بانکها با آبروی خود و مردم بازی کردند
مردم درخواست کمکی از بانکها در زمان کرونا نداده بودند، اما بانکها خودشان پیشنهاد تعویق اقساط دادند ولی اقساط را از حسابها کسر کردند و بعد از پایان دوره خواستار دریافت یکجای تمام اقساط شدند، مردم را جریمه و حتی تهدید کردند، به ضامن ها اطلاع دادند و با آبروی آنها بازی کردند، بانک مرکزی هم فقط به چند اطلاعیه اکتفا کرد و مردم در بین تخلف بانکها رها شدند.
خبرگزاری ایسنا: ماجرای تعویق اقساط وامهای قرض الحسنه اشخاص بعد از گذشت چند ماه تمام نشد و هر بار اتفاق تازهای برای صاحبان وامهایی میافتد که با اعتماد به دستور العمل بانک مرکزی و اعلام بانکها نسبت به عدم پرداخت اقساط اقدام کردند.
جریان از زمانی شروع شد که با شیوع ویروس کرونا و افزایش هزینهها، بانک مرکزی در اسفند ماه در راستای کمک به مشتریان شبکه بانکی طرحهایی ارائه کرد که از جمله آنها تعویق سه ماه اقساط وام کسب و کارهای کوچک و همچنین وام قرض الحسنه تمامی اشخاص به مدت سه ماه از اسفند تا اردیبهشت بود.
مردم که تحت فشار مالی قرار داشتند از این اتفاق استقبال کرده و با طی فرآیندی با اعتماد به ابلاغیه بانک مرکزی قسط پرداخت نکردند، قرار بود از اسفند تا پایان اردیبهشت ماه هیج قسطی از صاحبان وامهای قرض الحسنه اشخاص کسر یا از آنها دریافت نشود و بدون هیچ جریمهای به پایان دوره منتقل شود. ولی برعکس آن در اغلب بانکها اتفاق افتاد. به غیر از چند بانکی که با اطلاع رسانی به مشتریان خود قسطی کسر نکرده یا جریمهای را شامل آن نکردند تقریبا اغلب بانکها هر کدام به نوعی خلاف مقررات تعیین شده از سوی بانک مرکزی حرکت کردند.
در همان اسفنداقساط از حساب کسانی که پولی در حسابشان بود، کسر شد. همتی - رئیس کل بانک مرکزی - گفت که این خلاف مقررات است و باید اقساط به حسابها برگردد اما چنین اتفاقی نیفتاد.
بعد از آن، سه ماه گذشت و باید اقساط از خرداد ماه از سر گرفته میشد اما اتفاق جالب تری افتاد، بانکها نه نتها خواستار دریافت قسط خرداد بلکه سه ماه معوق هم شدند و در ادامه مشتری را تهدید به پیگیرد قانونی کرده و از آن جریمه گرفتند.
به هر حال شرایط به گونهای پیش رفت که صاحب وام قرض الحسنه که اغلب وام با مبلغ پایین اما اقساط بالای یک میلیون است با خواسته پرداخت حداقل سه یا چهار میلیون به صورت یکجا به همراه جریمه مواجه شد و در حالی کاری از دست مشتری بر نمی آمد که بانک مرکزی در این بین فقط اطلاعیه داد در حال پیگیری است و قسط را نپردازید.
مشتریان بانک باز هم به اعلام بانک مرکزی اعتماد کرده و فقط قسط خرداد به بعد را پرداخت و برای معوق دست نگه داشتند تا شاید مسئولان نظارتی بانک مرکزی کاری کنند، اما باز هم اتفاقی نیفتاد و گزارش میدانی ایسنا از این حکایت دارد که بانکها صاحبان این وام ها ها تحت فشار قرار داده و در کنار تهدید قضایی با ضامن آنها تماس گرفته و خواستار پرداخت اقساط شده اند.
بانک مرکزی جریمه مارا می دهد؟
مشتریان و صاحبان چنین وامهای می گویند آبروی ما پیش ضامنها رفته است در حالی که به حرف بانک مرکزی اعتماد کردیم که اعلام کرد اقساط را نپردازید و فقط یک ماه خرداد را بپردازید آیا جریمهای که شامل آن شدیم را بانک مرکزی میپردازد؟
در هر صورت اتفاق خوبی در شبکه بانکی نیفتاد و با وجود ظاهری خوشایندی که برای کمک و حمایت از مردم داشت ولی در نهایت به ضرر مردم و با دریافت جریمه به سود بانکها تمام شد. اکنون با این رفتار اعتماد مردم به بانکها که همواره یکی از چالش ها بوده بیش از گذشته خدشه دار شده است، زیر سوال رفته است و از سوی دیگر بدهکار چند میلیونی به بانکها شدند جریمه هم باید بپردازند. اینکه چه کسی در این میان پاسخگو باشد مشخصا بانک مرکزی است که با وجود وعده هایی که برای رسیدگی داد دیگر خبری از آن نشد و مردم ماندند و یک بدهی به شبکه بانکی و پرداخت به جای چندین میلیونی در شرایط سخت اقتصادی موجود.
دیدگاه تان را بنویسید