سرمقاله تند واشنگتن پست درباره «ناپدید شدن خاشقچی»
روزنامه مطرح آمریکایی در سرمقالهای با هشدار درباره مواضع نرم دولت «دونالد ترامپ» در قبال، ولی عهد عربستان سعودی در پرونده ناپدید شدن منتقد عربستانی در ترکیه نوشت: ««ما درباره سرنوشت جمال خاشقچی به پاسخ نیاز داریم».
خبرگزاری فارس: دو روز بعد از آنکه «واشنگتن پست» در واکنش به مفقود شدن «جمال خاشقچی» تحلیلگر منتقد عربستانی، ستونی خالی با عنوان «صدای گمشده» در شماره خود منتشر کرد، حالا در سرمقالهای درخواستهایی از ترکیه و آمریکا در پرونده این روزنامهنگار مطرح کرده است.
خاشقچی که برای واشنگتن پست یادداشت مینوشت، پس از مراجعه به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول ترکیه، دیگر دیده نشده و خبرهایی درباره «کشته شدن» او منتشر شده است.
در سرمقاله این روزنامه آمریکایی آمده است: «در حال حاضر سه دولت برای اقدام درباره ناپدید شدن جمال خاشقچی مسئولیتی اجتناب ناپذیر دارند، کسی که یک روزنامه نگار مشهور و نویسنده روزنامه واشنگتن پست بوده است. او سه شنبه هفته گذشته بعد از ورود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول ناپدید شد. او به مدت بیش از یک سال در ستون مطالب خود در روزنامه واشنگتن پست به طرزی فزاینده توجهات را به سمت رفتار اقتدارگرایانه و مطلقگرایانه محمد بن سلمان، ولی عهد عربستان سعودی جلب کرده بود».
این روزنامه ادامه داد: «روز شنبه منابع خبری ترکیهای که نامشان اعلام نشده، گفتند مسئولان تحقیق در ترکیه معتقد هستند که آقای خاشقچی در داخل کنسولگری کشته شد. اگر این موضوع صحت داشته باشد، این یک جنایت وحشتناک است، ترور یک خبرنگار در کنسولگری کشور خود آن روزنامهنگار در خاک کشوری خارجی، چیزی است که در تاریخ مدرن سابقه نداشته است».
واشنگتن پست مینویسد: «ما تا همین حالا هیچ مدرکی در دست نداریم. رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه روز یکشنبه (دیروز) گفت که این تحولات (مربوط به جمال خاشقچی) بسیار بسیار ناامیدکننده است"، اما گزارشهای خبری درباره کشتن (خاشقچی) را تایید نکرد. عربستان سعودی همچنان اصرار دارد که آقای خاشقچی روز سه شنبه بعد از یک دیدار کوتاه کنسولگری را ترک کرد، اما هیچ مدرکی برای تایید حرفش ارائه نداده است. در بحبوحه اظهارنظرهای گاها متناقض، یک تقارن زمانی شوم دیده میشود. آقای خاشقچی اولین بار ۲۸ سپتامبر به کنسولگری رفت تا یک کار متعارف و کتبی را انجام دهد، اما به او گفته شد که هفته بعد به کنسولگری رجوع کند. سپس طبق گفته منابع خبری "کریم فهیم" ستون نویس روزنامه واشنگتن پست، ۱۵ مقام سعودی "با هدف خاص کشتن" او وارد استانبول شدند. آقای خاشقچی سه شنبه گذشته برای بار دوم وارد کنسولگری شد و دیگر بیرون نیامد».
نویسندگان این سرمقاله افزودند: «عربستان سعودی باید فورا به این سوالات پاسخ دهد: این ۱۵ مقام سعودی چه کسانی بودند؟ دقیقا چه اتفاقی در داخل کنسولگری افتاد؟ این "دیدار" ساختگی ترتیب داده شده برای خبرنگاران رویترز از درون کنسولگری در روز شنبه، نگرانیها درباره سرنوشت آقای خاشقچی را رفع نمیکند. همینطور کارنامه اقدامات بی ملاحظه رژیم سعودی تحت حکومت، ولی عهد از قبیل: موج بازداشتهای منتقدان و مخالفان شامل فعالان حقوق زن، شبه گروگانگیری نخستوزیر لبنان و پاسخ افراطی او به انتقاد موجه کانادا از نقض حقوق بشر در عربستان سعودی هم سبب رفع نگرانیها درباره سرنوشت خاشقچی نمیشود».
آنها تاکید کردند: «با توجه به اتهام شدید وارد شده درباره کشتن آقای خاشقچی، ترکیه باید فورا هرگونه مدرکی که درباره قتل او دارد را علنی کند و هیچ محدودیتی برای تحقیق درباره این موضوع اعمال نکند».
سرمقاله واشنگتن پست در ادامه افزود: «آمریکا هم با صدای بلند و واضح خواستار پاسخ شود. رئیسجمهور (دونالد) ترامپ با، ولی عهد سعودی مانند یک متحد محبوب رفتار کرده است و دولت او انتقادهای حقوق بشری از رژیم (عربستان سعودی) را کنار گذاشته است. تصمیم اخیر وزارت خارجه آمریکا برای تایید اتخاذ اقدامات مکفی توسط نیروهای سعودی برای اجتناب از تلفات غیرنظامیان در یمن به رغم وجود شواهد بسیار درباره بی توجهی آنها به جان غیرنظامیان، یک پیام بسیار وحشتناک ارسال کرد. آمریکا اکنون باید تلاشی هماهنگ به منظور تعیین حقایق درباره ناپدید شدن آقای خاشقچی انجام دهد. اگر، ولی عهد (عربستان سعودی) همکاری کاملی با (واشنگتن) نکند، در اولین گام کنگره آمریکا باید همه همکاریهای نظامی با پادشاهی (سعودی) را به تعلیق در آورد».
سرمقاله این روزنامه با این جملات پایان مییابد: «ما امیدوارم که آسیبی به آقای خاشقچی نرسیده باشد و او به زودی به کار نویسندگی خودش برگردد. اگر ثابت شود که گزارشها درباره قتل او درست هستند، باید ضمن سوگواری درباره مرگ او، باید عدالت برای آنهایی که چنین کاری را کردند و آنهایی که دستور انجام آن را صادر کردند، اجرا شود».
دیدگاه تان را بنویسید