ایلام صدرنشین تورم و گرانی کشور شد

کد خبر: 979776

بیشترین نرخ تورم دوازده‌ماهه مربوط به استان ایلام (۴۴.۶ درصد) است. این آمار ایلام را با تورم (۴۴.۶ درصد)؛ صدرنشین تورم و گرانی کشور کرده است.

ایلام صدرنشین تورم و گرانی کشور شد

خبرگزاری تسنیم: مرکز آمار ایران شاخص قیمت مصرف‌کننده بهمن‌ماه را به تفکیک استان اعلام کرده که بر اساس آن شاخص کل برای خانوار‌های کشور به ۱۹۷.۶ رسیده که نسبت به ماه قبل ۱.۱ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

کل خانوار‌ها

در بهمن‌ماه ۱۳۹۸ عدد شاخص کل برای خانوار‌های کشور (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۱۹۷.۶ رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۱ درصد افزایش نشان می‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوار‌های کشور مربوط به استان قزوین با ۲.۲ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان اردبیل با ۰.۵ درصد کاهش است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) برای خانوار‌های کشور ۲۵.۰ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه مربوط به استان هرمزگان (۳۲.۱ درصد) و کمترین آن مربوط به استان کردستان (۱۸.۸ درصد) است.

نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به بهمن‌ماه ۱۳۹۸ برای خانوار‌های کشور به عدد ۳۷.۰ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده‌ماهه مربوط به استان ایلام (۴۴.۶ درصد) و کمترین آن مربوط به استان فارس (۳۲.۸ درصد) است.

خانوار‌های شهری

در بهمن‌ماه ١٣٩٨عدد شاخص کل برای خانوار‌های شهری (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۱۹۶.۷ رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۲ درصد افزایش نشان می‌دهد. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوار‌های شهری مربوط به استان قزوین با ٢.٢ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان اردبیل با ۰.۶ درصد کاهش است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) برای خانوار‌های شهری کشور ۲۵.۱ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه خانوار‌های شهری مربوط به استان هرمزگان (۳۱.۳ درصد) و کمترین آن مربوط به استان کردستان (۱۸.۸ درصد) است.

نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به بهمن‌ماه ۱۳۹۸ برای خانوار‌های شهری به عدد ۳۶.۵ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده‌ماهه مربوط به استان ایلام (۴۳.۸ درصد) و کمترین آن مربوط به استان فارس (۳۱.۱ درصد) است.

خانوار‌های روستایی

در بهمن‌ماه ۱۳۹۸ عدد شاخص کل برای خانوار‌های روستایی (۱۰۰=۱۳۹۵) عدد ۲۰۲.۶ را نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل ۰.۷ درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوار‌های روستایی مربوط به استان تهران با ۲.۵ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان چهار محل و بختیاری با ۰.۵ درصد کاهش است.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) برای خانوار‌های روستایی ۲۴.۴ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه مربوطه به استان هرمزگان (۳۳.۸ درصد) و کمترین آن مربوط به استان خوزستان (۱۸.۹ درصد) است.

نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به بهمن‌ماه ۱۳۹۸ برای خانوار‌های روستایی به عدد ۴۰.۱ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده‌ماهه مربوط به استان ایلام (۴۸.۵ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (۳۵.۷ درصد) است.

افزایش تورم در مناطق محروم قابل‌انتظار است

کارشناسان اقتصادی معتقدند که افزایش تورم در مناطق محروم قابل‌انتظار است چراکه؟ کالا‌های مختلف به‌صورت یکسان در تمام مناطق مختلف کشور توزیع نمی‌شود، هزینه‌های حمل‌ونقل برای نقاط روستایی و کمتر برخوردار بیشتر است و این دو موجب افزایش تورم می‌شود.

