جنگ لابی‌های قدرت در انتخابات آمریکا/ تاجران سلاح به حمایت از ترامپ برخاسته‌اند/ کلینتون به دنبال ممنوعیت حمل سلاح در امریکا

کد خبر: 557198

دونالد ترامپ درباره هیلاری کلینتون هشدار داد: «هیلاری کلینتون قصد باطل کردن متمم دوم قانون اساسی را دارد ... مردم باید هوشیار باشند که اگر هیلاری قاضی های مدنظر خود را منصوب کرد، دیگر کاری از دست ما برنمی‌آید.»

جنگ لابی‌های قدرت در انتخابات آمریکا/ تاجران سلاح به حمایت از ترامپ برخاسته‌اند/ کلینتون به دنبال ممنوعیت حمل سلاح در امریکا
هیلاری و ترامپ
سرویس بین‌الملل فردا؛ مهدی خلسه: ماجرای لابی‌های ثروت و قدرت در انتخابات کشورهای مختلف در دنیا به‌خصوص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از مسائل عجیب و غریبی است که اغلب ما درباره آن «فقط شنیده‌ایم». «فقط شنیده‌ایم» یعنی می‌دانیم کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه است و اشخاص و سازمان‌ها و گروه‌های مختلف پشت چهره موجه، مصمم، فساد ستیز، عدالت‌خواه و در عین حال مهربان نامزدهای هر انتخابات قرار دارند که برای حمایت از امور تبلیغاتی آنان پول و امکانات لازم را فراهم می‌کنند.

اما معمولا کسی این اشخاص و گروه‌های حامی را نمی‌شناسد و به استثنای افراد مشهور که به حمایت علنی از یک نامزد می‌پردازند، نام سایر اشخاص پشت پرده و نحوه حمایت‌های مالی و زد و بندهای سیاسی آنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

سوپرپک‌ها در انتخابات آمریکا چه می‌کنند؟

اما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اوضاع تا حدی متفاوت است. حمایت گروه‌های سیاسی و سرمایه‌دار از نامزدهای انتخاباتی به‌قدری برای جامعه سیاسی آمریکا عادی شده است که گاهاً نامزدهای انتخابات با وقاحت تمام، یکدیگر را به‌خاطر مورد حمایت قرار گرفتن یک یا چند superpac (کمیته‌های فعال سیاسی) مورد اتهام یا تمسخر قرار می‌دهند. superpac (کمیته‌های فعال سیاسی) سازمان‌هایی سیاسی اما غیردولتی هستند که تخصص اصلی آن‌ها لابی کردن با اشخاص و سازمان‌های دولتی یا غیردولتی جهت جذب پول و امکانات برای حزب و نامزد مورد حمایتشان است که بسته به توانایی‌های نامزد حزب و الزامات درون حزبی و همین‌طور گرایش‌های سیاسی و اخلاقی اعضای حزب، از یک نامزد حمایت می‌کنند. در حالی در آمریکا هیچ بودجه‌ی دولتی برای فعالیت‌های انتخاباتی در نظر گرفته نمی‌شود، منابع مالی نامزدهای انتخاباتی از طریق همین سوپرپک‌ها تامین می‌شود. البته در موارد نادری هم نامزد انتخاباتی از هزینه شخصی خود یا کمک‌های مردمی طرفداران برای جلو بردن امورات کمپین انتخاباتی بهره می‌برد. در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا، هیلاری کلینتون با بهره برداری مالی و حمایت لابی‌ های خاص، دونالد ترامپ با ترکیبی از حمایت سوپرپک‌ها و سرمایه شخصی و برنی سندرز با پشتوانه کمک‌های مردمی (البته به ادعای خودش) کمپین انتخاباتی خود را اداره کردند.

