۴ نکته در جنگ تجاری ترامپ
آمریکا یک کشور سرمایهداری است و هیچ کس مایل نیست که حتی یک سال پول از دست بدهد چه برسد به ۷۵ سال. خوشبختانه ایالات متحده هنوز کارت ترامپ را در دست دارد.
روزنامه جوان: پایگاه دیلی سیگنال در گزارشی نوشت: مکزیک و اتحادیه اروپا روز چهارشنبه اعلام کردند که تعرفههای متقابل را در برابر تعرفههای اعلامی رئیس جمهور دونالد ترامپ برقرار خواهند کرد. همزمان این کشورها برای مذاکرات بالقوه در نشست گروه ۷ آماده میشوند. نشست گروه ۷ روز جمعه در کبک کانادا آغاز به کار کرد.
ترامپ بر واردات فولاد تعرفه ۲۵ درصدی و بر واردات آلومینیوم تعرفه ۱۰ درصدی اعمال کرده و همچنین کاخ سفید اعلام کرده که ممکن است افزایش تعرفهها نیز در کار باشد. از نظر لری کودلو، مدیر شورای اقتصادی کاخ سفید، ترامپ از تجارت آزاد حمایت میکند، اما تعرفهها به عنوان ابزاری هستند که در برابر دیگر کشورها برای برقراری بهترین معاملهها استفاده میشوند. او میگوید: «تجارت آزاد جهانی در واقع ابزار بسیار خوبی است، اما کارکرد خود را از دست داده و رئیس جمهور سعی دارد تا آن بازسازی کند. همانطور که قبلا نیز گفتهام فکر میکنم یکی از قویترین عوامل بازسازی تجارت در دهههای اخیر است.»
اینها چهار فاکتوری است که باید در مسیر این بازسازی مورد توجه قرار گیرد:
۱- جنگ تجاری آغاز شده؟
مکزیک اعلام کرده است تعرفههایی بین ۱۵ تا ۲۵ درصد بر روی محصولات ایالات متحده مانند گوشت خوک، سیب و سیب زمینی خواهد بست که در مجموع میتواند ۳ میلیارد دلار بر صادرکنندگان آمریکایی هزینه اعمال کند. مکزیک دومین بازار بزرگ صادرات محصولات آمریکا در سال ۲۰۱۷ بود و ارزش این صادرات در حدود ۲۷۷ میلیارد دلار برآورد شده است. کانادا نیز بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده است. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده در قبال محصولات فولاد و محصولات زراعی ایالات متحده تعرفههای متقابل اعمال خواهد کرد که هزینه آن برای صادرکنندگان آمریکایی در حدود ۳، ۴ میلیارد دلار خواهد بود. جیمز رابرت از پژوهشگران آزادی اقتصادی در بنیاد هریتیج معتقد است: «دولت ترامپ در حال جنگ با متحدان است و میتوان در این جنگ تصویر بزرگ یعنی چین را از دست بدهد. رئیس جمهور احاطه خود بر گروه ۷ در زمینه رهبری مسائلی مانند توافق هستهای ایران و پیمان آب وهوایی پاریس نشان داده است. اما در زمینه تجارت حق با آنهاست و او اشتباه میکند. اگر میخواهید غرب را در برابر قدرت اقتصادی رو به رشد کمونیستی چین متحد کنید نباید جنگ اقتصادی به راه بیندازید.»
در مقابل جان تالر، محقق و مدیر سرمایه گذاری شرکت جیای تی معتقد است ترامپ به افق بلندمدت نگاه میکند و جنگ تجاری کوتاه خواهد بود و عایدی بزرگی خواهد داشت. او میگوید: «در برابر کانادا، مکزیک و اروپا ما تلاش داریم تا اهرم قدرت و بهترین حالت قرارداد ممکن را به دست آورید. در زمینه تجاری بزرگترین شریک تجاری ما کسانی هستند که محصولات ما را مصرف میکنند. من انتظار جنگ طولانی مدت با کانادا، مکزیک و اروپا را ندارم.»
