سهم معدن در اقتصاد ۶.۵ درصد
اعضای هیئت رئیسه خانه معدن با حضور در خبرگزاری تسنیم با تأکید بر اینکه صحبت از خامفروشی معدن غلط است، اعلام سهم ۱درصدی بخش معدن در تولید ناخالص داخلی را غلط و نشان از بیسوادی دانسته اظهار کردند: سهم معدن در اقتصاد ایران ۶.۵درصد است. برخی اعضای هیئت رئیسه خانه معدن ایران هفته گذشته مهمان ما بودند تا در نشستی به بیان مشکلات و موانع توسعه بخش معدن در کشور بپردازند.
محمدرضا بهرامن نایبرئیس خانه معدن ایران در ابتدای این نشست در پاسخ به اینکه چرا سهم معدن در تولید ناخالص ملی حدود یک درصد اعلام میشود، با رد این آمار با بیان اینکه جوامعی میتوانند رشد داشته باشند که اطلاع رسانی شفاف در آنها صورت گیرد، گفت: مردم آنچنان اعتقادی به اطلاع رسانی ندارند و اطلاع رسانی شفاف و تحلیل در رشد جامعه تأثیرگذار است و چه خوب بود اطلاع رسانی شفاف و بدون خطبندی برای همه وجود داشت.
بهرامن با ابراز خوشحالی از حضور در این خبرگزاری بیان کرد: تسنیم مسائل تولید را گویاتر بیان کرده که اثرات مثبتی دارد و ارتقا و رشد تسنیم کنار دیگر شبکههای خبری که سرمایه جامعه و کشور هستند نشان از دستیابی به اهداف این خبرگزاری دارد.
نایب رئیس خانه معدن با اشاره به این که مردم نیاز به اطلاع رسانی دارند گفت:کمتر مردم به دنبال دریافت اطلاع و اخبار به سایتها و خبرگزاریها رجوع میکنند که این موضوع نیاز به اطلاع رسانی دارد.
* صادقی پناه: نگاه دولت فقط به نفت است و معدن در برنامه دولت جایگاهی ندارد
صادقی پناه عضو هیئت مدیره خانه معدن که مهمان دیگر خبرگزاری بود، صحبتهای خود را با بیان این که کشور هیچ گاه برای دراز مدت خود برنامه ریزی نکرده است آغاز و تاکید کرد: با وجود آنکه برنامه 1404 تدوین شده است اما به اهداف آن دست پیدا نکرده ایم و باید در برنامهها بلند مدت به معدن نگاه شود.
وی ادامه داد: معدن بخشی است که نیاز به سرمایه گذاری و زیرساخت بلند مدت دارد از این رو نتیجه آن در سالهای نزدیک قابل مشاهده است با این شرایط طبق آمار بازگشت سرمایه برای اقتصاد سود بیشتری نسبت به صنایع دیگر داشته است.
این فعال معدنی با تاکید بر این که نباید نفت و گاز به صورت خام به فروش رسد، خاطرنشان کرد: صرف گاز و نفت در صنایع معدنی ایجاد ارزش افزوده بسیاری خواهد کرد و میتواند درآمد این بخش جایگزین درآمد نفت و گاز در اقتصاد کشور باشد.
صادقی پناه افزود: صنعت کشاورزی و توریسم جای رشد دارد اما میزان آن به حد معدن نمیرسد که نیاز به برنامه ریزی بلند مدت و خروج دولتها از برنامه کوتاه مدت دارد، از سوی دیگر برنامهای در رابطه با تاسیس صنایع سودآور برای کشور باید ارائه شود.
وی گفت: آمایش سرزمین موضوع بسیار مهمی است و شناخت سرزمین در وهله اول قرار دارد که باید با توجه به این مسائل برنامه ریزی و سرمایه گذاری صورت گیرد که مطمئنا در یک دور نمای 15 ساله به نتیجه مطلوب دست پیدا خواهیم کرد.
در ادامه این نشست خانم نوایی عضو هیات رییسه خانه معدن بیان کرد: به عقیده بنده برنامه کوتاه مدت معدن نیز اجرایی نشده و متاسفانه دولت در برنامههای سوم تا پنجم که مکلف بر اکتشاف بود قعالیتی انجام نداده و بودجه های مربوطه لحاظ نشده است و این در حالی است که کار پایه معدن اکتشاف است.