اما با لحاظ کردن مفاهیم ساده اقتصادی فرض بر این است که میانگین تورم یک کشور باید در تمام استان‌ها برابر باشد، چراکه تمام استان‌ها توسط یک دولت مرکزی و با شرایط نسبتاً یکسانی اداره می‌شوند؛ اما در عالم واقع، به دلیل شرایط جمعیتی، اقتصادی، فرهنگی و جغرافیایی تفاوت‌های در نرخ تورم و سایر نرخ‌های اقتصادی مانند نرخ بیکاری در بین استان‌ها هویدا می‌شود. به نظر می‌رسد که برای تفاوت نرخ تورم استان ایلام از متوسط کشوری می‌توان به ۳ دلیل اشاره کرد. این ۳ دلیل به ترتیب اهمیت، به شرح زیر است:

۳ دلیل رکوردداری ایلام در نرخ (۴۴.۶ درصد) تورم

در هر استانی وظیفه مدیریت ارشد آن استان است که با هماهنگی دستگاه‌های مانند جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت جهت تنظیم بازار و کنترل تفاوت‌های قیمتی، اجناس ضروری و مایحتاج اصلی موردنیاز مردم را در انبارها، ذخیره‌سازی کنند.

مثلاً وظیفه سازمان جهاد کشاورزی است که با توجه به بررسی شرایط بازار و همچنین در نظر گرفتن محدودیت انبار‌های ذخیره‌سازی، به ذخیره‌سازی میزان مشخصی مرغ منجمد اقدام کند تا در شرایطی که تفاوت قیمتی زیادی در بازار دیده شود باعرضه مرغ منجمد بتواند درروند قیمت‌گذاری گوشت مرغ تأثیر بگذارد و اجازه افزایش قیمت غیرواقعی و هیجانی را ندهد.

این ذخیره‌سازی باید در شرایط قبل از بحران صورت بگیرد تا در شرایط بحران بتواند کار آیی و نقش خود را ایفا کند. به نظر می‌رسد که مدیریت ارشد استان ایلام در این زمینه نتوانسته است بازار را به‌خوبی کنترل و تنظیم کند.

ضعف در مدیریت تنظیم بازار

بنابراین اولین و مهم‌ترین دلیل بالا بودن نرخ تورم استان ایلام نسبت به سایر استان‌ها را می‌توان به ضعف در مدیریت تنظیم بازار مدیران ارشد استان نسبت داد.

درآمد سرانه پایین

دومین دلیل بالا بودن نرخ تورم استان ایلام را می‌توان به دلیل اقتصادی درآمد سرانه پایین این استان نسبت به سایر استان‌ها، ربط داد. چراکه اقلام خوراکی در سبد غذایی خانوار‌های با درآمد کمتر وزن بیشتری دارد، به همین دلیل تغییر در قیمت این اقلام می‌تواند تأثیر بسیار بیشتری بر روی نرخ تورم این خانوار‌ها داشته باشد.

در اقتصاد این اصل پذیرفته‌شده است که هزینه‌ها در مناطق مختلف کشور و حتی بین مناطق شهری و روستایی متفاوت است. در مناطق فقیرنشین‌تر یا با بیشترین آمار بیکاری، بیشتر هزینه‌ها صرف کالا‌های خوراکی می‌شود که به همین خاطر زمانی که تورم اقلام خوراکی بالا می‌رود روی تورم کل تأثیر بیشتری می‌گذارد، درحالی‌که در شهر‌های بزرگ‌تر یا پردرآمدتر این اقلام غیرخوراکی مانند آموزش، تفریحات، حمل‌ونقل و بهداشت و درمان است که روی شاخص‌های تورم اثرگذاری بیشتری دارد. به همین نسبت در مناطق و شهرستان‌های متفاوت استان ایلام، به‌ویژه مناطق روستایی هم که هزینه‌های اصلی مربوط به خوردوخوراک است افزایش اقلام خوراکی درنهایت وزن بیشتری در احتساب میزان تورم ماهانه دارد.

هزینه‌های حمل‌ونقل

و دلیل سومی که از دو دلیل قبلی ضعیف‌تر و کم‌اهمیت‌تر است مربوط به هزینه‌های جابه‌جایی کالا‌ها و یا به تعبیر اقتصادی؛ هزینه‌های حمل‌ونقل است که شرایط ایلام با توجه به زیرساخت‌های آن قابل‌اغماض است.

تسنیم، شرایط افزایش لجام‌گسیخته تورم در استان ایلام و سکوت مسئولان ارشد استان ایلام ضعف گروه اقتصادی استانداری را به نمایش گذاشته و سکوت آنان در مقابل این صدرنشینی استان در مقام رتبه یک تورم کشور از سر ناچاری است، چون این گروه را توان ارائه برنامه و چاره‌اندیشی برای آن نیست.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 
Markets

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت