کلاه گشادچینیها برسرتاجران ایرانی/اسناد
با توجه به نیاز بازار ایران به محصولات چینی، برخی از شرکتهای این کشور در معامله با تاجران ایرانی سوءاستفادههایی میکنند.
چینیها خیلی وقت است که جای پای خود را در اقتصاد ایران محکم کردهاند چرا که چشم بادامیها، در حالی در سال گذشته دومین شریک تجاری ایران لقب گرفتهاند که در سال 1384، در رتبه پنجم قرار داشتند.
با وجود اعمال تحریمها در سالهای گذشته، چینیها هیچگاه جایگاه خود را در بازار ایران متزلزل ندیدند؛ چرا که بازار ایران همواره با روی باز پذیرای اجناس چینی بوده است.
شاید به جرات بتوان گفت که تحریمها علیه ایران اگر برای هیچ کشوری سود نداشته باشد اما برای چشمبادامیها همواره سودآور بوده است به طوری که حجت الاسلام روحانی در گزارش یکصد روزه کاری خود اعلام کرد که «ما اشتغال ایجاد کردهایم، ولی برای چینیها.»
اما در این بین با توجه به نیاز بازار ایران به محصولات چینی، برخی از شرکتهای این کشور در معامله با تاجران ایرانی سوءاستفادههایی میکنند.
علیرغم کنوانسیونهای بینالمللی و تفاهمنامههای مابین ایران و چین و همچنین وجود اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین با عضویت بیش از 4 هزار عضو، اما خبرهایی از گوشه و کنار شنیده میشود که شرکتهای چینی در معامله با طرف ایرانی روراست نیستند.
به عنوان مثال یک شرکت ایرانی تولیدکننده قوطیهای کنسرو برای خرید ورق حلب Tin Plate به وزن 500 تن مبلغی در حدود 384 هزار به صورت T/T(نقدی) به یک شرکت چینی پرداخت کرده و زمانی که شرکت ایرانی برای ترخیص کالا از این شرکت اسناد درخواست کرده، طرف چینی ارائه مدارک را به شرط خرید مجدد موکول کرده است!
شرکت ایرانی هم که مجبور به پذیرش پیش شرط طرف چینی بوده این بار از طریق LC هزار تن دیگر به مبلغ حدوی 764 هزار یورو خریداری میکند اما طرف چینی باز هم برای ارائه مدارک خرید اول شرط میگذارد!
در این بین طرف ایرانی که عضو اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین میباشد به این اتاق شکایت میکند که این اتاق طی نامهای از طرف چینی توضیح میخواهد و این شرکت در جواب نامه اعلام میدارد که سعی میکند تا مشکل را حل کند!
پس از ارسال نامه دوم اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین، این بار طرف چینی در نامهای به شرکت ایرانی شرط میکند که این شرکت و اتاق به صورت کتبی اعلام کنند که مسئولیت محتویات دوم که به صورت LC خریداری شده است را از نظر کیفیت برعهده میگیرند، تا مدارک بار اول را ارسال کنند!
در این بین جلیل ادیبی کنسول اول جمهوری اسلامی ایران در چین در نامهای به سیدمحمدهادی سبحانی رییس سرکنسولگری ایران در شانگهای از این قرارداد به عنوان قرارداد ترکمنچای یاد کرده و خواستار رسیدگی به این پرونده شده است.
این شرکت تولیدکننده قوطیهای کنسرو تنها یکی از نمونههای اختلاف تجاری در کشورمان با شرکتهای چینی است؛ چرا که هستند شرکتهای ایرانی که به دلیل آنکه از طرف چینی به صورت نقدی خرید کردهاند با مشکلاتی از این دست مواجه شدهاند.
اما نکته جالب توجه در این است که سایت سفارت چین در ایران نیز بر روی پورتال خود اعلام کرده که تا حد امکان از روش پرداخت T/T (واریز بخشی از مبلغ معامله قبل از دریافت کالا) پرهیز کنند و تلاش کنند از طریق بانکی و افتتاح LC معامله کنند؛ گویا مقامات چینی هم از کلاهبرداری شرکتهای خود اطلاعاتی در دست دارند.
به هر حال وقت آن رسیده که مقامات دو کشور در خصوص چالشهای موجود در معاملات تدابیر اساسی اتخاذ کنند تا شرکتهای ایرانی در معامله با شرکتهای چینی دچار ضرر و زیان نشوند.
دیدگاه تان را بنویسید