در رقابت‌های انتخاباتی سال 2016، آنجا که اختلاف در بین نامزدها درباره حمایت لابی‌های خاص صورت می‌گیرد، هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ، حرف‌های زیادی برای بردن آبروی یکدیگر دارند.
سخنرانی‌های صدهزار دلاری و منابع مالی مشکوک کمپین هیلاری
حمایت مالی شرکت‌ها و بنگاه‌های بزرگ مالی از هیلاری کلینتون، به‌خصوص شرکت چندملیتی خدمات مالی و بانکداری آمریکاییِ «گلدمن ساکس»، باعث از بین رفتن وجهه دموکراتیک و آزادانه در انتخابات درون حزبی دموکرات‌ها شد. شرکت «گلدمن ساکس» صدها هزار دلار (هرگز رقم دقیق و واقعی این پاداش‌ها مشخص نبوده است) پول، برای سخنرانی‌های سیاسی هیلاری کلینتون به او پرداخت کرده است.
هیلاری که همواره به دروغگویی و پنهان‌کاری متهم بود، وقتی برای جلب حمایت طرفداران برنی سندرز از فساد مالی سرمایه‌دارانی چون دونالد ترامپ انتقاد می‌کرد، از سوی سندرز و طرفدارانش به دروغگویی متهم می‌شد. چرا که خود او در جریان کمپین انتخاباتی در همین یکی دو سال اخیر، میلیونها دلار از سیستم فاسد بنگاه های بزرگ، برای تامین مالی کمپین انتخاباتی خود بیرون کشیده است و علی رغم اصرار مکرر سندرز، از انتشار متن سخنرانی های صدهزار دلاری‌اش برای شرکت «گلدمن سَکس» سر باز می‌زند.

اما در مورد ترامپ و سایر جمهوری‌خواهان، اگر از حمایت‌های مالی شرکت‌های سرمایه‌گذاری کوچک و بزرگ بگذریم، حمایت یک لابی قدرتمند مالی (یا حتی سیاسی)، نشان از بحران اجتماعی بزرگ و قدیمی در آمریکا دارد.

اسلحه‌سازان و قاچاق‌چیان سلاح در کمپین ترامپ

اوج این فاجعه آنجاست که «قانون»، باعث به وجود آمدن این لابی بسیار قدرتمند در آمریکا شده است و تا‌کنون هم هیچ گروه و هیچ رئیس‌جمهوری در آمریکا، توان مقابله با این لابی را نداشته‌ است. در متمم دوم قانون اساسی ایالات متحده آمریکا از «حق مردم برای داشتن و حمل اسلحه» و «داشتن یک نیروی منظم شبه نظامی مردمی، برای امنیت آمریکا» سخن گفته می‌شود، تا جایی که برخی از طرفداران مالکیت اسلحه، از این موضوع به عنوان «حق ذاتی» افراد جامعه یاد کرده‌اند و آن را بخشی اساسی از «تاریخ و میراث آمریکا» می‌خوانند. قانون کنترل اسلحه هم که در سال ۱۹۶۸ در آمریکا تصویب شد، در نهایت تنها مانع فروش اسلحه به افراد زیر ۱۸ سال، افراد با سوابق کیفری، افراد با مشکلات روانی، خارجی‌هایی که به صورت غیرقانونی در آمریکا هستند و پرسنل نظامی که از خدمت اخراج شده‌اند، گردید. ایجاد کارخانه‌های متعدد اسلحه سازی و فروش و قاچاق غیرقانونی اسلحه، در عمل آمریکا را در وضعیتی قرار داده است که با وجود آن که کمتر از ۵ درصد از جمعیت جهان را دارد، اما ۳۵ الی ۵۰ درصد از اسلحه‌هایی که در اختیار افراد غیرنظامی دارد، در این کشور وجود دارد. آمریکا همچنین در میان کشورهای پیشرفته دنیا، بالاترین آمار آدم‌کشی توسط اسلحه را داراست. دقیقا همین میراثِ تاریخی و «حقِ قانونیِ» حمل و نگهداری آزادانه اسلحه، باعث به وجود آمدن سازمان «National Rifle Association» یا «انجمن ملی سلاح» در سال 1871 در ایالات متحده آمریکا شد. NRA (مخفف National Rifle Association) یک سازمان غیردولتی در آمریکاست که برای ترویج و محافظت از حق قانونی مردم جهت مالکیت و نگهداری سلاح فعالیت می‌کند. سازمانی که یک superpac (کمیته‌های فعال سیاسی) بسیار ثروتمند و بانفوذ در آمریکا محسوب می‌شود و با حمایت مالی کارخانه‌های اسلحه‌سازی و از طریق بازاریابی و تجارت اسلحه، همواره یکی از مهمترین لابی‌های قدرت در انتخابات‌های آمریکا در ادوار مختلف محسوب می‌شود.

