درخواست تحکمآمیز پامپئو از شورای امنیت درباره تحریمهای ایران
وزیر امور خارجه آمریکا با لحنی تحکمآمیز از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند.
خبرگزاری فارس: «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا دوشنبه با لحنی تحکمآمیز از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند.
پامپئو در توئیتر عکسی از خودش را منتشر کرده که در قسمتی از آن با حروف بزرگ نوشته شده است: «تحریمهای تسلیحاتی را تمدید کنید.»
وی در متن این پیام توئیتری نوشته است: «از اسرائیل گرفته تا خلیج [فارس]، کشورهای خاورمیانه- که بیشتر از همه در معرض ستیزهجوییهای ایران قرار دارند یکصدا میگویند: تحریمهای تسلیحاتی را تمدید کنید. شورای امنیت سازمان ملل مسئولیت دارد به آنها گوش بدهد.»
شکست آمریکا در شورای امنیت
ادعای پامپئو بعد از شکست تلاش او در شورای امنیت برای مجاب کردن کشورها به همراهی با موضع آمریکا در تمدید این تحریمها صورت گرفته است.
وزیر خارجه آمریکا روز ۱۰ تیر در نشست شورای امنیت با موضوع اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ از کشورهای عضو این شورا خواست تحریمهای تسلیحاتی ضد ایران را تمدید کنند.
روسیه و چین به صورت مستقیم و متحدان کلیدی آمریکا به صورت دوپهلو این درخواست پامپئو را رد کردند.
تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران طبق مفاد برجام ۱۸ اکتبر سال جاری میلادی به پایان میرسد اما دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» تلاشی را برای جلوگیری از انقضای این توافق آغاز کرده است.
تلاش موازی برای احیای تحریمهای بینالمللی
آمریکا در تلاش است در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران این تحریمها را تمدید کند. واشنگتن گفته در صورتی که این تلاش به سرانجام نرسد با توسل به یکی از بندهای توافق هستهای برجام به دنبال بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران خواهد بود.
کارشناسان میگویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شده جزو طرفهای مشارکتکننده در «برجام» نیست و نمیتواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریمها علیه ایران استفاده کند.
از طرف دیگر، مقامهای دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا ادعا میکنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را «نقض» نکرده و هنوز یکی از طرفهای مشارکتکننده در آن محسوب میشود.
مادهای در برجام که مقامهای دولت آمریکا مدعی هستند میتوانند از آن برای بازگرداندن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «ساز و کار حل و فصل اختلافات» است که با نامهای دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «ساز وکار بازگشت خودکار تحریمها» هم شناخته شده است.
مفاد قطعنامه ضد ایرانی
قطعنامه پیشنهادی آمریکا خواستار منع فروش، عرضه یا انتقال سلاح یا اقلام مرتبط از سوی ایران است. این قطعنامه همچنین کشورها را از فروش، عرضه، یا انتقال سلاح یا اقلام مرتبط به ایران، مگر در صورت موافقت کمیتهای در شورای امنیت منع میکند.
پیشنویس آمریکا علاوه بر این از کشورها میخواهد چنانچه دلایل متقنی در دست دارند مبنی بر اینکه محمولهای در خاک آنها ممکن است حاوی اقلام ممنوعه از ایران باشد اقدام به بازرسی آن کنند. این قطعنامه همچنین از کشورها خواسته با توجیه مشابه اقدام به بازرسی کشتیها در آبهای آزاد کنند.
این قطعنامه همچنین خواستار مصادره داراییها و در نظر گرفتن ممنوعیتهای مسافرتی علیه افرادی است که تحریمهای تسلیحاتی را نقض میکنند.
یک قطعنامه برای تصویب در شورای امنیت نیازمند موافقت دستکم ۹ عضو، بدون وتو از سوی هر یک از ۵ عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس) است.
فارنپالیسی نوشته این قطعنامه در صورت تصویب ذیل فصل هفت منشور ملل متحد قرار خواهد گرفت و الزامآور خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید