چراغ سبز مراکش به عادی سازی روابط با تل آویو
پس از توافق بین اسرائیل و دو کشور عربی امارات و بحرین، حالا رئیسجمهوری آمریکا چشم به توافق میان اسرائیل و مراکش آن هم پیش از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر دارد.
خبرگزاری ایسنا: روزنامه دیلی صباح در گزارشی نوشت: «پس از توافقهای عادیسازی روابط بین اسرائیل با امارات و بحرین، حالا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و دولتش چشم به مراکش دوختهاند که سکونتگاه بزرگترین جامعه یهودی در جهان عرب است. این رویا با پیشنهاد پروازهای مستقیم بین اسرائیل و این کشور شمال آفریقا مطرح شد که رباط رد کرد.
واشنگتن به تلاشهایش برای ایجاد روابط دیپلماتیک بین عمان و سودان با اسرائیل به عنوان بخشی از اقداماتش در عرصه جهانی آن هم کمتر از دو ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا و به عنوان فرصتی برای دستیابی به حمایت مسیحیان انجیلی حامی اسرائیل، ادامه میدهد. علاوه بر توافق با بحرین و امارات، ترامپ همین اواخر توافق نامههای اصولی را با کوزوو برای به رسمیت شناختن اسرائیل و صربستان برای انتقال سفارتش از تل آویو به قدس اعلام کرد.
سعدالدین عثمانی، نخست وزیر مراکش ماه گذشته میلادی گفته بود که مخالف توافق عادی سازی روابط با اسرائیل است و درباره حقوق فلسطینیها مطالبی را عنوان کرد. بعدا، اما به سایر مراکز خبری مراکش گفت که از جانب خودش به عنوان رئیس حزب میانه روی اسلامی "عدالت و توسعه" سخن گفته و نه از جانب دولت.
پس از آغاز روند صلح با فلسطینیها از طریق توافقهای اسلو، اسرائیل و مراکش به عادی سازی روابط خود در ۱۹۹۳ اقدام کرده و دفاتر ارتباطی در دو طرف ایجاد کردند. مراکش اما ۲۰ سال قبل روابطش با اسرائیل را پس از آغاز انتفاضه دوم فلسطین در ۲۰۰۰ متوقف کرد. اما به دلیل حضور جامعه قابل توجه یهودیان در این کشور، روابط اطلاعاتی غیررسمی میان دو طرف وجود داشته است. حدود ۳۰۰۰ یهودی در مراکش ساکن هستند که بزرگترین جامعه یهودیان در جهان عرب به شمار میرود.
گمان میرود مراکش در ازای ایجاد روابط دیپلماتیک با اسرائیل به دنبال بهبود روابطش با آمریکا با هدف دستیابی به حمایت این کشور در مقابل حل بن بست منطقه صحرای غربی است که یکی از قدیمیترین مناقشات آفریقا محسوب میشود.
از زمانی که ترامپ دستورکار بی محابای اسرائیلی را پیگیری کرده، فلسطینیها شاهد یک فرسایش مداوم در حمایت از سوی عربها بودند که زمانی منسجم بود و آن را یکی از معدود شانسهایی میدانستند که میشد به عنوان اهرم در مقابل اسرائیل به کار برد.
واصل ابو یوسف، یکی از مقامهای ارشد فلسطینی میگوید: این یک خنجر دیگر است که از پشت بر مساله فلسطین، مردم و حقوق آنها وارد آمده است. این خیانت به قدس و مردم فلسطین است. ما به طور قطع هیچ توجیهی برای این عادیسازی روابط جدید با اسرائیل نمیبینیم.
امارات و بحرین از استراتژی کشورهای عربی برای حل درگیریها با فلسطین به عنوان شرطی برای عادی سازی روابط با اسرائیل منحرف شدهاند.
دیدگاه تان را بنویسید