پیامدهای شکست جمهوریخواهان در انتخابات کنگره
پیش بینی تحلیلگران و رسانههای غربی از نتیجه انتخابات در ایالات متحده حاکی از آن است که «دونالد ترامپ» در ادامه دوره ریاست جمهوری با دو مجلس (کنگره) با رویکردهای متفاوت و حتی متعارض روبرو خواهد شد.
خبرگزاری ایرنا: مردم آمریکا از صبح سه شنبه پای صندوقهای رای حاضر شدند تا ضمن برگزیدن ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان و تعیین تکلیف ۳۵ کرسی مجلس سنا، برخی از مقامات محلی و ایالتی را انتخاب کنند. دو حزب جمهوریخواه و دموکرات هم در ماههای اخیر از تمام ظرفیتهای خود و حتی روسای جمهوری کنونی و پیشین آمریکا برای تاثیر گذاری بر آرای مردم بهره برده اند. در ایالات متحده حدود ۲۵۰ میلیون نفر واجد شرایط رای دهی هستند. معمولا میزان مشارکت در انتخابات میاندورهای کمتر از انتخابات ریاست جمهوری بوده است و به طور عمده به حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد میرسد. مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز حدود ۶۰ درصد است. به نوشته بیشتر رسانهها در غرب، نظرسنجی و بررسیها نشان میدهند در کمترین حالت دموکراتها کنترل مجلس نمایندگان را در اختیار میگیرند و سنا در دست جمهوریخواهان باقی خواهد ماند.
رویکردهای متعارض دوحزب «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری که وابستگی وی به حزب جمهوریخواه آمریکا مشخص است دستاوردهای خود در حوزه اقتصاد را مهمترین دلیل برای رای دادن شهروندان ایالات متحده به این حزب بیان کرده است. وی برای مردم دو تهدید را در صورت انتخاب دموکراتها و کسب اکثریت دو مجلس برجسته ساخته است. بازگشت رکود اقتصادی و باز شدن بی ضابطه درهای آمریکا به روی مهاجران از مهمترین توجیهاتی بوده که ترامپ به مخاطبان خود در طول یک هفته گذشته گوشزد کرده است. نشریه «نیویورک پست» در تحلیلی نوشت ترامپ اعتقاد دارد پیروزی دموکراتها کابوسی اجتماعی برای این کشور است. ترامپ به مردم آمریکا هشدار میدهد برگزیدن دموکراتها در انتخابات موجب میشود تا کاروانهای بیشتری از مهاجران به سمت ایالات متحده روانه شوند که نتیجه آن هم جرم بیشتر خواهد بود. بنابر ادعای وی مردم بهتر است به جمهوریخواهان رای بدهند، زیرا آنها به دنبال تحقق رویای آمریکایی هستند. در طرف مقابل دموکراتها و «باراک اوباما» هم رویکردهای کاخ سفید در دولت کنونی را مورد انتقاد قرار داده اند و ادامه این شرایط را تهدیدی برای ایالات متحده و دلیلی بر نابودی وجهه واشنگتن، انزوای آمریکا و دوری متحدان از این کشور تفسیر کرده اند. حزب دموکرات تقویت سیاستهای بیمهای و خدمات درمانی در کنار کاهش شکاف اقتصادی و اجتماعی را مهمترین اهداف خود بیان میکنند.
پیامد پیروزی دموکراتها روزنامه «یو. اس.ای تودی» در بیان اهمیت نتیجه این انتخابات برای ترامپ آورده است: قوانین در ایالات متحده پس از تصویب در دو مجلس به میز رئیس جمهوری آمریکا آورده میشوند. هر حزبی که مجالس را کنترل میکند میتواند در تصویب قوانین مورد علاقه خود موفقتر عمل کند. از اینرو اگر دموکراتها مجلس را در دست بگیرند توانایی ترامپ برای ارائه قوانین تازه بسیار محدود میشود. اما وقتی جمهوریخواهان در هر دو مجلس اکثریت را در اختیار داشتند رئیس جمهوری مشکلی را در زمینه ارائه قوانین چالش برانگیز خود احساس نمیکرد. روزنامه «دیلی اکسپرس» هم انتخابات میاندورهای سال ۲۰۱۸ را مرحلهای بسیار حساس در روند حرکتی ایالات متحده ارزیابی کرد، زیرا نقش مهمی در آینده تدوین قوانین و سیاستها در آمریکا دارد. این گزارش با شانه به شانه خواندن رقابت دو حزب، در تحلیل اوضاع آورده بسیاری از کارشناسان این شرایط را نوعی آزمون برای جمهوریخواهان میدانند به همین دلیل حتی رئیس جمهوری هم وارد عرصه انتخابات شده است. ترامپ در دوره انتخابات ریاست جمهوری در بسیاری از ایالتهای مهم آمریکا موفق عمل کرد، اما اکنون موسسههای نظرسنجی حتی احتمال موفقیت دموکراتها علاوه بر مجلس نمایندگان در مجلس سنا را هم بسیار بالا میدانند و این امر زنگ خطر را برای ترامپ و همفکران آن به صدا در آورده است. موسسه FiveThirtyEight آورده است دموکراتها ۸۷ درصد شانس دارند که نزدیک به ۴۰ کرسی را در مجلس نمایندگان آمریکا را به داشتههای خود اضافه کنند. اگر دموکراتها تنها بتوانند ۲۳ کرسی بیشتر کسب کنند آنها قادر خواهند شد تا حداقل ۲۱۸ کرسی این مجلس را به دست بیاورند. به اعتقاد تحلیلگران یکی از نخستین پیامدهای کسب اکثریت مجلس نمایندگان از سوی حزب دموکرات، تغییر شکل کمیتههای مجلس خواهد بود. اکنون میانگین سن روسای کمیتهها ۷۰ سال است و به طور قطع دموکراتها این ترکیب را تغییر میدهند. از سوی دیگر در این شرایط مجالس آمریکا هم دو قطبی خواهند شد و در بهترین حالت هر یک از مجالس به یک حزب میرسند بنابراین شکاف در کنگره هم افزایش خواهد یافت. پیش بینی میشود ترامپ هم نسبت به چنین وضعیتی بی تفاوت نباشد و در نیمه دوم از نخستین دوره ریاست جمهوری خود استفاده بیشتر از فرمانهای اجرایی را در دستور کار قرار میدهد تا بسیاری از اقدامات قانونی و خواستههای دموکراتها را بی اثر کند. اگرچه ترامپ با وجود یک کنگره دوپاره هم میتواند قدرت خود را به عنوان رئیس جمهوری آمریکا به طور کامل به اجرا در آورد. البته برخی نیز اعتقاد دارند ممکن است دموکراتها در صورت کسب اکثریت در مجلس نمایندگان به توافقی با رئیس جمهوری در برخی حوزهها دست پیدا کنند. با این حال دونالد ترامپ سیستم قضایی آمریکا و حوزههای مربوط به امور خارجی این کشور را به طور قطع در اختیار خود نگاه خواهد داشت.
بی اعتمادی به ارزیابیهای رسانهای به دلیل همین رویکردهای کاملا متضاد است که بسیاری از کارشناسان و رسانهها در جهان این انتخابات را رفراندومی خطرناک برای ایالات متحده ارزیابی میکنند. تارنمای نشریه Salon در گزارشی آورده است گرچه این انتخابات یک همه پرسی برای کاخ سفید به شمار میرود، اما وحشتناکتر آن است که مشخص نیست مردم آمریکا چه چیزی را انتخاب خواهند کرد. به نوشته این تحلیل اگرچه تحولات در چند روز اخیر باعث شده است تا دموکراتها خود را بیش از گذشته به پیروزی در انتخابات نزدیک ببینند و کنترل مجلس سنا را نیز دور از ذهن نمیدانند، اما همه این خوش بینیها نوعی فراواقعی نگری است که از حد معمول بیشتر شده است. باید به یاد داشت شاید مانند اتفاقی که در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ رخ داد در پایان روز همه شگفت زده شوند و با انتخاب خود مهمترین منصب در جهان را به فردی فاقد صلاحیت و عوام فریب بسپارند. آخرین نظرسنجیها نشان میدهند که دموکراتها کسب اکثریت در مجلس نمایندگان را برای خود قابل دستیابی میبینند. با این وجود بر اساس نظر سنجی که شبکه تلویزیونی ان. بی. سی انجام داده است بیشتر دموکراتها مضطرب هستند. روانشناسان اجتماعی این حالت را اختلال اضطراب ترامپی نامیده اند که به دلیل اظهارات و اقدامات رئیس جمهوری به وجود آمده است.
دیدگاه تان را بنویسید