* بهرامن: اعلام سهم یک درصدی معدن در اقتصاد نشان از بی سوادی است
بهرامن نایب رئیس خانه معدن در ادامه مشکل اصلی را عدم وجود آمار و اطلاعات درست دانست و گفت: آمار غیر شفاف و ناصحیح باعث گمراهی جامعه میشود. از قبل از انقلاب بوجه نویسی صورت میگرفت که روند این کار به مدت شش ماه زمان کشور را از بین میبرد.
وی سوالی مبنی بر این که چرا باید تشکیلات کشور درگیر تدوین و نگارش بودجه شوند را مطرح کرد و گفت: تصویب بودجه در مجلس وقت جامعه و مردم را می گیرد و این در حالی است که نمایندگان وظیفه دارند نیازها و مسائل مردم را به جای کارهای دلخواه خود رفع کنند و جای سوال دارد که چرا اعلام نمیشود بودجه نویسی اشتباه است.
او تاکید کرد: به صورت خوشبینانه در حدود 50 درصد بوجه 1393 محقق خواهد شد، برنامه بودجه و دیگر برنامهها تدوین و نگارش میشود اما برای عملیاتی شدن آن هیچ گونه رویکرد و برنامهای ارائه نمیشود.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران بیان کرد: درآمد نفت باید در ایجاد صرف زیربنا وزیر ساخت شود و از درآمدهای دیگر برای بخش جاری هزینه شود.
وی خاطرنشان کرد: جای سوال دارد که چرا از صنایع دیگر همچون توریسم به عنوان جایگزین نفت استفاده نمیَشود و سهم بخش تولید و معدن از سوی بودجه نویسان که پایه و اساس را بر نفت قرار دادهاند کمرنگ شده است.
بهرامن تاکید کرد: اعلام سهم یک درصدی برای معدن نشان از بی سوادی و عدم اطلاع افراد است و بعد از تکرار بسیار با گذشت سالها معاونت معدنی اشتباه خود را پذیرفته است، بخش معدن در دنیا یک پروسه اکتشاف و فرآوری دارد و سهم آن در تمام این مراحل باید دیده شود.
او با اشاره به این که اثرات معدن در فرآوری باید دیده شود، افزایش رشد خودرو در سه ماه را تنها به دلیل افزایش میزان تولید که در گذشته میزان آن کاهش یافته بود دانست و افزود: تنها بخشی که در 3 برنامه گذشته تا امروز قابل مشاهده است که پیک رشد خود را طی کرده و رشد 10.5 درصد آن در سه ماهه سالجاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته درست و بدون دخالت بوده مربوط به معدن است.
وی روش محاسبه و اعلام آمار بخش معدن را غلط بیان کرد و خاطر نشان کرد: بخش معدن در بخشهای دیگر همچون سیمان و آهن حضور دارد و معدن دارای یک پروسه تعریف شده است و کشورهای معدن خیز پایه و اساس کشور خود را بر پایه معدن تعریف میکنند.
عضو هیئت رییسه اتاق بازرگانی تهران تاکید کرد: دولت اشتباهات خود را در معدن نمیپذیرد و این موضوع به دلیل آن است که دولت به دنبال پررنگ کردن بخش نفت است. اثرات بخش معدن در حال کمرنگ شدن است و مزیتهای آن به دست فراموشی سپرده خواهد شد.
* بهرامن: چرا مسئولان نمی خواهند به روند غلط بودجه نویسی پایان دهند؟
بهرامن گفت: محاسبات و تفکرات در کنار نقش آماری برای معدن باید تغییر کند تا هجوم سرمایه گذاری به کشور را شاهد باشیم، در بخش معدنی که حتی در تولید ظروف آشپزخانه تاثیرگذار است خودکفا هستیم و توانستهایم زیر مجموعه خود را در کشور همچون فولاد و آهن خودکفا کرده اما به آن اهمیت داده نمیشود و جای سوال دارد در آمار مسئولان، معدن تنها یک درصد از تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است.
وی تاکید کرد: سیستمهای آماری و بوجه نویسی کشور نمیخواهند خانه تکانی کنند و اشتباهات را رها کنند، بوجه نویسی باید برای دورههای 3 ساله تدوین شود و این در حالی است که آیتمها و درآمدها قابل تغییر است.
او در رابطه با تغییرات قیمت طلا و نفت در بازارهای جهانی یادآور شد: در بودجه قیمت نفت برپایه فروش هر بشکه به ارزش 100 دلار تهیه شده ولی در حال حاضر قیمت جهانی آن 90 دلار است که این موضوع نگرانیهایی به وجود آورده است بنابراین تا زمانی که تولید افزایش پیدا نکرده و نقش مالیات از تولید در توسعه اقتصاد اثرات خود را ایفا نکند نخواهیم توانست کشور توسعه یافتهای داشته باشیم.
نایب رییس خانه معدن ایران از ارسال چند باره نامه به وزیر صنعت معدن و تجارت خبر داد و گفت: نامههای ارسالی به آقای نعمت زاده در رابطه با معدن مورد توجه ایشان قرار گرفته اما کاری انجام نگرفته است.
وی با اشاره به این که آمار و اطلاعات صحیح از رانت، فساد و ایجاد مشکلات جلوگیری خواهد کرد گفت: نقش مجریان بسیار مهمتر از نقش سیاستگذاران است و این در حالی است که متولی بخش معدنی کشور ضعیف است و باید افراد قوی برای بخش معدن انتخاب شود.
* نظارت بر کل معدن یک استان بر عهده 3 کارمند است که این یعنی فاجعه
ابراهیم شکوری عضو هیئت رییسه خانه معدن افزود: به دلیل آن که برای نفت ارزش قائل بودهایم وزارت خانه و آدمهای قوی انتخاب کردهایم اما برای معدن این موضوع لحاظ نشده است.
بهرامن ادامه داد: ایراد کار آنجایی است که با توجه به آمار غلط آدمهای کوچک برای بخشهای مختلف انتخاب میشوند، معدن نیاز به نظارت بیشتر دارد و دولت باید معدن را رشد و توسعه دهد معدن بخش حاکمیتی است و متولی آن باید حاکمیتی تفکر کند، در حال حاضر در استانهای معدن خیز همچون یزد و خراسان جنوبی 3 تا 4 مسئول نظارت بر فعالیتهای معدن انتخاب شدهاند که این موضوع فاجعه است و نباید از آن به عنوان هنر یاد شود، این موضوع در پی بیبرنامگی ایجاد شده و نشان از آن دارد که متولی معدن ارزشی برای معدن قائل نیست.
وی با اشاره به این که عدم نظارت در معدن نابودی سرمایه است، بیان کرد: برای تولید 700 کیلو مس 100 تن روی لازم است و در کنار آن برای تولید 1 تن طلا نیاز به 1000 تن خاک طلا است که با توجه به این مسائل معدن نیاز به متولی عالم دارد و عالمیت بسیار حائز اهمیت است.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: اقتصاد وابسته به نفت باعث شده به دیگر مزیتهای کشور اهمیت داده نشود که باید پایه و اساس در کشور تغییر کند.
* صادقی پناه: دولت شعار همراهی سرمیدهد ولی معاون وزیر می گوید با تشکلها تضاد منافع داریم
صادقی پناه عضو هیات رییس خانه معدن گفت: دولت با وجود آن که شعار استفاده از بخش خصوصی و تشکلها را سر میدهد اما در واقعیت به آن عمل نمیکند و دیدگاه همچنان بر آن است که تصمیم گیریها در پشت درهای بسته انجام شود.
وی تاکید کرد: مقامات عالی رتبه دولت بر همکاری و همراهی دولت، تشکلها و بخش خصوصی تاکید دارد اما معاونت معدنی اعلام میکند با تشکلها تضاد منافع داریم، حال اگر این گونه است چرا برای رفع تضادها فعالیتی صورت نمیگیرد و در کنار آن نباید تشکلها را کنار گذاشت.
بهرامن در ادامه با بیان این که نقش تشکلها ارائه مسائل صنفی است، تاکید کرد: تضاد تفکری وجود دارد و بر این باور هستم که باید اصل و ریشه محاسبات تغییر کند و زیر ساختهای اشتباه یکبار برای همیشه تصحیح شود که نظارت قوی باعث خواهد مسائل به درستی رفع و عملی شود.
عضو خانه معدن ایران خاطرنشان کرد: طبق محاسبات علمی سهم بخش معدن در تولید ناخالص ملی بیش از 6.5 درصد است.
شکوری عضو دیگر هیات رئیس در ادامه بیان کرد: اعتقاد بر این است که توسعه به معنی تغییر در اندیشهها است و تا زمانی که اندیشه افراد تغییر نکند توسعه ایجاد نخواهد شد به طور مثال ایران دارای پتانسیل بالایی است و در مسائلی که توان تاثیرگذاری در توسعه را دارند بهره مند است پس چرا توسعه را شاهد نبودهایم.
وی با بیان این که مغز حاکمیت تغییر نکرده است،گفت: میزان تولید مس در کشور شیلی توسط یک کارگر بخش دولتی 40 تن و توسط بخش خصوصی 200 تن است که این میزان در کشور ایران 16 تن است و میزان دستمزد کارگر شیلی 4هزار دلار و کارگر ایرانی هزار دلار است که اگر کارگر ایرانی بخواهد به میزان 200 تن مس تولید کند حقوق بسیار بالایی دریافت میکند که نشان از گرانی دستمزد در کشور ایران دارد.
او یادآور شد: جای سوال است که چرا مدیر بنگاه به اصطلاح خصوصی از سوی دولت انتخاب میشود و چرا مقایسه با کشورهای دیگر بدون ایجاد هم وزنی صورت میگیرد، از سوی متولی بخش معدن اعلام میشود برای جابجایی محصولات معدنی یارانه سوحت پرداخت میشود اما در کل این گونه نیست.
عضو خانه معدن تصریح کرد: یک کامیون در ماه یک مسیر 600 کیلومتری را 10 بار طی میکند که میزان مصرف سوخت آن 3600 لیتر بوده و با توجه به قیمت سوحت در دنیا 3600 دلار هزینه سوخت میشود که اگر بخواهیم قیمت جهانی آن را با ایران مقایسه کنیم در ایران یک میلیون تومان و در دنیا باید 11 میلیون تومان هزینه کرد.
وی ادامه داد: در این زمان 10 میلیون به سود راننده است حال باید قیمت ماشین 300 میلیونی که در ایران با 30درصد لیزینگ میشود اما در دنیا میزان لیزینگ 0 تا 2درصد است مورد توجه قرار گیرد زیرا ماهیانه 7 تا 8 میلیون راننده بابت لیزینگ پرداخت میکند.
او بیان کرد: حال از میزان 10 میلیون دو میلیون باقی مانده که با توجه به مسائل تحریم و هزینه صادرات در حدود 3 میلیون به هزینه ها افزوده میشود که دیگر از آن 10 میلیون رقمی باقی نمانده و کسری نیز ایجاد میشود از این رو برای صنعت هیچ مزیتی ایجاد نشده است.
*شکوری: طی 50 سال گذشته تنها 23 میلیارد دلار در معدن سرمایه گذاری کردیم
شکوری افزود: در 50 سال گذشته 23 میلیارد دلار در معدن سرمایه گذاری شده که امروز این موضوع درآمد و اشتغال بسیاری را برای کشور داشته است اما آیا از نفت برای سرمایه گذاری استفاده شده است و این موضوع به این دلیل است که فضا به خوبی درک و اهمیت داده نشده است.
وی تاکید کرد: آدمهای حاکمیتی اصلا فکر توسعه ندارند و نداشتهاند و توسعه را خوب درک نکردهاند، همه خوب صحبت میکنند اما حس توسعه را ندارند و این در حالی است که صنعت درک نشده ولی به آن آدم تزریق میکنند.
شکوری در رابطه با توسعه اقتصادی گفت: توسعه به یک درخت تشبیه میشود که میوه آن رفع فقر، محرومیت و آرزوهای جامعه است، تنه آن ساختار نظام اداری و سیاسی و مهم ترین بخش آن ریشه یا همان فرهنگ است که ریشه سالم آموزش خوب و موثر در کنار تخصیص ارز برای فعالیتهای اقتصادی است.
او با بیان این که میانگین حفاری در ایران در حدود 50 متر است، افزود: در سه ساله گذشته بخش خصوصی با برنامه خوب توانست معادن خوبی کشف کند که اگر فضا آماده باشد معدن غنی و خوبی کشف خواهد شد.
