روزنامه شرق: در معاملات دومین روز هفته جاری، در مجموع دو بازار بورس و فرابورس، سههزارو ٣٣٢ میلیارد ریال اوراق بهادار معامله شد. در بورس اوراق بهادار تهران در بیش از ٥٥ هزار معامله، حدود ٨٦٢ میلیون برگه ورقه بهادار مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص کل با افزایش ششواحدی و ایستادن در مقدار ٧٨هزارو ٨٣٣ واحد، خود را مرهون صنعت خودرو کرد. از مجموع هزارو ٣٧٢ میلیارد ریال ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران، اوراق مشارکت ١٦درصدی شهرداری مشهد، سرمایهگذاری ملی ایران و صنایع آذرآب بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. بیشترین اثر منفی مربوط به ملی مس، ایرانخودرو و سرمایهگذاری غدیر بود. همچنین تقریبا همه صنایع در قیمتهای پایینتر از قیمت پایانی روز شنبه و به رنگ قرمز معامله شدند. چندهفتهای است که روند معاملات، نزولی و ارزش سهام بسیاری از صنایع کاهشی بوده است. نبود نقدینگی، کاهش نسبی نرخ ارز و از همه مهمتر شرایط کلان اقتصادی، انگیزهای برای رشد قیمتها ایجاد نکرده است.
دیروز سرانجام الزام صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت به سرمایهگذاری حداقل پنجدرصدی منابع در سهام ابلاغ شد. هرچند ماهیت سرمایهگذاران در این صندوقها، افراد ریسکگریز است، ولی بهاینترتیب در حدود ٤٠ هزار میلیارد ریال نقدینگی میتواند به بازار سهام تزریق کند. البته این موضوع به تدریج صورت خواهد گرفت و کمی بعید به نظر میرسد در مدتزمان اندک بتوان امیدوار به ورود این حجم نقدینگی به بازار بود. البته این راهکار را بیشتر به عنوان راهحلی کوتاهمدت و صرفا تسکینی بر وضعیت فعلی میتوان تلقی کرد، چراکه مشکل اصلی بازار سرمایه، شرایط اقتصادی و وضعیت رکودی صنایع و شرکتهاست و صرفا با ورود نقدینگی نمیتوان به پایداری بلندمدت بازار سرمایه امیدوار بود.
این روزها با وجود کاهش نرخ تورم و نرخ سود سپردههای خرد بانکی، همچنان شاهد افزایش نرخ سود سپردههای ویژه در شبکه بانکی به بالای ٢٠ درصد، افزایش نرخ بازده تا سررسید بازار بدهی تا ٢٢ درصد و جهش نرخ بازده اسناد خزانه اسلامی به سطح ٢٤درصدی هستیم. اینکه چرا نرخ سود سرمایهگذاری بدون ریسک تابعی از شاخصهای کلان اقتصادی و بهویژه نرخ تورم نیست، معمایی است که بسیاری از تحلیلگران را دچار سردرگمی کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید