شفاف: «مدیرکل دفتر آمار بانک مرکزی: وسیله اندازهگیری تورم احساس مردم نیست.»، «یک مقام ارشد وزارت اقتصاد: ترس از تورم هدفمندی مانع احساس تورم تکرقمی شده است.»، «سخنگوی دولت: کالای لوکس نخرید که احساس گرانی کنید.» رئیس جمهور: «مردم از خرید کالاهایی که نیاز ندارند خودداری کنند تا توطئه یک عده در قبال بازار ناکام بماند .»اینها مجموع سخنان دولتیها درباره گرانیهای اخیر است. جملاتی که تورم و گرانی را ناشی از احساس مردم میداند نه واقیعت!
این در حالی است که تورم و گرانی بیداد میکندواین جملهای است که این روزها از بسیاری افراد؛ از مردم عادی تا کارشناس اقتصادی و نماینده مجلس شنیده میشود.
کار به جایی رسیده که حتی شخص رئیس جمهور هم به نوعی از گرانیهای موجود لب به شکوه و انتقاد گشوده است، انتقادی بیعمل که تا کنون تاثیری در بازار نداشته است هر چند که وی در آخرین اظهاراتش گرانی های اخیر را توطئه عوامل مختلف دانست نه اشتباه مدیریتی دولت!
در هر حالی که به نظر می رسید، سیاست جدید دولتیها اعتراف تلویحی به گرانی هاست و حتی محمد رضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور نیز به بیبرنامگی دولت برای کنترل بازار اعتراف کرده است اما روزنامه ایران، تریبون جریان انحرافی، همچنان به رویه پیشین دولت ادامه میدهد تا اندک امید مردم برای رفع گرانی و تورم که با اعتراف دولتیها به گرانیهای اخیر جوانه زده بود دوباره خشک شود.
تیتر روزنامه ایران درباهر گرانی های اخیر این است:« تب گرانی فرو نشست» . در این گزارش اما از کاهش ۱۵ درصدی بهای گوشت قرمز و سقوط قسمت طلا و سکه و ارز تقدیر شده است.
از کاهش قیمت طلا و ارز که هم به دلیل آغاز تحویل سکههای پیش فروش شده است و هم وضعیت بازار جهانی و خود حدیث مفصلی دارد که بگذریم کالاهای اساسی مورد نیاز مردم همچنان روزهای گرانی را تجربه میکند و خبری از ارزانی نیست.
از قیمت اوج گرفته لبنیات و گوشت که گذر کنیم، نرخ خرید و اجاره بهای مسکن نیز این روزها روند صعودی خود را ادامه میدهد.
حتی اگر به گفته دولتیها گوشت قرمز کاهش قیمت ۱۵ درصدی داشته باشد نکته مهم اینجاست که با این کاهش قیمت باز هم بهای گوشت به قیمت سال گذشته حتی نزدیک هم نیست و همین امر نشانه تنها یک کلمه است: تورم
اما گزارش اخیر بانک مرکزی نیز به عنوان سندی معتبر از گرانی سبزیهای برگی، گوجه فرنگی، چای خارجی برنج وارداتی غیرتایلندی، انواع حبوبات، انواع میوه، گوشت مرغ، قند و شکر و... خبر داده بود.
گرانیهایی که هر چند هم اندک باشند که نیستند، در سبد کالای خانوارهای متوسط و ضعیف تاثیر گذارند چرا که بدون هیچ افزایش درآمدی قیمتها بالا میرود و از خانوارها کاری بر نمیآید جز حذف کالاها.
از سوی دیگر مساله مسکن همواره برای خانوارها مطرح است. یکی از معضلات بازار مسکن و اجارهبهای کشور همیشه عدم همپوشانی درآمد خانوار با هزینه مسکن بودهاست. افزایش قیمت خرید و فروش مسکن و اجارهبها در چند سال اخیر هم به این موضوع دامن زدهاست و شرایط را بیشازپیش برای اجارهنشینان سخت کردهاست.
این روزها با وجود موج جدید گرانیها، خرید مسکن برای بسیاری از اقشار جامعه به رویایی باور نکردنی تبدیل شدهاست. زیرا با حقوقهای دریافتی و شیب افزایش قیمت مسکن عملا خرید مسکن غیر ممکن شدهاست.
آمارها اما از افزایش ۳۰ درصدی قیمت مسکن و اجاره بهای آن خبر میدهند. گردشی در سطح شهر و در بنگاههای معاملات ملکی نیز نشان میدهد که مسکن با مردم سر سازگاری ندارد و دولت نیز هیچ اقدامی برای کنترل بهای مسکن و اجاره آن انجام نمیدهد.
کارشناسان بازار مسکن بر این باورند: افزایش قیمت مسکن در سالجاری، در حقیقت تاوان اشتباه برنامهریزان اقتصادی است که نتوانستند ازافزایش قیمت حبابی مسکن در سالهای ۸۴ تا ۸۶ درس بگیرند.
با این حال روزنامه ایران از مهار گرانیها سخن میگوید! گرانیهایی که کمر مردم را خم کرده و هنوز با وعدههای دولتیها در کلان شهرها غوغا میکند .
در هر حال، بیتردید با این فرافکنیها ، تیتر زدنها و دشمن تراشیدن ها و سخن از توطئه گرها از حجم مشکلات مردم کاسته نخواهد شد و گرانی به ارزانی مبدل نمیشود. باید منتظر ماند و دید آیا دولتیها اقدام عملی جز شعار برای کاهش نرخ تورم و نابودی گرانی انجام خواهند داد یا خیر؟
دیدگاه تان را بنویسید