اعدام سلطان سکه و چند سوال پیرامون آن/ چرا اجرای علنی حکم اعدام میتوانست گامی مثبت در بازگرداندن اعتماد به نظام باشد؟ / آقای آملی، از این رئیس جمهور انتظاری نیست، مبارزه با مسئولان دولتی مرتبط با فساد بر عهده قوه قضائیه است
نحوه اجرای حکم سلطان سکه سوال بزرگی را به وجود میآورد. اجرای علنی این حکم با حضور مردم میتوانست این اعتماد عمومی را چند برابر کند همان طور که علنی شدن دادگاهها در این راستا بود.
پایگاه خبری تحلیلی فردا:
آن طور که دادستانی تهران اعلام کرده است، امروز صبح وحید مظلومین معروف به سلطان سکه با حضور جمعی در تهران اعدام شده است. وحید مظلومین را میتوان بزرگترین متهم دادگاههای پس از تلاطمات ارزی دانست که البته در سالهای آخر دولت احمدی نژاد نیز دستگیر شده بود. پرونده مظلومین با سرعت نسبتا خوبی رسیدگی شد با این حال درباره حکم او چند نکته گفتنی است.
۱- مهمترین نکته برای بازگرداندن اعتماد عمومی مردم به مبارزه با فساد و جلب اطمینان آنها به این که مبارزه با فساد واقعی در جریان است، علاوه بر محاکمه مفسدان دیدن نتایج این محاکمه است. مردم انتظار دارند با محاکمه مفسدان بازار اگر نه به حالت قبل، لااقل به وضعیتی بهتر از این برگردد. با وجود دستگیری و گذراندن روند محاکمه بسیاری از متهمان بازار ارز و موبایل هم چنان قیمت ارز سر به فلک کشیده است و گویی هیچ قصدی برای پایین آمدن آن نیز وجود ندارد. در این مرحله مردم از یک دیگر میپرسند اگر با محاکمه مفسدان هم اوضاع خوب نمیشود، نکند پای مسئولان دولت و منافع دولت در بالارفتن ارز باشد و آنها نیز با دزد دزد گفتن قصد جاخالی دادن از پاسخگویی دارند؟
۲-نکته تعجب برانگیز اجرای این حکم نحوه اجرای آن است. تلاش قوه قضائیه در این ماهها برای مقابله با مفسدان و نیز علنی برگزار کردن دادگاه مفسدان اقتصادی ستودنی است. مردم میتوانستند از طریق رسانههای جمعی نام و چهره متهمان را ببینند و از ریز و جزئیات آن چه در دادگاهها میگذرد مطلع شوند. این روند خود باعث افزایش اعتماد عمومی میشود، اگر از این پس با سرعت بیش تری همراه شود. با این حال نحوه اجرای حکم سلطان سکه سوال بزرگی را به وجود میآورد. اجرای علنی این حکم با حضور مردم میتوانست این اعتماد عمومی را چند برابر کند همان طور که علنی شدن دادگاهها در این راستا بود. با این حال مردم اعدام این مفسد را صرفا در یک تیتر خلاصه میبینند و شکاکان نیز میتوانند دوباره شایعات را در این زمینه به اذهان پمپاژ کنند!
۳- جایگاه مسئولان دولتی مرتبط با این ماجرا کجاست؟ این که سخنگوی قوه قضائیه چندین بار اعلام کند سیف همچنان ممنوع الخروج است و معاون ارزی او در بازداشت چه دردی را دوا میکند؟ این که به گونهای با مسئول متهم به اهمال کاری رفتار شود که گویی حاشیه امنی برای او وجود دارد چه با اعتماد مردم میکند؟ این که حسن روحانی چند ماه پس از التهابات ارزی دوباره از سیف تعریف و تمجید کند چندان تعجب آور نیست چرا که او نشان داده هیچ ابایی از دهن کجی به مردم و خواستههای شان ندارد، اما به نظر میرسد عدم محاکمه علنی مسئولان مرتبط میتواند این مبارزه را ابتر نگاه دارد.
دیدگاه تان را بنویسید