مساله کنترل سلاح همیشه یکی از اختلافات دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه بوده است و در انتخابات سال 2016 هم مورد اختلاف بین دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون واقع شد. آمار تیراندازی با سلاح گرم و قتل و خشونت (آن هم در میان مردم عادی) در سال‌های اخیر در آمریکا به قدری افزایش یافته است که اخیرا برخی از اعضای حزب دموکرات آمریکا، اقدام به انتقاد از قدرت رو به گسترش NRA و افزایش بیش از اندازه فروش و استفاده از اسلحه نمودند. هیلاری کلینتون در یکی از نطق‌های انتخاباتی و در انتقاد از این وضعیت گفت: «به‌طور متوسط روزی ۹۰ نفر یعنی سالی ۳۳ هزار نفر در خشونت‌های تیراندازی کشته شدند ... NRA همیشه قول اصلاح قوانین و از بین رفتن تمام کشتارها را داده است. همش که هیچ، فکر می‌کنم اگر باید منتظر تغییر قوانین باشیم، حتی یک مورد هم از بین نمی‌رود.» همین انتقادها در کنار حمایت‌های ترامپ از حق حمل سلاح و آن چیزی که وی با عنوان حفاظت از یکی از اصول مهم قانون اساسی و حق آزادی در جامعه آمریکا از آن یاد می‌کند، موجب حمایت گسترده NRA از ترامپ در انتخابات 2016 شد. حمایت NRA البته بیشتر جنبه سلبی داشت و با ساختن کلیپ‌ علیه هیلاری کلینتون و باراک اوباما و انتقاد از «سلب کنندگان آزادی مردم آمریکا»، همراه شد. NRA افزایش خشونت و کشتار بین مردم آمریکا را نه ناشی از گسترش حمل سلاح بلکه تهدیدی از جانب افرادی که باید کشته شوند (توسط مردم عادی که برای دفاع از خود سلاح گرم حمل می‌کنند) می‌داند.

قانون آزادی حمل اسلحه موضوع داغ سخنرانی‌های انتخاباتی
البته هیلاری کلینتون هم که به قدرت مالی و سیاسی NRA معترف است، چندی قبل در پاسخ به این اتهامات گفت: «میدانم که NRA خیلی قدرت دارد و به نظر من قوی ترین لابی در واشنگتن است و بعضی از نامزدها هر کاری می‌کنند و هر حرفی می‌زنند تا لابی اسلحه را راضی نگه دارند. اما ترامپ متعهد شد که در تمام مدارس امریکا و در تمام کلاس های درس حمل تفنگ مجاز خواهد بود ... این ایده واقعاً خطرناکه»

البته ترامپ بازهم در سخنرانی در ویلمینگتون در ایالت کارولینای شمالی و این بار پس از مشاهده نتایج نظرسنجی ‌ها که حکایت از عقب افتادن او از هیلاری کلینتون داشت، درباره حق نگهداری و حمل اسلحه در آمریکا (متمم دوم قانون اساسی آمریکا) صحبت کرد و گفت: «هیلاری کلینتون رسماً قصد باطل کردن متمم دوم قانون اساسی را دارد ... مردم باید هوشیار باشند که اگر هیلاری قاضی‌های مدنظرخود را منصوب کرد دیگر کاری از دست ما برنمی‌آید.» نکته قابل تامل اینجاست که این چالش انتخاباتی، فقط مربوط به لابی‌های قدرت و پول در انتخابات آمریکا نیست. تجارت پرسود اسلحه موجب عدم موفقیت برای تغییر قوانین و محدودیت خرید و فروش اسلحه در آمریکا شده است. در آمریکا طبق آمارهای سال ۲۰۱۲ حدود ۲۷۰ میلیون اسلحه شخصی در اختیار مردم قرار دارد که قوانین نیمی از ایالات، به افراد اجازه حمل آنها را در فضای عمومی می دهد. قتل‌های خیابانی توسط افرادی که از نظر قانون حق حمل سلاح دارند، حکایت از جامعه‌ای دارد که خشونت و کشتار انسان‌ها برای اکثریت مردم به معنای فروپاشی منافع ملی یا همان ازرش‌های لیبرالی نیست و همین حس روانی برخورداری از امنیت بیشتر، با نگهداری اسلحه در منزل (میراث تاریخی و البته قانونی آمریکایی‌ها)، موجب سرپا ماندن کارخانه‌های اسلحه سازی و به تبع آنان گسترش نفوذ لابی قدرت شرکت‌هایی همچون NRA شده است. در یک نظرسنجی در مورد واکنش مردم به حملات تروریستی بیش از نیمی از مصاحبه شوندگان ضرورت حمل اسلحه را بیشتر از گذشته دانستند.

حال باید منتظر ماند و دید، در جدال غول‌های سرمایه‌داری آمریکا که یک طرف نماینده‌ی آزادی اقتصادی (شرکت گلدمن ساکس) و دیگری نماینده‌ی آزادی عمل حتی در مورد سلاح‌ کشتار انسان (موسسه NRA) است، چه کسی به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا معرفی می‌شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد