طرح جدید هوشمند سازی یارانه نان|قیمت نان گران می شود؟
قیمت و یارانه نان چه می شود؟
یارانه نان به زودی تغییر می کنند. یارانه نان مبلغ چندانی ندارد. یارانه نان به همه افراد تعلق می گیرد. یارانه نان پس از گرانی سرسام آور آرد پرداخت شد. یارانه نان به منظور جلوگیری از افزایش قاچاق آرد مطرح شد.
جزئیات طرح جدید قیمت نان
شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد: با اجرای طرح هوشمندسازی تغییری در قیمت نان برای مصرف کننده ایجاد نمیشود.
محمد حسن جلالی مدیرکل هماهنگی و نظارت آرد و نان بازرگانی دولتی گفت: بنابر آمار تاکنون 99 درصد واحدهای نانوایی به کارتخوان مجهز شدهاند و یک درصد مشکل مالکیتی دارند.
وی با بیان اینکه عملیات فازبندی اجرای طرح هوشمندسازی در هیچ یک از استانها کامل نشده است، افزود: با اجرای طرح هوشمندسازی واحدهای نانوایی تغییری در سهمیه ایجاد نشده و تنها جابهجایی در سهمیه واحدهای کم فعالیت اتفاق افتاده است.
مدیرکل هماهنگی و نظارت بر امور آرد و نان بازرگانی دولتی گفت: تا زمانیکه طرح هوشمندسازی به طور کامل اتفاق نیفتد، نمیتوان درصدی از صرفه جویی آرد و گندم اعلام کرد.
جلالی گفت: با اجرای طرح هوشمندسازی تغییری در قیمت نان برای مصرف کننده ایجاد نمیشود و مابهالتفاوت قیمت یارانهای و تمام شده توسط دولت به نانواییها پرداخت میشود.
افزایش قیمت نان در نانوایی ها
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی خاطر نشان کرد: بعد از آزادسازی نرخ آرد نانوایان فانتزی بخشی از مردم که نیازشان را با این نوع نانها تامین می کردندخریدار نان سنتی شدند و مصرف این نان ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد. علاوه بر این با افزایش نرخ ماکارونی و سایر غلات و مقایسه قیمت این اقلام با نان، مردم به این نتیجه رسیدند که بهتر است نان را جایگزین غلات کند.
وی ادامه داد: دستگاههای هوشمند بنا به نرخنامه ۱۴۰۰ کار میکنند و فروش نان با نرخ سال گذشته نمیتواند پاسخگویی هزینه نانوایان باشد. همچنین دولت یک بسته حمایتی برای جبران هزینههای نانوایان در نظر گرفت و مقرر کرد که ۱۵ درصد ما بهالتفاوت برای نان نوع یک و ۱۰ درصد برای نان نوع دوم پرداخت کند که هنوز این برای نانوایان مبلغ برای نانوایان واریز نشده است.
این فعال صنفی با بیان اینکه هزینه نانوایان در سال جاری بیش از ۲۰۰ درصد افزایش پیدا کرد، خاطر نشان کرد: هزینه کارگری، مواد اولیه روغن، افزودنیها افزایش قابل توجهی پیدا کرد و نانوایان برای تامین این هزینهها مجبور شدند از جیب خرج کنند چراکه نرخ نانها متناسب با هزینهها تغییر نکرد.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی با اشاره به برگزاری جلسات فعالان این صنف در کارگروه آرد و نان استانداری، افزود: کارگروه آرد و نان آنالیز قیمت نانوایان را بررسی و تصویب کرد که دولت ۸۰ درصد از هزینههای نانوایان را برای آنها واریز کند و این مهم به تایید سازمان حمایت نیز رسید و برای اجرا به وزارت کشور فرستاده شد وزارت کشور هنوز موافقت و عدم موافقت خود را در این زمینه اعلام نکرده است.
وی با اشاره به نرخ انواع نان در بازار، افزود: نرخ نان نوع ۳ متناسب با مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین میشود؛ نان نوع دوم ۳ هزار تومان و نان نوع اول ۲ هزار تومان است؛ اما شواهد بازار حاکی از این مهم است که کمتر نانوایی به این نرخنامه پایبند است. نانوایان شمال شهر تهران چندان به این نرخنامه مقید نیستند اما نانوایان مرکز و جنوب شهر تلاش دارند که این نرخنامه را بیشتر رعایت کنند اما تا زمانی که نرخنامه جدید اعلام نشود نمیتوان این بازار را کنترل کرد.
این فعال صنفی در پایان تاکید کرد: نانوایان خواهان گران شدن نرخ نان نیستند و حداقل منتظر پرداخت بسته حمایتی به نانوایان هستند این مبلغ میتواند بخشی از فشارهایی که به نانوایان تحمیل شده را متعادل کند.
نان مردم آب رفت|یارانه نان پیچید
با اجرایی شدن فروش با کارتخوانهای ویژه در نانوایی ها در سطح شهر تهران گویا کارتخوانها باعث شده اند تا اندازه نانها کوچک شوند.
خرداد ماه گذشته وزیر جهاد کشاورزی از بررسی عرضه نان به شکل کیلویی در شورای آرد و نان خبر داده بود اما تاکنون این موضوع در شورای آرد و نان تعیین تکلیف نشده در حالی که با مجهز شدن نانوایی ها به کارتخوان هر روز نانها کوچکتر می شود.
اگر چه این طرح لااقل حجم قاچاق و انحراف یارانه های تخصیصی از سوی دولت را کم و ساماندهی کرده است و یک دستاورد برای دولت به شمار می رود اما به نظر می رسد این دستاورد به بهای کوچک شدن نان های مردم تمام شده و باید هر چه زودتر چاره ای برای آن اندیشید
کارت خوانهایی که قابلیت پیچاندن دارند!
حشمت الله عسگری معاون استاندار تهران گفته بود: « ۹ هزار و ۶۰۰ نانوایی مجوز دار در استان تهران فعالیت دارد که تمامی این نانوایی ها به سیستم کارت خوان مجهز شده است.»
اگر چه این طرح لااقل حجم قاچاق و انحراف یارانه های تخصیصی از سوی دولت را کم و ساماندهی کرده است و یک دستاورد برای دولت به شمار می رود اما به نظر می رسد این دستاورد به بهای کوچک شدن نان های مردم تمام شده و باید هر چه زودتر چاره ای برای آن اندیشید.
فروش نان با آردهای اضافی؟
اگر ادعای استانداری تهران مبنی بر کارتخوان کردن تمامی نانوایی های سطح شهر تهران درست باشد نباید نانوایی ها فروش نان بدون کارتخوان داشته باشند.
به این ترتیب اجرای یک طرح خوب در حال انحراف و کوچک شدن نان های مردم شده در حالی که می توان به راحتی با محاسبه فروش نان بر مبنای وزن جلو این نوع زیاده خواهی ها را هم گرفت و مردم را نسبت به این نوع طرح ها بدبین نکرد به خصوص آن که اتحادیه های نانوایی مخالفتی با فروش کیلویی نان ندارند.
البته بنا به ادعای رئیس اتحادیه نان سنگی تهران هم اکنون هزینه های کارگری به همراه سایر هزینه های ناشی از تورم بالای امسال توجیه فعالیت را سخت کرده است.
مجوز و سهمیه و... همه اینها به مردم ربطی ندارد. دولت فقط نباید به فکر خودش باشد که هزینه اش را کاهش بدهد. بلکه باید نظارت کنند و هر چه سریعتر جلو این نوع دزدی ها و کم فروشی ها را بگیرد. این طور پیش برود تا چند سال بعد قیمت نان به اصرار دولت ثابت خواهد ماند اما نان سنگ اندازه کف دست خواهد شد!
البته موضوع هزینه ها به ویژه اجاره بهای مغازه و اجاره مجوز از جمله هزینه هایی است که در سال جاری بسیار بالا رفته و لذا اتحادیه ها می توانند با تسهیل کردن در صدور مجوزها حجم زیادی از هزینه های فعالان نانوایی را در سطح شهر تهران کم کنند.
یک شهروند که شاکی از کوچک شدن نان سنگک خریداری شده اش بوده در این باره گفت: مجوز و سهمیه و... همه اینها به مردم ربطی ندارد. دولت فقط نباید به فکر خودش باشد که هزینه اش را کاهش بدهد. بلکه باید نظارت کنند و هر چه سریعتر جلو این نوع دزدی ها و کم فروشی ها را بگیرد. این طور پیش برود تا چند سال بعد قیمت نان به اصرار دولت ثابت خواهد ماند اما نان سنگ اندازه کف دست خواهد شد!
وی افزود: انحصار در صدور مجوز نانوایی ها را بردارید تا هزینه های اجاره های مجوز کم شود و کمتر از وزن نان ها زده شود و مانند قبل تمام نانوایی ها را ملزم به وزن کردن چانه و یا فروش کیلویی نان کنید. مگر تخم مرغ را که قبلا شانه ای فروخته می شد در شهر تهران و میادین میوه و تره بار کیلویی نمی فروشند؟
یارانه نان هوشمند شد
دبیر کمیته گندم، آرد و نان استان به تجهیز شدن ۹۴ درصد از نانواییهای استان به دستگاههای کارتخوان هوشمند فروش نان اشاره کرد و گفت: مرحله اول طرح هوشمند سازی فروش نان در آستانه تکمیل شدن است و به دنبال کامل کردن مرحله اول این طرح هستیم.
اصغر مهدوی به اجرایی شدن مرحله دوم این طرح از شهریور ماه امسال اشاره کرد و افزود: در این مرحله قیمت گندم برای کارخانجات آرد و نانوایی های استان آزاد میشود اما یارانه آرد را دولت به نانواییها پرداخت می کند و مردم هیچ گونه هزینه اضافی برای نان پرداخت نمیکنند و قیمت نان ثابت خواهد بود.
وی با بیان اینکه در مرحله دوم هوشمند سازی فروش نان امکان خرید نان از تمام کارتهای بانکی برای مردم وجود دارد، گفت: همچنین در این طرح محدودیتی برای تعداد خرید نان به وسیله مشتریان وجود ندارد.
جزئیات جدید از یارانه نان
سیدهادی سبحانیان در نشست خبری با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور در آغاز به کار دولت سیزدهم اظهار کرد: رشد اقتصادی طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ در حد یک درصد بود و درامد سرانه نیز کاهشی ۳۲ درصدی داشته است. از سوی دیگر تشکیل سرمایه در حوزه ماشین آلات و ساختمان سیر نزولی داشته و همه این موارد باعث شده است که رشد اقتصادی هشت درصدی محقق نشود.
وی ادامه داد: میزان نقدینگی از ۶۳۹ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۲ به پنج هزار هزار میلیارد تومان رسیده است. افزایش شیب تورم در کشور هم یک هشدار برای دولت سیزدهم بود. میزان تورم در چند سال اخیر از میانگین تورم در ۳۰ سال گذشته بسیار بالاتر بود
محمد جلال، مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی با حضور در برنامه «میز اقتصاد» درباره عملکرد اجرای مرحله اول طرح هوشمند سازی یارانه نان و جزئیات ورود به مرحله دوم این طرح توضیحاتی ارائه کرد.
وی با اشاره به گذشت بیش از ۹۰ روز از شروع اجرای طرح هوشمند سازی یارانه آرد و نان گفت: بیش از ۷۰ میلیون کارت بانکی یکتا در این ۹۰ روز خرید نان را از بستر کارتخوانهای هوشمند انجام داده اند، روزانه حدود ۸۲ میلیارد تومان خرید نان توسط مردم انجام میشود یعنی به طور متوسط حدود هزار تومان مبلغ سرانه خرید نان هر ایرانی در روز است.
جلال درباره تغییری که بر مبنای این آمار ایجاد شده هم توضیح داد: بر مبنای اطلاعات کارتخوانهای سابقی که بعد از شیوع کرونا در نانواییهای کشور فراگیر شد، قبل از شروع طرح ۴ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در ماه را بابت فروش نان در ماه را نشان میداد که این دادهها دقت کافی را نداشت و بعضا آلودگی تراکنش وجود داشت که امروز با پالایش تراکنش به عدد فروش ماهانه ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان در سراسر رسیدهایم.
مشاور وزیر اقتصاد علت کاهش در عدد فروش نان را انجام پالایش تراکنش بیان کرد و افزود: ممکن است از این کارتخوان پیش از اجرای این طرح استفادههای دیگری هم میشد که این موارد پالایش شد.
وی با اشاره به افزایش حجم تراکنشها در استانهای مختلف بعد از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه نان، اعلام کرد: تا پیش از اجرای طرح تعداد تراکنش نانواییهای ما ۶.۸ میلیون تراکنش در روز بود که امروز ۸.۵ میلیون تراکنش در روز را داریم که به معنای افزایش ۲۰ درصدی خرید الکترونیکی مردم است.
جلال تأکید کرد: تا زمانی که زیرساخت کافی به لحاظ فنی و دادهای با دقت قابل قبول در اختیار نداشته باشیم اعمال هر گونه سیاست ممکن است منجر به آسیب به نانوا و مردم شود لذا این دادهها کمک میکند تا سیاستگذاری دقیقی در فاز دوم داشته باشیم.
وی درباره علت تجهیز نشدن برخی نانواییها در استان تهران به دستگاه کارتخوان هوشمند گفت: بخشی از تجهیز نانواییها از حوزه اختیار ما خارج است چرا که با مصوبه مجلس، نانواییها باید از ۵ مؤلفه دادهای برخوردار باشند تا امکان نصب کارتخوان فراهم باشد و نانواییهایی که هنوز مجهز به دستگاه نشده اند ممکن است در یک یا چند مورد از این دادهها نقص داشته باشند وگرنه کمبودی برای تجهیز سخت افزاری نداریم.
جلال همچنین درباره مجتمعهای نانوایی و لزوم تجهیز آنها به چند دستگاه کارتخوان اظهار کرد: سیاست ابلاغی ما این بود که برای مجتمعها بیش از یک کارتخوان داده شود که این موضوع در دستور کار قرار دارد تا سریعتر انجام شود.
وی گفت: برآورد ما این است که ۷۲ هزار نانوایی کشور تجهیز شده اند و ۲۵۰۰ نانوایی به دلیل نقص یکی از ۵ مؤلفه اطلاعاتی هنوز به کارتخوان مجهز نشده اند.
مشاور وزیر اقتصاد درباره ضرروت رفع ایرادهای طرح در مرحله نخست در استان هدف یعنی استان زنجان و همچنین تجهیز نشدن ۱۵۰۰ نانوایی در استان تهران بیان کرد: در استان زنجان تجهیز نانواییها به بیش از ۱۰۰ در صد رسیده است، اما استان تهران جزو استانهای انتهایی شمولیت طرح بوده که البته در شهر تهران فراگیری تجهیز نانواییها به کارتخوان بالا است، اما در مجموع استان ۱۵۰۰ نانوایی باقی مانده است.
وی همچنین اعلام کرد: مرحله دوم طرح هوشمندسازی یارانه نان ابتدا در چند استان به صورت آزمایشی انجام میشود و بعد از رفع ایرادها و شناسایی شرایط و آمادگی سایر استانها به صورت سراسری اجرا میشود.
جلال هدف اول طرح هوشمند سازی یارانه نان را جلوگیری از انحراف در مصارف یارانه آرد و نان بیان کرد و گفت: تحلیل دادههایی که از سامانه هوشمند یارانه آرد و نان به دست میآید بسیاری از موارد و مشکلات دیگر را قابل شناسایی خواهد کرد.
وی درباره تخلفات انجام شده از سوی نانوایان اعلام کرد: اگر تخلفات در زمینه جابهجایی دستگاه باشد که بلافاصله قابل تشخیص است، اما در موضوع تراکنشهای ساختگی کمتر از ۳ درصد برای دریافت کمک هزینه بیشتر در ۹۰ روز گذشته انجام شده بود که در ابتدا مقداری تسامح میکنیم، اما به هر حال تخلفات قابل رصد و تحلیل است.
دیدگاه تان را بنویسید