ درصد از کل اعتبارات شان بوده و سایر منابع را به فعالیتهای غیرمولد اختصاص دادند.
*تخصیص اعتبارات بانکی به فعالیتهای تورم زا این استاد دانشگاه تصریح کرد: اعتبارات بانکی را به فعالیتهای نامولد داده اند که ایجاد تورم میکند و این پیامد مخربی برای اقتصاد دارد در حالی که هیچ نظارتی هم برعملکردشان از سوی بانک مرکزی نیست.
در ادامه راغفر اظهار داشت: یک بانک که به تازگی وارد بورس شده در فعالیت سفته بازی شرکت کرده است به این شکل که در بازار بورس آمده و سکه را ۷۰۰ هزار تومان بیشتر از قیمت اصلی خریداری میکند. این بانک مشغول فعالیتهای سوداگرانه بود که مورد اعتراض فعالان بازار سکه و طلا قرار گرفت.
*تخلف فاحش بانکها بدون توجه بانک مرکزی این اقتصاددان گفت: تخلف بانکها فاحش است، بسیاری از فعالیت هایشان را در بخش مسکن، سکه، ارز و. انجام میدهند و در بسیاری موارد با زد و بند با بانک مرکزی این کار را انجام میدهند.
وی تأکید کرد: همین الان اعتباراتی که بانکها به بخش تولید میدهند با هزینه نرخ بهره بالاست به طوری که واحد تولید کننده نمیتواند هزینه بهره ۳۰ درصدی را بدهد، اما در همسایگی ایران، کشور ترکیه با نرخ ۴ درصدی به تولید کننده وام میدهد. در این شرایط نمیتوان فعالیت تولیدی توأم با رقابت انجام داد در حالی که برنامهای در بانک مرکزی برای این حمایت وجود ندارد.
*با پول مردم به خودشان ضربه میزنند این استاد دانشگاه در پاسخ به نقدی در برنامه مبنی بر اینکه چرا بانکهای خصوصی بدون نظارت بانک مرکزی ایجاد شد و یا قوه قضائیه در این موضوع ورود نکرد، با قبول این نقدها در بخش دیگری خاطرنشان کرد: ساختار اقتصاد پر مساله ما این مشکلات را به وجود آورده اگر از منظر بانک به مشکلات نگاه کنیم بخشی از حرف بانکیها که طرح مشکل شان را میکنند درست است. اما وقتی بانک با پول مردم وارد خرید و با ورود به فروش زمین، سکه و ارز و به تازگی سهام مشکل را بیشتر میکند.
راغفر با طرح این موضوع که مشکل در سیستم بانکی به دلیل نبود نظارت است، گفت: این مشکل به الان هم بر نمیگردد بلکه مربوط به سال ۱۳۴۵ است که رئیس کل بانک مرکزی وقت میگوید نمیتوانیم به بانکهای موجود -منظور بانکهای دولتی آن زمان- نظارت کنیم چه برسه به اینکه بانک خصوصی افتتاح کنیم.
*صف متقاضیان تأسیس بانک خصوصی در اقتصادی تعطیل وی با طرح موضوع دیگری مبنی بر اینکه در دولت دهم چند بانک خصوصی ایجاد شد اگر اینها منتفع نیستند چرا بانکهای خصوصی افتتاح شد، ادامه داد: اقتصادی که تعطیل است چطور بانک خصوصی تاسیس کردند؟ چرا تأسیس بانک خصوصی در این کشور متقاضی دارد؟ وی اظهار داشت: همان طور که اشاره کردم مثال دیگر از مشکلات در سیستم بانکی مربوط به همین بانکی است که وارد بورس شده و در بازار سهام سکه را ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان میخرد، در حالی که بانک مرکزی آن را تنبیه نکرده و جلوی معامله حقوقیها در بازار سرمایه گرفت.
*ریشه مشکلات اقتصادی در ۵۰ سال قبل وی ادامه داد: ریشه مشکلات مان را اگر به ۵۰ سال قبل برگردیم متوجه میشویم. ریشه این مشکلات به دلیل سلطه سرمایههای تجاری یعنی صاحبان سرمایه تجاری است که منویات شان در مراجع تصمیم گیری شنیده میشود. البته تجارتی که در خدمت تولید باشد خوب است، اما تجارتی که در خدمت سرمایه گذاریهای غیر تولیدی است، خیر! در بخش دیگری راغفر با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۵ تویوتا که بزرگترین تولید کننده خودروست ۲۰۰ میلیارد دلارفروش کرد، اما سود شرکت یک درصد از این درآمد بود که نشان میدهد آنها برای تولید، فعالیت میکنند، گفت: مشکل اصلی این است که باید ساختار تولید درست شود، همچنین باید نقش مالیات درست شود اینکه از فعالیت غیرمولد مالیاتی اخذ نمیشود وحاصلی ندارد جزء اینکه فشار بر تولید وارد میشود. وی ادامه داد: طی دو ماه اخیر ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در بازار سهام درآمد ایجاد شده است که به اندازه کل بودجه کشور در سال جاری است، اما از محل این درآمد مالیاتی پرداخت نمیشود.
دیدگاه تان را بنویسید