۲- کمترین موانع تجاری؟
کودلو در دفاع از وضعیت فعلی به کشورهای دیگر نگاه میکند: «ایالات متحده به هر حال کمترین میانگین تعرفه را در جهان داراست. تعرفههای ما بسیار پایینتر از رقباست؛ بنابراین ما حق داریم که در این میدان کمی بازی کنیم.» ویبر راس، وزیر بازرگانی نیز به همین نکته اشاره دارد: «با نگاه به اینکه نرخ تعرفههای کشاورزی ما از هر کشور دیگری پایینتر است فکر میکنم در روایت سیاسی از تصمیم دولت مبالغه صورت گرفته است. پیام صنعت کشاورزی ما این است که موانع تجاری اندکی وجود دارد. این بخشی از پیام سیاسی دولت است و ما نیز پیگیر آن هستیم. تمام کشورها دارای موانع تجاری هستند و ما کمترین آن را داریم.»
۳- نقش کنگره
برقراری تعرفه براساس قانون اساسی نقش و وظیفه کنگره است. دولت ترامپ در دفاع از برقراری تعرفه آلومینیوم بحث نگرانیهای امنیت ملی را پیش کشیده است. کوین هاسرت، مشاور اقتصادی کاخ سفید میگوید: «من این دیدگاه را که این کار تنها تکنیکی مذاکراتی است رد میکنیم. برای مثال تعرفه آلومینیوم کاملا یک نگرانی مربوط به امنیت ملی است. رئیس جمهور فرمانده کشور است و او به نتیجه رسیده که در این زمان نیاز است تا این تعرفه اعمال شود. بدون ایجاد اقدامی در این زمینه امنیت ملی ما در خطر خواهد بود. چه اتفاقی خواهد افتاد اگر در ۱۰۰ سال بعد ایالات متحده هیچ کارخانه تولید فولاد و آلومینیومی نداشته باشد؟»
۴- رویکرد در برابر چین
ایالات متحده در تلاش است تا چینیها را از دزدیدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار مالکیت معنوی در سال بازدارد. درباره چین مسائل زیادی وجود دارد و چین بخشی از هر جنگ تجاری است و باید به کلی مستقل به آنها نگریست. تالر میگوید: «چین نقشهای ۱۰۰ ساله در پیش رو دارد. آنها حتی از اینکه در ۷۵ سال پول از دست بدهند هیچ ابایی ندارند مادام اینکه مطمئن باشند در طی ۱۰۰ سال از دست دادن این پولها به نفع آنها تمام خواهد شد. آنها قادرند این کار را بکنند، چون در آنجا کنترل همه چیز در اختیار دولت است نه سهامداران. آمریکا یک کشور سرمایه داری است و هیچ کس مایل نیست که حتی یک سال پول از دست بدهد چه برسد به ۷۵ سال. خوشبختانه ایالات متحده هنوز کارت ترامپ را در دست دارد. اگر ایالات متحده تجارت با چین را متوقف کند بازارهای ایالات متحده در کوتاه مدت با مشکل مواجه خواهد شد، اما این امر ضرری چند برابری به چین خواهد زد.»
از نظر کودلو چین در سرقت مالکیت فکری و انتقال تکنولوژی دست دارد و ترامپ نسبت به پیشینیان خود گامهایی محکمتر برای متوقف کردن این اقدامات برداشته است: «کل جهان با ما درباره شیوههای تجاری چین موافق است. بسیاری از نقاط جهان نیز به شکلی مواجه از سازمانهای تجاری چین ضربه میخورند و شکایاتی یکسان را مطرح میکنند. رئیس جمهور ما اقداماتی محکم انجام داده و تصمیماتی قاطع گرفته است.»
دیدگاه تان را بنویسید