معصومی دیگر عضو هیئت رییسه خانه معدن ایران بیان کرد: اگر حمل و نقل ریلی نباشد معادن توسعه پیدا نخواهد کرد و در دنیا بر خلاف ایران حمل و نقل ریلی از جادهای ارزان تر است.
*صحبت از خام فروشی معدن غلط است
بهرامن در ادامه گفت: اعلام میشود که به حمل و نقل کامیون یارانه داده میشود که این صحبت غلطی است زیرا در تولید و اشتغال که باید دولت عهده دار آن باشد بخش خصوصی فعال شده و این مسائل به صورت احساسی از سوی متولیان معدنی به دلیل عدم وجود استراتژی گفته میشود و جامعه نیز قبول میکند. در کنار آن گفته می شود که معدن خام فروشی می کند که آن هم غلط است.
او به سکوت متولیان صنعتی و معدنی در رابطه با ایجاد 8 کارخانه صنعتی معدنی از سوی نمایندگان مجلس در حوزه انتخابی خود اعتراض کرد و تاکید کرد: ایجاد و آغاز فعالیت 8 کارخانه صنعتی و معدنی برای کشور و ملت هیچ سود و منفعتی نداشته است.
در این بین شکوری خاطرنشان کرد: مصرف یک متر مکعب آب برای تولید 6 کیلو سیب زمینی هیچ توجیهی ندارد و در حال حاضر با مصرف اینچنینی آب در تولید محصولات کشاورزی قیمت تولید میوه ایرانی در دنیا گران تمام میشود. باید کشت و صنعت کشاورزی منطقی و به روز شود و از بی برنامگی و کشت سنتی آب بر که باعث هدر رفت آب میَود فاصله گرفت اگر مصرف آب بهینه شود کشور به میزان کافی آب دارد.
بهرامن در ادامه بیان کرد: فقر اقتصادی در جامعه حاکم شده، رکود بهانه است درها به روی ما بسته شده است در حال حاضر قرار بر این است در سال 50 میلیون تن فولاد تولید شود در بالاترین حد 35 میلیون تن از آن در کشور مصرف شود حال جای سوال دارد مازاد تولید با توجه به این که قیمت تمام شده محصول ایرانی از نرم جهانی بیشتر است چه برنامهای برای مازاد تولید داریم.
او ایجاد بی آبرویی معدن در جامعه را تقصیر مسئولان دانست و گفت: در کوچه و خیابان همه معدن کاران را به خام فروشی متهم میکنند و به دلیل عدم شفاف سازی و امنیت سرمایه گذاران خارجی به کشور ورود نمیکنند.
وی بر هزینههای ایجاد شده از سوی نمایندگان و صرف هزینههای بالا از سوی وزیران معترض شد و اعلام کرد: متولیان نقش خود را به شدت ضعیف ایفا میکنند.
شکوری گفت: دستگاههای معدنی هزینههای بسیار بالایی دارد به طور مثال یک دستگاه معدنی 25 میلیارد تومان قیمت دارد که با این شرایط اعلام خام فروشی صحبت نا به جا و نا حقی است.
وی تاکید کرد: ترکیه 5.1 میلیارد تن ذخیره سنگ تزئینی، 230 معدن و 1000 کارخانه دارد که طی 16 سال گذشته حجم تولید خود را 12 برابر کرده و توانسته 2 میلیارد و 200 میلیون دلار صادرات داشته باشد اما در ایران 7 میلیارد تن ذخیره سنگ تزئینی، 1200 معدن و 6600 کارخانه تنها توانسته 6 برابر رشد و 175 میلیون دلار صادرات در سال داشته باشد که نشان میدهد ایران دارای پتانسیل است و میتوان درآمدهای آن را جایگزین درآمدهای نفتی کرد.
بهرامن خاطرنشان کرد: درآمدهای نفتی هیچ وقت اجازه نداده است درآمدهای غیرنفتی در بوجه گنجانده شود و فردا اگر درآمد نفت افزایش یابد تمام مسائل تولید و افزایش صادرات غیرنفتی تمام خواهد شد و مسئولان روزمره و تنها دولتی فکر میکنند.
منبع: تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید