انتقاد از دستورالعمل جدید معاملات سهام
کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: دستورالعمل جدید معاملات سهام، موجب کاهش سرعت روند رو به رشد بازار خواهد شد و دو گروه با دو نگرش به این قضیه نگاه خواهند کرد.
خبرگزاری تسنیم: شامگاه چهارشنبه گذشته سازمان بورس و اوراق بهادار با صدور ابلاغیهای از تغییر دوباره در مقررات مربوط به دادوستد سهام در بازار سرمایه خبر داد؛ که این تغییرات با واکنش و انتقادات گسترده کارشناسان و معاملهگران بازار سهام مواجه شد.
بر اساس این تغییرات که جزئیات آنها در سایتهای فرابورس ایران و شرکت بورس تهران قابل دسترسی است، در قوانین جدید در تغییرات ۲۰ درصدی، نماد شرکتها به جای ۶۰ دقیقه، یک روز متوقف میشود. این در حالی است که پیش از این اطلاعیه شفافسازی اختیاری بود و از این به بعد و به استناد قانون جدید الزامی میشود. اگر هم اطلاعیهای منتشر نشود حجم مبنا برای یک دوره ۱۰ روزه دو برابر عدد فعلی میشود.
همچنین مطابق قوانین جدید در توقف نمادها برای کنفرانس، حداکثر زمان توقف از ۲ روز ۴ روز میشود. ضمن این که اگر به سوالات کنفرانس درست جواب داده نشود برای ۱۰ روز حجم مبنا ۳ برابر وضعیت قبل خواهد بود.
علاوه بر این در بازگشاییهای بدون محدودیت نوسان، پیش از این حجم مبنا یک بود که از این پس و به استناد قوانین جدید حجم مبنای عادی لحاظ میشود؛ و این که سهام شرکتها وقتی در گره معاملای میروند که در ۵ جلسه معاملاتی اخیر خود، متوسط حجم معاملات آنها کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.
در این زمینه علیرضا عسکری مارانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه درباره تغییر مقررات زیرساختهای معاملات سهام که از دوشنبه هفته جدید در بازار سهام اجرا میشود، با انتشار مطلبی علام کرد: به دفعات هرگونه تغییر در شرایط جنگ اقتصادی را مناسب نمیدانم. از جمله تغییراتی که در آخرین لحظات چهارشنبه هر هفته بازار ثانویه را غافلگیر میکند و تحلیلگران را در پنج شنبه و جمعه وادار به واکنش به تاثیرات ناشی از آن میکند.
به عنوان کسی که سالیان متوالی در این بازار حضور داشته و مصادف بودن با نیمه شعبان و شفافیت قرص ماه که لزوم شفافیت در اقتصاد و بازار را الگوی کار قرار میدهد و روز انرژی اتمی و روز تولد فرزندم احساس میکنم این دستورالعمل موجب خواهد شد که سرعت روند رو به رشد بازار کاهش یابد و دو گروه با دو نگرش به این قضیه نگاه خواهند کرد:
۱) گروه اول که فکر میکنند در بازار حباب وجود دارد و با این روند نیت آنان این است که جلوی ایجاد حباب را بگیرند.
۲) گروهی که فکر میکنند از بازار عقب افتاده اند و در این روند میتوانند عقب افتادگی را جبران کنند.
همواره معتقد به خرد جمعی هستم و تصمیمات در اتاق بسته را قبول نداشته و قبول نخواهم داشت. توصیه میکنم فعالان بازار با نگاهی از آخر به اول بر معاملات نمادهای شرکتهای خدمات انفورماتیک، کفش ملی و سیمان مازندران و... در هفته گذشته و ارزش معاملات ۱۰ هزار میلیارد تومانی چهارشنبه و عدم عرضه حجم مبنا در بعضی از شرکتهای سرمایه گذاری و هلدینگها و سایر نمادها و پتروشیمیهای اورهای و نگاه به آینده صنایع فراموش شده و پایین بودن ارزش بازار بعضی از شرکت هادر مقایسه با شرکتها و سایر صنایع مشابه روز باید نگاه عمیق داشته باشند و با تصمیمات درست نسبت به ثروت خود و تصمیمات آتی بر دارایی ها، تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
همواره به عنوان یک کارشناس ساده با موضوعی به عنوان حباب مخالف بوده ام، مگر آنکه ریسک سیستماتیک از طرف دولت و قوه مقننه و حوادث غیر قابل پیش بینی در بازار اتفاق افتد که در این شرایط چنین ریسکی را پیش بینی نمیکنم.
خرد جمعی از جمع ۵۰۰ نفر تصمیم گیرنده در ضوابط و دستورالعملها با دقت و هوشیاری و صبوری بیشتر به بازار و آینده آن و امیدواری به بازار تسلیم این ضوابط نخواهد شد.
کماکان توصیه میکنم سازمان و شرکتهای بورس و فرابورس، کالا و انرژی از درآمد کارمزدهایی که از معاملات دریافت میکنند در آموزش و گسترش بازار سرمایه و اعتلای بازار و کارا کردن آن اهتمام بیشتر ورزیده و از تغییر ضوابط و مقررات جدا پرهیز کنند.
دیدگاه تان را بنویسید